Aktuálně: 2 784 inzerátů261 424 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Omluva GW

AMalina
AMalina 07.12.2025, 12:29:11 xxx.xxx.16.40

Zdravím, nelze vám poslat SZ, tak alespoň takto…

Do vašeho vlákna jsem se zkušenostmi a ani informacemi o šestirámku nijak nepřispěl a přesto do něj psal a za to se omlouvám. 

Zkuste si vaše téma projít a nahlásit veškeré příspěvky, které jsou mimo zadání, třeba je správci smažou a pro případné budoucí zájemce, které by mohlo to vše okolo odradit od čtení a přispívání… 

Javali
Javali 07.12.2025, 14:44:46 xxx.xxx.124.61

Já se připojuji k omluvě a děkuji Malinovi za iniciativu! Myslím si že když se budeme všichni trošku vic držet původních témat bude to ke prospěchu všech a případné žabomyší války nechť skončí stejně rychle jako začaly a zbytečně se nestupňují. Byla by škoda nechat téma 6 rámečníku úplně uzavřené, když už se začalo a někdo bude chtít navázat, ten 6 rámkový úl nemůže za to, že jsme jelita.

Grey Wolf (neregistrovaný) 07.12.2025, 16:28:22 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 07.12.2025, 12:29:11

Milí pánové Malino a Javali, 

smekám před Vámi i Javalim, jste borci. Nic hlásit nikam nebudu, aby se cokoliv mazalo, to by až potom teprve byla cenzura a to já v žádném případě nechci-budiž to zamčené téma jakýmsi mementem, kam až to může dojít, když se z prospěšné debaty stane  to, co se stalo tady v tomto případě.

Zároveň přijměte vy všichni tady moji omluvu za to, že jsem to neutnul dříve, ale ta eskalace, už se nedala nechat být.

Zároveň Javali slibuju, že jen co dopíšu tyhle řádky, založím šestirámečník znovu a trochu jinak ;-)

GW

goro
goro 07.12.2025, 21:38:54 xxx.xxx.68.228

Wolf robím celé roky moderátora na VF a tam sa dokonca trestalo za to keď niekto porušoval pravidlo písať príspevky do tematicky správneho vlákna… po večeroch som prehadzoval diskusné príspevky do tém kde patrili, ľuďom ako Tom sa to nepáčilo, zacitujem ti jeho hlášku: “vše se vším súvisí” 😉

život ma naučil v diskusných témach hľadať a čítať len to čo ma zaujíma…

napríklad to tvoje vlákno som čítal takto:🤫

Grey Wolf (neregistrovaný)04.11.2025, 21:51:25xxx.xxx.150.108 Dobrý večer, po dlouhé době váhání jsem se osmělil oslovit zdejší osazenstvo vzdělaných včelařů s otázkou, která se nabízí k diskusi, a tou je šestirámkový Dadant Blatt na rm 43,5x30 cm v plodišti a v mednících prakticky rámky poloviční míry, co se výšky rámku týká. V poslední době se na některých videokanálech YouTube o tomto systému hodně mluví a tak jsem se chtěl zeptat, zda je tady mezi Vámi někdo, kdo má se zmiňovaným systémem zkušenost, popřípadě v něm sám včelaří. Jako příklad sem přiložím odkaz na jednoho včelaře, který se šestirámky začíná a nemůže si je vynachválit, těch jeho videí na téma šestirámku je tam mnohem více. Přečetl jsem tady celou řadu diskusí a rád bych poprosil, aby diskuse na tohle téma byla vedena pokud možno věcně a bez nějakých vypjatých emocí. Pokud máte zkušenost, budu velmi rád, když se tady s námi podělíte, já budu moc rád za jakýkoliv postřeh a děkuji za Váš čas.

AMalina06.11.2025, 05:18:55xxx.xxx.16.40 » Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 04.11.2025, 21:51:25 Na šestirámek míry DB jsem narazil i u jednoho rusa a američana. Oba používali tento úl hlavně kvůli svým zádům. Naučili se v něm s jejich včelou a na jejich místě s danými snůškovými podmínkami včelařit s krásnými výnosy a zdravými včelstvy. A o tom včelaření je. Ať se Vám daří. 

Grey Wolf (neregistrovaný)06.11.2025, 10:11:42xxx.xxx.150.108 » Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 06.11.2025, 05:18:55 Děkuji Vám za Váš příspěvek. Mám na systém šestirámku velmi podobný náhled jako Vy. Prosím máte někde k dispozici odkazy na ta videa zahraničních včelařů? Věřím, že se třeba ta debata o tomhle typu úlu ještě rozběhne a lidi se s tímto zajímavým úlem budou moci více seznámit. Opravdu jsem asi nezvolil dobrý příklad toho mladého včelaře, kdybych vybral jiného, byl by se třeba i pan Krška jinak zapojil do diskuse, ale co stalo se, nejde odestát, přece se s ním kvůli tomu nebudete hádat. Ale k tématu 🙂 oni Rusové obecně jsou na včelařinu velcí koumáci s velkou dávkou zkušeností a řekl bych i mnohdy mistři improvizací díky tomu, že nemají tolik finančních prostředků na to, aby si koupili moderní úly a všechno nej. Hlavně sem prosím netahat politiku a nebo situaci na světové scéně, každý má svůj vlastní názor a zažil jsem nedávno, jak se do skvělého včelaře ostatní na Facebooku pustili jen proto, že má odlišný názor na politickou situaci u nás, než ta správná ,,strana,, to byl strašnej masakr, brrr! Takže aby to bylo geopoliticky vyvážený 🙂 pokud v tom úspěšně včelaří i ,,za velkou louží,, a já věřím, že i mnohde jinde, jen se o tom třeba tolik neví nebo nepíše, tak nevidím důvod, proč by to s úspěchem (při správném vedení včelstev) nemohlo fungovat i u nás. Za každý Váš a nejen Váš odkaz či názor budu moc rád. 

