Aktuálně: 2 389 inzerátů268 558 diskuzních příspěvků19 303 uživatelů

Omluva GW

Javali
Javali 12.12.2025, 17:03:03 xxx.xxx.151.189

Abych navázal na metodu kterou jsem popsal o pár příspěvků výše budu opět vytahovat 150let staré vynálezy, které se používali u košnic a lze je aplikovat například pro DB6 nebo jiné malé úly. Je to z časů kdy se jíž používaly rozberné úly, ale dřevo bylo drahé a řezivo jak ho známe dnes ani k mání nebylo. Proto se hojně využívali košnice a z nouze ctností bylo zjištěno, že včely v malých slaměných úlech nejlépe vyzimují, ale zároveň každý chtěl v sezóně již rozběrné dílo, aby měl vysoké výnosy medu díky připraveným souším, medometu, celkově efektivní práci. Košnici mohl konkurovat jen hrozně těžký a dráhý úl, dvouvrstvý a vysypaný hoblinami. Přenosná lehká a dvouvrstvá varianta byla v chladnějších oblastech zimována ve stebnicích a cenově stále drahá. Začal se používat letní úl, jednovrstvý a tenkostěnný, lehký a cenově už přijatelný. Metoda spočívala v tom, že košnice stály vedle sebe a s příchodem hlavní snůšky se každý den přisouvaly a otáčely očky bliže k sobě až se očka téměř potkala. Potom se obě košnice odnesly a misto nich se postavil letní úl. Očko musel mít ve stejném místě kde původně byly 2. Přelétly do něj všechny letuschopné včely z obou košnic. Z každé košnice se ještě vybral rámek, (ano v košnici může být střední vyjímatelný rámek) a vložily se do úlu tedy 2 rámky s plodem a vybrala lepší matka, druhá se zamáčkla, mateřáky si vychovali nové matky a přeléták vybavený hotovými soušemi se dal rovnou do snůšky a nosil za 2! Na konci sezóny se odebrala matka, včely se nechali dolíhnout, rozdělily se košnicím, rámky se naposled vytočily a úl se uskladnil. Píšu to proto, že mě tato metoda zaujala a umím si představit, že bych používal dva 8-rámkové úly, které by byly utepleny přepážkami na 6 rámků a používal bych je jako ty košnice, možná by mohly být i postaveny na kant jako jsme probírali v otočném úlu. A přeléták by byl další 8-rámečník již na plný počet rámků připravený se soušemi do snůšky. Tohle by šlo podle mě velmi dobře aplikovat i u DB6 a jako přeléták využít to co už máte kdo doma, nebo urychleně přidávat nové medníky DB6, bude to cvrkot.

Kozina
Kozina 12.12.2025, 17:15:38 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 12.12.2025, 17:03:03

Hej!! Ty to Bartnictvo nemas zbytecne!! 👍👍👍

Javali
Javali 12.12.2025, 19:39:47 xxx.xxx.151.189

A taky to pane Kozina můžete vyzkoušet v ležanu. Pokud bude klasický ležan s dvěma česny a vyzimují v něm 2 včelstva a budeme mít například další nový ležan, který je zatím prázdný tak provedeme to samé. Vybereme všechny rámky a přeložíme je i se včelami do nového ležanu který se přepáží na 2 včelstva a postupuje se stejně. Z původního ležanu se v zápětí stane Kozinův ležan, nechá se otevřené jen jedno očko a nejspíš bude třeba brzy přidat i medníček a včas točit😁

Tom50
Tom50 13.12.2025, 05:27:16 xxx.xxx.139.235
»

jediné slovo

PROČ? 

Proč velesložité kejkle, jasně píšete Jvali, že tyhle hovadiny si vynutila drahota úlů a to dnes padlo. To je jako byste navrhoval nosit místo bot za pár Korun ručně dlabané dřeváky. Jenže dnes jsou dřeváky pro blby, co už nevědí co roupama, situace je opačná, dnes jsou boty lacinější než dřeváky, které se vyráběly jen proto, že na boty většina venkovanů neměla.

Překryli jste tady Novákův systém bez jediného slůvka. Měli jste říct, že tu nechcete ROZUM a chov s co nejméně práce, ale naopak složité, HLOUPÉ nesmysly typu věčného kecání o počasí. 

