Dostával v minulém ustájku ( teda doufám že i když jsem tam nejela ) vojtěškový úsušky, granule pro rekreační koně, oves,melasu a slunečnicový semínko. Ale pokud chybí objemový krmivo, tak kyblík to nenahradí. Poslední týden se teda na něj asi vykašlala úplně, protože jsem odvážela veškerý krmivo co jsem tam nechala, že by za ten týden měl dostat…..v neděli dostal ode mě a v pátek ráno jsme odjeli. Tak jsem tam nechala na ty 4 dny a v pátek jsem to odvážela všechno….
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 08.04.2026, 14:22:30
Jenže to objemové krmivo se dá doplňovat průběžně právě tím granulovaným senem nebo lučenkou, to je také objemové krmivo. Trvá to, než to sežerou, to je pravda, ale zase proti opadnutí je to dobrá věc.
Jenže to objemové krmivo se dá doplňovat průběžně právě tím granulovaným senem nebo lučenkou, to je také objemové krmivo. Trvá to, než to sežerou, to je pravda, ale zase proti opadnutí je to dobrá věc.
Přeji, ať se mu v novém ustájení daří 🌻🙂
Vím, ale měla jsem čas tam zajet tak 2-3 x v týdnu na 1,5 - 2 hodiny. To by se asi moc nevykrmil ani granulovaným senem. Ona tam zaběhla až za tmy po práci ( snad )na chvilku, jen aby sežrali kyblíky.
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 04.04.2026, 17:11:39
Byla jsem teďka v práci i doma upe zasekaná, tak čtu, ale nestíhám psát, každopádně, to co tu píše Aluška mě celkem dostalo. Nevím, jestli jsem to přečetla všecko, a pochopila správně, ale býv. ustajovatelka měla své dva koníky a k nim Vašeho jednoho? A to vše na pronajatých pozemcích? Jinými slovy, je dotyčná ve stejné situaci jako já - dva koně (v mém případě tedy malí koně, ale to je fuk) a výběh na pronajatém, který mi nikdy nebude říkat pane. Tohle nedává vůbec žádný důvod k tomu, se o zvířata nestarat! Naopak to dává spoustu možností, jak to všechno “vytunit”, protože u tří koní jsou prostě jiné možnosti a welfare, než u třiceti koní! Všechno se dá vymazlit, a kdybych uvažovala jen o tom, že jsem na pronajatém, a že to teda jako vlastně nemá cenu, tak mě drbne, a je tím pádem lepší se do takovéhleho podniku vůbec nepouštět! U mě je to důvod, proč tu nechci mít koně v ustájení, jednak je můj prostor malý a není můj, v případě, že by se něco stalo, skončíme na dlažbě všichni, což nechci nikomu působit, ale přesto všechno bych se o cizího koně starala lépe než o svého (měla jsem tu koně v dočasku, na pár týdnů kdysi). Já furt řeším kvalitu sena, protože už jsem teď mnohem víc závislá na kámošovi zemědělci než dřív a teď jsem zrovna jela pro balík, tak mu povídám, hele ten balík budu krmit až do léta, bude mi tu stát min. čtvrt roku, tak potřebuju aby byl dobrej! Tak jsem vybírala a vybrala až ten třetí, protože ten první byl chycený plísní odspoda, druhý od boku a třetí se zdál OK, a to to má v hale! Seno z louky bych si nevzala ani zadarmo, od nikoho. Tss…V lednu jsme půlku balíku museli vyhodit (psala jsem to tu), byly v něm sbalený drny hlíny a od toho to chytlo plíseň, tak jsme půlku odmotali, naložili na kárku a chlap to uprostřed zimy vezl na kompostárnu, protože mi to doma nemáme kam dát, takový množství odpadu. V životě by mě nenapadlo dát to jakémukoliv zvířeti k žrádlu! Tže krmit balíky, plesnivý až doprostřed, si nedovedu představit ani v nejdivočejších představách! Uvažování takovéhleho člověka nechápu, ať se jde ukájet na něčem jíným proboha! Udělala jste dobře, že jste vzala kramle, tady by to stejně nemělo smysl. Když někomu jebne v kouli, nehnete s ním ani párem volů. Hlavně aby se dal stařík do kupy, ale věřím, že to dá.