Martin8306.11.2025, 14:02:43xxx.xxx.126.199 » Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.11.2025, 09:38:39 Zdravím. Zde je něco podobného z Ruska akorát nevím jestli je to míra D.B myslím délka rámku. https://www.youtube.com/watch?v=eaU68kXF0U8 Neumím si představit jak se v tom včelaří aniž by se to nevyrojilo. Jestli to má jedno plodiště na 6 rámků i když D.B je to furt málo. Ten mladý chlap z vašeho videa používá volnou stavbu v mednících jestli se nepletu. Má to tam pospřistavované dokupy ty rámky a pak to musí trhat… Kdyby to šlo v takové sestavě jako vysoké plodiště na 6 rámků a nízké medníky bylo by to super do medníku bych dal raději mezsitěny se soušemi, ale bez vyrojení by to byl zázrak. Musela by se nějakým způsobem stále dělat protirojová opatření což je práce navíc. No já asi nejsem jedním z těch kdo by vám měl radit, sám mám problémy zvládnout Blaníka🙂 no alespoň jsem sdělil svůj názor. 

goro06.11.2025, 20:05:35xxx.xxx.55.10 » Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 04.11.2025, 21:51:25 ..no takto nemám skúsenosť priamo s Dadant úľom kde by rámik mal rozmery 43,5x30 cm, moje “experimenty” boli vždy robené s LG, buď 4/3 LG (výška rámika 32,5 cm) a tiež v ležane som robil s rámikmi Jumbo s výškou 28,5 cm a vždy je to dlhší rámik teda 44,8 cm! Z toho čo som s včelami zažil som nadobudol dojem, že 6 (či 5) rámikov o takýchto rozmeroch ako uvádzaš je pre silné včelstvo málo v plodisku… existuje postup tzv “optimalizované plodisko” kde 5 rámikov stačí ale len na plod, peľ sa ukladá do prvého nízkeho nadstavku…a musí sa používať materská mriežka… samozrejme dá sa rozvoj včelstva “ubrzdiť” tým že ho necháš pracovať s voľnou stavbou čo môže zabrániť vyrojeniu… nedaj sa však mojimi rečami znechutiť, skúsený včelár Pepo Krapka chová včely v minioptimale na 5 rámikov, slúži to na oplodňovanie matky a na zimu pridá jeden dva nadstavky do ktorých nakrmí a v pohode prezimuje… iný skúsený včelár Jindřich Meduna zasa chová včely v miniplusoch, pozri sem https://medove-zpravy.blogspot.com/2016/04/mini-ulky-velka-jarni-prohlidka.html ale napríklad Honza Veber skúšal zimovať včely v miniplusoch, kde v plodisku bol úzkovysoký rámik cez dva nadstavky a nad tým ešte nízky na zásoby… čiže všetko ide, len malé decko sa musí naučiť chodiť 😉 môj názor však je , môžeš tento spôsob skúšať, môžeš na ňom dosiahnuť pozitívne výsledky ale takéto experimenty by som odporúčal robiť včelárovi, ktorí už má viacročné skúsenosti s chovom včiel… 

Grey Wolf (neregistrovaný)06.11.2025, 20:18:52xxx.xxx.150.108 » Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 06.11.2025, 14:02:43 Dobrý večer, ano, máte pravdu, nezvolil jsem pro úvodní příspěvek zrovna vhodný příklad a odkaz. Tomáš včelaří hodně po svém, někdy si dobře míněné rady sledujících vezme k srdci, někdy se do léty vyzkoušených způsobů snaží vnést takovou svoji invenci, ale ne vždy se ten výsledek sejde s tím, co bylo jeho zbožným přáním, viz. ta volná stavba nebo proužek mezistěny u spodní loučky v medníku, to bylo vysloveně špatně a napsal jste to velmi přesně a trefně. Na odkaz od Vás se moc rád podívám, určitě v něm najdu něco zajímavého, co bude stát za komentář i další diskusi. GW 

