Aktuálně: 2 751 inzerátů262 192 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Pro Kozinu

Javali
Javali 21.10.2025, 12:45:03 xxx.xxx.248.15

Reaguji na ty poslední Tomovi prispevky. Nepřeskočilo vám? Dyť ten člověk nadšeně přišel na fórum kde se řeší i normální věci o včelách a né jen boj s varroázou až na věky věků. Slušně a srdečně se s nadšením zmínil v čem včelaři a dříve než přišel čas na nějakou diskuzi tak se dočkal útoku, pomlouvání a urážení. Vy rád píšete že máte koule, ale tohle připomíná spíš histerii. Můžeme toho nechat? Nic se snad neděje nebo nelze slušně a v klidu vyvrátit kde jsou nebo nejsou rezidua a co je naprd aniž by jsme po sobě plivali jako nevzdělaní idioti? To přece nejste, to vím, ale aspoň berte trochu ohled do koho se takhle pustíte. Takový styl komunikace mi připomíná úroveň diskuze seznam zprávy kterým se vyhýbám. Rád se také v budoucnu zapojím věcně do diskuze o něčem novém, nebo se zmíním jak se daří nebo nedaří v ležanu ci úzkovysokých ramcích, ale Kozinovi už nemůžu ani zprostředkovat jak jste se teď na jeho účet vysypal, doufám že si to už opravdu nepřečte a je mi líto že jsem ho sem navedl😟

goro
goro 21.10.2025, 15:32:51 xxx.xxx.55.10

no Tome nakoniec budem asi predsa len diskutovať o ležane my dvaja..😉

ak ste čítali o ležane wiki tak hneď v druhej vete ste sa mohli dočítať že sú hojne využívané maďarskými včelármi, oni majú ležany na NB (Nagyboconádi) rámikoch 42X35 cm, v úli majú 16-18 aj 24 takých rámikov, bežne kočujú a už pred kočovaním na tretie stanovište majú na rodinu do 120 kg medu vytočené . Môj kamarát Ištván na Žitnom ostrove aj na Slovensku má cez 120 rodín iné úle ani nepoužíva (nadstavkové B prestal používať, mal v nich menej medu ako z ležana), v ležanoch už 20 rokov používa  rámiky 433X372 na teplú stavbu, 17-18 rámikov na úľ, rámiky široké 28mm(nie zaužívaných 25 mm) pričom okrem tých na včelnici kočuje, vo voze má 45 ležanov ale aby mohol v nich robiť má ich akoby zadováky, v druhom voze má 60 rodín na teplú stavbu tie sa dajú vysúvať a môže robiť v pohode zhora… točí repku cez 50 kg, akát 3x, okolo 100 kg , 20 kg lipa + slnečnica….a myslím že tu je pes zakopaný (a zhodiujú sa s tým aj moje skúsenosti), preto maďari, preto Ištván na Žitnom ostrove.. LEBO LEŽAN NECHCE PABERKOVAŤ, CHCE ZNÁŠKY AKO HROM…

A Ešte JE V TEJ WKI ZMIENKA O TOM Využívaní LEŽANOV NA CHOV MATIEK …a to sa robí aj u nás, a tiež slúžia na posilňovanie rodín pred kočovkou… aj spomínaný jarda ktorý má cez 400 rodín okrem 39 x 24 cm začal používať úle  pre rámkovou míru 39 x 34,7 (plodiště) a 39 x 17 (medníky) – a ležany potrebuje podľa môjho názoru na oddelky a liahnuci sa plod pred kočovkou…

Tom50
Tom50 21.10.2025, 19:53:19 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 21.10.2025, 15:32:51

Ano, v Maďarsku a na Žitném ostrově i jinde na Slovensku asi ano. Ale řeč je o vhodnosti ležanu tady v ČR, na většině území ČR, kde není akát a nepěstuje se slunečnice a NIKDY nemeduje ani lípa. Tady je nutné používat pouze širokonízké míry a nástavkové úly.