Já už s holkama taky pracuju, dala jsem si pauzu akorát min. týden, protože při teplotách těsně nad nulou už odmítám venku dělat naprosto cokoliv a fučí tu u nás stejně otravně jako u Horsany, tže i když svítí slunko, pocitovka je díky tomu větru upe někde jinde☹️. Každopádně mám stejný systém jako každý rok, napřed procházky, pak běhání s koňmi, pak lonž a na konec sedlo. Letos je to o level výš, páč tu máme stále zoraná pole a v nich kilometry vyjetých kolejí od traktorů, tže si užívám ty nekonečné planiny a pracujeme jenom na polích. Naučila jsem konečně flekyhorse vedle mě pomalu cválat, byla to celkem fuška, aby držela tempo a nepředbíhala mě, ale už to chápe. Musím víc běhat, potřebuju lepší fyzičku, stačím jí, ale ne tak dlouho, jak bych si představovala, moc mě to baví! Malá je jak raketa, ta už je prakticky nezastavitelná, musím se pořádně podívat, jestli jí na zádech neraší křídla😄, protože ty kreace ve vzduchu co předvedla včera, jsem nepochopila do dneška😄, jakože jak to fyzicky dokázala! Teď se mi celkem daří s nimi úplně vypnout, nevím, jak jsem to udělala, ale snad konečně nechávám ten pracovní hnus v práci a když vidím je, přepínám na koní mód a funguju podle nich. Flekyhorse je moc hodná, ona se tak těší ven a spolupracuje prostě tak nějak sama od sebe. Minihorse je napřesdržku, ale to bych se opakovala, že jo😄? Jsou skvělé!
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 09.04.2026, 09:30:46
Paráda děfčata, jen tak dál!! Jako to běhání obdivuju, já se několikrát v životě snažila začít běhat, posledně se psy, ale prostě moje tělo tento druh pohybu razantně odmítá 😀
Naučila jsem konečně flekyhorse vedle mě pomalu cválat
Já se naučila s dětma, které musím vodit, zaběhnout kousíčíneček tak rychle, že poník musí cválat! Ale pokouší se o mě smrtka samozřejmě. Běhat programově? To ne, to bych se musela zbláznit. Však já na to už ani nemám klouby, bych si něco odpálila při těch špecích, co tahám s sebou… Jako obdiv můj máte nehynoucí, to bych fakt nedala. Když jsem byla na vejšce, tak jsem takhle dostávala poníka do kondice, že jsem na něm jezdila jen po rovině a kopce jsem běhala vedle něj. No ale my tu máme kopce fšude.
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 09.04.2026, 10:13:11
Jasně, že budete jezdit! Chlaďásci jsou prostě boží stvoření, on to dopapá! A děsně Vám to zavidím, taky bych chtěla koně vykrmovat a ne mu furt jen odtrhovat od huby😄! Pošlete mi ho sem a bude koule vcukuletu😄. Zkouloidnět koně umím, opačně je to horší😄! A 22 let je prd věk, to Vás čeká ještě mnoho společných kilometrů👍
Zeptám se ještě tady. Dneska jsem dávala pastu a jelikož jsem ret***d, nevšimla jsem si, že je to regulační kolečko úplně dole. Pasta mi samozřejmě skoro celá vystříkla ven. Co šlo posbírat, tak jsem dala na vařečku a koni napatlala na jazyk, ale je jasné, že to 100% dávka není. A zde je ten dotaz, co dál - co je efektivnější? 1) Zbude ještě cca za 2 dny zbytek past od jiných koní ze stáje. Tam jsem plánovala sesbírat tak na 300 kg (kůň má mezi 700 a 800 kg, všichni stejná pasta), pokud to dá a koni dodat takhle část o 2 dny později 2) Přečervit ještě jednou o něco později, třeba za 2 týdny? Čím, tím samým?
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 09.04.2026, 10:33:12
Já teďka v jednom podcastu slyšela, že prý některým lidem biologicky při běhu prostě za jakýchkoli okolností prostě bolí a těžknou nohy a že je na to nějaký přípravek 😀
Nevím, co to je, ale chci to 😀😀 😀 Závidím běžcům, ale neumím na to najít chuť (nebo odvahu?).