Javali06.11.2025, 21:01:06xxx.xxx.124.61 Osobně taky dost laboruju a dokáži si představit úl na 6 rámcích, rád bych pozoroval co na tom včely vyvádí, no Rusáci co si oblíbily uly na menším počtu rámků to dělají ze 2 důvodů: 1. Kočují v terénu kde nejsou ani cesty a jsou rádi, že se jim na přívěs vejde vedle sebe co největší počet úlů. Vedle úlů stanují a maj to pod kontrolou. 2. Oblasti s chudou snůžkou, stačí menší úly a jelikož se tam jiná míra než velké rámky 43,5 téměř nepoužívá tak jsou na míň rámků. No když se těch samých lidí někdo zeptá na jakém úlu začít, tak jim stejně doporučí klasiku na 10 rámcích 43,5x30 😁 Nápad kvůli ulehčení zádům se mi líbí, ale Poláci mají mezi polystyrénovejma úlama zajímavější kousky, které jsou malé, lehké, 10 rámkové, se čtvercovým půdorysem. Uteplivkou jim též lze ubrat pár rámků a případně se vrátit zpět na osvědčený počet. No ty medníky to je ale sebemrskačství. Myslím, že se o tom letos sám přesvědčil ty roztažené hoffmany v medníku když nekočuje a kdyby tu volnou stavbu začínal aspoň na 6 rámcích místo jen 5 tak má rozteč 37 a to mu i napoprvé udělá malé bochánky a rovně, po prvním vytočení může roztáhnout, ale i tak bude z toho mít těžké vlhké cihly a připraví včely o jeden plást a tím i plochu potřebnou pro zpracovaní donesené sladiny, což je v malých úlech o to citelnější. Jinak zajímavé a budu mu fandit, jsem zvědavý na příští rok, s hotovými soušemi to bude zase o něčem jiném. 

» Odpověď na příspěvek uživatele goro z 06.11.2025, 20:05:35 Jedním slovem děkuju!! GW 

Grey Wolf (neregistrovaný)06.11.2025, 21:42:50xxx.xxx.150.108 » Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 06.11.2025, 21:01:06 Bingo! Člověka jako Vy jsem hledal, ale budu k Vám fér, četl jsem si Vaše příspěvky tady a jsem moc rád, že jste zareagoval. Máte určitě pravdu v tom, že při kočovném způsobu, navíc v takových podmínkách, má každé naložené včelstvo nesmírnou cenu. Jak je to tam s bohatostí snůšky neumím posoudit, ale zaráží mne jedno-kočoval by jste někam, kde ta snůška není vydatná a nebo jen malá, nárazová, chudá, jak píšete? Je pravda, že oni u těch včelstev opravdu v sezoně žijí, takže mají detailní přehled, jak to tam v ten daný moment vypadá. Bylo by úžasný tam jet a vše vidět na vlastní oči, zeptat se přímo těch, kteří v tom včelaří, vidět jak to doopravdy dělají. Jen kdyby té nesmyslné války nebylo, už bych si psal o vízum 🙂 Tomáš opravdu nezvolil úplně nejvhodnější způsob, jak v těch mednících začít. Já už jsem to tady zmiňoval někde v příspěvcích před Vámi, že jsem nevybral zrovna to pravé ořechové jako začátek do diskuse, ale Vy mi rozumíte, že ano? A ano, uvidíme, jak si v těch šestirámcích povede v příští sezoně, také to budu sledovat. Polystyren jako takový je ve včelařině strašně na vzestupu, navíc při přímo astronomických cenách dřeva je levnější s daleko větší trvanlivostí a prakticky zvenku bezúdržbový, pokud s ním někde nepraštíte, neshodí Vám ho vítr a nebo s medníkem nespadnete ze stoličky. Ale pojďme na druhou stranu zeměkoule, co ti zpropadení amíci? Když zcela pominu názor, že v USA včelaří jen ti, co by se jinak vůbec neuplatnili, i tam se s úspěchem šestirámky používají. Jaká tam je asi snůška? Kdo nic nezkusil, nic nezkazil, není-liž pravda? 🙂 Ať se Vám daří! GW

Javali06.11.2025, 23:46:20xxx.xxx.124.61 No já ale nepsal, že kočují za malou snůžkou, ale že tam takové úly používají lidé co kočují nebo tam kde mají slabé snůžky. Já zbožňuji kočování této party, úly ale mají klasické: https://youtu.be/D5ClXcytKIE?si=EM8UAWDbjLGHLSiz Měla by se brát v potaz především fyziologie včely a její symbióza s okolím, která trvala stovky milionů let. Včelaři se často neshodnou na barvě hovna a za posledních sto let si myslí, že ví co je pro včely správné a vnucují jim hrozné věci a přesto, že v USA 60% včelstev padne na slintavku a kulhavku tak nikdo nebije na poplach, že včely bledé tváře nakonec vyhubí jako indiány. Abych vás trochu pobavil, skuzte zajít za ornitologem a zeptat se ho jak hnízdí datel, dostanete nejrelevantnejší informace jak má vypadat včelí úl😁 Polystyren funguje, ale co když to bude další hřebík do rakve?

