Aktuálně: 1 968 inzerátů277 119 diskuzních příspěvků19 709 uživatelů

Politika...

Orionka (neregistrovaný) 02.02.2026, 09:14:11 xxx:xxx.5169:771f
»
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 02.02.2026, 00:04:46

Dík. 

Orionka (neregistrovaný) 02.02.2026, 12:13:43 xxx.xxx.226.32
honzapm:

Bruce Springsteen tu bolest z událostí v USA vetkl do písně. ♥

Nechcete to dát do Hudebního okénka ? Už jsem ji pouštěla několikrát, je moc dobrá.

trojAAAcko
trojAAAcko 02.02.2026, 15:55:43 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 01.02.2026, 12:49:08

Jako v článku jsou ti experti docela proti sobě, ale shodnou se jednoznačně na tom jak je to špatné. 😀 Nicméně jsou to docela malé peníze takže nevidím problém a zrovna tyhle slevy byly super když jsem ještě studoval.

Je to populistické opatření, které je drahé, aniž by mělo adekvátní přínos pro ekonomiku jako celek. Bude zajímavé sledovat, jak toto opatření vládní koalice ospravedlní v důvodové zprávě. Těžko ho lze opřít o sociální ohledy. Penzisté nejsou sociální skupinou nejvíc zasaženou chudobou. Toto "prvenství" patří samoživitelkám či samoživitelům s dětmi,“ reagoval hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Ta poslední věta mě fakt rozsekala. Udělá se sleva pro důchodce a pro děti / studenty, ale samoživitelce to nepomůže? Přitom to ve valné většině platí ten rodič a ne dítě / student. 😀

Vyšší slevu na jízdném chce nová vláda prosadit co nejdříve. Jedním z důvodů je i fakt, že v celkem osmi krajích s vládou hnutí ANO tříčtvrtinová sleva platila do konce loňského roku. Vedení krajů totiž k 50procentní státní slevě přidalo svou ve výši 25 procent. Senioři a studenti tak měli levnější jízdenku v Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém kraji a Vysočině. Od ledna měl celou slevu platit plošně stát ze svého. Jenže kvůli politickým dohadům o státní rozpočet, jeho neschválení a následného hospodaření Česka v rozpočtovém provizoriu k tomu nedošlo.

Zvýšení slevy na jízdné pro studenty a seniory bude mít dopad na rozpočet. V posledních letech stát kompenzoval dopravcům vždy částku okolo 4,8 miliardy korun. Po navýšení slevy by to mohlo být podle expertů až o dvě miliardy víc. Jen v roce 2019, kdy bylo u moci hnutí ANO a platila tříčtvrteční sleva na jízdenky, stát poslal podle dat ministerstva dopravy dopravcům kompenzace ve výši téměř 5,8 miliardy korun.

Oproti konci minulého roku by to byl minimální rozdíl a odhad navýšení je 2 miliardy? Koho zajímá zrovna dvě miliardy na takový věci? Ještě při schodku 310 miliard. To je jako kdybych měl dluh 100 tisíc a někdo mi radil abych si koupil raději lístek na koncert za 1500 Kč s horším místem místo 2000 Kč s lepším jen kvůli tomu, že mám dluh. 😀 

Otázkou je jak se to projeví nepřímo (a o tom se mluvit nebude). Když si to pak bude třeba nějaký student počítat zda do školy dojíždět autem nebo vlakem a díky té slevě mu vyjde lépe vlak tak co se stane? Student bude platit plácnu o 50Kč méně týdně za vlak, ale to jedno pivo navíc v Pátek večer se vždycky hodí. Jenže pokud se přesměruje ten směr peněz tak stát z ČD dostane vlastně 100% (řekneme, že platil 400Kč týdně → 1600 Kč měsíčně) tak stát dostane čistých 1600Kč měsíčně místo 240 Kč / 368 Kč (daň 15%/23% za palivo). Tím, že se zvýší celkový počet cestující tak se “zvýší” finanční podpora, protože tu přece počítají plnohodnotná cena lístku mínus cena po slevě takže to vždy bude vypadat hrozně špatně. Smysluplné číslo bude výsledný zisk zda se zvýší nebo ne, protože dotace se zvýší třeba o ty dvě miliardy, ale když se zisk zvýší o 3 miliardy tak je tam přece profit, ale papírově bude podpora “hrozně drahá”.

Každopádně mi přijde zbytečné se tady rozčilovat kvůli “rozhazováním” a že to na to nemáme apod… když rozdíly jsou tam poměrově minimální a výsledně mohou být i výdělečnější.

Orionka (neregistrovaný) 02.02.2026, 17:39:58 xxx.xxx.226.32
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 02.02.2026, 15:55:43

Také na mě jeden mladý muž vypálil, že navýšení slev je zbytečné rozhazování. Docela mě překvapil, ale….on bydlí v podstatě v centru krajského města. Škola za rohem, všechno potřebné v dochozí vzdálenosti, aha a on na jaře promoval. A pak tu máme třeba tak zvané spádové obce, odkud se denně dojíždí. Do škol, do zaměstnání, k lékaři, do lékárny - kromě potravin od Vietnamců, pro všechno. O tom, že se dojíždí do Prahy denně, ani nemluvím. Takže ano, Pražáci, Brňáci……dál protestujte.

N (neregistrovaný) 03.02.2026, 14:11:00 xxx.xxx.189.103
Orionka:

Také na mě jeden mladý muž vypálil, že navýšení slev je zbytečné rozhazování. Docela mě překvapil, ale….on bydlí v podstatě v centru krajského města. Škola za rohem, všechno potřebné v dochozí vzdálenosti, aha a on na jaře promoval. A pak tu máme třeba tak zvané spádové obce, odkud se denně dojíždí. Do škol, do zaměstnání, k lékaři, do lékárny - kromě potravin od Vietnamců, pro všechno. O tom, že se dojíždí do Prahy denně, ani nemluvím. Takže ano, Pražáci, Brňáci……dál protestujte.

To víš, velcí demokrati co nedovedou pochopit jiný názor či potřeby a situace. 🙂 Jenže moc dobře víme kdo tam byl a za co ve skutečnosti demonstrují. Za vlastní “pelechy” a živobytíčka pohodlná.😀 Jen poplatní darmožrouti a budižkničemové. A Ukrajinci s co nejvíce dětmi.😀 Ti sice nevědí že Pavlik není jejich prezident, ale to neva jsou do počtu.

assil
assil 03.02.2026, 14:34:37 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 02.02.2026, 15:55:43

No nevím jak jinde, ale třeba u nás ve Středočeském kraji je teď od ledna jízdné navýšeno o 30%, takže i s tou slevou se při stejném provozu vybere víc než loni neb prostě většina cestujících žádnou slevu nemá.

Orionka (neregistrovaný) 03.02.2026, 18:19:08 xxx.xxx.31.105

A víte, že i v Liberci bylo v neděli večer plné náměstí?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.