Perly / bláto.

Proč dělat věci jednoduše a efektivně, když to jde iracionálně. A těm, co nerozumí slovu ratio tak je to latinky ROZUM. Kdo nerozumí slovu iracionální je to NEROZUMNÉ.

co generuje AI - Slovo iracionální znamená, že se něco vymyká rozumu, je to rozumem nepochopitelné, nebo to popírá logické myšlení. Jedná se o opak slova racionální, tedy rozumový.

https://www.google.com/search?q=iracion%C3%A1ln%C3%AD&rlz=1C1YTUH_csCZ1062CZ1062&sourceid=chrome&ie=UTF-8&udm=50&aep=48&cud=0&qsubts=1765599901301&mstk=AUtExfBUOHgpWTSnRY547ArHzkKNZgEqBCInIjCiTaH2vckClK_8XM00diHbEr-EHPeJ2ZxMUpwgOEXcuzXYC6w3v_2MAy_R3fPuQhWHrU05NpdDXAqOic67W3IBWxHrbURhVddokARdWFtYed-NGtPhTgz_AZqZu-a25Qcp0Bqz8xj-DkuW0902GcfLsRdypPg68UKXNusxjc2C-klcAonF-Tb45FRvrAuaHnPjEsjn6AiXyT3H1YxQombeMA&csuir=1

Sbohem rozume na CHZ? Ano?

goro
goro 13.12.2025, 08:34:55 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 12.12.2025, 19:39:47

.. ale pomocou rodiny z 6 rámku sa dá v ležane na jar rozbehnúť DVOJMATKOVÉ VČELÁRENIE , za použitia medníkov

v poslednom tohtoročnom čísle Dymáka 12/25 je popisované včelárenie v ležane, kde sa používajú klasické rámiky B (420x275 ), pričom ich je 44 a jedná sa o dvojmatkové včelárenie, pričom sa používa jeden alebo alebo dva rady medníkov (pre oblasti) blízko maďarských hraníc, kde zostavy B mávali 2 nadstavky ako plodisko a 3-4 medníky čo už bolo neunosné pre manipuláciu pre starších včelárov, …pointa však je v tej dvojmatkovosti, vraj DUO s dvoma matkami vyprodukovalo 3x viac ako klasický úľ s matkou jednou… samozrejme vyrába sa aj dvojmatkový UNI ležan “CZ”, (390x240) …

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 13.12.2025, 08:39:48 xxx.xxx.216.41
»

Tak jak to popisujete mě to přijde složité…, takže nechápu proč to používat…

Javali
Javali 13.12.2025, 08:48:13 xxx.xxx.124.61

Chtěl jsem ještě pokračovat o dřevácích a počasí, ještě že mě přešla chuť psát.

Novákuv systém, dobře, já většinou nereaguju hned abych to tu zbytečně nerozmazával a dal prostor přemejšlet i jiným, ale podvědomě o tom přemejšlim třeba měsíc při jiné práci, nebo než usnu, někdy i když spím, často hledám podobnosti a srovnání s jinejma podobnejma nebo možná stejnejma způsobama než mě ta myšlenka svede k realizaci. Stejně tak mám zasazené semínko od M.S. a jeho rakosníků a taky přemejšlim jaký dám do kupy další Lego pro syna. Napsal jste to teprve 2 dny zpátky a lidi přez tejden pracují, třeba se ještě někdo vyjádří. 

Mě to zaujalo hned, o tom miminku jsem už dávno slyšel možná od vás a rozhodně jsem ho neshodil ze stolu, mluvím teď k Novákovu systému, ale kladu si otázku kdy se rozdělení provede? Z klasických oddělků takzvaně se starou matkou mám tu zkušenost, že pokud se nerozebere i ten úl co zůstal na původním místě bez matky a nesetřepe se z něj pryč dostatek mladých včel tak i nouzové matečníky jsou stejné jako rojové a původní úl ve kterém zůstali všechny letuschopné včely uletí a je po medu. Asi by se tomu dalo zabránit hodně pečlivým vyštípáním matečníků až na jeden, ale je to pracné a hrozně nejisté, já vždy nějaký přehlédnu. Dalo by se to možná vyřešit tím, že se za týden úl bez medníku co se postavil stranou otevře a zkontroluje, pokud budou matečníky, je to ok a matka zůstala na původním místě, pokud nebudou tak se oba úly pouze prohodí a nejspíš neuletí ani jeden?