To je pořád dokola. Kdysi Boháč, který sám byl včelař teoretik - řečeno velmi umírněně, zavinil moje velké životní zklamání z NN systému a taky mě to stálo hodně peněz. Kdyby se našel tehdy někdo, jako já dnes, a utnul by ty bláboly hned v zárodku, ušetřil by mi nemalé zklamání i finanční ztráty. A tak věřím, že i já jsem někoho zachránil před bludem UVR a ležanů na většině území ČR.

Zopakuju to o vosku a studniční vs dešťové vodě. Jestli někdo vyvaří vosk ve vodě ze studně a vosk se nezničí, ve studni nemá spodní tvrdou vodu, ale povrchovou dešťovku z nějakých průsaků. Ale blb je tehdy, když tvrdí, že vyvářet vosk lze v jakékoli vodě a že já jsem hlupák když tvrdím, že absolutně jisté je jenom vaření vosku ve vodě povrchové = měkké.

Javali dává medníky místo pod stávající, kam to funguje vždy, nahoru. A hýká nadšením, jak to funguje. Ale měl JEDINÉ vč v okruhu kilometrů. On sice netvrdí, že to bude fungovat vždycky - tedy medníky nahoru. Ale někdo by mohl usoudit, že mu to bude fungovat taky tak. A mě toto vadí, prostě vadí. I já některé věci neudělám jak se má, ale ani jedinkrát jsem to netvrdil jako obecně platný fakt. A to je ten rozdíl. Javali přijde o téměř všechna vč - patrně svými pokusy bez prazákladního vzdělání v oboru včelařství, ale nepoučí se a dělá nesmyslné věci dál, které mu náhodou vyšly.

Zrovna tak jeho kámoš Kozina zkouší věci, které nefungují VŽDYCKY a už vůbec tak, aby byl ze včelaření aspoň malý užitek. Jasně jsem předeslal, že já včely pouze pro radost nechovám a že pokec o ničem, o nadšeném diletantském ubíjení času u včel, psát neumím a nechci, protože se domnívám, že drtivě drtivá většina včelařů touží mít co nejvyšší výnosy při minimu práce a současně chce nemít úhyny. Javali úhyny měl a velké, ale pokračuje v aktivistických pokusech bez opory v teorii i praxi.

Javali.

Já nepochybuji, že je pan Veber hodný člověk a nepochubuji o tom ani u vás. Jen prostě nejde dávat diletantské metody jako rovnocenné racionálnímu včelařství.  Mnozí si tu stěžovali - stačí nebýt líný si to tady na CHZ najít, jak jim nechtěly obsazovat medníky. Tak já jako vůl vysvětlím, jak dosáhnout toho, aby je obsazovat chtěly vždycky. Každý s tím souhlasí, tedy mlčí = souhlasí. A najednou přijde někdo, kdo tvrdí nesmysly a já mám zůstat v klidu? Odobně mě vytočil Martin,kdy vymýšlí jak ochladit teď před zimou úly, aby vč neplodovala a současně chce zužovat včelstva. Přitom se zužuju proto, aby bylo v úlech tepleji, ale to on nechce. Tak kdo z nás dvou je magor? A to samé je s vámi Javali. Tak chcete mít vč bez úhynů a bez překvápek? Nebo chcete zkoušet tisíckrát vyzkoušené? Který velikán lidského myšlení je autorem výroku, že jen idiot dělá pořád stejnou chybu a pokaždé očekává jiný výsledek? Ve smyslu, že to konečně dopadne DOBŘE. No nedopadne, nemůže a to i kdyby se na chvilku zazdálo, že je 3x3 jinak než 9.

Goro. 

Ano, ležan se v Česku používal po ww2 na chov matek, bylo to popsáno jako “množárna” a nedávno jsem se o tom zmínil. A taky o tom, že se to ani na chov matek neosvědčilo a důkazem je, že to mladí už ani neznají, je to zapomenuté. Fakt, že někdo našel po dědovi psací stroj a místo na klávesnici PC píše na něm s max šesti kopiemi (když sežene kopírák a pásku do stroje) neznamená, že se na psacím stroji píše stejně skvěle a rovnocenně jako na PC. Ale jde to. Stejně tak jezdí stará auta = veteráni a jezdí a přepravují náklady i žebřiňáky. 

