Aktuálně: 2 773 inzerátů261 225 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Pro Kozinu

Tom50
Tom50 14.10.2025, 12:53:39 xxx.xxx.139.233

Udělám vlákno pro vás. Začnu jednou věcí, která mě na vašem příspěvku upoutala asi nejvíc. Ocituju jednu vaší větu a vysvětlím, jak moc a PROČ s vámi neumím souhlasit.

Dam sem odkaz na video prave od Jaroslava, ten vytaci pouze med z panenskych plastu a funguje mu to kazdy rok. Ja vim, jine klima, jine vcely, a ano i jine snuskove podminky, ale princip ulu je stejny,.

No a tohle je úplně stěžejní souvětí, kde si protiřečíte a asi si to vůbec neuvědomujete. Vnímám to jako říct: Já si na Sibiři dám na zahradu citrusy. Jasně, jiné klima, jiné složení půdy, jiné teploty, ale když to jde v Řecku a na Sicílii, prostě to zkusím, protože to budou pořád citrony, pomeranče a mandarinky a princip jejich pěstování je stejný.

Už jsem to tu psal, dám vám to znovu.

I já se hodně naučil a inspiroval na videích od Ukrajinců a Rusů, případně Srbů. ALE!!!

Můj již nežijící bratr měl přátele někde u Mukačeva, Užhorodu, prostě někde na západní Ukrajině, v kraji, kde se pěstovala slunečnice. Otec těch přátel byl včelař pro obživu, měl snad 200 vč. Na míře Mnogokorpusnyj a žádné NN pro med, prostě dvanáctirámková monstra na míru 43,5x30 jak v plodišti tak v medníku. Každý úl měl jen jeden medník.

Jak Ukrajinec, říkejme mu třeba Ivan, včelařil? Nekrmil cukrem, po roce 1991 se tam nedal sehnat chleba a tak cukr by včelám nikdo nedal. Vč se nakrmila sama na slunečnici. Kromě toho narvalo každé vč jeden medník netuhnoucího světlého medu, asi 40 kg (odhadem, nevím přesně kolik pojme ten medník) Nic víc ze včel za med nebylo. Není to ale málo přece!! Žádné krmení, žádné náklady.

Ale med nebyl hlavní příjem ze včel a opylování za úplatu na Východě ještě neobjevili. Co tedy?

Zjara se přeziovaná vč sama nějak rozvíjela, nic se neřešilo, nezužovalo se, vč si dělala co chtěla, jarní rozvoj a jarní med včelaře nezajímal. Čekal na Sibiřana z Ruska. Z kraje, kde se nedala vč přezimovat, zmrzla by a stebník je moc práce a drahá věc. Rus přijel vlakem (tehdy u nich neskutečně levná a asi jediná smysluplná doprava na velké dálky) a přivezl v sudech černozelený med z jedlí + plemenáče od loňska - ty kolovaly. Vše předem písemně domluveno. Nevím kolik čeho za kolik, vše ale jen směna, západně bychom řekli barter.

Ve stanovený den, samosebou s předstihem, Ivan udělal oddělky. Z každého vč vzal matku s plodem a včelami tak, aby ve vč zbyl nejméně jeden rámek s otevřeným plodem. Aby si zbytek mohl vychovat matku. Co bylo slabé a nezbyl by plodový rámek, to dostalo plod od silného jarního vč. Tím Ivan sjednotil sílu svých vč (toho, co mu z nich zbylo) na úplně vyrovnané hyperlazary. Sibiřan odjel s americky řečeno pakety, jenže je to v bývalém SSSR vymakanější než v jůseji, je to na rámkách s hotovým dílem. V tom jsou na posmívaném Východě dál.

To vše asi v polvině května. Ivanova včelstvíčka, ty zbytky, si musely udělat matku, postavit chybějící rámky, zesílit a do začátku či půlky července, než začala kvést všude pěstovaná slunečnice. Když by něco překypovalo, oslabilo se to o rámek s plodem a včelami a posílily se zaostávající a na začátku snůšky ze slunečnice byla vč stejná. 

I na Ukrajině tehdy lidi preferovali medovicový med a na rozdíl od tady za něj platili dvojnásob. Ivan si musel zabalit a prodat Sibiřanův med, nemusel se s nikým dohadovat s prodejem oddělků. M tam nebyly, přesněji stály peníze a ty tam nebyly. Věštšina VS a tedy minimální náklady. Žádné peklování s rojením a úl byl dostatečně velký, Ivana nic nenutilo vymýšlet nějaké TLumiče, nízké nástavky pro kratičké nárazové jarní snůšky nebo druhové medy a tak dále. Pak mohl tehdy asi šedesátiáletý Ivan klidně obhospodařit 200 vč, rodina mu ve špičkách pomáhala, vytáčet, dělat oddělky pro Rusáka, na rámky a opravy inventáře měl Ivan celou zimu a vše uměl vlastníma rukama.

--------------------------

A teď mi Kozino prozraďte, jak já můžu tady použít cokoli z Ivanovy praxe? I jeho úl je tady malý a tak, jak ho úspěšně používá Ivan doma, je tady nanic.

Nikdy jsem nikde netvrdil, že by úzkovysoký úl nefungoval. Naopak, je jasné, že to je PRO VČELY nejlepší. Já ale celý život hledám ten kompromis mezi tím, co včely ještě snesou bez úhynů s maximálním užitkem, bez rojení a jiného peklování a racionálním včelařením. Tedy mě jde o co nejlacinější - nejméně pracný med a současně o maximální zdraví a kondici vč. Tady se, a i na to jsem opakovaně upozorňoval, pod idiotskou masírkou třeba Včelařství a tzv odborníků, ustavičně motá dohromady ryze užitkový průmyslový chov včel pro zisk s nejnižšími náklady, často hlava nehlava s prasečinou jako jsou prostavěná patra úlu (NN systém je na tom založený) a lidským pořístupem ke včele a na třetím místě je pak chov včel pro zábavu a potěšení bez ohledu na užitek a poměr práce ku užitku. Uvedené nikdo nikdy neřeší a mohli bychom být první, že bychom tyto tři kategorie oddělili a o té první se vůbec nebavili, nanejvýš sem tam nějaký prvek z profi včelaření použít. A nemám na mysli vyzdvihovat jeden způsob nad jiný a posmívat se něčemu (i když k tomu mám sklony, pokusím se krotit)

Příklad na rybaření. 

Průmyslový rybářský podnik loví ryby sítěmi z uzavčených vod, pouze rybníků, ne tedy přehrad. Loví se co nejrychleji a nejlaciněji, vše je doslova průmysl a když některá ryba chcípne, je rozdrcená, jedna nebo 10%, nevadí, všechen “plevel” jde spolu s uhynulými a poškozenými rybami do kafilerie na krmné směsi. Zaživa, snad si někdo nemyslí, že milony slunek a jiných drobných rybek někdo humánně usmnrcuje a zachází s nimi lidsky podle nařízení Říše Zla a jiných blbů, třeba neziskových aktivistů.

Naproti tomu sportovní rybář chytá ryby po jedné, snaží se tichounce rybu přelstít, v drtivé většině s ulovenou zachází max šetrně a většinou jí pustí. Někteří jsou už tak zblblí, že se s rybami fotí, dezinfikují ránu po háčku v rybí tlamě a dělají jiné nesmyslné a směžné kraviny. Pro ožralého Rusáka s granátem, aby měl ryby rychle na trh a měl na vodku, jsou obě skupiny rybářů blbci, ty průmyslové ale ten Rusák asi chápe, ze sportovních má výtlem a nekonečné opovržení. A žasne, kde berou čas čumět hodiny a dny u vody bez záběru.

Ovšem všechny tři způsoby a vše mezi nimi je pořád rybářství. 

Takže Kozino. Jestli vám jde jen o včeličky bez ohledu na pracnost a medný užitek a současně vám ani tak nejde o kondici a zdraví včelstev, asi se neshodneme. Jsme včelaři spíš sportovní a nebuďme magoři jako sportovní rybáři, že ti musí povinně pustit rybu když je veliká a nechat si smí jen malé ryby. To je stejná idiocie, jako když by sedlák sklidil dvojnásob brambor, musel by jich polovinu vyhodit. Ona totiž často chycená ryba chcípne, ale zůstane u dna a není vidět a blbí tleskají radostí jak šetrně dezinfikovali rybě tlamu a jak jí pokládali na spešl drahou podušku - vaničku se správně teplou vodou aby ryba neutrpěla teplotní šok. Jen otrávené ryby je vidět na hladině.

