Abych navázal na metodu kterou jsem popsal o pár příspěvků výše budu opět vytahovat 150let staré vynálezy, které se používali u košnic a lze je aplikovat například pro DB6 nebo jiné malé úly. Je to z časů kdy se jíž používaly rozberné úly, ale dřevo bylo drahé a řezivo jak ho známe dnes ani k mání nebylo. Proto se hojně využívali košnice a z nouze ctností bylo zjištěno, že včely v malých slaměných úlech nejlépe vyzimují, ale zároveň každý chtěl v sezóně již rozběrné dílo, aby měl vysoké výnosy medu díky připraveným souším, medometu, celkově efektivní práci. Košnici mohl konkurovat jen hrozně těžký a dráhý úl, dvouvrstvý a vysypaný hoblinami. Přenosná lehká a dvouvrstvá varianta byla v chladnějších oblastech zimována ve stebnicích a cenově stále drahá. Začal se používat letní úl, jednovrstvý a tenkostěnný, lehký a cenově už přijatelný. Metoda spočívala v tom, že košnice stály vedle sebe a s příchodem hlavní snůšky se každý den přisouvaly a otáčely očky bliže k sobě až se očka téměř potkala. Potom se obě košnice odnesly a misto nich se postavil letní úl. Očko musel mít ve stejném místě kde původně byly 2. Přelétly do něj všechny letuschopné včely z obou košnic. Z každé košnice se ještě vybral rámek, (ano v košnici může být střední vyjímatelný rámek) a vložily se do úlu tedy 2 rámky s plodem a vybrala lepší matka, druhá se zamáčkla, mateřáky si vychovali nové matky a přeléták vybavený hotovými soušemi se dal rovnou do snůšky a nosil za 2! Na konci sezóny se odebrala matka, včely se nechali dolíhnout, rozdělily se košnicím, rámky se naposled vytočily a úl se uskladnil. Píšu to proto, že mě tato metoda zaujala a umím si představit, že bych používal dva 8-rámkové úly, které by byly utepleny přepážkami na 6 rámků a používal bych je jako ty košnice, možná by mohly být i postaveny na kant jako jsme probírali v otočném úlu. A přeléták by byl další 8-rámečník již na plný počet rámků připravený se soušemi do snůšky. Tohle by šlo podle mě velmi dobře aplikovat i u DB6 a jako přeléták využít to co už máte kdo doma, nebo urychleně přidávat nové medníky DB6, bude to cvrkot.
Omluva GW
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 12.12.2025, 17:03:03Hej!! Ty to Bartnictvo nemas zbytecne!! 👍👍👍