Vysvětlil jsem také, že Západní svět, hlavně USA opustily NN systém těsně po ww2. Boháčovci vykopali dávno mrtvé a pochované “dítě” a pokusili se jej oživit na přelomu 70/80 let a bohužel se dalo dost lidí nachytat, včetně mě. Dnes je NN systém už na ústupu a skončí tam, kde skončil už v USA, kde vzniknul, tedy v zapomnění.

Stejně dopadne UVR a ležany v podmínkách ČR. Už tak dopadlo obojí, ale přišel někdo s dávno mrtvým a nefunkčním ležanem a úzkovysokou mírou, objevil díru na trhu a využil jí. Také jsem vyčetl, že se ve Švýcarsku (i jinde na Západě) začíná zvedat vlna zájmu o zadováky a jistě se našel někdo ochotný zadováky vyrábět a propagovat. ne, že be bely dobré,ale úprotože chce prodat. Navíc ano, někteří už roupama nevědí co by už vymýšleli za nesmysly a vždy se najde někdo ochotný vyhovět i hloupému požadavku. Tak jo, ale beze mě. Já už nic, co je nesmyslné dělat nehodlám.

-------------------------

ALE!

Možná, že tady vůbec nejde o nějakou odbornost, ale jen o pokec vo ho.ně, možná je účelem fóra na CHZ, aby sem chodilo co nejvíc a je jedno jak odborně vzdělaných lidí. Chtějí tu třeba neodborně blábolit jako chlapi u piva nebo drbny na pavlači, kdy účelem není něco vyřešit, ale pokraftat, někoho pomluvit a dozvědět se drby. Pak jsem to celé nepochopil a je na majiteli fora, aby se vyjádřil, zda mu to tady nekazím.

kometa
kometa správce
22.10.2025, 10:22:13 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 21.10.2025, 19:53:19

Kazíte. Už se to tady několikrát probíralo. Naposled to tady hezky napsal Javali. 

Javali
Javali 22.10.2025, 10:27:02 xxx.xxx.171.156

Já dělám chyby pokaždé jiné. Úhyny byly celkem 2x. Jednou se včelstva před pár lety vyloupila po formidolu a podruhé loni, pravděpodobně přehlédnuta nosematóza a tato včelstva navíc oslabeny tvorbou oddělků. Nejspíš to byla pokaždé kombinace několika nezkušených přeťápnutí. Chyba byla také, že jsem to dělal podle mainstreamových teorií a praxí, kam patří i zebrování plodu a podobné prasárny. Ovšem katastrofa nebyla způsobena úly, ale tím kdo se vnich hrabal. Navíc mezi úly které PŘEŽILY byl pokaždé i ležan, tak v něm nevidím příčinu problému. Sám víte že se svým Blaníkem jste pro jiné taky podivín, který pro jiné například z nepochopitelných důvodů používá 2 rámkové míry. V dobrém slova smyslu jste i příčina mého diletantství, naučil jste mě filtrovat informace a vidět všechno jinak, nebýt vás tak bych koukal na prázdné úly a nevěděl co si počít, když bych všechno dělal jako že správně tak jak se má a je to v těch nových knížkách a sousedi to dělaj přece taky tak a tak za to můžou asi oni… a prostě nedokázal bych samostatně přemýšlet a rozhodovat se podle situace, vyhodnocovat kde mohlo vzniknout moje největší přeťápnutí. Uznávám že vycházíte ze svých zkušeností, které byly negativní, ale někdy z toho děláte nespravedlivě až moc velké dogma a je škoda že se kvůli tomu lidi rozhadají například dříve než kápnou božskou v čem je háček a nebo co se třeba povedlo. Já se dokážu od zkoušeného člověka přiučit něco i když to dělá například z mého pohledu v nevhodném úle, to mu ale nesmím říct že je idiot a tak si ho zaškatulkovat i se vším co dělá.

Tom50
Tom50 22.10.2025, 22:35:33 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 22.10.2025, 10:27:02

Za prvé, jste zbytečně příliš sebekritický. Na druhé straně vás mám rád, protože se SNAŽÍTE věcem přijít na kloub. A vyzkoušet se má všecko.