Také se obecně neví proč ryba tak zvaně lekne. Neudusí se, jak by se mohla udusit někde, kde je nejméně 20x víc kyslíku než ve vodě? Ryba hyne na otravu kyselinou máselnou z vyčerpání. Pudově se tak intenzivně zmítá a snaží doplácat do vody, že uhyne vyčerpáním a vyčerpání, i u lidí, je otrava tou kyselinou. Podobně je to u včel, u nich asi nejde o nějakou kyselinu v jejich tělech, ale následky stresu jsou zhoubné vždycky.

-------------------------------

Prosím o vaše a i ostatních vyjádření, jak vlastně přistupujete ke včelaření a co je u vás prioritou? Abychom se nevyjadřovali každý k něčemu jinému. Kdo se chce ke včelám chovat maximálně šetrně a současně od nich chce nějaký osoh, neznám lepší způsob a metodu než je Blaník, přesněji, originál Dadant-Blatt s VN pro plod a NN pro med. Vše, co dělám, je přizpůsobení nejlepšího = D-B našim mírám tak, aby moderně, systémem Dadnt, mohl včelařit každý s tím vybavením, co má a nemusel něco stavět na kant a zbavit se tak všech ZÁKLADNÍCH výhod širokonízké míry se smysluplným počtem rámků a možností podstavení NN, nebo při spojování VN pod stávající VN a tak podobně. Váš úl jistě funguje, ale v ničem mě nepřesvědčil k tomu, abych to zkoušel. Znám výsledek, díky svojí celoživotní, dnes už víc než 60 let trvající praxi, předem. Ona funguje i kráva a i japonský úl i smradlavá dutina se chcíplou veverkou ve shnilém stromě. Jde o to jak moc to které vyhovuje DLOUHODOBÉMU chovu včel.

navrhuje pojmenování naznačených způsobů chovu včel. Profi, medium nebo střed a hobby. Možná P - M - H ? Co vy na to kolegové a kolegyně? Příspoěvek by pak začínal třeba: 

Následující je myšleno v kategorii H. Nebo jde o ryzí P a neb M s prvky P. Možná je to hloupé a pošetilé, asi určitě. A tak měl by někdo lepší nápad? Já bych se třeba příspěvky o ryze profi systémech vůbec nesnažil začít číst. Stejně tak ty ryze Hobby. Mě návrat do pravěku na divokém díle fakt zajímat nezačne nikdy, to je jedna z mála mých životních jistot. 

Podobně ležan v podmínkách ČR je také nesmysl. A ležan je z ranku Ivanova včelaření. Je to primitivnější způsob a svět je už o dost dál, Kozina promine, ale UVR už patří do včelařského středověku.

Zapomněl jsem u Ivana na mřížku. Používá jí a tak má medníky panenské a nekladou mu tasm. Mřížka k rojení nevde, včely se v červenci už rojit nechtějí a protože by med něměly kam dávat, nosí nad mřížku. Hodně medu dole nevadí, naopak, přece se nekrmí. A tak srovnávejme, prosím, jen srovnatelné.

Kozina
Kozina 15.10.2025, 00:37:18 xxx.xxx.59.163

Hezky vecer Tome,

hned na uvod mam otazku- to vlakno pro mne jste vybudoval proc? Tady budeme resit jen nejakou obecnou rovinu nebo i nejaka uzka temata jako napriklad UVR ci horni cesno? Bf versus kranky? Jak se ostatni dozvi, o cem se tu pise? Jen otazka, budu moc rad, kdyz mi ten system vysvetlite, mozna to bude fungovat, ja nevim, jsem tu novy a tak se ,,rozkoukavam,, a jednoznacne asi vedou Vase prispevky, o tom zcela jiste neni pochyb. 

Tim se dostavam dal a to je konstatovani, ze kdyby existovalo Mistrovstvi sveta v diskuterstvi a textovych a myslenkovych odbockach v diskutovanem tematu, zcela jiste ,,stojite na bedne,, 👍😊. Neomylne dosahujete toho, ze Vase prispevky si clovek musi precist nekolikrat, oddelit hlavni smer od odbocek, ktere jsou nekdy take velmi zajimave a maji svoji pointu, nekdy vsak s diskutujicim debata pripomina prislovi ( mate je rad vidte?) ,,jeden o koze, druhy o voze,,, a hodne casto take bravurne dokazete michat jabka a hrusky dohromady 😊… apropo, to neni vytka, to je jen ,,cteni golfoveho hriste, jeste drive, nez z 18ti jamkove hry odpalim vubec prvni micek,, 

Trochu se obavam toho, ze na tak dlouhe diskusni prispevky nebudu mit dostatek casu reagovat tak, jak si po pravu zaslouzi, ale prece jen se pokusim vypichnout to (alespon pro mne z Vasich textu) nejpodstatnejsi.

Vite, ja obecne nikdy moc nezapadal do zadne sablony ci skatulky a oznacovat sam sebe jakymkoliv pismenem nebudu, jsem vcelar, ktery se hlavne snazi vcelam porozumet, jde li to vubec a pochopit principy toho, proc to ci ono deje se prave ted a tady a co bude navazovat, ne na Ukrajine, v USA ci v Srbsku, ale v mych (nasich)ulech pod Hazmburkem, tam jsme doma, tam vcelarime, tam se v zavislosti na momentalni i dlouhodobejsi snusce, pocasi, ulech a dalsi spouste aspektu vyvyjeji nase vcely a nase zkusenosti. Snazime se dosahnout solidniho medneho vynosu, vyuzivame i dalsich vcelich produktu jako je vosk a propolis, ale za nejakou ,,tezbu,, to v zadnem pripade ani u jednoho vceliho produktu nepovazujeme. 

Zajimavy nazor, ci komentar je i ohledne meho ,,udajneho,, postoje k uhynu, to jsem zcela nepochopil, zrejme nejsem zdatnym ctenarem mezi radky, protoze kdyz jsem konstatoval ve svem prispevku uhyny, znamena to tedy logicky, ze mne zdravotni stav a pece o nej nezajima? To asi vazne nemyslite, vidte? Komu nikdy nic neuhynulo, at hodi kamenem… 😊

Vite Tome, (smim Vas tak oslovovat?) , cim vice ,,tak nejak na silu,, Vaseho presvedceni o jedinem spravnem ulovem systemu Blanik tlacite na pilu, a ostatni je vsechno spatne ( ja netvrdim, ze dobre, abychom si rozumeli!) Tak mi to pripomina situaci, jako kdy by jste tvrdil, ze ,,jedina spravna a dokonala poloha pri sexu je misionarska a kdo to dela jinde nez v posteli je uplne vedle a dela to spatne a nema z toho ten pozadovany a adekvatni pozitek, nedej to delat tak, aby treba zena sedela nahore, to uz je uplne blbe,, 😊. Pisete tady casto, ze lidi mlci, nediskutuji. Ano je to spatne, jsou tady skvela temata i diskutujici, zamyslel jste se nekdy nad tim, ze ta chyba muze byt i na Vasi strane? Ze se jim do diskuse s Vami, ac naprosto uzasne erudovanym clovekem s obrovskymi znalostmi, proste nechce?