Ještě k těm dřevákům, nevidím tu žádnou souvislost, mám se na to zeptat AI když jsem bezmozek? Slaměné úly jsou pro včely pohodlné, ale dřeváky tlačí a blbě se v nich chodí.

Javali
Javali 13.12.2025, 09:00:10 xxx.xxx.124.61

Dobře tak já to vzdávám proč se snažit když jako odpověď dostanu úplně prázdnou lobotomickou reakci typu PETROSMORAVICUM. Složité to není a proč to dělat jsem napsal také, že to je třeba blbost, třeba jo a proč je to složité, rozvědte to? Co mi ušlo, proč se tu vůbec bavíme, když je to včelaření tak jednoduché a bez starostí?

goro
goro 13.12.2025, 09:02:46 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 13.12.2025, 08:39:48

len jednoduché veci sú praktické ale sú aj krásne?..….

Grey Wolf (neregistrovaný) 13.12.2025, 09:23:15 xxx.xxx.150.108

Pane Kozino, děkuji Vám za přehled zajímavých šestirámků na našem trhu, již jsme si o tom i pár řádek napsali v emailu (a nejen o tom), nyní tak nějak ztrácím to přesvědčení, že bylo dobré Vás žádat, aby jste se vrátil sem zpátky do jámy lvové, pokud můžete, přijměte moji omluvu. Jinak pevně věřím, že platí to, na čem jsme se domluvili, kdyby to nedopadlo podle mých představ, tak se držte!

Pane Javali, velice si vážím Vašeho přístupu nejen ke mně, ale hlavně ke včelařině jako takové, nemáte to tady na foru lehké, viz zatím poslední příspěvek pana Toma50, ale Vy jste, zdá se nezmar, který se jen tak nedá něčím odradit a že i když v mnoha směrech jdete proti proudu, víte, proč tím směrem jdete.

Pane Malino, už dlouho jsem Vás “nečetl”, přeji Vám hlavně pevné zdraví a včelařte a žijte podle Vašeho vnitřního přesvědčení, on to za Vás totiž nikdo jiný neudělá a ani pan Tom50 u Vás doma nemá kartáček na zuby v koupelně a bačkory v předsíni, takže je to jen a jen na Vás a Vy jste člověk, který má všeobecný přehled a dovedete si udělat svůj vlastní úsudek. A dík za tohle vlákno, poděkoval jsem Vám vůbec?

Pane Goro, Vy jste úžasná studnice vědomostí a zajímá Vás včelařina ve strašně širokém spektru, i proto si ve svém věku (jste starší než já, to vím) a nepřestáváte mne udivovat, s jakou trpělivostí a úžasným obranným štítem mnohdy dokážete reagovat na některé komentáře a osobní ataky. Jano, měj se krásně na tom Slovensku!