AMalina08.11.2025, 20:39:44xxx.xxx.16.40 » Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 06.11.2025, 21:42:50 Spoustu lidí, kteří nemají zkušenosti si představují polystyrenový úl jako slepené čtyři desky v lepším případě tvrzeného polystyrenu. Ti co se zajímají a chtějí vzdělávat bez předsudků ví, že úly například od firmy Lysoň jsou vyráběny trochu složitěji. Jednou z opomíjených z vlastností polystyrenu je jeho 100% recyklovatelnost a dnes již i díky pokroku ve výrobě zdravotní nezávadnost. Používání úlů/nástavků z litého polystyrenu je jednou z dalších možností jak racionálně získávat med ze včel. Protože největší včelařova práce (z fyziky zjednodušeně W=F x s ) spočívá v nošení, zvedání a převážení nástavků. Používání zvedáků je taky možnost, ale většinou nám vzroste čas prohlídky neboli práce u včel. Proč si odpírat racionalizaci? Nadměrná vlhkost je věčný strašák včelařů, kteří nemají osobní zkušenost s celým systémem úlů například od firmy Lysoň. Někteří z nich si vyrobí nástavky z PS, dají je na dřevěné dno a vrchem uzavřou igelitem z Lidlu. Příklady pozitivních zkušeností s úly z forem jsou velkovčelař M. Sedláček přes 500 včelstev nebo Loukota také již přes 500 včelstev…Namítat by někdo mohl, že někde oba sdíleli, že používají vysoušečky nebo homogenizátory, ale to někdy i velkovčelaři v dřevěných úlech. Já mám nástavky vyrobené z polystyrenu podle včelaře J.Jindry. Hnojníky neprovozuji, med měl tento rok vlhkost 17,9 a letos mi “zatím zmizel" jeden oddělek který jsem vytvářel jako poslední a potýkal se s vylupováním a nakonec to nejspíš nedal.

Javali09.11.2025, 09:10:57xxx.xxx.124.61 To je byznys, šlechtit masově brojlery adaptované na polystyren, pokrývat úhyny brojlery které budou zdrojem dalších úhynů až budou hromadně znásilňovat matky z dřevěných úlů a budou hynout v dřevěných úlech, pak nějaký šmejd ještě řekne a teď vidíte vy blbci že včely patří do polystyrenu.

AMalina09.11.2025, 10:58:14xxx:xxx.f986:b7f7 » Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 09.11.2025, 09:10:57 Souhlasím s vámi. Navíc nedělám ani jedno z toho co jste popsal. Mám včely jak ve dřevě tak polystyrenu. Kolegovi, který má zelené nástavky od Sedláčka tento rok do prázdné úlové sestavy s rámky bez mezistěn přiletěl cizí roj. Co je pro včely přirozené nemusí být vždy to nejlepší…

Javali09.11.2025, 13:28:14xxx.xxx.124.61 Já ten polystyren úplně nezavrhuji, ty nové uly mají opravdu jiné zpracování, mají povrch jako hladký tvrdý plast a vyztužené styčné plochy, pohled do úlu je podobný pohledu do plastové auto ledničky. Osobně mám na příští rok na zkoušku jeden od Burnata, abych mohl pozorovat a uvědomuji si kladný přínos pro někoho kdo má špatný záda nebo potřebuje s úly manipulovat například při kočování. Stejně si myslím že je plastovej úl pokud se ještě více prosadí cesta jak napřed vyhladit včely a pak úplně všechno jakejmakoli mikroplastama. Chci k němu udělat pro srovnání i dřevěnou kopii, dvě vrstvy dřeva a izolace vzduch. Ovšem globálně přesouvat včely do nepřirozeného obydlí a masově v tom rozchovávat materiál který se zpětně už v normálním úle bude každým rokem hůře adaptovat je přesný opak než chceme. Další věc je krátkozrakost, co když se v tom úle daří kromě včel i něčemu jinému co nasledně včely neukočírují a bez pravidelné chemické sterilizace včelstvo padne? Lidi z města na jaře často přizabije i pampeliška. Nejen z té přednášky co nedávno byla to vypadá že je úl daleko pestřejší, vybalancovanejší a složitější prostředí než vymydlená plastová krabička, stejně jako lidská střeva nejsou jen prázdný trubky. Ano přirozená je i smrt hladem, to opravdu není nejlepší. Včely moc nepřemýšlí a když musí tak zabloudí i do polystyrenu, nebo i dutin v kterých se přežít nedá, ono těch přirozeně vyhnilých dutin které by byly ideální moc v nabídce není. Včely se ve dřevě žíly nejspíš stovky milionů let, za kolik let vyhynou v plastu? Feťák je ze začátku taky neuvěřitelně bystrej a výkonnej, pak mu přeskočí, občas něco uhnije. 

