Aktuálně: 2 784 inzerátů261 074 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

Pro Kozinu

Tom50
Tom50 15.11.2025, 00:29:36 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 14.11.2025, 22:41:10

Dám se rád poučit 🙂. Jistěže jde všechno, otázka je jen kolik medu za kolik práce?

Druhá otázka je, fungují nesmyslnosti odporující biologii včely VŽDY a naprosto předvídatelně? On ani Blaník není stoprocentní, viz třeba vlákno sběrný medník. Jsou roky, že je i 30 cm moc a nechtějí, BEZ MŘÍŽKY ještě k tomu, obsadit medník. S mřížkou bez převěšení plodu = POUZE PANENSKÝ MED je to naprosto nemožné se sumou práce, jejíž popis následuje.

Prostě dám se poučit. Jako MS taky tvrdil, jak je OP skvělé a pak zmlknul. Stačí se podívat na Sedláčkova videa, na jeho fantazírování, kreslení fixem na tabuli a blábolení o oddělení plodu od zásob pomocí nejen mřížky jedné nad plodovým tělesem, ale ještě i mřížek svislých a hned dvou a podobně a jak to pak uspořádat na zimu, kolik pracnosti to pak je? Blaník ve stejné době nedělá  VE VYSOKÉM NÁSTAVKU nic. Blaník, když má vysokou bednu plnou a opakuji, že vysoká bedna může být od 24 do 30 cm, je to celkem jedno, jen pod 30 cm bude méně medu při stejné práci, tak Blaník když má plnou vysokou bednu a pod ní je nízká bedna = TL (ne POL, ale musí to být TL), tak dostává jen medníky. Žádná mřížka, žádné přendavání nějakých rámků někam a nahrazování jinými, prostě nic. A už vůbec se 4 měsíce nedotknu rámku vysokého a už vůbec plodového. Vůbec do VN nelezu a o TL nemám tušení už vůbec, co se tam děje. I by mě to někdy zajímalo, ale že jsem líný a starý, tak holt vlastně nevím, páč tam nelezu.

Když je vidět, že je medník plný včel a jsou načerno obsednuté krajní plásty i ke stěně, kvete naplno špendlík a třešeň začíná bělet, prostě se medník s nezralým medem, na prostředku ještě asi ještě nedostavený, odloží stranou a na VN se dá další medník. Žádná mřížka, žádná kontrola VN, žádné protirojové kejkle, prostě nic.

Rozkvetla třešeň. Pokvete asi 10 dní. Za tu dobu se skoro každý rok bere první bedna špendlíkového medu.

Pak je vždy první medník plný. Odloží se stranou, jinam se odloží spodnější - “mladší” medník, na VN se bez kontroly a nimrání VN dá nivý medník, na něj se omete plný první medník špendlíku a navrch se dá v tom roce přidaný druhý medník. Ten bude bleskurychle postavený a plný třešně.

První bedna se vytočí a v tomto úkonu se posoudí, zda je potřeba třetí medník ještě ve třešních - začínají jabloně. Hrušky a švestky jsou bezvýznamné, nemají téměř med (Goro, jasně, pyl z něčeho, co nebylo stříkané je prostě BOMBA i ze švestek a hrušek, já teď mluvím o medu ano?). Pokud úl puká ve švech včelami, prostě se den dva po odběru medu musí zvednout skoro plný medník horní, sotva přijmutý medník spodnější a na VN se dá třetí medník a zase se vše složí.

Na asi polovině vč jsou nyní 3 medníkové NN, VŠE BEZ MŘÍŽKY a bez kontroly VN.

Naplno kvetou jabloně. Odebíráme v tom roce druhý medník s třešní na vytočení.

V té době rozkvétá, v jabloních, javor klen. Obyčejně se musí brát druhý medník třešně s jabloní a nahradí se opět na VN posazeným NN.