Stejně tak mám rád i Martina, i když málokdo mě dokáže svými myšlenkovými konstrukcemi rozžhavit doběla jako on! Ale i on to zvládne. Doslova pyšný jsem na Romana i na Jirku, mrzí mě, že to vzdal MS a pan Malina prozře, jsem si tím jist. Prozře díky mě a nebo někomu, či něčemu jinému, ale šanci má, je mladý. Můj hluboký obdiv má i Goro, že mojí morouskou a dost zatrpklou povahu dokáže vydýchat. Někdy mě štve, ale vlastně ho mám (dědka) rád. A mám rád i Kometu, i když bych jí často nejradši rozšlapal koště! Babě protivný, ale něčím jsem jí musel zaujmout, když to tu - a přitom vůbec nechová včely - všechno čte a hodnotí.

Jo, nejsem ideální, předeslal jsem, že jsem samotář a jsem velmi kritický a přísný jak k sobě, tak i k druhým ( k těm víc, páč sebe mám radši). Možná jsem vás něco naučil. A já asi ani víc nechtěl. Děkuji vám.

(ty vole, z toho patos nekape, ale přímo crčí)

kometa
kometa správce
23.10.2025, 10:01:49 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.10.2025, 22:35:33

- a přitom vůbec nechová včely

Slušné chování vůči ostatním přece nesouvisí s tím, co kdo chová nebo nechová.

Jo a to správné koště doma stejně nemám.😉

Tom50
Tom50 23.10.2025, 23:16:56 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.10.2025, 10:01:49

Měl jsem dojem, že vy musíte mít ne jedno , ale celou letku košťat. A slušnost? No vidíte a mě někteří přijdou tak tupí, že mám za to, že si mojí slušnost ani nezaslouží a vy tu mojí ohleduplnost vnímáte jako neslušnou. To jsou paradoxy!

kometa
kometa správce
24.10.2025, 08:15:46 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 23.10.2025, 23:16:56

No, vidíte, já zase nevidím vaši ohleduplnost.

Jsem zvyklá, ne všechny děti jsou rychle chápavé. A nikdy bych si nedovolila říct, že jsou tupé. Holt se jim počítá pomaleji. A jsou třeba šikovné v jiných věcech.

Tom50
Tom50 26.10.2025, 22:48:38 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 24.10.2025, 08:15:46

No, vidíte, já zase nevidím vaši ohleduplnost.

Zaslepenost nebo nevidomost? Slepému barvy nevysvětlíš. Jak je to v té Bibli o tom, že mají oči, ale nevidí atd…

Taky vás mám Kometo (jasně jde o létání - to koště jsem trefil viďte, přesně v duchu vašeho nicku, víte to o sobě a já vím, že vy víte) moc rád. Už jsem se vám vyznal, nestačilo?

kometa
kometa správce
29.10.2025, 20:37:42 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.10.2025, 22:48:38

Kometa přece koště k létání nepotřebuje.

Tom50
Tom50 13.11.2025, 19:42:12 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 29.10.2025, 20:37:42

Jó ne!

Tom50
Tom50 13.11.2025, 19:55:12 xxx.xxx.139.235

Kozina mě, Blaník ani CHZ nepotřebuje. Na YT má video o svém úlu a za den má 1.400 shlédnutí.

Jen mi dneska psal jeden začátečník, který jak říká naštěstí narazil na Blaník tady na CHZ. Po prvním roce včelaření, vlastně necelém, včelaří od jara, po fumigaci před pár dny u svých několoika vč za 3 dny našel všude do 10 brouků. Je rád, že ho zaujmul Blaník.

Snad se dožiju a Kozina zveřejní kolik medu, kolik práce a jak zdravé to má a zda měl úhyny a v čem. Viděl jsem ho naživo jednou, znám ho ještě z VF a jako jeden z mála se mě zastával a nevěřím, že by uměl lhát a tak snad sdělí jak to u něj bude. Jeho video jsem neotvíral, nemám videa rád. Stačí titulek, jemu fandím, ale nevěřím, že to může dopadnout jinak, než jsem predikoval a on to neunesl.