Grey Wolf (neregistrovaný)09.11.2025, 15:28:31xxx.xxx.150.108 » Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 06.11.2025, 23:46:20 Pane Javali, přeji Vám hezké nedělní odpoledne a omlouvám se, že jsem nereagoval hned ani na Váš příspěvek ani na žádné další, byl jsem pracovně natolik vytížen, že jsem si sice několik nových příspěvků tady přečetl, ale už jsem neměl sílu na nějakou smysluplnou odpověď. Váš komentář jsem zprvu asi špatně pochopil nebo možná zbrkle přečetl, teď už tomu rozumím, ano buď a nebo… Myslím, že Váš příspěvek nepochopil ani pan Krška, protože ve své reakci na Váš komentář píše něco o tom, že ti Rusové tam nekočují ale mají tam někde v pustině oplozovací stanici, to si ale myslím, že není pravda, myslím si, že pravdu máte Vy, už podle toho odkazu na video, které jste zmínil. Zmiňujete rovněž nějaké polské úly, které lze přepážkami zúžit a nebo vrátit na původní rozměr, ok, takže z toho by šel při troše vůle a přepážek vytvořit ten šesti rámek a vyzkoušet to. Když by to nefungovalo, může se člověk vrátit k původnímu stavu úlu, chápu to dobře? Nic se nemusí řezat, pracně upravovat a pouze zúžit přepážkami, je to tak? Ok. To by možná stálo za vyzkoušení, než kupovat šesti rámky a pak třeba zjistit, že to opravdu nefunguje, i když si stále tak nějak myslím, že to fungovat bude, jen to nebude jen 6ti rámkové plodiště, ale i třeba jeden nízký nástavek pod plodiště, jak u svého systému používá pan Krška, nad vysoký nástavek mateří mřížka nebo ještě jeden nízký nechat a teprve na ten dát mřížku a pak podle snůšky přidávat medníky nahoru. Já fakt nevím, muselo by se to vyzkoušet, ale jak je vidět, někteří už v tom mají asi jasno. Vede to celé akorát k tomu, že se lidi jako třeba pan Goro nebo jiní diskutující začnou bát něco napsat, aby to zase nebylo špatně. Celé je to jen úvaha a můj prvotní dotaz byl na zkušenosti a nebo názor na tento úlový systém. Podívejte, co z toho za pár dnů od zveřejnění dotazu vzniklo. Hned v úvodu jsem téměř prosil, aby tady ta diskuse byla vedena slušně, bez emocí a věcně, bez napadání ostatních. A výsledek? Stejný jako všude jinde tady. A bez sebemenší vlastní zkušenosti tady padají verdikty o tom, že je to blbost a že to nemůže fungovat. Ok, nemusí, ale může, až se to, když se to ale, vyzkouší. Vám nezazlívám zhola nic, to ani v nejmenším, vlastně nikomu. Takhle to tady prostě funguje. Chvilku mi trvalo, než jsem pochopil toho datla, ale to tady proboha ani neříkejte, už takhle dostáváte sodu za něco, co jste vůbec neudělal. Až vyzkoušíte toho Burnata, dejte sem vědět, jak to vypadá, třeba uvidíte, že v tom bude stejně dobré klima, jako ve dřevě, ale musíte to včely nechat potáhnout vrstvou propolisu, stejně tak to dělají i se dřevem ne? ;-) Ale dost úvah. Uvidíte sám, vlastní zkušenost je nepřenositelná. Ještě jednou hezkou neděli. GW 

Grey Wolf (neregistrovaný)09.11.2025, 15:47:44xxx.xxx.150.108 » Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 08.11.2025, 20:39:44 Dobré odpoledne pane Malina, spousta včelařů žije v představě, že polystyrenové úly jsou pořád ty samé a z toho samého PS , jako když je někdy v devadesátých letech dělal pan Dr. Šumera, který v nich měl mimochodem skvělé výsledky Pan Javali tady píše brojlerech, vychovaných v PS úlech a když se přendají zpátky do dřevěných, že postupně uhynou. Je pro to nějaký smysluplný doklad, studie? Nebo jen teorie? Nebo názor? Ten bych byl ještě schopen pochopit, s připomínkou vybití indiánů bělochy mi to u něj dává i smysl či souvislosti. Vy máte úly z PS, jak píšete, dejte sem vědět co je to za materiál, ono totiž není PS jako PS a Flugo nebo Apis box už vůbec není PS, takže lidi mají velmi často opravdu velmi zkreslené představy o tom, co to je vůbec za materiál. A dejte sem zkušenosti, jak se Vám v tom včelaří a jak se v tom daří včelám (vlhko, plísně atd.) Mne je úplně jedno, že včelaříte krátce, Velikost včelaře neměří se počtem jím chovaných včelstev ani počtem let, které včelaří, (Grey Wolf) to si pamatujte, jednou tahle pravda bude zdobit včelařské knihy jako motto na jejich prvních stránkách a víte proč? Protože to je pravda. Mějte se hezky a ať máte ze svých včel radost GW

AMalina09.11.2025, 17:58:56xxx:xxx.f986:b7f7 » Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 09.11.2025, 15:47:44 Nástavky jsou vyrobeny podle návodu na stránkách jjvcela.cz. Stojí za to projít si více článků od ing. Jindry proto vám nebudu sdílet jen přesný odkaz. To samé platil i o článcích od ing. Dvorského ze stejného odkazu. Moje včelstva v nich žijí. Na zimu lehce zprodyšním strůpek na kterém mám uteplívku z ovčí vlny. Oproti dřevěným nástavkům mi přijde menší spotřeba přes zimu, ale každá zima je jiná…

