Aktuálně: 2 611 inzerátů264 067 diskuzních příspěvků19 203 uživatelů

Chovatelská etika

Písnička
Písnička 28.12.2025, 20:53:18 xxx:xxx.a4c9:35b2

K. nás přiměla zamyslet se nad tím, co to vlastně je chovatelská etika.

Příklad - jste chovatel, svá zvířata vystavujete.
Každý zkušený ví, co to obnáší, nejen logistika, příprava, čas a energie, stres váš i zvířecí.
Nemoce, riziko zcizení, nešetrná manipulace…

Někdo vystavuje z narcistních důvodů - poháry a ceny, uznání, lepší prodej…
Někdo vystavuje ze slušnosti (ať jim tam taky něco dám, ať je tam toho víc).
Někdo vystavuje z naivní touhy o propagaci (zachování) vzácného mizejícího plemene/rázu.

K. jako nechovatel/nevystavovatel míní, že je zcela v pořádku,
když si návštěvník např. výstavy drůbeže nasbírá v hale vajíčka.
Nepozastavuje se nad tím, že manipulovat s klecemi je výstavním řádem
návštěvníkům jasně zakázáno, péči o drůbež, krmení i sběr vajec
má na starosti pouze zkušený předem určený garant.
Nevadí jí zvýšený stres už tak dost stresovaných zvířat, když jim do klece
sahá cizí nezkušená ruka. Nemluvě o veterinárních rizicích v dnešní době.

Zájemce o chov má k dispozici katalog, v něm kontakty.
Chovatelé jsou vstřícní lidé a žádný slušný telefonát (dobrý den, neruším vás,
volám ohledně vašich čistokrevných xy) neodmítnou. 
Na jaře mohou poskytnout rozumné množství shodných vajec, poradí.
Krom etiky je v tomto případě zvýšený problém v genetice.
Fenotypově zvíře může vypadat čistokrevné, genotypově nemusí.
Vystavovatel může mít v době výstav u slepic odlišné nebo příbuzné kohouty.
Taková zvířata by v inzerci být neměla.

Jak by se tvářili chovatelé psů, koní, koček, kdyby na akci
někdo vzal háravou fenu, nakryl ji a štěňata pak nabízel nebo na nich dál choval?
Nevadí, že nepromyšlené spojení/líhnutí může zničit generace snažení, šlechtění a práce?
Jen taková úvaha - jak to chodí na různých výstavách?
A je v pořádku, když nechovatel inzeruje něco, o čem nic neví?
Ptají se v dnešní době kupující dostatečně? Chtějí mít jistotu a záruky?

(toto nepíšou prodejci, je to opravdu jen zamyšlení nad tím,
co je to vlastně chovatelská etika a kam čistokrevný chov vlastně směřuje?)

Za každé slušné inspirativní zamyšlení i z jiných oblastí budeme povděčni.

Plaka
Plaka 28.12.2025, 21:35:57 xxx:xxx.1987:cd34

Dovolím si citovat pány Písničku v jiném tématu (3. víčko, 28. 12. 2025, 20:31), ať to tam nehnojím. 
Registrovaný může být anonymní, nemusí. Není ale anonymní, když tu o něm Kometa veřejně proaktivně píše a rozesílá o něm ostatním nevyžádané soukromé zprávy. Přesměrovává tok tématických diskusí do balastu. Tato osoba svou funkci zcela nezvládla.

