Aktuálně: 2 446 inzerátů267 350 diskuzních příspěvků19 274 uživatelů

Chybami se člověk učí. (?)

Tom50
Tom50 27.11.2025, 00:55:38 xxx.xxx.139.235

Něco mě hodně pobavilo (je to tak trapné, že jsem se sám sobě zasmál). Je to založené na mé bezmezné úctě ke starším. Snad se Goro nenafoukne.

Před chvílí jinde slibuji (hlavně sám sobě), jak vyzkouším Gorův NN systém. Pochopil, jsem ho a zaujalo mě to.

No a teď to úsměvné (trapné - to jak to kdo uvidí).

Vymyslel jsem, že mám pořád dost tuháče v polorámcích, že letos před zimou v půli září vystrojím nové TL, aby to odpalo na jaře. A že u všech. Na to Goro, že to není chytré a abych jen u půlky, kdyby to bylo blbé a nebo aby bylo srovnání.

Chytré rady neuposlechne jen hňup a já Gora poslechl. Jenže Goro neví, jaký jsem bordelář a že jsem si na úly s už udělaným TLumičem poznačil jen křídou. Už je to smyté a tak úspora práce zjara se konat nebude, páč jsem nenapravitelný bordelář, hezčeji řečeno jsem nesystematický.

Ale úplně nejsnazší by bylo ze svojí blbosti obvinit zavilého Gora, páč dyby by sem ho neposlech a udělal to u všech, bylo by fuk co smeje pršení.

Jenže Goro je nevinný a můžu si za to sám. Kdo je schopný to o sobě přiznat a dokonce to dát druhým za odstrašující příklad?

Věřím, že jsme všichni v životě nadělali spousty kravin a že nejsem sám a tak doufám, že nebudu sám kdo to přizná a pro pobavení a poučení druhým to sem poctivě napíše.

Mimochodem. Poznámky křídou na úl z venčí dělám asi 40 a spíš víc let a vždycky to smyje déšť. A furt je dělám. U jednoho velkovčelaře jsem viděl pod deklem lístky, kam psal šifry, jemu srozumitelné. U mě se neosvědčilo, věčně jsem lístky ztrácel a nebo dával na jiné úly a nebo si nevzpomněl, co jsem nenapsal hned, že si budu pamatovat a napíšu příště. Ano, potřeboval bych sektretářku. Tý by ze mě hráblo a zdrhla by.

goro
goro 27.11.2025, 08:52:19 xxx.xxx.88.37

Tom u nás sa hovorieva, múdry sa učí na cudzích chybách, hlupák sa nepoučí ani na vlastných… ja myslím že my sme ten stred, že sa síce nie vždy poučíme z cudzích chýb, ale ale zasa aspoň z vlastných chýb sa poučíme (teda občas 😉)…

ja s pribúdajúcimi rokmi bojujem s pamäťou tiež, nie že by som zabúdal, pamätám si veršovanky z ranného detstva, či básničky zo školy (dokonca ruskú hymnu viem v origináli, pretože sme všetci leňosi zostali po škole niekoľko hodín a súdružka pustila domov len toho, kto jej dokázal bezchybne celú ruskú hymnu zarecitovať..)   viac menej sa to zabúdanie týka nových udalostí… 

ja sa utešujem tým, že proste kapacita je plná a každú novú info mozog vyhodnotí z pohľadu užitočnosti…ak je to nie o prežití, novú info ani do pamäti neuloží…🙂

môj priateľ (kua už je to tu zasa 😉) Pavel, teraz už robí predsedu slovenských včelárov, vždy hovorieval čo si u včiel nezapíšeš akoby si neurobil….a tak som mal na včelnici v búde notesy, prepisovačky a fixky… no fixy vyschli, prepisovačky zmrzli… potom som si spomenul na kozmonautov vo vesmíre , kde Američania venovali dvadsať miliónov na výskum prepisovačky ktorá dokáže písať aj v beztiažovom stave a Rusi to vyriešili tým, že kozmonautom jednoducho dali “karandaš”, ten klasický, grafitová tuha v dreve…. píše v každej polohe a tak mám vždy nejakú na zahrade, problém je občas s hľadaním….