goro09.11.2025, 20:57:15xxx.xxx.55.10 Vy máte úly z PS, jak píšete, dejte sem vědět co je to za materiál, ono totiž není PS jako PS a Flugo nebo Apis box už vůbec není PS, takže lidi mají velmi často opravdu velmi zkreslené představy o tom, co to je vůbec za materiál. A dejte sem zkušenosti, jak se Vám v tom včelaří a jak se v tom daří včelám (vlhko, plísně atd.) No mal som úle LG 2/3 nielen z dreva ale pred rokmi som si dal doviezť z Dánska na tento rozmer LG z liateho polystyrénu,teda z liateho koplenu…skutočne boli výrazne ľahšie, boli pevné, (pri zaklepaní zvonili) ,dal sa používať rozperák, rámiky ležali na plechovej vložke a včely ich o úľ nepritmeľovali, z vnútra si včely nadstavky ošetrili propolisom a NEVYHRÝZALI ich Dno malo takú plechovú vložku na polovici dna dierovanú ale skutočne v úľoch bolo vlhko,, po zime mi plesneli krajné plásty v dolnom nadstavku, tak som ule na moje klasické dna so sitom a žiadne piesne ani prebytočný vlhkosť už v úli nebola Včely do zimy šli s menej zásobami a stačili im, na jar keď mi v drevených úľoch prehratých slnkom už včely chovali plod, v týchto úľoch boli ako v lednici, krätkodobé slnko cez poludnie nedokázalo prehriať vnútro úľa, pretože hrúbka steny bol 40 mm začali teda chovať vo veľkom plod neskôr ALE vzhľadom na jarné mrazíky ktoré niekedy ubrzdovali plodovanie v tenkostenných drevených tak tu tie mrazy vzhľadom na izolačnú schopnosť neochladili vnútro koplenových úľov a tak šli s plodom nepretržite a často nielen tie v dreve dobehli ale často ich predbehli…vždy tam boli silné rodiny…možno tým alebo tou izoláciou v koplenových úľoch bolo vždy najviac klieštika, boli rekormanky ale medu bolo najviac len občas… Postupne som ich vyradil z chovu,(použivam ich v sklade na zimovanie súší) nešlo o klieštika (hoci aj 😉), ale polystyrén aj ako liaty koplen s časom degraduje (tie pekné natreté farby majú svoj dovod) a negatívny vplyv polysterenu n včely je kokázateľný ale to je na ďalšie debaty… Ak ma už Tom nazýva liberálom tam si neodpustím poznámku, “každý má právo rozhodnúť sa v čom bude chovať včely”, ono skutočne vsetky včelárske výmysly majú uľahčit prácu a život včelárovi, včely sú až na poslednom mieste a znesú toho nakoniec celkom dost..😉… je to ale otázka kedy a načo sa prepážka v plodisku dáva včelár by to mal vedieť, v lete to nemusí byť “buchta” stačí preglejka..😉 btw. ešte pridávam foto na vnútro toho koplenového úľa od firmy Swienty…ja vidieť uloženie rámikov na kovovú lištu a to ako včely “ošetrovali” vnútro nadstavku.. 

tom403.12.2025, 18:09:17xxx:xxx.d0aa:520b Dobrý den, po dlouhé době sem přidám příspěvek o šestirámku. Víte, na YT je video starého slovenského včelaře, bohužel už nevím adresu- ale to mě spolu s jinými YT příspěvky vyprovokovalo vyzkoušet ten šestirámek. Ovšem nikde na YT nenajdete informaci, že Vám včelstvo z oddělku už první rok přeteče šestirámek a naprosto bez problémů obsadí i druhý. Ono to tedy vyplývá z logiky věci, že ano…Teorie je taková, že matka dokáže využít jen 6 rámků k plodování a zbytek může být med. Takže ta teorie dostala už první rok trhlinu. Na jaře , pokud včelstvo vyzimuje , dostane mřížku a NN medníky 15.Což o to, na míře 39x 30 by taky neměly víc rámků, jak 11 v plodišti. Uvidíme, co to bude znamenat v praxi. Další informace najdete v češtině na nějakých stránkách Včelařství u Pluhyho, kde je i prvotní YT z USA. To mě nepřesvědčilo, ale ten Slovák ano a chci to zkusit. No, víte jak to je, kdo si hraje, nezlobí… Přispívám sem velice málo, ale čtu pilně, takže jsem rád , že Tom50 dal na moji prosbu a píše dál. Konzultujeme spolu spoustu věcí, ale mnohdy nemám sílu psát osobně. I za to mu patří velký dík

Grey Wolf (neregistrovaný) 07.12.2025, 21:47:34 xxx.xxx.150.108

Dobrý večer pane Goro,

děkuju, pochopil jsem velmi dobře, no, vyčistil a uhladil jste to hezky 👍

GW

goro
goro 07.12.2025, 22:15:20 xxx.xxx.68.228

Vlčik pokojne my tykaj, ja každému tykám (okrem Toma, ten si to nezaslúži 🤣)..

som Jano a tak ma v diskusii diskutéri oslovujú…

Grey Wolf (neregistrovaný) 07.12.2025, 22:25:47 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 07.12.2025, 22:15:20

Velmi si vážím Vaší nabídky a s díky přijímám. Jsem Grey a asi i tak zůstanu, alespoň ještě nějaký čas určitě, svět je na jednu stranu úžasný a na druhou tak strašně zlý, že určitá míra soukromí by měla být člověku dopřána.

Jinak co se týká vykání-byl jsem tak vychován a můj děda i otec vždycky říkávali “Ono se mnohem hůř říká Vy vole, než Ty vole” a pamatuju si, můj otec vykal(!) mamince, dlouhá léta, u nich to tak bylo, ta úcta k rodičům byla úplně někde jinde. Dnes je doba taková (bohužel!), že na Vás chce vlastní dítě pro jednu výchovnou facku volat orgán péče o dítě a nebo jakousi krizovou infolinku. Smutné, viďte?