Vite Tome, napsat, ze UVR patri do stredoveku a ze lezan v Cechach nefunguje, to je vazne k zamysleni, proc ty uly takhle ,,schazujete,,. Nebudu ted mluvit o mych par vcelarskych letech na teto rm, ale par karer v ruce taky myslim mam. Kdyby ty lezany nefungovaly tady u nas v nasich podminkach, myslite, ze by jich mel na sve vcelnici treba Jarda Juran u Hranic na Morave vice nez 40 a kazdy rok porizoval dalsi? Ze by jich mel Alex Bezrukov vice nez 70 a novi zajemci o chov v lezanech a jeho.kurzy chovu vcel prave v lezanech kazdorocne pribyvaji a to nejsou zadni Vami vzpominani Ivani nekde na Ukrajine ci Rusku, ale tady u nas, v Cechach. Lezan na tu spravnou miru UVR 30x43,5. Podotykam! A vite proc? Pro svoji jednoduchost vcelareni, zadne nastavky, vse v jedne rovine, jen se to naucit, jako ridit to auto a nemyslet na razeni u manualni prevodovky (Vase slova) dnes spousta lidi jede na ,,automat,, prida plyn a ono to nejak jede…udelejte si nekdy cas a pojedme spolecne k Juranovym ci Alexovi, at vidite v praxi, jak se v tom vcelari a ze nemusi nikdo, kdo nezvedne 13 kilo nutne koncit se vcelarenim 😊, a apropo, Jarda Juran ma i klasicke nastavkove uly a ta dížka od jeho ,,kravicek,, ho setsakra zajima, zdravotni peci o sva vcelstva se venuje ukazkove 👍

A jeste poznamky k UVR- kdyby patril tenhle ramek do stredoveku, myslite, ze by ho treba velke firmy jako napr. Lyson ci Burnat nebo i jini vyrobci stale vyrabeli a uz davno nezastavili jeho produkci? Jen tema k zamysleni.

Cim vice nad tim premyslim, tim vice se ujistuji, ze jdu a nejen ja, ale vsichni ti priznivci UVR nejen tady na foru, spravnym smerem. (A urcite nejen proto, ze se mi misionarska poloha treba vubec nelibi 😃)

Vite proc Kozina? To byl taky takovej rebel 😊

Dobrou noc a diky za Vase slova a Vas cas 👍

Obrázek Obrázek
Tom50
Tom50 15.10.2025, 02:23:18 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kozina z 15.10.2025, 00:37:18

Je pozdě, ale pokusím se odpovědět a pokusím se jen heslovitě, aby to bylo krátké.

Vlákno pro vás, že jste tu asi jediný s UVR. Pro Javaliho jsem udělal vlákno taky proto, že silně vybočoval. Kdyby to nebylo pro mě zajímavé, nedělal bych to.

Jde o klasiku = širokonízké úly a nástavkáče vs UVR, to tu ještě nebylo. O tom se v tomto vlákně bavme.

Ano, v chápání i v nejširších souvislostech a košatosti jakéhokoli aspektu lidské práce a života nemám, tady určitě, ani malou konkurenci. Rozumím i tomu, že ne každý tu schopnost má, kdo ne, měl by se víc snažit. Ne kvůli mě, kvůli sobě a rozšíření obzorů a pestrosti života, práce i včelařiny.

Ano, je na každém, zda je ochoten nejen brát, ale i oplácet a věnovat svůj čas. Ne mě, ale ostatním, komunitě. Ovšem moje texty se snaží být co nejkomplexnější a vyzobávání jen hrozinek asi pochopíte, že mě může nebavit.

Noznačujte se nijak, jen pak nastane to, za co mě kritizujete, že vy o voze a já o koze.

Relativní je i váš pojem “solidní výnos” a opět se nijak nevyjdřujete k poměru práce - užitek. A to je přece jen subjektivní, nic proti tomu, ale pro ostatní naprosto nepoužitelné. Nejste na světě sám a proč sem píšete? Já HLAVNĚ pro jiné, sám pro sebe vím o včelařině dost na to, že nemám problém.

Nejde o čtení mezi řádky, ale čtení z vašich řádků. Když jasně dáte na roveň včelařiny úhyny, nic o vás nevím, pak z čeho mám dedukovat jak vnímáte svůj postoj k úhynům? Jasně jsem to vysvětlil na autu, vy to ignorujete. Pokud nebudete akceptovat, že já jen auta, kde se nejde zabít a vy připustíte, že se holt stane smrtelná nehoda, o čem můžeme diskutovat? Jde o to, že pro mě je úhyn neakceptovatelný a dělám vše proti úhynům. Vy jasně píšete, dokonce jste použil slovo “samozřejmě”, že úhyny jste ochotný akceptovat. Tedy vy se ani moc nestnažíte a já naopak oželím i velkou část užitku pro maximálkní snahu, abych úhyny neměl. Ne vždy se zadaří, ale nejsem předem smířen, že SAMOZŘEJMĚ i ten nějaký úhyn. A i moje loňské (letošní) úhyny nebyly na VD nebo CCD,a leprostě proto, že jsem nenakrmil cukrem, nešlo to.

Lidi se nou nediskutují asi proto, že mají nějaké názory, vidí, že pomocí argumetů jim dokážu, že nesprávné, ale chtějí na svých bludech lpět dál. Malé dítě sice věří, že malá násobilka funguje. Jen se mu líbí aby 3x3 bylo pět, nebo 7, sedmička je přece šťastné číslo. Pak přijde blb a nehodlá připustit nic jiného, než že SPRÁVNÝ výsledek je 9. A přitom blb (pro ostatní) ve skutečnosti jen touží, aby mu někdo KONEČNĚ vysvětlil, že 3x3 devět není. Pokud to devět je, nezbyde než s blbem souhlasit a nebo mlčet. Tak mlčí. Vy jste zatím první typu “a přece se točí” a jen tak dál.

Ležan funguje kdekoliv. Jen v něm nejde PANENSKÝ MED a já nikdy už nehodlám vytáčet rámky, kde byl někdy plod. TEČKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Navíc je to vlastně obtížnější, protože obsluhovat zezadu jako na TS úl, kde je víc než asi 14-15 rámků je nemožné, je to strašně těžké na ruce, na PÁTEŘ. Pracovat u ležanu jako u SS = ze strany (jako u blbého americkéhjo úlu - blbý je jen kvůli té SS a nečtvercovosti) je prostě nezdravé a málokdo to může vědět líp jak já - už dva výhřezy plotýnek v kříži. Ty výhřezy nezmizely a jsou časovanou bombou. A proto vymýšlení, aby se nemusel zvedat nikdy VN. Navíc SS je pro včely horší, už i název od předků to říká, že je to stavba STUDENÁ. Sice méně plísně, ale o několik dní pomalejší jarní rozvoj a moje včelařina stojí a padá s jarním medem. Taky je PRO MĚ na TS nějak víc radosti, nebo jak to popsat.

Tady mi dovolte odbočku do souvislosti (vaše hrušky vs jabka). Mám už od předků, že pro včely je nejhorší plodiště s jednou orientací stavby a medník s jinou. Že jim to nevadí? No ano, nevadí, včely jsou zdánlivě blbovzdorné. Pak jich ale SAMOZŘEJMĚ část padne… To neplatí jen o nenormálnosti dvou orientací stavby, ale o ÚPLNĚ KAŽDÉM STRESU. Předkové také vyzkoušeli, že kdo používá mřížku, MUSÍ být dráty mřížky souběžně s rámky a ne kolmo na ně. Ano, i to vadí. Ale ano, zkušenosti předků lze ignorovat stejně, jako moje zkušenosti.

Že se něco v kapitalizmu vyrábí neznamená, že je to dobré. V kapitalizmu jde o uspokojení přání často hloupého zákazníka, protože on platí a tomu je podřízeno vše = náš zákazník, náš pán. A zisk je nad morálku, v kapitalizmu ano. Přece peníze nesmrdí. JÁ JSEM NA TOM EXISTENČNĚ TAK, ŽE MĚ NIC NENUTÍ VYRÁBĚT VĚCI, o kterých domnívám, že jsou špatné. Natož abych to dělal vědomně!

Hranice na Moravě mají nadmořskou výšku 250 metrů. No comment, snad jen můj, třeba úplně blbej příklad s citrusy na Sibiři. (a pak kdo tu míchá jabka s hruškama)

Ano, myslím, že víc než 80% českých včelařů má úplně špatný úl Adamcovy míry. Ten byl revolučně moderní prvních 20-30 let po roce 1904, když šlo o to, odnaučit včelaře od ÚZKOVYSOKÉ MÍRY a malých úlů obecně. Přesněji, ne snad úplně je Adamcův úl špatný, ale provozní metoda toho úlu je katastrofální! A vývojově je to pořád modernější, než UVR a ležan. Ale jasně, dělejte si co chete, nedáte se zaškatulkovat a tak si dejte včely třeba do necek. I v nich bude nějaký med. Akorát že mladí nevědí, co byly obyčejné necky a kdyby se namáhali to zvědět, nemuseli by do Afriky a už vůbec se zhlížet v primitivmní Africe a v bosých Afričanech. OK, proti gustu žádnej dišputát.