Rozkvétá řepka, 75% vč už dala dvě N bedny = 30-32 kg medu. A teprve kvete řepka a po ní ještě přijdou hlohy a současně dokvetou kleny.

Řepka je v plném květu, jabloně jsou pryč, bereme druhé a někde třetí medníky, většina vč dala - ještě neodkvetla řepka - dvě bedny medu. Pak bude u většiny bedna řepkáče, už jsme na 45 - 48 kg medu.

Hlohy to jistí, v té době ale zameduje smrk. Po hlohu jde malina a teprve začíná HLAVNÍ SNŮŠKA a je, tady u nás, asi 1-6.6. Malina tady u nás nic kloudně nedá, ale hloh a první smrk dá všude bednu (med z hlohu (+ smrku a kdo ví čeho ještě) mi nešmakuje, někteří ho vyhledávají), někde čtvrtou, u poloviny teprve třetí. 

Je asi polovina června, v konvích je 45-50, ale taky přes 60 kg medu. Někde i víc.

A může začít les, po půlce června zakvete velkolistá bezvýznamná lípa a po ní po 20.6. rozkvete tady u nás stejně bezvýznamná lípa srdčitá (malolistá). Ta kvete víc než 2 týdny a kolem 5-10.7. je ten rok defintivně slovíno. Neřeším červencovo - srpnovou melecitozu ani pohanku atd, na to se nedá spoléhat a tuháč úplně netoužím.

Začínáme krmit a to nejlépe ve stejný den odběru medu (pustá teorie, jsem rád, když to dokážu druhý den, ale ještě před 10 lety jsem to zvládal) a je nutné podat velkou dávku cukru 1:1 asi 8 l = 5 kg suchého cukru. Odeberou to za 24 hodin a hned jde druhá stejná dávka a po asi 2-3 dnech třetí. Posledního července má každé vč odebráno nejméně 15 kg suchého cukru v roztoku 1:1, hustším roztokem se krmit nesmí (hustý roztok = těžký stres). Krmí se skrz medníky, úly jsou plné včel a při zmenšení úlu by vyhnaly mladušky - dlouhověké včely. Samosebou při posledním medobraní se, BEZ KONTROLY VYSOKÉ BEDNY, musí vystrojit budoucí KK rámky, které pak skončí zjara v TL a pak jdou na recyklaci. Jernže metoda Blaník produkuje tolik nového panenského medníkového díla, že s euž několik let extrovním vystrojováním KK nezdržuju. Je tam NN stylem padni komu padni, stejně mám medníkového panenského díla nadbytek.

Krmí se přes jeden, někde 2 a výjimečně i 3 NN. Bez obav, včely po letním slunovratu nejdřív dávají zásoby na vysoké rámky a do medníku až přebytky a ne do všech,a le pouze do toho co je přímo na VN. Ano, tak jednoduché to u Blaníku je. Horní bedny se berou když je vidět, že jsou řídce obsednuté.

------------------------

Je čas na rekapitulaci tohokterého roku. Polovina vč dala v průměrném roce 3 bedny 15 medu = asi 45-48 kg. Druhá polovina dala 4 bedny = 60-65 kg medu. Je sem tam rekordman, že dá i o málo víc. A to je řeč o průměrném roce. Ale rekordman se u mě neprojeví, viz následující.

Většinou to ale já dělám tak, že slabším přidávám nehotový, ve smyslu nedostavěný a neplný medu, medník a tak slaboši dodělají med rekordmanek. Někde se dělá odd a dostane, aby se odd nemusel krmit, jen medové N rámky a nebo NN/6 - mám k 6 r plemenáčům i 6 r polonástavky. To je sice škoda medu, ale odd jsou o to vitálnější a taky nemám čas se o ně starat a krmit je, syntetická těsta nikdy nedávám a dělat medotěsto nemám čas a jsem línej se s tím crcat. To dám raděj ten med. Ve finále je to vlastně lacinější a nebo vyvážené super kondicí oddělku.

