Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 22.08.2025, 16:45:11
Tak ten igelit byl rada pro lidi v paneláku ( městské zástavbě ) 🙂. Šťastnější můžou i do les a zádel umýt v potoce. Když máte auto v garáži, nepotřebujete powerbanku. Nabijete v autě. Jen ten kanystr benzinu by se hodil.
Tak ten igelit byl rada pro lidi v paneláku ( městské zástavbě ) 🙂. Šťastnější můžou i do les a zádel umýt v potoce. Když máte auto v garáži, nepotřebujete powerbanku. Nabijete v autě. Jen ten kanystr benzinu by se hodil.
Já vím, pochopila jsem😉Tak zrovinka ten máme skoro pořád(kanystr) protože traktoro sekačka ještě jezdí na něj. I když já už jsem na ten její hluk tak alergická, že jakmile vyrobí i tuhle na elektro, půjde vyměnit🙄V sobotu jsme leželi na mole na léhátkách a u novostavby přes tři pole někdo se sekačkou jezdil. Jak to vypnul, tak muž: no chvalabohu, už to nezvládám poslouchat. A já: vidíš, to je přesně to, o čem mluvím, když ti nadávám, že zase jdeš sekat, kdo to má poslouchat👎Jo, on jezdí se špunty v uších, ale my všichni kolem(myslím i sousedy) trpíme.
Ale to jen pro případ, že se chcete vyděsit ještě víc ;) Já kdysi nedlouho po přečtení téhle knížky seděla v čekárně u dr., a když už jsem měla jít na řadu, najednou vypli proud a čekalo se 10 minut, než zase naskočil. To bylo dlouhých 10 minut přemýšlení typu “tak už je to tady!” 😀
Naštěstí se pár chlapů v mém blízkém okolí tímhle tématem trošku zabývá, takže důvěřuju tomu, že snad máme doma to zásadní, co by mohlo pomoci, a víc se raději neděsím 😛
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 22.08.2025, 17:38:49
No prej v tom autě musí být nějaká spešl koncovka, kterou já asi nemám, alespoň teda o tom nevím. Takže asi každý nedobije. Ale zas mám poměrně velkou powerbanku.
Ideál je solární powerbanka s rozkládacími soláry.
No prej v tom autě musí být nějaká spešl koncovka, kterou já asi nemám, alespoň teda o tom nevím. Takže asi každý nedobije. Ale zas mám poměrně velkou powerbanku.
Ideál je solární powerbanka s rozkládacími soláry.
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 22.08.2025, 18:57:40
Když už se to děsíte
My se neděsíme - nebo teda já se neděsím, nevím jak ostatní. ??
Já vím prostě jen už pár desítek let - něco přes dvacet?? -, co umí blbej blackout a tomu jsem přizpůsobila - přizpůsobuju to, jak budu bydlet. chci být co nejvíc nezávislá. Takhle jsem to měla namyšlený ještě než přišly současný záležitosti od covidu, přes válku nedaleko a první blackoutíček, malý takový, tady v našich podmínkách. Vždycky jsem věděla, že chci mít co nejvíc věcí pojištěných protože mám taky zvířata a odpovědnost k nim.
Asi před čtyřmi lety k nám přišla obrovská bouřka, která způsobila výpadek proudu na víc jak 24 hodin. My doma v pohodě, kafe, jídlo uvařím na plynu. Ale nejlepší byl pán, který tu má malý obchůdek se zeleninou a bio výrobky. Ráno nastartoval generátor a vařil všem okolo jdoucím lidem kafe na cestu do prace. Takže člověk by se u nás snad mohl spolehnout i na pomoc okolí. Když už by teda bylo nejhůř.
U nás v Beskydech byla dva roky zpátky větrná smršť a byli jsme bez proudu 5 dní (pan na protějším kopci, kde máme anténu na internet dokonce 9 dní). Navíc jsme měli stromy popadané přes cestu takže se několik dní nedalo ani projet.
V našem případě byl ‘problém’, že nejelo čerpadlo na vodu z vrtu a bylo to v srpnu a studna byla vyschla, takže jsme vodu natáčeli samospadem dole v zahradě, trvalo to trochu déle ale šlo to. A druhý problém byl můj mrazák plný borůvek, které jsem za žádnou cenu nechtěla dát, ale ten chlapi převezli autem přes louku k sousedovi, který měl generátor.
Jinak vlastně všechno v pohodě, varime a pečeme na/v kamnech (plynový vařič a bombu jsme půjčili sousedovi, který má vařič na elektřinu a ta je 3 fáze a generátor mu dělá jen 2). Mliko máme čerstvé v krávě a v kozach každý den, skladuje se ve sklepě, psi jedli tvaroh, sýry, vejce a domácí králíky, jako obvykle… Obilí máme v předsíni 3 tuny v pytlich, vzdy ho přivezeme z Hané hned po žních na celý rok. Takže u nás jsme na blackout vlastně připraveni.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 25.08.2025, 08:28:52
Sestra ukazovala fotky z Krnova - paní a pan “Palačinka” na náměstí na plynu dělali pro všechny, kteří se podíleli na úklidových pracech, malé občerstvení. Dobrovolně a zadarmo. Hezké gesto.