Pane Tom50, víte, doktoři mi diagnostikovali něco, čemu se říkává kur.a pech, ale já pevně věřím, že to přeperu, píšu to tady proto, aby jste se třeba, jak je mnohdy Vašim nepříliš dobrým zvykem a už jsem to zažil i na vlastní kůži, zbytečně nevozil po mém jménu, že jsem nevděčný, že rady bych chtěl, ale uznání a nebo odpovědi žádné apod. Ten šestirámek, rozdělený podle Javaliho a pak přidána Vaše moudra o jakémsi panu Novákovi, takhle dává smysl a ano, abych Vám nedlužil odpověď, s tím bych se doufám naučil včelařit  a byl bych spokojen. Dopadne-li vše podle prognóz a představ, na jaře a nebo později se do toho pustím. I Vám samozřejmě přeji jen a jen pevné zdraví, žádnou osobní antipatii k Vám v žádném případě necítím, aby  nedošlo ke špatnému výkladu mých slov. Píšete v jednom komentáři pár příspěvku Javalimu, jak je úžasný, že vyhledává stará zapomenutá moudra a jak je skvělý, že se diskutuje a že se navzájem potřebujeme a v předchozím příspěvku ho seřvete, proč vyhledává a přemýšlí nad dřeváky, když jsou tady dávno levné boty. Ano, Vy ty lidi tady potřebujete pane Tome,  v cyklistice se jim říká “nosiči vody”, to jsou další cyklisté v týmu, kteří v pelotonu třeba na Tour de France táhnou toho špičkového jezdce, jedničku týmu, dávají mu svoji vodu, energetické doplňky, které by třeba sami v ten moment potřebovali a představte si, že jsou takoví, že by kvůli němu byli dokonce ochotni a připraveni i spadnout z kola a způsobit hromadnou havárii, kdyby bylo ohroženo jeho etapové vítězství a on jim za to neděkuje, on na ně mnohdy ještě řve... Zajímavé viďte? Já vím, Vy sportu nerozumíte, teda, alespoň to říkáte, ale tak nějak jako ti nosiči vody mi tady občas vůči Vám připadají ti ostatní diskutující, dají Vám napít, energii a Vy je za to seřvete, že se činí málo a nebo ne podle Vašich výsostných představ. Chvíli už jsem přemýšlel, že Vám svůj email pošlu, ale po dnešní Vaší reakci na Javaliho názor už ne. Tak se opatrujte, vím, že si má slova nestrčíte ani za … já vím, nesmím být sprostý 🙂 Tak hodně štestí v životě pane Tom!

Paní Kometo, děkuju za možnost být tu s vámi se všemi, bylo to nesmírně poučné a mnoho jsem si z toho vzal do svého života, i když už nejsem nejmladší, něco mne stejně vždy dokáže překvapit. Jako admini všeobecně to na netových forech nemáte lehké a je to úloha nevděčná, já bych na to neměl nervy a hlavně si říkám, jestli to není škoda času, který nám byl dán na tomhle světě a člověk místo haštaření se s lidmi, jestli tohle ještě jo a tohle už ne, neměl dělat něco, v čem by našel uspokojení a radost. Vemte si, že by jste se třeba (nechci být impertinentní!) ten čas, který trávíte čtením příspěvků tady na foru, milovala s někým, koho máte ráda, to by byl jeden nikdy nekončící orgasmus 🙂! Smí se slovo orgasmus vůbec napsat veřejně? 😀

Vám všem ostatním přeji pevné zdraví a úspěch ve všem, co podnikáte a úplně všem krásné Vánoce a šťastný rok 2026. 

Mějte se tu hezky.

GW

Grey Wolf (neregistrovaný) 13.12.2025, 09:39:05 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 13.12.2025, 08:34:55

Jano, o tomhle systému mi psal Kozina, ale nejedná se o dvoumatečné včelstvo, ale o dvě jednomatečná v jednom úlu, v plodišti oddělená pevnou přepážkou a nahoře v mednících k sobě mohou včely obou včelstev, ale je tam samozřejmě nutností mateří mřížka a prosím pana Toma, aby si nechal od cesty ty jeho zbytečné invektivy, které absolutně nikam nevedou. Tomu úlu se říká Párový úl, vymyslel ho někdy v šedesátých letech minulého století jakýsi francouzský profesor a lidé, kteří ho zkoušeli, z něj byli nadšeni. 

Zeptej se Jano Koziny, měl k tomu dokonce nějakou dokumentaci od pána, který ho na to nasměroval, když ve svém videu představoval nový 12ti rámek od Lysoně. Dali se do komunikace a ten úl na to upravili, jen “Chod” (🙂)to odložil s vyzkoušením na jaro, chtěl to mít připravené a snad mne teď nebude nadávat, že jsem to prozradil, to by byla čočka s párky, jak říkává 😀!!

Více nevím, zeptej se ho, zajímá-li Tě to. A samozřejmě-Maďarsko, to už je úplně jiné klima, jiná snůška, včelařský ráj, nekonečné lesy akátu, tam se takové věci snadno praktikují. Jen je věčná škoda, že Maďaři neznají Blaník, to by nevěděli co s medem 🙂, oni už takhle mnohdy nevědí, co ho mají. 

A teď už vážně ahoj a všem!