Nemůžu dělat statistiku výkonu té které matky, protože vyrovnávám výkon. Dělám to tak, že silným vezmu nejhornější medník se včelami a plácnu ho na slabocha a oslabené dostanou na VN nový medník. Jasně, že se létavky vrátí, ale mladé včely zůstanou u slabšího vč.

Nechovám matky, nesleduji výkonnost a tudíž je moje včelaření ryze medově-užitkové. Umím to dokonale a tak chov matek nechávám na lepších než jsem já, kteří zase umí dokonale matky. (hlavně jsem nesystematický bordelář a všechny pokusy o evidenci a vyhodnocování jsem prostě vzdal - pro mě zbytečné trápení sebe sama)

-----------------------------------

Naštval jste mě pane Malino a zařekl jsem se, že na vás nebudu reagovat - nakonec jste si to toužebně přál. Na druhou stranu, díky Bohu (a vám) že debatujete a tak mě nas.ání na vás brzy přešlo (jsem měkkejš, zvláště k mladým, když se mi zdá, že mají čím myslet).

Kdo to dočetl až sem a počítal, a pochopil to, tak já od květu špendlíků do konce července nebyl u většiny vč ve VN, vlastně jsem celé téměř 4 měsíce u včel nedělal nic než jen přihazoval DO SPOD POD MEDNÍKY, CO UŽ TAM BYLY bedny a vytáčel plné. Proč je nutné med odtáčet (Javali) jsem vysvětlil už několikrát jinde.

Zkuste mi tu kdokoli napsat, jaká včelařina by byla ještě méně práce. Jo, jako dítě mě včely štvaly, že se jim nedá dát na zápraží chalupy každému vč okurkáč a ty blběny to nenosí rovnou do flašky. Vlastně jsem tomu infantilně hloupému snu přizpůsobil svoje včelaření a ve špičce vlastně jen vybírám, vytáčím a podhazuji suché medníky. Jen mě mrzí, že mi to někdo nedal takhle, jako já vám, hned a pod rypák a musel jsem to přes 40 let pilovat. Co já musel všechno nastudovat, kolik včelařů navštívit a vyzpovídat (nebyxl internet a ani pevný teloefon neměl každý) a kolik nadělat kravin. A teď, když to konečně umím, jsem starej, unavenej a nezvládám to. A z některých by mi hráblo! Hlavně z mladých, ti mají ještě šanci, se starým toho už moc udělat nejde. Včetně mě.

AMalina
AMalina 15.11.2025, 10:45:54 xxx:xxx.f769:f09d

Já vás pane Krška nikdy poučovat ve včelařině nechtěl a ani nemůžu, nemám na to zkušenosti. Vše co píšete mi s mým včelařským vzděláním dává smysl a z něčeho to vždycky vychází. 
Je super, že vám a vašim včelám vaše metodika a vše kolem vyhovuje a jste s ní úspěšný. 
Nečetl jsem příspěvek který by vám vaši metodiku hanil, tak jako to děláte vy. 
Já bych vás jen mohl poučit nebo spíše motivovat v tom, že by mě zajímalo jestli by to dlouhodobě fungovalo i bez jakéhokoliv chemického léčení. To je totiž tak nějak mým cílem.

Grey Wolf (neregistrovaný) 15.11.2025, 11:34:08 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 15.11.2025, 00:29:36

Smekám! A znovu se vracím s myšlenkou, já vím, trápím Vás Tome, dejte o Blaníku světu vědět! Já Vám pomůžu, chcete? Nemusíte si nic kupovat, žádnou kameru, žádný stativ, vím o někom, kdo to určitě pro Vás rád udělá, ne pro laiky, sledovanost, ale prostě proto, že ví, kdo jste a jaký jste. 

Pokud mi dáte svolení, oslovím ho a zkontaktujete se už sami. Je to fér člověk a určitě si budete mít o čem povídat a lidi se dozví spoustu zajímavého a ta metoda, jak jste ji popsal, zní a vypadá fakt skvěle!