No a Kozina nedopadl úplně skvěle, řekl bych. Přesněji, nechme jeho osobu, ale to, co propagoval nedopadlo už vůbec.

Takže, vy zcela jistě budete, ač se nechcete dát zaškatulkovat, patřit do kategorie ryzích hobbíků a tudíž se můžeme tolerovat, můžu vám fandit, ale stěží se můžeme jeden od druhého něco naučit. Já mám tyhle pošetilosti za sebou asi 45-50 let. Máma mi říkala, i dost důrazně, že dělám kraviny. Nevěřil jsem a sveřepě jsem zkoušel zjevné nesmysly, hlavně ležany (k pobavení máminých včelařských přátel a máma se za mě asi styděla, že si nedám říct a jsem jim pro smích). Pravda, zkoušel jsem ležany, naštěstí ne s úzkovysokými rámky. Ovšem mě omlouvá, že jsem sice byl starý nad 18 let, ale zdaleka ne dospělý a už vůbec rozumný.

-----------------------------

Pro úplnost. Jeden pan včelař, vrstevník mojí mámy, truhlář, si udělal dvě množárny na míru 39x30 na asi 30 rámků. To se tehdy propagovalo ve Včelařství. Spočívalo to v tom, že prostor byl rozčleněn na sekce po 3 rámcích s přepážkami (viz internet - AI). V sekcích (nesprávné slovo, to slovo v odborné terminologii znamená něco jiného) se oplozovaly matky a zužitkovaly se ob jednu a spojilo se to s vedlejší, až nakonec zůstalo vč s jednou matkou ve vlastně ležanu. Příští rok se to rozdělilo na oddělky a nebo použilo jako ležan. Ten pán vyzkoušel obě funkce a obě špatné, ležan ale výrazně horší. Tak to u něj leželo prázdné od přelomu 50/60 let.

Neposlechl jsem. Úly jsem od pána na začátku osmdesátek dostal a zkoušel. Brzy jsem poznal, že každý jiný chov včel, snad i v Budečáku, je lepší. Proto se množárny neujaly a nikdo už to nezná, neujaly se tu ani ležany. Až přišel Bezrukov a vrací vývoj nazpátek… Já to řadím k chvilkovým pošetilostem stejného druhu jako africká kráva nebo japonec a bebo Černého pošetilost s trámky s divočinou místo rámků. To vše zase přejde a přežije jen to racionální a dobré.

(zas je to dlouhý, snad sem přestanu psát, stručně se vyjádřit nedokážu - souvislosti)

Javali
Javali 15.10.2025, 08:09:49 xxx.xxx.124.29

Já tedy na rozvoj včelstva, zejména při volné stavbě na UVR nedám dopustit. Je to jediný tvar rámku, který respektuje fyziologii včely. Nevýhoda rámku je v potřebě precizního dodržení tvaru a rozměru jak rámku tak úlu a tyto úly je třeba dávat do vodováhy a celkově jsou pro inteligentniho včelaře. UVR byl vytlačen okopírováním amerického způsobu včelaření, plošně vládou v celém SSSR i ve zbytku světa ať  už úmyslně nebo módou, protože je americký úl jednodušší pro výrobu i provozování včelaři, kteří hází kolem sebe úly jako vidlema hnůj a musí to odsejpat. Tím nechci říct, že jsou americké uly špatné, možná pro včelaře i lepší, ale samotné včely dávají přednost UVR. A jsme u toho jesi jsme víc hobby nebo fabrika, jesi máme včelnici doma, nebo kočujeme a rozvažíme palety po stovkách.

Obrázek Obrázek
Kozina
Kozina 15.10.2025, 09:59:43 xxx.xxx.59.163

Mily Javali, 

dekuju za reakci, pod tenhle Tvuj text se s klidem podepisu navzdory tomu, ze to devet desetin sveta vidi jinak 👍

Kozina

Kozina
Kozina 15.10.2025, 22:00:40 xxx.xxx.59.163

Dobry vecer Tome,

dlouho jsem dnes premyslel nad odpovedi pro Vas a musim uznat, ze se Vam povedl opravdu ,,dokonaly rozbor me osobnosti,,.  Az se vratim z cest, dam to precist manzelce a budu doufat, ze se se mnou nebude po precteni tohoto meho psychologickeho obrazu znovu chtit rozvest 😊

Psal jste tady o tom, jak dokazete porazit strom s presnosti na par cm, dokonce s nim zatlouct i kolik do zeme, to smekam, protoze to jsme se ucili uz v uceni-mam lesnicke uciliste na Brezine u Rokycan 😉, ale tahlo mne to za volant, bylo to silnejsi, nez les. Se spoustou aut od nakladaku pres autobus a zpatky na kamion mam za tech 40 let najeto opravdu hodne, posledni roky jsou opravdu extremni. Poctem ujetych kilometru se nikde nechlubim, nejsem exhibicionista a ani s tim nemam v umyslu nikoho oslnovat.

Vase rybarska krmitka taky znam, chodila k nam do velkoskladu ze Semy (tusim) Lenesice v pytlich o ruznych prumerech, jeden cas jsem pracoval jako ridic pro jeden rybarsky velkoobchod…

Zcela vazne si myslim, ze bychom meli zanechat nejake ,,personalizace,, pristi rok mi bude, da li zdravi, 60 a nemam jakkoliv zapotrebi se nechat ve svem konicku kadrovat, at uz je to kdokoliv, i Vy Tome. Stejne tak nam nikomu neprislusi, aby tak cinil vuci komukoliv jinemu, i kdyz s nim bytostne nesouhlasime… zvlaste jde li notabene o konicka ci jiny druh lidskeho byti.. pevne verim, ze v tom budeme zajedno, protoze vzhledem k veku rozhodne nepatrim mezi ty, kteri nevi jestli 3x3 je doopravdy 9. A na nejake invektivy fakt zvedav opravdu nejsem. Pokud to nevadi ostatnim, jejich svobodna vule. Tecka!

Ptal jsem se sam sebe, zda ma vubec smysl vest s Vami diskusi o UVR, kdyz jste ho vlastne hned na zacatku poslal zpatky do stredoveku a lezan v CR tam, kde zada konci svuj slusny vyznam s konstatovanim, ze z nej NEJDE tocit med z panenskych plastu, ale ono to SAMOZREJME JDE  Tome, staci za plodove hnizdo vlozit svislou MM a vcely nove plasty vystavi a zanesou medem. Jen je s tim trochu jemnejsi a opatrna prace, ty panenske plasty maji trochu mekkci konstituci, ale to vsechny 😊 nebo(!) se da nad horni loucky plodiste v Alexovych ulech vlozit nizky mednicek na rm 36x13 a prubezne tak odtacet zde ulozeny med, protoze, jak tady mnohokrat zduraznujete, nizke plasty v medniku matka nezaklade, mozna to neformuluji presne Vasimi slovy, ale myslim, ze si rozumime. 

Jo, vite, ze jsem sam nad sebou dnes vyhral litr? 😉vsadil jsem si na to, ze smahem zkritizujete dnesni kapitalistickou vyrobu cehokoliv, i kdyz to nefunguje, protoze hlavni je prece ,,nas zakaznik, nas pan,, jenze kdyz by to na UVRnefungovalo, jak pisete, zadny ,,pan,, by nebyl ( jenn idiot si koupi nrco co nefunguje!) a vyrabet jen na sklad v kapitalismu muze fakt jen de*il a nebo rakouska KTM a to rozhodne ani Burnat ani Lyson urcite nejsou.

Apropo, vite, ze jak Lyson (12ti ramek na TS) tak i jeho take polsky konkurent Burnat (10ti ramek na TS i SS) vyrabeji nastavkove uly na UVR v plodisti a a mednicky jiz zminovanych 36x13?  Mam od podzimu osazeny prvni dva letosnimi oddelky, Javali ma par dnu doma take jeden na zkousku na pristi rok a jeste spolecne chystame nejaka vylepseni… Myslim, ze ty nizke mednikove ramky 13 cm ( pravda, neni to 11) by mohla byt cesta k nizsi hmotnosri plnych ramku oproti vyssim rm a to by bylo fakt prijemne, zvlaste po me operaci brisni kyly… Nevim, zda Vas to zaujalo ci ne, ale davam to sem nejen pro Vas ale i treba pro nekoho, koho to zajimat bude ci zacne.

