Napadlo mě že by to chtělo téma, pokud tu už někde není, kde by se mohli naší diskutéři podělit o to, co je oslovilo a kde čerpají své více či méně relevantní informace.
To není špatný nápad, tak navážu. Mít jedno téma, kde si každý může přihodit svoje oblíbené zdroje, co ho oslovily nebo mu v praxi pomohly, by bylo určitě přínosné. Wild Hives znám a musím říct, že jejich blog patří k těm, na které se dá spolehnout – články jsou dobře napsané, stručné, ale přitom věcné, a člověk tam opravdu nenarazí na nic, co by působilo vyloženě zavádějícím dojmem. I jejich přístup ke včelám je rozumně “přírodnější”, což se dneska vidí čím dál víc. Když už zmiňuješ zdroje, přidám pár dalších, které podle mě stojí za pozornost. Z českých mě dlouhodobě baví stránky PSNV, kde se kromě projektů a akcí najdou i přehledné články nebo překlady zajímavých textů. Ze zahraničních se hodně dobře čte HoneyBeeSuite od Rusty Burlew – píše srozumitelně, ale zároveň jde často do hloubky a vyvrací různá klišé, která se ve včelařství tradují. A pokud má někdo rád opravdu propracovanou biologii včely medonosné, tak doporučuji Bee Informed Partnership – není to úplně blogové čtení, spíš data, statistiky a odbornější výstupy, ale dokáže to pěkně ukázat trendy a souvislosti v reálném provozu.
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 05.12.2025, 12:08:34
Čau.
Četl jsem skoro většinu článků ono by to chtělo hodit do překladače a vložit do příslušného tématu ať se může rozjet nějaká diskuze, ale mají to tam fakt dobře spracované a čtivé. Trochu se mi zdá že tam preferují zateplenené úly a vlastně i ty izolované“Layensy” prodávají což mi vůbec nevadí právě naopak se chci dozvědět o včelaření v takových to úlech co nejvíce🙂. Zajímavý článek je Příprava na zimu. Kde mají jako jediný přívod vzduchu do úlu otvor o průměru tipuji tak 15 mm. U nás v ČR máme ale opačné zkušenosti s izolovanými úly co se VD týče. Píšou tam, že je v nich méně VD u nás prý pravý opak😉. Podle mě je problém s vlhkostí v PS úlech zapříčiněn tepelným mostem, který se většinou nachází nad HL kde je dejme tomu fólie a na ni nedoléhá těsně izolace od deklu je tam mezera. Já bych tam nechal fólii a na to dal 8 mm desku z xps která by vyplnila celý půdorys nástavku a na to dekl v kterém je buď ps či xps.
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 09.12.2025, 19:13:10
Martin samozrejme že v úľoch ktoré predávajú je najmenej klieštika…😉…keby predávali jednoduché drevené tak by napísali že v tých izolovaných je veľa klieštika…a to by sa zhodovalo s mojimi skúsenosťami, obyčajne som mal v polystyrénových úľoch klieštika najviac…
V drevenom uli je najsudenšie miesto na stene nadstavku a tam obyčajne vodné pary kondenzujú, ak je úľ silne izolovaný, ten rosný bod nie je na stene nadstavku ale obyčajne na krajnom pláste a ten je plný vody, resp. môže potom krajný plášť poplesnieť
ak myslíš že diskusii by pomohlo vkladať sem preklady tak to urob..
ale ja som pochopil Javaliho že v tomto vlákne bude DATABÁZA a nie také diskusie ako vedieme my dvaja, či?……
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 09.12.2025, 19:26:50
Kdybych něco přeložil tak bych to dal do tématu do kterého to patří né zde🙂. Ještě dotaz proč je v silně izolovaném úle více VD?? Je to tím, že tam matky déle plodují, nebo tepelným komfortem?
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 09.12.2025, 19:52:16
Velmi chválím úmysl přeložit zajímavé články z uvedeného zdroje a i jiných. Tedy jestli je to nutné, strojově přeložit si to může každý sám, nebo se mýlím?
Martine, já páně Gorovo vyjádření chápu jako ironii. V přísloví se říká, že liška jen svůj ocas chválí. Prodávají izolované, tak je vychvalují.
Možná není až taková náhoda, že mě přežily ⅔ včelstev na tuháči a s jediným ošetřenín Varidolem v acetonu po vánocích právě díky malým česnům v sezoně. A taky se mi to vůbec nerojí a dokud jsem měl letní česna přes celý nástavek 405 mm a vysoká 18 mm - 73 cm2, přece jen se něco rojit chtělo. Nyní, díky Tomovi4 a jeho “nahatým” včelám mám největší česna asi 20-25 cm2 a u poloviny ještě menší, asi 10-15 cm2. Další rok už budu mít všude max 12 cm2 (Österlund 9,8 cm2 celoročně), nevím, nechápu to, ale prostě je to tak. A nerozhoduje zda jde o úl tenkostěnný a nebo hobrový se slámou mezi hobrami a nebo dřevěný palubkový se 65 mm hoblovaček mezi stěnami.
Nejvíc vlhka je vždy v úle, kde je ve stěnách PS, v úplně polystyrenových i v létě tak strašný hnojník, i při česně 73 cm2, že jsem už PS definitivně vyřadil a je jen v deklech v síle 20 mm.
Od doby, kdy mám největší česna 25 cm2 (podle zástrčky, jakou já bordelář na včelnici najdu) a nemám už žádný úl s PS (kromě deklů), neznám med nad 18% vlhkosti a i kvěťák pod 17 se vyskytne, což bylo dřív nemožné a měl jsem jen u medovice. Jenže jenom 3 roky a tak o tom zatím mlčím.
----------------------
Tomovi4 přežilo jedno “nahaté” vč z původních dvou, což jsem nevěděl a protože sem nepíše, tak s jeho souhlasem o těchto podivných včelách pojednám asi dnes v noci. Ono to má i něco do činění se šestirámkem, podle mě. Nechte se překvapit a mnohým spadne čelist, jako spadla mě.
Grey Wolf (neregistrovaný)10.12.2025, 02:37:58xxx.xxx.150.108
Skvělá myšlenka pane Javali 👍
Jsem ale také názoru, aby se diskuse nad jednotlivými tématy vedla jinde ve vláknech a tohle téma zůstalo opravdu jen Databází odkazů jinak se za chvilku zase znepřehlední.
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 10.12.2025, 02:37:58
Ano, máte pravdu. Taky jsem mohlo psát Martinouvi SZ a nebo si může jenom psát samé SZ a bude to vyřízený😉 a nebo můžeme úplně přestat komunikovat, to je taky možnost.
Prostě tahle struktura fora je pro to, co chcete (chceme), nevhodná.
-----------------------------
Úplně jsem přestal chodit do hospody, od doby kdy zakázali kouřit. Sice nekouřím. Ale, Kuřáci jdou kouřit a hubu venku nedrží a u stolu pokračuje nějaký hovor na společné téma. Když se parta kuřáků vrátí je už hovor jinde a u stolu se taky nějak vyvinul. A teď každá parta mele to svoje a to je nad moje nervy. Podotýkám, jsem nekuřák a zákaz kouření mi vadí z principu, ale to “zmatení jazyků” jak v Babyloně je pro mě tak strašné, že nechodím někam, kde mě to nevyhovuje. Co s tímhle forem?
Díky pánové za zajímavé odkazy, bývá lepší když je něco na doporučení než se prohrabávat nějakými “taky stránkami”. Jasně že většina článků v různých odkazech se týká toho co zde na fóru již probíráme, tak když něco zaujme tak se to dá probírat rovnou tam.