Aktuálně: 1 932 inzerátů278 185 diskuzních příspěvků19 845 uživatelů

O všem a o ničem :)

Buggyra
Buggyra 02.04.2026, 15:22:16 xxx.xxx.198.226

A tak zase to bych staříkům, kteří nemůžou, dala do kyblíku NĚCO. U nás poníci dostávají taky oves, ale kdyby nemohli, dostali by senné granule nebo řepné řízky nebo odrolky sena nebo … prostě aspoň výplň. Do čeho pak těm staříkům míchají doplňky?

Horsana
Horsana 03.04.2026, 11:58:49 xxx.xxx.17.137

Tsss, nahodou, od 2.12. Neha a kolektiv neusli.

Vam hovorim, ze odkedy respektujem pani sefku a uplacam ju cukrom, tak fungujeme vyborne!

A odkedy sa naucili, ze ked ich vediem z vybehu, tak ich v zakladaku cakaju vedierka s niecim dobrym, Neha ma vlecie domov hned po tom, co si na razcesti vydiskutujeme, ze fakt sa nejdeme past na susedovic pozemky.

V zakladaku mam teraz take seno, ze by som si sama dala, tak nech su spokojni.

Rezky boli preslap, to uznavam. Hadam mi to odpustia, niekedy.

Vcera bolo pocitovo tak hrozne malo kvoli vichru, ze Neha dostala deku, sadne jej lepsie, nez ta, co rozdriapala, tak hadam na nej vydrzi, hoci cez den asi bude horuco v nej, este neviem, ci tam idem, ten vietor je priserny. No, ale houna z vybehu sa veru sami nepozbieraju.

Dieta vyhlasilo, ze chce byt farmarom, tak moze vyskusat 😂

Verun
Verun 03.04.2026, 13:10:56 xxx.xxx.220.9

Když moje ditě  vyhlásilo, že bude veterinářka, řekla jsem jí, dones mi z klece morče…a bylo po boji. 🤪 Pohladit jo.krmit jo, ale nosit…to si se matko zbláznila😂

Obrázek
Horsana
Horsana 03.04.2026, 13:58:21 xxx.xxx.17.137

Uz v nedelu v noci sa Skipko ku mne tisol tak, ze bud mi hrial krize, alebo brucho, v podstate sa nepohol za celu noc a to on meni polohu x krat .

A prve tri dni zapalu robil vlastne to iste.

Je to zvastne, ako to oni vedia a ze aj sa snazia cloveka liecit.

A vcera sa, dokonca cez den objavil Mr.Fox, toho som fakt necakala, poslednych 10 dni uz nechodil ani za sumraku a vzhladom na mnozstvo stravnikov, co tam chodi, ci prelieta to vyzeralo, ze sa niekam trvalo prestahoval, dokonca aj Hlucha Macka prisla.

A nieco tam riesia havrany, lietaju 3 metre nad zemou a cosi zbieraju  z jedneho miesta vo vybehu, kde ja osobne nic nevidim, je tam iba udupana hlina.

Havrany ma trochu desia, pretoze vyzeraju, ze by mohli ovladnut ludstvo, keby nemali dolezitejsie veci na praci.

A sykorky! To su ini drsnaci! Uz mi obcas napadlo, ze keby chceli, vedeli by cloveka pobantovat.

Vcera som zabudla vziat slnecnicu, no, bolo ze to vresku a vycitania…lenze ked som, prepytujem, cupla a snazila sa v tom vetre vycurat, sykorka prihopkala ku mne a vsemozne davala najavo, ze je vrcholne nasrata a ze ak okamzite nezozeniem slnecnicu, je so mnou koniec a ze to bude vyzerat ako nehoda. To cele sa zopakovalo a tak som sla prehrabat auto a tych par semienok som im vlozila do krmitka, lebo jeden nikdy nevie.

Tiez som citala knihu Husar na streche, kde Jean Giono velmi plasticky opisoval, co zvieratka robili s ludmi pocas epidemie cholery. Motyle, havrany, macky, drobe spevavce…

https://youtube.com/shorts/JDsn-2eElsk?is=EgKZ3eWJEdo8yzQO

kometa
kometa správce
03.04.2026, 15:58:50 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 03.04.2026, 13:58:21

A sykorky! To su ini drsnaci! Uz mi obcas napadlo, ze keby chceli, vedeli by cloveka pobantovat.

To říká i zdejší ornitolog, se kterým občas absolvujeme vycházky. Že kdyby byly sýkorky, zejména koňadry, větší, tak bychom se měli (my lidi) opravdu bát.