Na konci Vaseho prispevku jste napsal, ze nevite, zda sem budete psat. V poradku. Jen mi dejte vedet, at se podle toho mohu zaridit.

Preji nejen Vam hezky pozdni vecer.

Kozina

Ps: na fotce zminovany Burnat na 10 ramku UVR v plodisti, jde jak na TS, tak SS a nahore 2 mednicky na rm 36x13. cm

Obrázek
Tom50
Tom50 16.10.2025, 00:33:49 xxx.xxx.139.233

Tak jinak.

Jasně jsem vysvětlil, že kdo chce minimum práce při maximu osohu, má širokonízkou klasiku. Tak, jak jí popisuju já. Už kdysi v Americe udělali kouzelný film Někdo to rád horké. Já vás nekádruju, vlastně vás neznám, a omluvte mě, vlastně mě vaše soukromí nezajímá, neboli respektuji, že mi do vás nic není.

Když znáte moje někdejší výrobky, možná víte i to, že se to dodnes vyrábí podle mých standardů a i v tom jsem byl jednička, je to tak? Když milý Kozino já něco dělám, dělám to nejlíp a nebo nedělám vůbec. Ale jak říkám, někdo si rád komplikuje život a ano, Blaník je tak stupidně jednoduchý a nudně výkonný, že to už někoho asi nebaví. Kdysi jste se zmínil o sexu a chápu, u Blaníku není třeba nic dobývat, dá sám, ochotně a každému bez keců a telecího pubertálního přemlouvání. Ale některé samce baví právě to dobývání. Rozumím tomu víc, než si myslíte.

No a příběh (na ty já jsem kadet), který, jak se říká “nevymyslíš”.

Někdy, tuším že rok 1991, jsem se ocitnul na týden na jedné malé přehradě na Vysočině na ryby. Byla půlka října jako teď. S chlapy, co dělali v pérovně. Chytali, i když už byl podzim a rybám se moc nechtělo. A já nic, navíc jsme do té doby odsuzoval a nepoužíval krmítka. Oni chytali a dali mi krabici od bot plnou těch per. Vadilo mi, že to kroutí vlasec a tak jsem k péru na straně přivázal olůvko a bylo po kroucení. To byl stěžejní vynález, který nikoho na planetě dosud nenapadl, ale já vůbec netušil co jsem to udělal, jen mě s.alo to kroucení vlasce.

Zbylá péra z té krabice jsem rozeslal tehy nemnoha firmám, byl to začátek kapitalizmu a pan Seidl bych chytrý pán a ihned to pochopil. Tak to začalo. SEMA, jak jistě víte, byla firma dvou majitelů  SEidla a MAlypetra, proto SEMA. Hned objednali 120.000 ks ve čtyřech velikostech, kdy délka byla stejná 55 mm, ale požadované průměry byly 15, 20, 25 a 30 -logická řada. Tak jsem to postuloval. Jenže!

Stroj nebyl schopný udělat 30, ale max 29. OK, souhlasil jsem. Jenže, druhé jenže. Ožral se jim pérař (ještě dozníval socializmus a v práci byla morálka volná) a strefil se jen u průměru 20. Vyrobil po 30.000 16, zmíněných 20, 24 a místo domluvených 29 se mu povedlo 27. Protože jsem měkkota a protože je to rybám fuk, odebral jsem to v pérovně, pan ředitel div neplakal, jak prosil. OK, SEMA to vzala s tím, že ale už navěky to bude 16, 20, 24 a 27. A jak řekli, tak udělali. Nakonec jich bylo několik milionů. Ale klid, měl jsem necelých 20 halířů na jednom.

Někdo pak někde v odborném časopise psal, jaký je pan Krška génius, že když se vezme objem 16, tak 20 je přesný násobek (nevím kolikátý) ojemu 16 a stejně tak 24 a i 27. Že je to geniální! A já se dopustil největší lži svého života tím, že jsem mlčel a nepřiznal jsem, jak to bylo doopravdy. A víte co Kozino? Já se snad asi ani nestydím.

Dnes když v Číně, neboli kdekoli na světě, vyrábí pérová krmítka, mají průměr 16, 20, 24 a 27. Dal jsem to sice chránit, ale v naší zemi je to jen tahání peněz z kapes chytrých lemply, co nic vymyslet neumí = právníky, protože se to pak jedná u soudů a ty soudy platí žalující. Tak jsem všechnu ochranu nechal propadnot (vše se najde v análech Patentního úřadu), protože já nebudu krmit zbytečné darmožráče - právníky a soudy. Přece se jedná o kravinu pro zábavu - rybaření a ne něco světoborného. 

Prostě nemám z toho světového vynálezu ani Korunu a je mi to celkem jedno, dopadl jsem jako Ressl s lodním šroubem, Holeček z Vracovic (tady od nás od Vlašimi) s televizí, jako bratranci Veverkové s drtičem hrud = rušením hrud, tedy ruchadlem a nakonec i jako vynálezci, dnes anonymní, od Příbrami, kteří jako první na světě začali bez patentace vyrábět a prodávat mezistěny (takoví jsme my Češi). Podobných případů znám jen já desítky a nic mě nemrzí, nic bych neudělal jinak, líp, nejsem neažraný, prostě jsem se snažil nežít nadarmo a něco dát světu, i když to jsou jen idiotská krmítka pro zábavu = sportovní rybařinu. Až někdo dokáže aspoň zlomek co já, ať mě soudí. Nejsem ideální společník, jsem dost nekompromisní a vlastně samotářský morous, vím své a vy všichni ostatní ber a nebo nech být, ale neohrnuj rypák, kor když jsi dostal něco ZADARMO!

Takže třeba ano, třeba je budoucnost v UVR. Já ale na základě svého nadstandardního včelařského vzdělání a nadobyčejným zkušenostem a současně jakýmsi čichem, šestým smyslem, vím na 99% jistě, že pravdu mám já. Co jsem mohl jsem poctivě a nezištně předal a samosebou je možné, že se mýlím. Ovšem nejen ve včelařině, mýlím se jen výjimečně, až mě to děsí, jak často se nemýlím. Ale to je váš boj sami za sebe. Hodně štěstí, bez ironie, sarkasmu, nic nechci víc, než aby se českým včelařům dařil chov včel aspoň tak, jako dosud. Moje úloha končí, dál je to na mladých nebo mladších. Kdo si ale obrazně nabijete hubu (jako Javali třeba), pak nefňukejte (Javali je frajer, nikdy nefňukal). Můj táta říkával: “Jsi-li informován, jsi ozbrojen a dál je to už jen na tobě.” Otec odešel před 42 lety, ale na jeho životním krédu se nezměnilo a nezmění nic.

Já s edál k UVR nevyjádřím, vše, co vím a umím jsem sdělil a dál je to vývoj a ten se někdy ubírá i nazpátek. Kdo ví, jestli to není dobře, že nazpátek. Já si tím už nechci zaneřádit mozek.

Je ale pravda, že zkoušet se musí a často odsuzuji Langstroth jako ničemný a překonaný úl. Navíc je Anglosaský, stejně, jako systém včelaření, který umím já. Možná je to ale slepá ulička a pravda se projeví v podobě návratu k UVR a možná to bude ještě jinak. Uvidíte. Já už asi ne, řečeno s Platónem = přiblížil jsem se k cíli své cesty.

Nejspíš vás (snad se nedožiju) čeká strašná válka a veké umírání a pak bude nějaký chov včel úplně jedno… 

Možná se naplní Čapkova vize RUR, vše tomu nasvědčuje. Už nyní jsou lidé, a přibývá jich, kteří tvrdí, že nejhorším škůdcem přírody a planety je člověk a AI tohle ví a logicky to vyhodnotí tak, že zlikviduje škůdce…

goro
goro 16.10.2025, 09:04:21 xxx.xxx.55.10

No, tak toto mi nerobte …ja som pochopil vytvorenie tohto vlákna ako možnosť diskutovať o úzkovysokom rámiku, s ktorým nemám praktické skúsenosti a vy ste skončili..😢…

Honza to máš tak (sorry za tykanie, mám to z včelárskeho fóra a tykám všetkým okrem Toma, ten to dovolí len svojim priateľom a tak ďaleko sme sa nedostali..😉) napísal si , citujem:

“Pojdme si to uz konecne pripustit, ze dlouho siroky ul neni zadne dogma Tome a pojdme si hned na zacatku meho pusobeni tady rict, ze budeme navzajem respektovat nazor toho druheho, i kdyz nam se muze zdat mylny.” 