GW

Tom50
Tom50 07.12.2025, 22:32:07 xxx.xxx.139.235

Měl bych se udržet, ale to se nedá.

Goro to zbavil všeho, co říkám já a vy to nazvete vyčištěním, tedy já to tu znečišťuju? Ano? OK, na něco mám paměť jako slon.

Vy sám si odporujete. PROSÍTE o VŠECHNY názory, ale ve skutečnosti chcete jen ty názory, které budou vychvalovat vaší fixní ideu! Kdybyste to jasně sdělil, nenamáhal bych se a nechal vás si nabít pomyslnou hu…

Kde je o mě zmínka, je to vytržené z kontextu a tak se vyjádřím spíš heslovitě, aby to pochopil každý.

USA jsou pro ROZUMNÉHO nepoužitelné. Mají klima kontinentální i přímořské a Tichomořské pobřeží je zase jiné. Rovnoběžka 50, která je u nás uprostřed republiky, dělá USA severní hranici a USA mmají i subtropy jako v Evropě Řecko a Sicílie. Navíc 100% vč je tam Ligustika, která se s Kraňkou vůbec nedá srovnat. Tam chcete GW něco odkoukat? Svatá prostoto!!

V DRTIVĚ DRTIVÉ většině v USA nevčelaří pro med, ale kvůli odměně za opylení, med je otravuje a zdržuje. A protože manažeři bývají tupí a nerozumí včelařině, vychcánkové udělají místo jednoho vč na například 20 rámcích tři šestirámkové chcípáky, protože odměna za opylení je od “kusu”. Vím to jistě, kočoval jsem za komančů a viděl jsem u nělzerých našich šmejdů, co dokázali. Klidně nakočovali s maringotkou na 48 i víc vč - rozumný ví, že to nemohla být včelstva a z každého úlu lítaly včely. Jenže v úlech byl dvourámkový chcípák. Ale odměna byla za přisunuté včelstvo.

A tohle je jen zlomek nesmyslů, na které se NÁVODNĚ milý GW ptáte.

Měl jste napsat, že nechcete odborné názory, ale chválu vašich romantických, asi začátečnických snů a fabulací. Pak bych ani nemukal. Opět jste tedy viníkem toho, z čeho jste obvinil mě, jen vy. Já se provinil jen tím, že jsem vám nepochválil nesmysl, který nebude fungovat. Tom4 nemudruje a zkouší a jasně vám napsal, jak to dopadlo. A jasně píše, že si není jistý zda to vyzimuje. A ví proč to tak formuloval.

Jo a představa, že budete přidávat medníky nahoru a kor když v sestavě bude mřížka, na to je také jediná rozumná odpověď. Leda byste jako Javali měl jediné vč široko daleko a i tak to byla velká náhoda a já to za celý život nezažil ani neslyšel.

Chytrý si dá říct, nevsadí POUZE na to, co mu zkušení rozmlouvají, možná to zkusí (když neví co s časem, elánem a silami) a vezme na vědomí, že by byl zázrak aby to fungovalo. Kor když vidí a sám dá video o neumětelovi Tomášovi a vidí, tu bídu a utrpení.

Polystyren a jiné plasty vynechám, Javali to jasně řekl za mě.

------------------------

Někde tu nedávno podrobně vysvětluji jak včelaří Ukrajinská bývalá Podkarpatská Rus. Jarní snůška je nezajímá, tehdy dělí vyzimovaná vč a čekají na hlavní pozdní snůšku. To je na tisíc % případ Sibiřských včelařů z té, tuším Javaliho zmínky. Na místo dovezou oddělky na pár rámcích a vědí, že než v dané lokalitě přijde snůška, naroste to do normální síly. Přece důležité je na odlehlé místo dopravit včely a jen nalehko, třeba kvůli močálovitému terénu stovek km a vrátit se pro zbytek vybavení až když močály vyschnou a oni uvezou většími auty těžké a hodně vybavení. O tom se tam třeba mluví a nebo se má za to, že to každý ví. Vysvětluje snad někdo Čechovi co udělal Horymír se Šmíkem nebo Vilém Tel s jablkem na hlavě syna?

Ale to je marné, marné, marné…

Pokud jste se GW obtěžoval tento můj přípodotek dočíst až sem, odpovíte? Klidně někde jinde aby nebylo ZNEČIŠTĚNÉ VAŠE vlákno. A ani po vás nechci abyste se chtal za čelo a omlouval. O to tady vůbec nejde. Jde tu o odbornost vs něčí vlhké sny. Jak víte, že videáři nelžou a z nepochopitlených důvodů chtějí jiné svést z cesty? Je na světě málo divných lidí?

Grey Wolf (neregistrovaný) 07.12.2025, 23:26:11 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.12.2025, 22:32:07

Tome, Vy mne nepřestáváte udivovat. Je skoro 23 hodina Vy mne nutíte se soustředit. To Vám nedaruju 🙂

Ale k věci. Já vždycky dočítám  až na konec, protože si vážím toho, že někdo věnoval svůj čas tomu, aby se se mnou “bavil” . To je jako by jste odešel uprostřed rozhovoru.