problémy s pamäťou  mi mal vyriešiť nahrávač , prístroj ktorý mi ježíšek doniesol od manželky a fakt, keď pozriem pár úľov, zapnem a nahovorím  čo som videl a čo treba nabudúce pozrieť v tom ktorom úle… relatívne bezpečné a fungujúce…👍 (len pri odchode z domu či z jedného stanovišťa na druhé si ho nesmiem zabudnúť 😀, občas prídem k úľom idem si pustiť čo v ktorom treba robiť a vo vrecku nič… a znovu musím len otvoriť a hneď viem čo robiť aj bez nahrávača…)

btw. to s tou kriedou nie je blbosť, je to vaša známa tvrdohlavosť 😉… a nechce sa mi veriť že aj bez kriedovej značky nezistíte rozdiel v sile včelstiev… či sú rovnaké?

Tom50
Tom50 27.11.2025, 10:25:21 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 27.11.2025, 08:52:19

Děkuji. Sílu vč zjistit jistě jde, ale ona nemusí korespondovat  s tím TLumičem.

Taky mě už napadlo, i se mi to stalo, že jsem prostě nový TL neudělal a vč mělo dvě sezony ten samý. Jenže to dílo je po zimě ohavné a taky věřím na patogeny v černém díle, že to bych nerad. U několika úlů jsem si to namaloval z boku mezi úly kam déšť nemůže, někde ale budu muset VN sejmout. Na některých úlech vydrží značky o počtu dávek krmení, některé značky zmizí.

Fix mě napadl. Že to, že vysychá mi nedošlo a že bych ho zapomínal - dal by se vozit v autě, které jsem povýšil jen do lesa a trvale v něm vozím všelicos (tam by vysychal jsetě rychleji, ale nedal by se zapomenout). Jenže úly pomalované nějak nechci - to je dost hloupé mi při psaní dochází - čemu a komu by to vadilo? Taky se handlují nástavky a i dna. 

Píšu si večer po práci na stolním PC jakýsi deník, po dnech snad jen v jarním rozvoji a ne o všech úlech, jen o těch, kde je něco mimořádnější o čem myslím, že je potřeba zapsat. Nepracuju jako nádeník ve velkovýrobě, který v určitý den strojově jako robot udělá nějaký úkon u všech vč stejný. Já dělám zásahy z velkovýrobního hlediska neefektivně podle toho, co uvidím po otevření úlu. Rozhoduji se podle zjištěné situace a stavu vč a taky srovnávám s ostatními vč. Včelaři s malým počtem vč jsou v totmo ve velké nevýhodě. Taky je zajímavé porovnávat rozličná stanoviště. Rozdíly bývají některý rok velké.

Tady přidám pro začátečníky příhodu. S bratrem jsme před asi 20 lety stěhovali včely, které koupil Pavel, o 13 let starší než já a včelaří také od dětství. Měl nějaké úhyny a tak zjara koupil vč z nějaké odúmrti. No a přijeli jsme pozdě, včely už začínaly létat. Nebralo se všechno, jen asi ob úl a tak se létavky měly kam nastěhovat. No a vidím, že jedny nenosí pyl a říkám Pavlovi, že nejspíš nemají matku, brácha přikývl. Pavel se po pár dnech ptal jak jsme to věděli, že opravdu neměly matku…

S pamětí - na rozdíl od vás myslím, že je to stáří, to mám ještě jinak. Pamatujete jak jsme jako děti nosili klíč na kalounu na krku? Napadlo mě si vše psát. I jsem začal, jenže jsem si nepamatoval kam jsem si to napsal. Musel bych mít notýsek na krku. Jenže jde ještě o vnitřní disciplínu a nějakou “povinnost”, kterou když nemusím, tak to je u mě taky problém. Mám pak sklony to zapsání odkládat a tak vím jistě, že ani notýsek na krku by nepomohl. Vlastně jsem se svou povahou, která mi byla dána do výbavy, dávno přestal bojovat.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.