Už roky diskutujem s Tomom a požadovať niečo také považujem za idealizmus😉

Vráťme sa radšej ku včelám… ako som napísal, úzkovysoký rámik som nepoužíval a na rozdiel od dadantu s vysokým plodiskom a nízkymi nadstavkami či ležanu ktoré som skúšal niekoľko rokov mi chýbajú praktické skúsenosti…napriek tomu uznávam že takýto plást je pre včely včely prirodzený a PLNE IM VYHOVUJE…

Zabudnime na chvílku na Tomovu snahu hľadať optimum práce a výnosov s rešpektovaním potrieb včiel a skúsme ale uvažovať ďalej, ak je takýto rámik pre včely PRIRODZENÝ a vyhovujúci, je takýmito prívlastkami možné označiť aj LEŽAN?

Podľa môjho názoru, ležan je pre včely neprirodzený, dokážu v ňom fungovať ako v každom inom úli ale … ….. …...

Kozina
Kozina 16.10.2025, 18:25:39 xxx.xxx.59.163

Ahoj Goro,

ja si myslim, ze se nemusis bat, ze tady diskuse o UVR skonci, zrovna dnes jsme to s Javalim probirali. Kazdopadne diky moc za reakci a vydrz, vsechno bude.

S temi lezany je to trosku na dyl, jeste jedu, ale urcite se k tomu vratim 😊

Hezky vecer

Kozina

Kozina
Kozina 16.10.2025, 18:37:24 xxx.xxx.59.163

Pro Toma50

mily Tome, ja si nesmirne vazim Vasich znalosti i toho, jakym zpusobem se tady o ne delite s ostatnimi, vlastne i smekam svuj nejen pomyslny klobouk. 

Diskutovat ci o necem ne, je Vase nesvatejsi pravo, ktere Vam nikdo nemuze uprit. Nebyt nahody, nikdy bych o tomhle foru nevedel, ale jak se rika, nahody neexistuji a vsechno je jak ma byt.

Kdyz uznate, ze mate pod muj koment ci nazor co napsat, napiste, moc rad si Vas kdykoliv prectu. 

Tim bych celou tuhle anabazi asi ukoncil, nejen Vas cas je to nejdrazsi, co ve svem zivoze kazdy mame, takze pojdme zpatky ke vcelam, jak pise ,,goro,,

Hezky vecer

Kozina

Javali
Javali 17.10.2025, 18:21:55 xxx.xxx.124.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 16.10.2025, 09:04:21

Když on ležan je hrozně široký pojem, těch typů je hrozně moc, pro každou oblast a druh využití. To že se někomu nešikovnému vyrojí dříve než přinese výnos pro včelaře může být i známkou blahobytu a chuti se množit😁 Obecně jsou ležany na vyšších rámcích 30 a více, mladá včelstva jsou vždy ukomorovány na obsedlý prostor a pro samotné včelstvo je neobsedlý prostor do boku oddělený plástem vždy menší stres a riziko než neobsedlá díra nad hlavou s fuky mezi horníma loučkama nedej bože s nějakou ventilací. Ano svislá dutina je přirozená, ale včelstvo pro sebe v ideálním případě potřebuje svislou dutinu 40-60 L a tu je nakonec schopen poskytnout i úl na ležato, dokonce s menším počtem překážek jako jsou loučky a včelí mezery mezi patry nastavkoveho úlu, protože toho lze docílit UVR, rámkem na stojato. Dřve byly ležany nazývány úly s rámkem siroko nízkým, to já  jen aby v tom byl větší guláš. Lepší by bylo probírat konkrétní typ úlu pro určitou oblast a využití, ležan je příliš relativní pojem, dyť muže mít i nástavky, a nástavkový úl má někdy tolik ramků že je z něj ležan😳

Kozina
Kozina 18.10.2025, 11:51:25 xxx.xxx.150.108

Javali, moc dekuju za pomoc a ze jsem tom nezustal sam.

Zrovna dnes ma uzasnou prednasku v Olomouci o lezanech skvely Jarda Juran, ktery ma doma na vcelnici uz vice nez 40 lezanu a protoze je vcelarina i tak trochu zivi, resp. chteji urcite ,,do dizky,, primoumerne namaze, nemam sebemensich pochyb, ze lezany proste a jednoduse funguji, samozrejme pri te spravne zootechnice (provozni metode) a spouste dalsich drobnych ci vetsich aspektech…

Skoda, ze jsem se prednasky nemohl zucastnit, ale treba jste nekdo byl, navzdory tomu, ze by to bylo svym zpusobem podle nekterych nazoru spuse ,,trestuhodne,, 😊

Hezkej den!

Ps: na forkach nas prvni ul na UVR podle planku  primo od Jaroslava Muchy.

Obrázek Obrázek
goro
goro 18.10.2025, 14:32:50 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 17.10.2025, 18:21:55

Trochu s tebou súhlasím a  trochu nie..😉

Napíšeš “svisla dutina je pre včely prirodzená”   súhlasím, a preto je prirodzený aj ten vysoký rámik

Ale už tie reči o o “prirodzenosti” rozširovať plodové teleso  do strany, či dokonca ukladať zásoby nie nad plod, nad hlavu ale niekde do boku to už “nežeriem”😕

ja netvrdím, že včely nedokážu v ležane fungovať   včely dokážu fungovať hocikde a pri súsenom včelárovi  a nosia aj med ak je dobé stanovište a vyhovuje počasie…

nesúhlasím ale s názorom že najaké rámikmi rozdelené plodisko je pre ne väčšia trauma ako ležan  … … 

Tom50
Tom50 20.10.2025, 20:47:01 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 16.10.2025, 09:04:21

Mě z toho Gora jednou jebne!!!!

Co to melete, že mi smí tykat jen přátelé? Fakt jste nepochopil, že vás respektuju, vážím si vás a považuji za PŘÍTELE A ŽE VÁS MÁM, VLASTNĚ I RÁD? Já jen nemám rád tykání mezi cizími, repsektujícími se lidmi. To byl nešvar soudruhů a s těmi jsem já neměl a mít nebudu nikdy nic společného.

------------------------------

Já se jen domnívám, že je UVR nesmysl a návrat v době kamionů a přechodu k eletromobilitě k žebřiňákům. Nikdy žádný povoz nebyl tak vstřícně vhodný pro koně a voly jak žebřiňák. To je pravda. Mě ale vůbec nejde o koně a voly (včely), mě jde o ČLOVĚKA!!!!!!!

Je ale jedenadvacáté století a my bychom měli hledat kompromis, kdy ještě včela může bezproblémově DLOUHODOBĚ žít a poskytovat užitek - napíšu to tučně, že ne MAXIMÁLNÍ UŽITEK, ale užitek přiměřený, při současně nejmenší možné sumě práce a jiných nákladů, potřebných k dosažení výše zmíněného PŘIMĚŘENÉHO užitku.

Mě ani nic jiného nezajímá a nehodlám se ve svých více než 69 letech zaobírat (a vysilovat) něčím, co vím na 99% jistě, že je cesta zpátky.

Znovu to vypíchnu. Mě hobby chov včel, aby bylo hezky včeličkám, VŮBEC NEZAJÍMÁ a nehodlám s tím ztrácet, pro mě v mém věku už nesmírně vzácný čas mého života. Musel bych UVR vyzkoušet a to neudělám! Neumím zkoušet něco, o čem si myslím, že je blbost, byl bych předpojatý a nebyl nestranný a tak nemá smysl to zkoušet (když vím předem výsledek).

HLAVNĚ ALE PÁNOVÉ!