GW

goro
goro 13.12.2025, 16:59:12 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 13.12.2025, 09:39:05

😉..sú v tom ležane dve matky? ..sú… ale OK, i tak to môže byť že ….“ nejedná se o dvoumatečné včelstvo, ale o dvě jednomatečná v jednom úlu"… ale robotnice v medníkoch majú spoločné… čiže sa jedná o jedno veľké včelstvo v jednom úli ležane s dvoma oddelenými plodiskami a v každom  plodisku je iná matka … túto prax bežne sme skúšali v nadstavkových úľoch ale na dolnej zemi je riešením len tento ležan…

Javali
Javali 13.12.2025, 17:54:53 xxx.xxx.124.61
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 13.12.2025, 09:23:15

Pane Grej Wolfíku děkuji vám za povzbuzení, přeji vám ať se dáte do pořádku,budu se těšit až o sobě dáte vědět a zase se teoreticky i prakticky zapojíte. Mám rád váš humor, nenechte se internetově rozčilovat, já se dřív rozčiloval, že bych nejradši pošlapal třeba pampelišky, ale dneska si jen na člověka slušně řečeno upravím názor. Tom50 to má tak nějak 50 na 50, jeden den jo a druhej ne, to se ještě dá, jeho “grafomanské elaboráty” mě ve včelách strašně moc pomáhají.

AMalina
AMalina 13.12.2025, 22:04:26 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 13.12.2025, 09:23:15

Ať se vám daří a opatrujte se. Za omluvu se neděkuje, ta se buď přijme nebo nepřijme 😉

Posledním dobou se mi to tady totiž nechce moc číst a psát už vůbec ne. Nechci se nikoho nijak dotknout, ale jediné co jsem si v posledních dnech se zájmem pročítal, tak je téma pana Gora Co dělat u včel v prvním roce včelaření a příspěvky od pana Koziny. Myšlenek kolem včel mám spoustu, často o nich debatujeme s kolegy u stolu z očí do očí.

Navíc téma Co dělat v prvním roce… je tak nějak nadčasové, protože ten první rok je vlastně pořád a spoustu včelařů během života hledá “Svaté grály”, zlepšováky, jak zamezit úhynů, ale vlastně se to nikomu nějak nedaří úplně jak by si představoval a pak často hledá čím to bylo (po bitvě je každý generál) a tak to bylo Varoózou, Nosemou, tuháčem, léčení kyselinou, sousedem co neléčil, špatným počasím atd. Další rok se včelař pokusí těmto věcem předejít a stejně přijdou úhyny, v lepším případě úhyn protože v přírodě není nikdy nic stoprocentní a hlavně nic nežije věčně.

Jeden říká, že jsou zbytečné kejkle mít očka v nástavcích, druhý že jsou zastaralé plné dna kvůli složitějšímu varroamonitoringu, pak někoho napadne překlápápění celých nástavků tam i zpět, prodyšné/neprodyšné stropy atd. a nikde se to nezastaví protože člověk/lidstvo to dělá jen proto, že chce víc a víc. To co je potom nevidí, zahlídl jsem pár vět o dřevácích, botech atd… Dnes bohužel boty často vydrží rok a co je z nich potom? Odpad a ten skončí kde? Pak začnou stížnosti na mladé. Kdo za to ale může? Předchozí generace protože se snažila všechno zjednodušit, zefektivnit, zracionalizovat a mladí pak nic nemusí a degenerují. Silní lidé dělají lehké časy a lehké časy dělají slabé lidi, pro slabé je pak všechno zdánlivě těžké. Proto se dnes spoustu lidí hroutí kvůli výpadku Netflixu nebo se poškozují kvůli nezdaru ve videohře. Lidstvo jede pořád v cyklech místo toho aby se stabilizovalo a lidské činy se staly více udržitelné. Nejsem zelený aktivista, nikde se nepřivazuju, ale konzum/kapitalizmus (ikdyž jsou některé věci levnější, ale houby vydrží) se mi opravdu hnusí. Většina má všechno, žijeme v blahobytu jako nikdy a jen se vymýšlí jak z toho vytřískat ještě víc. Fungující věci, nástroje, auta atd. se vyhazují protože vyjde novinka. Vyrobí se tisícovky elektroaut, které se ale neprodají, ale vyrobit se musí protože to přikazuje racionální kapitalistická norma, vyhláška nebo co to je atd.