Jedno mne ale malinko ve Vaší metodice zaráží. Já vím, že se nové medníky lidově řečeno, podhazují pod ty dřívější a plné, ale když to převedu na námahu, zvedat ty těžké medníky, dávat je stranou, lehký dát na VN a ty těžké pak logicky výš na ten prázdný NN na VN, ale ta obslužnost, zvláště třeba pro někoho, kdo má v pr..li záda (zmiňoval to tady Javali) nebo může špatně na nohy, je to pro ty lidi taky zátěž a pak si nejsem zcela jist, jestli to množství medu, i když skvělé výsledky v průměrném roce(!), to klobouk dolů! stojí za tu dřinu s těmi nástavky několikrát nahoru a dolů. Moje otázka zní-musí to tak nutně být?

Ok, taky jsem se tady od Vás dočetl myšlenku, že kdo neunese 15 kg nebo kolik to bylo, měl by se na včelaření vykašlat. To nebylo zrovna hezky, zvláště, když jsou mezi námi lidé, kteří včely milují a nedovedou si život bez nich představit a zároveň nemohou nic těžkého zvedat a třeba ani tolik medu nepotřebují, já nevím, nebo častěji odtáčet NN, aby se s nimi nemuselo tolik manipulovat. Je to jen čistě hypotetická otázka, nevyskočte zase jako čertík z krabičky 🙂. Myslel jsem to tak, že by člověk odebral z nasazeného medníku třeba jen ,,x,, plastů a zase je tam po vytočení vrátil, nic by nezvedal a včely by získaly nový prostor pro další přinesený nektar. X rámků krát x úlů by dalo taky slušný výsledek, navíc si myslím, že by včely to včely ani tolik nestresovalo, jako neustálé přesouvání pozic celých NN s medem, ta hierarchie a architektura stavby tam určitě má svůj význam. S tím souvisí (možná určitě) i zdravotní stav a vitalita včelstva, nebo se mýlím? Méně stresu, více zdraví, nebo ne? 

Ááá, ještě jsem si vzpomněl, že Vám dlužím odpověď na jednu Vaši reakci na to video Tomáše Pluháčka, kde jsem zmiňoval v diskusi o něm, že měl ze včelstva 100 kg medu. Vy jste to patrně ne zrovna dobře pochopil nebo jsem se špatně vyjádřil. To nebylo z toho šestirámku DB, ale z toho žlutého úlu, který na tom stojanu stojí hned vedle, je to ten úl od Lysoně a já prostě nemám důvod mu nevěřit, nevím, proč by si vymýšlel, vždyť by to pro něj byla cesta do pekla, jak říkává Javali, nic by tím nezískal, naopak. Svět mezi poctivými tak prostě funguje, je to o důvěře, ale to víte Vy sám nejlíp, viďte?

Hezký víkend a popřemýšlejte o tom videu, já pevně věřím, že Vás společně s Blaníkem na té obrazovce přece jen uvidíme 🙂

GW

M.S.
M.S. 15.11.2025, 16:27:12 xxx.xxx.47.194
AMalina:

Já vás pane Krška nikdy poučovat ve včelařině nechtěl a ani nemůžu, nemám na to zkušenosti. Vše co píšete mi s mým včelařským vzděláním dává smysl a z něčeho to vždycky vychází. 
Je super, že vám a vašim včelám vaše metodika a vše kolem vyhovuje a jste s ní úspěšný. 
Nečetl jsem příspěvek který by vám vaši metodiku hanil, tak jako to děláte vy. 
Já bych vás jen mohl poučit nebo spíše motivovat v tom, že by mě zajímalo jestli by to dlouhodobě fungovalo i bez jakéhokoliv chemického léčení. To je totiž tak nějak mým cílem.

No zmlknul… Pořídil jsem krávu, tak není zas tolik času vypisovat na fórech.