Nějak zapomínáte, že já a moje rodina a mí zákazníci UŽ NIKDY NEBUDEME JÍST MED SE SRAČKAMA včelího plodu. Opět připomínám 21 století a já odmítám hygienu, která se od starověku přes středověk do dneška ve většině včelařských provozů NEZMNĚNILA. Měl jsem za to, že se tu už bavíme jen o 21 století a tedy medu z NEZAKLADENÉHO DÍLA. Takže to, že někdo někde má hodně ležanů, a že se tzím živí, není pro mě argument. Mě nejde o nějaký med. Mě jde jen o med panenský a cokoliv ho neumožní získávat snadno, to je pro mě cesta do minulosti. Takže. Jestli někdo při UVR nebo ležanu dosáhne panenského medu (jako když někdo vyváří vosk ve vodě ze studně a NÁHODOU vosk nezničí), tak to mě nezajímá. Mě už zajímá jen poloprůmyslová výroba PANENSKÉHO medu s co nejmenšími náklady, nároky na práci včelaře, kdy to pořád ještě není prasečina, jako v úplně všech velkoprovozech.

Kozina
Kozina 20.10.2025, 22:25:23 xxx.xxx.251.142

Tak ja to zkusim jeste jednou a naposled s jednou otazkou. Proc by z lezanu nemohl byt med z panenskych plastu? Proc podle Vas Tome ne? A proc se tak zarputile az agresivne branite jednoduche exkursi k nekomu, koho to svym zpusobem zivi a ma tech lezanu vice nez dost? Myslite si, ze oceneni za kvalitu medu dostava za med plnej rezudui z leceni?

Pojdte, udelame si spolu vejlet, nebude Vas to stat ani korunu, nalozim Vas u domu a zase Vas k nemu vratim 😊. 

Jinak goro, ja s lezany praktucky zacinam, tech par sezon oproti desitkam let pana Toma50 je uplny nic, ale zkuste si za dlouhych zimnich veceru pustit jednu zajimavou prednasku. Odkaz dole.

Hezky vecer, a omlouvam se, na vic uz proste nemam.

Kozina
Kozina 20.10.2025, 22:28:21 xxx.xxx.251.142

Jeste jsem zapomnel -vite Tome, ze ja bych ten Vas Blanik klidne zkusil? Mozna k tomu nakonec i dojde, sezenu li ten spravnej ul, protoze na vlastni vyrobu nemam sanci…

Tom50
Tom50 20.10.2025, 23:34:17 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kozina z 20.10.2025, 22:25:23

Děkuji nechci výlet k aktivistovi vašeho ražení. Řeknu to tedy natvrdo. Ležan a UVR je prostě překonaná věc, ve které se zhlížejí diletanti bez včelařského vzdělání a chápání ZÁKLADNÍCH ZÁKONITOSTÍ moderní včelařiny. Je to předpotopní, podobně jako kráva nebo japonec.

Měl jste se vyjádřit jasně, že jste pouhý aktivista bez včelařského vzdělání a nemuseli jsme se navzájem zdržovat. Jste aktivista, protože med plný reziduí z léčení je jen aktivistický nevzdělaný blábol bez opory ve vědě. Ale výkaly v medu ze zakladených plástů jsou realita. Celá moje práce je o tom, že je hlupák každý, kdo předpokládá rezidua léčení v medu. Protože vědci ani aktivisti světa je v medu dosud nenašli. No a ze všeho, co je mě známo, jen Blaník umožní, aby se nic z léčení nemohlo do medu dostat, protože rámky na med nejsou v úle když se použije tvrdá chemie a tak i hloupí se nemusí bát chemie z léčení v medu. Stačí umět pochopit Blaník. POLOPATĚ =  Blaník nejenže umožňuje bezpracně získávat med bez výkalů plodu = panenský med lepší chuti, ale rovněž zabraňuje chemii v medu v případě, že by se v budoucnu objevily způsoby, jak rezidua léčiv v medu najít. Až tak nadčasový Blaník je a myslí s předstihem i na tu nepravděpodobnou možnost.

Jistěže je asi možné získávat i panenský med na UVR (neumím si představit jak) a i v ležanu. Ale já prostě radši ten kamion, potěšení z jízdy žebřiňákem rád přenechám jiným.

A jestli chcete zkoušet Blaník, to až uděláte, tak mě v duchu odporsíte hned ten rok - když do toho nebudete vnášet svoje nevzdělané fantasmagorie, jako někteří tady, kteří nechápou prazákladní souvislosti a zákonitosti. Jako třeba co nejvíc ochladit na podzim plodiště a současně ho před zimou zužovat, čím se docílí jediného a to je zvýšení teploty v plodišti. Pokud umíte Kozino uvažovat takto, nezdržujme se.

Když si neumíte úl vyrobit, když nebudete líný a najdete si tady výkresy od Romana a Jirky, můžete si ho dát udělat. Pokud vím, kdysi jste měl Adamce. Není nic jednoduššího než si k němu koupit běžně vyráběné NN na 11 rámků s mírou dlouhou 39. Jen 17 je ničemně moc a lepší je 15 a to se už asi běžně nedělá. Ještě lepší než 15 je mnou a Tom 4 vyzkoušená výška NN 11 a tudíž by dokonale fungovala i půlka ze 24. Ale u vás by to bylo jako u mě s UVR. Vy tomu nevěříte a zhlížíte se v aktivismu a tak radím nechte u sebe věci jak jsou.

-------------------------------

Několkrát, asi 30 let jsem zkoušel NN systém. Goro nyní zpozorněte. Na stejném stanovišti, kde jsem měl klasiku = univerzály s mřížkou a převěšováním plodu měr 24 i 30, nástavkové skoro už Blaníky opět obou měr 24 i 30 a k tomu NN 15 a pak ryze NN systém 39x15x11, tak jsem ani jednou nedotáhl NN systém do podzimu. Proč? Když jsem viděl rozvoj v předpotopním univerzálu s mřížkou a pevným dnem ve srovníní s pomalostí NN sytému, nevydržel jsem, protože jsem prostě chtěl a potřeboval peníze za med. No a když jsem viděl ještě o týden rychlejší Blaník, jak by kdo neplacený za výzkum z grantů zkoušel až do konce něco, co má srovnání, že TĚŽCE zaostátvá? Ano, kdo má jen NN systém myslí, že je to dobré, když nemá srovnání.

Aby to nebyly jen nekonenčné kecy bez údajů o množství medu, tak se pokusím to nastínit. 

Klasika = pevné dno, převěšování + mřížka a pracná likvidace rojové nálady - každých 9 dní vylamování matečníků, tak na hodinu práce asi 3 kila medu. (spíš mnohem méně)

Předchůdce Blaníku, Dadantsystém - hodina práce 8 kilo medu.

NN systém by ve stejný den na hodinu práce nedal ani deko medu a proto jsem to pokaždé zrušil. Pokaždé jsem NN systém zkusil malinko jinak - podle jak kdo radil ver Včelařství a v jiné “odborné” literatuře, pokaždé se stejným výsledkem. A děkuju Bohu, že jsem si nezavedl Langstroth. V žádné podobě to není dobrá míra v žádné kombinaci.

Nynější Blaník - hodina práce asi 8-10 kg panenského medu bez možnosti reziduí léčiv. TEČKA!

Bonus důsledně uplatněné metody i úlu Blaník = žádné úhyny na CCD. Na VD v Blaníku asi vč uhynout nemůže.

Rád bych věděl, kdo by chtěl od včelaření lepší výsledek. Je to jako s rybářskými krmítky, jaká jsem zavedl a je to jako se sekerou nebo kladivem - co by se asi tak dalo na tom vercajku ještě zlepšit? Jedině by šlo místo železné sekery použít bronzovou a nebo kamennou. Ovšem s kamennou porazit strom nejde…

Ale třeba je budoucnost chovu včel v AI a nebo se bude opylení tisknout na tiskárnách? Spíš nám Velký Bratr s pomocí AI zavede syntetické jídlo, jakési amarouny.

A mimochodem, nikdo neví, kde tvůrci povedené sci-fi vzali název amarouny. Je to od amarantu a kdo si vygooglí, co to amarant je a VŠECHNY souvislosti pěstování, možná pochopí. Ale spíš jen možná, pokud je mladší než asi 45-50 let, nejspíš mu to nedocvakne.