V Česku a Slovensku je krásně, krásná příroda, nedávno jsem měl delší pracovní cestu kolem Mladé Boleslavi a viděl po dlouhé době Labe, Sázavu, zahlídl jsem v.n. Švihov. Važme si toho co máme, opatrujme a nehuntujme svět kolem sebe. Dělejme pro to drobnosti, uberme ze svého pohodlí pokud to pomůže trochu prodloužit dobu, kdy tady bude tak krásně jako je teď. 

Nejde o to fandit nebo nefandit lidem, kteří se někde přivazují, nevěřit nebo věřit v oteplování nebo ochlazování planety. Jde o to jednat opravdu skromně, rozumně a s empatií k druhým a ke svému okolí, protože to je nás racionálních, myslících bytostí, pánů tvorstva jak by někdo řekl povinnost…

Tom50
Tom50 13.12.2025, 22:24:32 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 13.12.2025, 17:54:53

Staré věci studovat je nutné, ale nejde to brát doslova a už vůbec všechno. To umění je v tom, umět rozpoznat nadčasové věci od věcí, které jsou překonané a dnes už neplatí.

Konkrétně, úl z prken drahý? OK, vymyslely se tedy nějaké PRACNÉ náhražky jak úly, tak technologie vední včelstev. Nebyly boty? Vymyslely se nepohodlné a pracné dřeváky a tancovat se v nich rozhodně nedalo. Obojí - jak kejkle s dvěma košnicemi, postupným sbližováním česen, pak přeložením do někam bla bla bla není potřeba dělat, když pominula doba, že lidi neměli na úl a neměli na boty a na tanec se hotl musely dřeváky sundat z nohou. Ale chodit se v dřevákách, BLBĚ, ale dalo. Něco se ale v dřevákách dělat nedalo. Stejně tak je metodika ošetřování včel v košnicích minulost a současně tím neříkám, že by se nedaly včely chovat v košnicích i dneska. Jen většina umí poznat, co je dnes patřičné a co už rozhodně nikoli.

Takže ano. Pokud se inspirujete starou literaturou, POCHOPÍTE KONTEXT - třeba že něco dělali protože nemohli dělat to samé snáz, pohodlněji, bezpracněji a staré věci umíte aplikovat moderně, účelně, pak ano. Ale kopírovat doslova staré věci bez ohledu kam mezitím postoupil svět a poznání obecně a v oboru zvlášť, je docela tragédie. Divím se, že tohle GW nechápe. Proto jednou za studium starého chválím a příště nepochválím.

goro
goro 14.12.2025, 08:23:27 xxx.xxx.75.5

Jde o to jednat opravdu skromně, rozumně a s empatií k druhým a ke svému okolí, protože to je nás racionálních, myslících bytostí, pánů tvorstva jak by někdo řekl povinnost…

👍👍👍

Kozina
Kozina 14.12.2025, 23:24:09 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.12.2025, 22:24:32

,Pokud se inspirujete starou literaturou, POCHOPÍTE KONTEXT - třeba že něco dělali protože nemohli dělat to samé snáz, pohodlněji, bezpracněji a staré věci umíte aplikovat moderně, účelně, pak ano. Ale kopírovat doslova staré věci bez ohledu kam mezitím postoupil svět a poznání obecně a v oboru zvlášť, je docela tragédie.,, …

Ano, svet poposel pane Tom, a ke kniham pribyla televize a taky videa, o kterych pisete, ze je nesnasite a nedivate se, ale vite, ze Ivan Cerny nema med a vcelari na hornich louckach a ze Sedlacek pise na tabuli a macka vcely 🤔, divny ne? Neni to tak dlouho, co jste tady lidi, kteri si nazor nebo odpoved na konkretni vec nechaji vygenerovat od AI, prskal siru, ze jsou to bezmozci a jak nikam nedojdou a jsou lini studovat a cist a najednou tu z ni citujete a jeste to predkladate jako temer svaty gral, uzasny..