Však Hitchcock měl vizi.

Horsana
Horsana 03.04.2026, 16:10:20 xxx.xxx.17.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.04.2026, 15:58:50

AHA!!

A ano, bola to konadra, ako inak. A divne bolo aj to, ze sa takto priblizila, az ked som cupela s gatami na pol zrde, heh.

No, zajtra uz pridem pripravena. 

Aluška
Aluška 03.04.2026, 19:07:27 xxx.xxx.48.20

Hodně dlouho jsem sem nic nepsala, ale čtu každý den. Dneska napíšu, jak dopadl můj norik  po letošní zimě v péči  JIŽ minulé ustajovatelky - první foto. Na druhé fotce placatý norik ode dneška v novém ustájení. Doufám že přibere, pastviny jsou tady velké a krásné seno uskladněné ve sklaďáku.

Obrázek Obrázek
kometa
kometa správce
03.04.2026, 20:21:17 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 03.04.2026, 19:07:27

Nevěřila bych, že se dá toto vyrobit i z norika.

Lupus4
Lupus4 03.04.2026, 21:57:39 xxx.xxx.205.61
Aluška:

Hodně dlouho jsem sem nic nepsala, ale čtu každý den. Dneska napíšu, jak dopadl můj norik  po letošní zimě v péči  JIŽ minulé ustajovatelky - první foto. Na druhé fotce placatý norik ode dneška v novém ustájení. Doufám že přibere, pastviny jsou tady velké a krásné seno uskladněné ve sklaďáku.

Obrázek Obrázek

To jste ho celou zimu neviděla ?

Aluška
Aluška 03.04.2026, 22:31:00 xxx.xxx.48.20

Viděla, několikrát týdně, každý den prostě nemůžu. Když jsem tam zrovna nebyla tak nemůžu za to že  třeba celý den  neměli vodu a balík sena sama taky nenakulím. Je strašně těžkej a to seno jim nechutnalo. Jednak balíky plesnivý a možná i blbej druh trávy. Jediný co jsem mohla udělat bylo odejít. Ale musela jsem čekat měsíc než se v současném ustájení uvolnilo místo.  Krmila jsem jádrem i koně ustajovatelky, z její plňasky taky lezou kosti.  Napřed jsme s vetkou dělaly krve jestli mu nechybí selen, zubařka zkontrolovala zuby a mezitím jsem zjistila že nemívají vodu a seno jim nechutná.

Aluška
Aluška 03.04.2026, 23:43:46 xxx.xxx.48.20

Tomu koni bude za měsíc 22 let, takže první vás napadnou zdravotní problémy k věku a když je vyloučíte tak pátráte dál 

Verun
Verun 04.04.2026, 00:22:39 xxx.xxx.220.9
Aluška:

Tomu koni bude za měsíc 22 let, takže první vás napadnou zdravotní problémy k věku a když je vyloučíte tak pátráte dál 

U “kušinga” takové opadnutí zad může být…

A teď může mít i vředy.když nežral….na “jádro”bych se vypadla,pokud je to opravdu jen obilí….něco bezobilneho pro vředaře…müsli…plus senné pelety klidně do toho přidat.

Horsana
Horsana 04.04.2026, 05:45:42 xxx.xxx.17.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 03.04.2026, 21:57:39

To ma mrzi, ach jaj.

Ak je to mozne, odsledujte si prijem sena, ze konovi seno “nechuti” casto znamena problem s jeho mechanickym spracovanim. 

Alebo nema apetit, to je horsie.

A chrup hoci vyzera ok, proste jedneho dna prestane byt funkcny, teda, v celom procese zuvania nastane zrada- svaly, jazylka, jazyk, celustny klb.

Dufam, ze sa nejedna o nejaky onko stav.

Ja rozhodne u takychto koni davam jadro, idealne v rozmocenych sennych peletach a miagane. Ak nie je iny problem, ide to hore rychlo.

Drzim Cipiskovi silno, presilno palce 💪❤️

Aluška
Aluška 04.04.2026, 07:27:24 xxx.xxx.48.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 04.04.2026, 05:45:42

Apetit má, na kyblík s vojtěškou, granulema a ovsem se těší. Některý balik sena nechutnal všem třem koním co tam byli, možná zrovna nějaká kyselá tráva. Ustajovatelku to nezajímalo, nevyměnila za jiný, přitom je nakoupila za 300 korun velký balík.  Ale plíseň bude ve všech, celý rok do nich prší, když jsem jim tahala seno z jiného balíku tak se z něj prášilo i uprostřed.  Se žvýkáním problém nemá, brala jsem ho pokaždé ven popást kde už roste tráva a žral plnou hubou. Když se jim podařilo přetrhat pásky než elektriky za kterýma jsou uklizený ostatní balíky, tak ty co jim voněli vyžrali od prostředku. Samozřejmě jsem tam ty koně nechala 😁 ať se cpou.