Kozina
Kozina 21.10.2025, 06:56:36 xxx.xxx.251.142

,,Řeknu to tedy natvrdo. Ležan a UVR je prostě překonaná věc, ve které se zhlížejí diletanti bez včelařského vzdělání a chápání ZÁKLADNÍCH ZÁKONITOSTÍ moderní včelařiny. Je to předpotopní, podobně jako kráva nebo japonec. Měl jste se vyjádřit jasně, že jste pouhý aktivista bez včelařského vzdělání a nemuseli jsme se navzájem zdržovat. Jste aktivista, protože med plný reziduí z léčení je jen aktivistický nevzdělaný blábol bez opory ve vědě. Ale výkaly v medu ze zakladených plástů jsou realita. Celá moje práce je o tom, že je hlupák každý, kdo předpokládá rezidua léčení v medu.,,

Toho nevzdelaneho aktivistu bez vcelarskeho vzdelani jste si mohl odpustit, ja jsem se k Vam vzdy choval slusne a s uctou, protoze Vase znalosti jsou opravdu siroke, ale prece jen si v 60ti nrmusim nechat vsechno libit. Tolik na vysvetlenou toho, ze tohle je muj POSLEDNI prispevek tady. 

Jeste mi prosim odpovezte na jednu Vami neustale ignorovanou otazku- Kde by se v UVR a nebo lezanu vzala rezidua z leceni v medu, kdyz tam ty plasty v dobe leceni kur*a vubec nejsou??? Nad UVR se davaji nizke mednicky 36x13, ktere se pred lecenim ODSTRANI! jen naprosty idiot by je tam nechal v dobe, kdy by pouzil tvrdou chemii. Tecka!

Preji nejen Vam Tome, ale i vsem tady na foru hlavne pevne zdravi, rodinnou pohodu, protoze tohle dvoji vytvari ten zakladni pilir pro vsechno nase snazeni, az uz pracovni nebo treba v tak krasnem konicku jako je vcelareni, ze ktereho at mate jen a jen radost.

Jan Veber 

PS: tu odpoved od Vas uz vlastne necekam, nemel by jste komu odpovidat. Mozna Javalimu, to je nesmirne hodny a pracovity clovek. Jen ten svet vcel vidi mozna jinyma ocima nez Vy. A ted uz vazne tecka.

goro
goro 21.10.2025, 08:52:45 xxx.xxx.55.10

“Tolik na vysvetlenou toho, ze tohle je muj POSLEDNI prispevek tady.”

Honza no tak…to nepoznáš Toma a jeho príspevky, snáď ťa od diskusie neodradí zopár pohrdlivých slov od Toma… (keby si vedel ako často už mňa počastoval oveľa tvrdšími výrazmi a napriek tomu  napíše že ma rešpektuje a považuje za priateľa…proste treba diskutovať o včelách…)…

ja som sa tešil že ti napíšem ako všetky prednášky “Včelařskýho spolku Praha 6” sledujem a videl som aj tú Alexovu (samozrejme rád si ju pozriem znovu) ba práve po tejto prednáške sme ho oslovili a do včelárskeho časopisu Dymák (poznáš ho ?) napísal pred pár rokmi trojdielny seriál o včelárení v ležanoch, jeden diel bolo práve to porovnávanie výhod ležana verzus nadstavky, a dva diely o včelárení v ležanoch (rozširovanie, protirojové opatrenia, medobranie, zakrmovanie a zazimovamie) 

tešil som sa že podebatujeme o mojich tiež len niekoľkoročných skúsenostiach s chovom včiel v ležane, o tom prečo  v ňom už včely nechovám… 

no nič, budem ja len musieť debatovať len s Tomom…😉… no ležanoch to nebude …

len o Blaníku a jeho postupnom vylepšovaní…

Tom50
Tom50 21.10.2025, 11:51:22 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 21.10.2025, 08:52:45

Nežádá odpověď na svou otázku (nelogičnost) Kozina, vysvětlím v bodech vám.

Jen první odstavec Wiki jasně říká, co je ležan -

https://cs.wikipedia.org/wiki/Le%C5%BEan

Já nemůžu vědět, že někdo dá k žebřiňáku pneumatiky a ničemné odpružení a říká tomu kamion. Takže ležan je pro mě pouze úl s jednou mírou rámků v nesmyslném uspořádání vodorovně. Tudíž může těžit med jen ze stejných rámků, na kterých se odehrává celý život včelstva a tudíž i výchova plodu a tudíž ty plásty zažijí i léčení. Základní otázka pak je, když má kozinoležan medníčky, na co má víc vysokých rámků než běžný úl?

Ležan je zastaralý také proto, že je to vlastně úl umožňující převěšování plodu a omezování matek v kladení (překonané). Výhoda má být jen to, že se pak při idiotské technologii vylamování matečníků každých 8-9 dní (jediná možnost zabránění rojení při této provozní metodě) dělá pohodlněji bez nutnosti snímat těžký medník základní vysoké míry. Tudíž je to koncepce zaostalá a zastaralá. A ano, nadšené obdivovatele může mít ležan jen u nevzdělaných a v důsledku nevzdělání hlavně iracionálních aktivistů. Ti jsou motivováni spíš Vírou než ratiem (ratio = rozum) a já se s fanatiky neumím bavit a neumím a ani nechci s nimi vyjít.

Taky mi Kozina nedokázal ODBORNĚ vysvětlit (ani Javali) důvod UVR.

Už vůbec Kozina nedokázal ani neznačit výnosy medu na UVR ku spotřebě práce. To asi neumí a hlavně když se asi pokusil si to spočítat, došlo mu, jak drtivou mám pravdu a tak se raději urazí, aby nemusel přiznat svoje nevzdělání v oboru. A k tomu vzdělání, kdyby sám věděl, že UVR i ležan jsou v ČESKÝCH podmínkách s u nás chovanou včelou, při našich klimatických a snůškových podmínkách úly ničemné a nesmírně pracné, neexponoval by se a ani by nezačal. Ale mnozí se rádi zhlížejí ve všem cizím a cizáckém a to je jen nedostatkem národní hrdosti a podvědomém mindráku. Protože to my jsme lepší než ostatní a od nás by se měli ostatní učit, ne naopak. Co se já můžu naučit od Afričana z pralesů střední Afriky?

Tom4 přestal psát. Ani on si nedal vyvrátit ležan a zkoušel ho a soukromě (neveřejně) mi dal zapravdu. Třeba sem svoje zkušenosti napíše, myslím, že v ležanu 39x30 má jedno vč pořád. Sem sice nepíše, ale jsme v kontaktu nepřetržitě.

Takže. Když došly argumenty panu Malinovi, nafouk se a teatrálně odešel. To samé nyní Kozina. OK, co se dá dělat? Se mnou se  vo ho.ně pokecat nedá a blábolení o ničem, jako se společensky nezávazně donekonečna přetřásá počasí, jen aby se něco řeklo, tak na to já nemám ani čas (nechci mít) a už vůbec náladu.

Pro úplnou úplnost. Dnešní přístroje jsou tak dokonale přesné, že v medu najdou i jen stopová množství, tedy tisíciny mg ATB. Nenajdou ale rezidua léčiv. To ale nevudělaným aktivistům nebrání tvrdit cituji: “Myslite si, ze oceneni za kvalitu medu dostava za med plnej rezudui z leceni?” Pak, kdo tohle veřejně napíše je nevzdělaný aktivista a může se nafukovat jak chce. Leda, že by pan Kozina a nebo kdosi, o kom píše, dokázal dokázat, že v medu nějaká rezidua z léčení byla obevena. Prosím o údaj kdy, kým, kde a jakých reziduí bylo objeveno v českém medu.

Navíc Včelařství v sekci nahrazující OVP janě uvádí nějaký Polák, že se rezidua léčiv nedají objevit ani ve vosku. Doporučuji Kozino k prostudování = doplnění odborného vzdělání.

Příběh, na příběhy já jsem kadet:

Moje přítelka, když byla kdysi ještě za komančů těhotná, měla obvodního doktora přesluhujícího důchodce. Tehdy byl velmi populární paracetamol, tedy léky s jeho obsahem. Stařičký doktor ale řekl mladé mamince, aby to neužívala, protože třeba ještě budou objeveny v té době neznámé škodlivé účinky. Dlouho po smrti doktora se ukázalo, jak prozíravý to byl odborník. Já se tutíž řídím stejným motivem a tak jsem vyvinul metodu, kdy dílo v úle není v době léčení. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.