Ale, Vy jste to opět, pro Vás tak příznačně všechno otočil od Vás jinam. Nepíšu vykřičníky, to bych byl už zase na++nej a to nesmím, dostal jsem od admina podmínku, že musím být slušný.

A abych uvedl ještě jednu věc na pravou míru. Tohle vlákno založil pan Malina jako omluvu, nemusel, nic a nikdo ho s pistolí u hlavy nenutil, sám od sebe a já to kvitoval, stejně tak jako počin pana Javaliho, který se přidal, poté i páně Gora ze Slovenska.

Vy jste mne ale vůbec, ale vůbec nepochopil. Já nechtěl žádné plácání po ramenou a jen samé přitakávání, kde jste to vyčetl?? Já jsem neměl na mysli žádnou Ameriku ani žádnou jinou zemi, já chtěl ČECHY!!

Vy jste začal s USA a Sibiří! a ještě tak, že na Sibiři to tam navezou a nechají to tam zmrznout a v USA se nevčelaří pro med! Aha, a pro co se tam teda včelaří?  Pro opylování já vím a ty tuny medu, co včely nanosí, ty se asi lejou do kanálu ?

Ne, a ne a ještě jednou ne! 

Mezitím, co jste moje téma šestirámku zasvinili Vy a pánové, kteří mají “testes” na rozdíl od Vás, naprosto nesmyslnou debatou o jakémsi spolku a  celé téma šlo úplně do kopru, tak jsem se dal do hledání! A Vy jste ještě po mně na jiném místě tady chtěl omluvu za to, že jste bránil moje téma šestirámku proti tomu, aby se v něm odbíhalo od tématu. Čtete si po sobě, co píšete?? To vlákno je volně dostupné, vraťte se a najděte si svoje poslední příspěvky tam… a pokud i nadále budete trvat na omluvě, tak si naleju panáka…

Ještě než zmíním výsledky mého hledání, odpovím Vám na jednu Vaši poznámku tady. Ano, četl jsem odpověď od Toma04 a strašně moc mu za ni děkuju! Já taky nechci mudrovat a na jaře a to jsem zmínil hned na začátku(!), že bych to taky rád zkusil! Ale já podle Vás jenom teoretizuju a návodně se ptám, boha jeho! Kam na ty konspirační teorie chodíte??

Tom04 došel zkouškou k závěru (dodnes nevím, zda u jednoho úlu či kolika) k tomu, že jedna bedna na 6 rámků je málo a tak musel dát dvě, ano, ale to je to, na co jsem čekal, že mi někdo řekne, že to funguje, u nás, v ČECHACH ale…má to nějaká specifika. Tome01 děkuju!!

Moje prvotní obrovská chyba byla, že jsem jako ukázkový příklad pro svoji představu chovu zvolil “špatného koně” a do dneška si to vyčítám, protože to je možná ten prapočátek všeho toho balastu. 

Četl bych si o šestirámku, ale kluci, co v nich včelaří, o nich nepíšou a nebo o tom nevím, hodně se v nich včelaří na východ od našich hranic dále , třeba v Polsku a nebo Bělorusku. Tam jsem narazil na zajímavého člověka, který v nich včelaří. Čtete, co píšu Tome? Žádná Sibiř, žádná Amerika. Polsko a Bělorusko, to zase není tak daleko. Vás to možná nezajímá, Toma04 by mohlo, kdyby si to tady přečetl a nebo Vás poprosím, ať mu tenhle přiložený odkaz na toho včelaře přepošlete, najde tam určitě spoustu zajímavých poznatků pro svoje další testování, předem moc děkuju. Ano, jsou to videa, ale zajímavá a z praxe. Včelaří systémem, ke kterému došel zřejmě Tom04 a to tak, že jedna bedna DB na plod nestačí a má tam taky dvě a pak má, světe div se, mateří mřížku a nahoře nízké rámky s panenským medem!! Ale ono to podle Vás nefunguje NIKDY a NIKDE, já vím. Pan Goro Vám to napsal už milionkrát, že to neznamená, že když to nefunguje ve Vlašimi a okolí, že to nefunguje nikde, ale to Vy nechcete slyšet.

Ve VAŠEM vlákně o pootočeném nástavku jsem si Vám dovolil taky nechat pár řádek, snad jste je taky dočetl až do konce, bylo by to fajn, dočíst se Vaši větu “Ani jsem to nedočetl” je to nejhorší, co můžete spolu diskutujícímu  napsat. Tak snad se toho od Vás nedožiju.

Tady je ten slíbený odkaz https://www.youtube.com/@SemSot1967/videos

GW

Grey Wolf (neregistrovaný) 07.12.2025, 23:37:45 xxx.xxx.150.108

Milý Tome,

odpovídám na Vaši otázku

,,Jak víte, že videáři nelžou a z nepochopitlených důvodů chtějí jiné svést z cesty? Je na světě málo divných lidí?"

Myslíte, že lže? Asi ne, viďte ;-)

https://youtu.be/WXgmk2lLn-o?si=XICmKzLZGQUpaxbV

GW

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.