Javali
Javali 16.11.2025, 16:53:11 xxx.xxx.124.61

No mě občas ty záda berou, že bych ty rámky radši tahal i z toho budečáku(mám i malou osobní zkušenost) a chtěl bych podobný úl i zase zkusit, když bych sed na stoličku abych měl rámky v úrovni ramen. A v životě je to tak, že člověk musí do práce i když má problém zvednout 15kg, když to není na operaci a invaliditu tak to neomlouvá. Dokonce se najdou šmejdi který vám dělají zle když si snažíte práci a prostředí nějak přizpůsobit abyste mohli fungovat. Ale většinou jsou to jelita co za moc nestojí a tak hledaj na druhejch chyby aby si nepřipadali tak bezvýznamně. Zádaři jako já jsou často nasraný výbušný lidi, protože je bolí dělat něco co dělat nemusí, obzvlašť dávat do kupy něco co dojebal línej zdravej lump, nebo dělat zhrbený na malejch strojích, který koupili jak naschvál nějaký skůtři a taky se musím vyhýbat malejm ženskejm, mám hodně omezení🤣

Grey Wolf (neregistrovaný) 16.11.2025, 18:38:55 xxx.xxx.150.108

Javali, Ty máš prostě pech, Ty kdyby sis koupil trpaslíka, tak Ti do rána vyroste 🙂! Ale teď vážně, jj, je to někdy opravdu k nas…ní. A to všude. Tak ať je líp! 👍

GW

Tom50
Tom50 21.11.2025, 21:39:47 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 16.11.2025, 16:53:11

Sice jste mě nasrštval, ale dovolím si reagovat.

O ničem jiném než o hřbetu včelaře nepíšu. Všiml jste si?

Otázka: Vadí vám dělat v normálním stropováku?

Umíte si představit vysouvací zadovák? Prostě Budečák (jenže míra 37x30, šla by ale i jiná vysoká míra), jenže nevyndaváte rámky po jednom jako tydýt do bedny nebo na kozlík, abyste se dostal k prvnímu u česna. Jen na úl zadovák zavěsíte překližkovou bednu a jedním pohybem vytáhnete po koljkách celý prádlo do té bedny a pracujete jako u stropováku. Když jste v tom patře hotov, jedním lehoučkým pohybem to zasunete zpátky, včely z bedny namašírují do úlu samy (malinko je popoženete peroutkou a mírným kouřem) a bednu zavěsíte proti jinému patru, třeba proti medníku. Atd.

V osmdesátkách jsem takové úly strašně chtěl. Před 15 lety jsem je od kamaráda, těsně než umřel, dostal. Zjistil jsem ale, že v tom nejde pouze panenský med, že je to úl jen pro dnes už umírající technologii převěšování plodu, s medníky stejné vysoké míry jako plodiště.

Nejstrašnější ale bylo pro mě zjištění, že je v tom moc pracný med, že nástavkáč systému Dadant je prostě míň práce. Určitě je ve vysouváku lepší práce než v Budečáku, ale prostě tohle je už na úrovni Japonce a Krávy. Jedině když by někdo nemohl na záda, tak snad.

U vysouváků je vždy problém zalepování kolejniček, to, co popisuju, je tak dokonalé, že to včely nezalepují nikdy. Ty úly zůstaly sloužit jako skříňky na vercajk a má je ode mě Tom4. Jistě by je daroval aby se okopírovaly ty kolejky. Taky je má jen jako skříňky.

Javali
Javali 23.11.2025, 17:49:09 xxx.xxx.124.61

Mě ani nenapadlo že jste naštvaný, štvát někoho je to poslední co jsem měl v úmyslu.

Dadantu a malým rámkům plným panenskému medu bude těžko něco konkurovat. Já jsem docela schopný sundávat 8 rámkové medníky, tak jesi se mi do budoucna úl osvědčí na 8 rámcích tak to bude pro mě konečné řešení úlové otázky, ale musí se osvědčit především v tom, že bude i včeličkám dobře.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.