Na YT jsem ale o kousek níž narazil na dovedu s videem ze září, také jsem ho neotevíral a tomu tedy rozhodně fandit nebudu. Mě úplně stačí titulek. Mě totiž úplně stačí jen ten titulek - Krmení, léčba, mezistěny a příprava na další sezónu

Ani nevím, jestli mě zajímá někdo, kdo v září dává mezistěny.

https://www.youtube.com/watch?v=Ua0WOhNYuxs

M.S.
M.S. 13.11.2025, 22:38:29 xxx.xxx.112.185

Tak já jsem to shlédl. Ve videu přiznává loňský úhyn 150 včelstev, tedy nějakých 70 % a to vzorně léčí. Čili podstatně víc, než kolik odepíšu selekcí já bez použití chemie. Je to stejný region. Škoda, včelaři jsou nepoučitelní. Dokud nemají úhyny a nedošlo to k nim, nechtějí nic měnit a když to k nim dojde, tak vlastně taky ne, maximálně přidají v léčení.

Grey Wolf (neregistrovaný) 14.11.2025, 18:53:25 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 13.11.2025, 22:38:29

A teď myslíte Kozinu nebo toho Botura? Neviděl jsem video ani jedno, asi to budu muset napravit 🙂

Tom50
Tom50 14.11.2025, 19:40:07 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 14.11.2025, 18:53:25

Kozina nemá velkovčelařství, to je včelař sportovec a srdcař. Je to o tom druhém, co těsně před zimou říká v titulku mezistěny a pak mě neřekvapuje, že takový génius má 150 úhynů.

Grey Wolf (neregistrovaný) 14.11.2025, 19:55:39 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 14.11.2025, 19:40:07

Děkuju za objasnění, 

tak já si toho Choda jdu tedy pustit ;-) toho druhého fakt asi ne

GW

Grey Wolf (neregistrovaný) 14.11.2025, 20:00:03 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.11.2025, 19:55:12

Tome,

Vy chodíte na YT jen koukat na titulky (názvy) videí a neotevřete je, aby jste se podíval, co v nich je a o čem ti lidé v těch videích povídají? Zvláštní ;-) a pak napíšete, že nemáte rád videa. Tak se necháme překvapit, jak to s tím Kozinovým úlem dopadne. Jdu koukat 🙂

GW

Tom50
Tom50 14.11.2025, 20:30:04 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 14.11.2025, 20:00:03

Já právě vím přesně jak to dopadne, mám to za sebou asi 50 let a viděl jsem výsledky celkem nedávno, když jeden “vykopal dávno pochované dítě" - myšlenku UVR. Ale někdo si říct dá, někdo ne. A nic bych nechtěl víc, než se v tomto případě mýlit.

Jo, někde jsem nedávno psal, že chytřejší se neučí na svých chybách a snaží se poučit z chyb druhých, psal jsem, že to bylo životní krédo mého otce. Já měl to štěstí, že rodiče a jejich známí byli chytří a uměli mě upozornit, co tady u nás nefunguje. Mě stačilo to vidět u druhých.

Dám vám příklad. Byli včelaři, už všichni vymřeli, kteří nedali zaboha dopustit na zadováky - Budečáky. Vývoj nakonec ukázal, co přežilo. Ale i dnes se najde někdo, kdo je ochotný pracovat v zadováku. S ležanem je to horší a s úzkovysokou mírou je to bláznovství. Relativně nedávno to zkusil doveda, už nevčelaří, psal na VF pod nickem KTM. Nedal si říct a Sedláčkova míra vysoká 34,7 mu nestačila, tak šel ještě výš, na UVR 24x39x11 a pak na 39x45x11, jako že dohromady výška 30 a 15. Dopadlo to katastrofálně. Znám ho osobně.

Komu není rady, tomu nepomůže ani Svěcená Voda.

AMalina
AMalina 14.11.2025, 22:41:10 xxx:xxx.3cbf:bf14

Když dva dělají totéž, není to totéž. Ve včelařině to platí dvojnásob a možná i vícekrát. 

Tak jako včelaření na NN neznamená nutně rotaci nástavků, tak UVR neznamená med ze zakladených plástů nebo léčení kyselinami rabovky.  Metoda Blaník taky nemusí být nejlepší racionální metodikou ve včelaření. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.