Už delší dobu si tu spíš jen čtu, než abych měla touhu přispívat. Jsme na veřejné diskuzi, že si tu někdo založí téma, z něj ještě nedělá majitele dané rubriky. Stejně jako funkce “správce” by z běžného uživatele neměla dělat příliš horlivého, subjektivně zaměřeného úředníka, který dohleduje všechna témata. Co má “správce” dělat, není zde nikde deklarováno, ale adminem diskuzí zřejmě není. 
Osobně mi vadí, že oslovuje ostatní uživatele ve stylu “tomu nepište, toho ignorujte”, snad mám sama právo si rozhodnout, čí styl psaní, vyjadřování se mi líbí, nelíbí. Vytahovat nějaké věci ještě z IF, bože, tam i tady by se toho na některé nicky našlo… Kurník šopa, jsme na diskuzi, svobodné diskuzi. Když se někomu nelíbí, že někdo někam píše, je v naprosto cajk vyprsknout, napsat svůj názor, poslat někoho dopr… Ale přesvědčovat ostatní o svém názoru jako o tom správném, mi přijde poněkud nešťastné.
Prosím, nechci žádné SZ, klidně si to vyříkáme zde, pokud bude nějaké nutkání.
Tím chci vlastně jen vysvětlit, proč pání Písnička mají můj palec hore na viz výše tématu.

trojAAAcko
trojAAAcko 28.12.2025, 23:41:41 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 28.12.2025, 21:35:57

Když se někomu nelíbí, že někdo někam píše, je v naprosto cajk vyprsknout, napsat svůj názor, poslat někoho dopr…

A když to někdo udělá tak se mu to obratem vrátí způsobem, že vyhání lidi pryč svými výroky jako jeden nejmenovaný uživatel. Opět dvousečný a každý si to bere po svém jako to bývá se vším. Úplně zbytečné to probírat a dohadovat se, prostě je v tom guláš.

Varaxi
Varaxi 29.12.2025, 00:10:52 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Písnička z 28.12.2025, 20:53:18

Houby rozumím čistokrevnému chovu užitkových zvířat. To bez uzardění přiznávám. 

A fakt nevím, kde a za jakých okolností kdo (že asi Kometa, to mi došlo, ale bez důkazů mi je moje domněnka k ničemu) obhajoval krádež vajec z vystavovaných klecí. Třeba ty okolnosti byly takové, že to dávalo smysl. Třeba se někdo zeptal majitele té slepice/husy/co já vím, jestli si to vajíčko může vzít, a ten souhlasil. O výstavním řádu také vím kulové, třeba je pro každé výstaviště nebo vystavovaný druh jiný. Třeba ten garant sám ty vejce zájemci podal. Co já vím.

Na vlastní oči jsem to viděla v Lysé, kdy se prostě zašlo pánem, co tam postával, ten ukázal na majitele té a té slepice, a ten buď vejce dal, nebo nedal. A když dal, sám si pro ně do té klece sáhnul, garant negarant. A nikdo s tím neměl problém. Ani ten pán, co tam postával a asi měl nějakou oficiální funkci, na to nic neříkal. 

Já chodila na výstavy na koukačku, tenkrát jako bytová bych z braných vajec mohla mít tak míchanici, takže já se neptala. Ale viděla jsem to tak třikrát, možná víckrát. Rozhodně to není výjimka. 

Jako tohle ty slepice fakt tak strašně moc stresuje? 

Jiná věc je to vejce z klece sebrat bez ptaní a bez povolení. Jednak krádež, jednak chudák zvíře, to jako jo. Když so takhle vezmu pět vajec, můžu taky přenést nějakou nemoc z první klece na čtyři další. Ale že majitel sáhne ke své slepici, to snad tak veliký problém není, ne?

Ale klidně si to dám rozumnými argumenty vyvrátit.

Varaxi
Varaxi 29.12.2025, 00:51:49 xxx.xxx.129.250

Já teda nevím, jak moc posunu diskuzi k nějakému hodnotnému výsledku, ale kdo chce kam, Písničko, pomozme mu tam. 

Jak by se tvářili chovatelé psů, koní, koček, kdyby na akci někdo vzal háravou fenu, nakryl ji a štěňata pak nabízel nebo na nich dál choval?

Nijak, je to nemožné. Stejně jako je nemožné vzít říjnou ramlici k vystavovanému králíkovi. Tady pletete jabka s hruškama z prostého důvodu - pes nesnáší vajíčka. 