Verun
Verun 04.04.2026, 10:41:43 xxx.xxx.220.9

U starýho koně pozor aby vám zubař zuby nevzal moc.zuby už tak “nedorůstají ” nesedí nemělní a neplni pak funkci ….to že zhltne kyblík na to zuby nepotřebuje.to polkne. 

Horsana
Horsana 04.04.2026, 11:20:40 xxx.xxx.234.96
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 04.04.2026, 10:41:43

Joo, trava a kase je nieco ine, nez vlaknite seno.

Fakt je nutne vysledovat ten prijem sena, ono to tak letmym okom vyzera, ze zerie, len moze za hodinu zozrat par deka. A nemusia mu ani padat zuvance z huby.

No, niektori ustajnovatelia by zasluzili…

A kone zial nemladnu.

Aluška
Aluška 04.04.2026, 17:11:39 xxx.xxx.48.20

Když už jsem to nakousla, tak to napíšu celý a delší, proč si myslím že je hlavně hladovej a ne nemocnej. Dva roky v zimě balík sena pod sítí, koně v blahobytné kondici, seno přivezl vždy prodejce rovnou z louky a dalo se pod plachtu, takže bylo suché. Vloni poprvé měla seno z louky od její matky, nebyl čas a kdo by balíky přivezl, tak se válely na louce a vesele do nich pršelo. Když už se přivezly, nemohly se dát pod plachtu, protože byly vlastně vlhký. Takže do nich pršelo  vesele dál. Loňské jako Cipísek zhubnul poprvé, ne tolik co letos. Takže přijela vetka ( sama má koně ) dělaly se krve a jestli nechybí selen. Vše bylo v pořádku. Věřila jsem, že se přes léto na trávě vyžere ale neuvědomila jsem si, že oni ty pronajaté pozemky nijak neudržují ( nebudou do toho přece strkat peníze, když je třeba za čas budou muset vracet. To mi bylo řečeno před měsícem), takže tráva řídne, ve výběhách je hlavně mech, kopřivy, bodláky, husí noha, náletové křoviny atd. ( ty nálety jsem třeba v létě vyřezávala, aby se nezmenšovaly pastviny a kydala hovna a oni se jeli koupat, je přece horko). V srpnu jsem raději zavolala i zubařku. Říkala že na jedný stoličce malej háček, jinak zuby cajk ale vzhledem k věku by už mohl mít počínající paradentozu v předních zubech a ať nedáváme síť na balíky. Takže se síť přestala dávat a seno tuhle zimu bylo ze stejný louky jako tu minulou a opět balíky celý prochcaný vodou. Protože jsem v zimě měla šéfa dlouhodobě v zahraničí, dostala jsem se k koním často přes den a zjistila že často nemají vodu a všimla jsem si, že některý balík jim nechutná ale ona ho tam nechá třeba měsíc, ať do toho čučí a vyhodila to až když to bylo skoro shnilý v krmišti. Když dostali balík kterej jim chutnal, sežrali ho do 10ti dnů. No a tak se mi vlastně došlo, že jak je čím dál míň trávy, tak se pře léto nestihne vyžrat a poslední 2 zimy jsou balíky ze stejný louky a je tam něco špatně, možná kusy louky podmáčený a kyselá tráva , tak sežerou minimálně o 6-8 balíků míň než by měli, tak zhubnul ještě víc, i když jsem mu dávala krmení. Ovšem jestli ho dávala i ona v dny kdy jsem tam nebyla, to nevím. Jinak je to kůň veselej, živej, neprojevuje žádnej dyskonfort, že by ho něco bolelo, teď v novým ustájku lítá s ostatníma po velikým výběhu jak drezurák, zajímá se co se děje, když jsme šli na procházku tak hulákal na ostatní do ohrady než jsme došli do lesa.

Jediný řešení bylo odejít do lepšího, tady to jiný už nebude, kometa ví jaká byla máma ustajovatelky…jo a jiný seno zatím nekoupí, má tak na dva roky dopředu.

No tak doufám že se nažere a bude v poho. Snad to má hlavu a patu 😀, je to dlouhý 😀

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.