Nemel jsem se vracet, na takovej psychologickej veletoc fakt nemam, chtel jsem vyhovet prosbe pritele, ale fakt to nejde, Vy fakt kopete kolem sebe jako hrebec a nekoukate doleva doprava a hlavne do mladejch, uz jste taky zapomnel, ze jste byl hribe…

Mam dost svejch starosti, natoz si jeste mysl zatezovat s Vama, uz takhle to chudak Javali obcas snasi na svych bedrech. Jak se rika Tome, pamatujte, ze zadnej strom neroste do nebe, ani ten Vas ne a pokoru v apatice nekoupite…

Tom50
Tom50 15.12.2025, 06:26:54 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kozina z 14.12.2025, 23:24:09

Pane jste zaslepený aktivista, který právě dělá to, co kritizuji, že se vracíte do minulosti a ignorujete vše, co mezitím bylo objeveno a pořád žijete v nějaklém aktivizmu, ideálech, se kterými se já nestotožňuji.

Samosebou jsem docela dost videí viděl a i dnes si nějaké pustím a tak mám velmi kritický názor na většinu z nich. Většinu neumím dokoukat.

Opět prcháte, protože prostě neumíte obhájit svůj aktivistický názor opírající se o v oboru nevzdělané nic.

Ano, žádný strom nevyroste do nebe. Neměl a nemám dojem, že takovým stromem jsem já. Zkuste vyvrátit jedinou myšlenku z toho, co jsem napsal.

Kozino, četl jste kratinkou Wilsonovu hru Henryho prdel? Prostě já žádnou řiť nepolíbím ani za několik milionů dolarů. Ne, nevadí mi, že mě Henry promění v kyselé jablko. Pro aktivisty už kyselým jablkem jsem, ale na rozdíl o Jana a Marie já dávám možnost, že se dá žít i bez líbání řiti komukoli a čemukoli. Třeba nemusíte vzývat mě ani Blaník a dokonce mi ani nemusíte udělat to, co Jan a Marie s nadšením dělají Henrymu.

Pravda, já taky nelezu na schůze ochránců přírody a lepičů k silnicím a nevěřím, že Planeta shoří. Tak chápu, že tu nechcete vydržet a zkusit obhájit včelařské lepení k silnici.

kometa
kometa správce
15.12.2025, 09:36:15 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 15.12.2025, 06:26:54

Takže máte opět zářez na pažbě. Těší vás to?

Tom50
Tom50 15.12.2025, 15:16:37 xxx.xxx.139.235

Moc vám nerozumím. Když jsem sem přišel - po špatných zkušenostech z VF, ptal jsem ze pana Zbyňka, o co tu jde. On, že o odpovědi začátečníkům, i anonymům, i nevčelařům, hlavně lidem, kteří tápou a potřebují rychlou odpověď pro nějaké rozhodování a aby mohli něco promýšlet dál a znali názory jiných lidí.

Přesně to dělám. GW si šestirámek rozmyslel a patrně nic víc nechce a tak odešel, navíc mu nesedí moje osoba a moje vědomně nediplomatická přímočará povaha. Že mě soudí a nezná mě? No ano, někteří to tak dělají. Kozina chce aby mu někdo pochválil slepou uličku, jiným je to jedno, někteří ho klidně nechají aby si nabil ústa, já mu popravdě sdělil vše, co vím s nejlepším svědomím. Já mám svědomí čisté, přišel s nápoadem a musel počítat i s eventualitou, že mu to někdo nepochválí. Někdo to neunese.

Jako je obecně špatné lepit se k silnicím a někdo přesto mocí mermo inklinuje k lepičům, jiný je zase jiný aktivista a nevyhovuje mu být někde, kde jsou argumenty a ratio. Aktivizmus je Víra, moderní forma náboženství a náboženství nepotřebuje racionalitu, tam nejde o reálnou skutečnost, ale o jakýsi svět pseudoreality, přání a snů, jak by protagonisté chtěli aby to bylo, ale není a nikdy být nemůže, protože přírodní zákony. Praktikující aktivista na věřící iracionální fantasknosti hledá podobné, se kterými se shonde a odchází z míst, kde mu to nevyhovuje. To je přece svoboda v praxi, nikdo nikoho nikde nedrží. Vrána k vráně, rovný rovného. Komu to tady nevyhovuje, odejde. Když tady převládne aktivismus a změní se tu na plkárnu o počasí a neodborných nesmyslech, přestane mi to tady vyhovovat a odejdu já.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.