Nevadí, že nepromyšlené spojení/líhnutí může zničit generace snažení, šlechtění a práce?

To samozřejmě vadí. Ale v klecích se zas tak moc vajec neválí, aby to mělo nějaký zásadní vliv. Koneckonců, kdybych šlohla vejce hamburčanky a dala je do líhně a pak mi z toho vyrostl kříženec s hampšírkou, tak ten jedinec stejně žádné výstavní vavříny nezíská. A i úplný hlupák pochopí, že tohle dál množit nemá cenu. Příbuznost už je větší problém, ale i to se projeví a každý s kapkou příčetnosti vadné kusy vyselektuje. 

Ale to vše platí v případě, že ten, kdo to vejce vzal, má vůbec v plánu chovat dané plemeno. Mně důvody k obohacování se na výstavách o vejce z klecí úplně unikají, ale spíš bych tipovala (krom té míchanice) dítko okouzlené zjevem nějaké naprosto nepraktické slepičky, které by si přálo, aby mu mezi hejnem domácích hybridek běhalo jeho vlastní kuřátko, které na první pohled pozná od ostatních. A tam se z chovatelského hlediska buďto nestane vůbec nic, nebo v nějakém minimálním procentu případů se tohle dítě v chovu zhlédne a časem budeme mít nového mladého chovatele, i kdyby přešel od původní drůbeže třeba ke kanárkům. 

Ono by se to nemělo dělat, protože to je špatná věc. Následky jsou individuální a věřím, že ve většině případů žádné. Ale kdybychom zohledňovali jen ty následky a etičnost chování, tak můžeme všichni jezdit po vesnici, jak se nám zachce, a bude to v pořádku, pokud náhodou někoho nesrazíme. Taky můžeme volně kupovat zbraně, neřešit technický stav vozidel a spotřebičů, plivat vajgly na podlahu a bouchat petardy v obýváku a je to ok, dokud nevyhoříme. Jenže ono se to nedělá, přestože rizika by byla relativně malá. Prostě je správné se starat o lidi, zvířata a věci kolem sebe, stejně jako je správné nekrást, byť by následky byly zanedbatelné (kdo by si všiml, že mu chybí vejce? O jakou finanční hodnotu by přišel, 8 korun?). Prostě to není etické. 

Pokud ovšem majitel to vejce poskytne dobrovolně a sám neuvede, že pochází z nehodnotného spojení, pak část až všechna negativa jdou za ním. Záleží na domluvě při předání vejce. Nicméně ve férové dohodě mezi majitelem a zájemcem o vejce nevidím problém a pokud k němu dojde na výstavě, tak ať. 

Nicméně znovu opakuju, že se jedná o můj názor laika. 

A je v pořádku, když nechovatel inzeruje něco, o čem nic neví?

Tak to záleží, jestli neznalost přizná a co vlastně inzeruje. Štěně, které mi někdo hodí přes plot na zahradu, budu i   jako úplný jelimánek inzerovat oprávněně. Naopak výjimečného kohouta z nosnice druhu lenghor z drůbežárny, který dává i dvojčata, no… to už je horší, ale aspoň všichni víme, na čem jsme. No a pak jsou lidi, kteří umějí báječně okecat, že vlastně nic nevědí (nebo hůř, že mají šunt, ví to a chtějí se ho draze zbavit), a to je holt průser hlavně pro začínající chovatele, kteří to nepoznají. 

Ptají se v dnešní době kupující dostatečně? Chtějí mít jistotu a záruky?

Věřím, že zkušení harcovníci ano. A ti nezkušení, méně zkušení, příležitostní a drobnochovatelští často ne, protože ani nevědí, na co se zeptat a jak tu jistotu a záruky vymáhat. Přece jen jde o zvířata a ne o rozbitou pračku… 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.