Jeden norickej vychrtlík….v novým stádě se mu líbí, je tam 6 pinďourů. Trochu se na něj vysíral 10ti letej kladrubák, ale Cipísek si nenechá nic líbit, tak si kluci poměřili pindíky a už je od kladrubáka klid . Když jsme šli dneska na procházku do lesa, tak po nich Cipísek volal a zpátky chvátal do ohrady. Taky se byl namočit v jeho milovaným rybníku. Už se těším na léto, to se budem koupat pořád. Zkusím si vzpomenout a udělat fotku každý měsíc, abych měla srovnání, jestli se lepší.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 06.04.2026, 20:34:23
Ano, Panacurom, ale to mu bolo fakt blbje…mal po nom sivy, smradlavy trus a prestal zrat, nic nevyslo po 3 dnoch, tak som to stopla.
Equest dam tento tyzden.
Zda sa, ze sa povod teploty/horucky prezradil sam, dnes mu vyrasil pramienok hnisu na bedrovom hrboli a cele to okolie, najma dole, je zrejme tiez plne hnisu.
Ako, dnes veela behal, aj bol dlho vonku a prijem kasi super, je culy, zivy a odvsiveny 💪
Já jsem si včera poprvé od ošetření fyzio sedla na koně, no a proč ne zrovna rovnou v tom větru na hříbě, že ano. Tak maličko mi pocukal s bedry (byl hodný, ale bubáci všude, že), ale přežili jsme to a já jsem si kosti pak na joze srovnala. Tak mám radost, že jsem se zase vyškrábala na koně. Snad už budu víc jezdit 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.04.2026, 05:58:07
Byla jsem na tom podobně. Knedle asi někdo vyprávěl o vysoké španělské škole. Jdeme lesem, pomalu krokem, najednou lup: capriola jak vyšitá, dopadla na zem a zase způsobně kráčela dál. Doteď nevím, co se vlastně stalo 😆
Mo já jse teda na trochu jinej typ koní… top jsou pro mě kladrubáci a shirský koně, ale tenhle ňuňáněk je pro mě prostě sympaťak roku … a všem těm tvým dobrým vílám, které z tebe udělali nakonec takové úžasňázko teda klobouček a velký dík ta tu práci. Velmi si toho vážím.
Taky vám sem dám dětičky, jak si háží balon při jízdě na poníkách 🙂
Včera jsem cvičila na madlech a musím uznat, že dornovkářka je prostě třída! Udělala jsem holubičku na obou kolenou a dokonce jsem si na tom krpatém plnokrevníkovi, který vlní hřbetem jak lochneska na pouti, stoupla! Asi na dva kroky… ale to se taky počítá! Ve svym věku a kondici bych si podobné srandy už mohla odpustit… No ale pak jsem si zacválala pár kroků bez držení a zamachrovala jsem na holčičky 😛
Došla jsem k názoru, že bych mohla posílit svoje jezdecké schopnosti a když už tejrám tímhle děti a holčičky, mohla bych si na lonži i zaskákat bez držení, takže zařazuji do dlouhodobých plánů… (nejdřív ale musím naučit holčičky lonžovat, protože třímat lonž u běhání koníka dokola a pohlídat koně, aby šel na kavaletu, to je rozdíl…)
U nás teda nemohu říci, že by byli koně hubení a neměli by co žrát, opak je pravdou 😀 ustajovatel má 3 stáda, ustájení valaši a ustájené klisny, každé toto stádo má balíky od podzimu do jara. Pak má ale stádo svých koňů a poňů, z nichž všichni tloustnou ze vzduchu. Obzvlášť huculoidi a kříženci chlaďasů jsou jak koule. Nic nedělají, skoro se na nich nejezdí. Filosofie ustajovatele je taková, že u balíku max 2 - 3 měsíce, jinak seno na přídel (na podzim až do zimy to bylo tak odhadem do 15 kg na koně na den, jinak na vypaseném, teď na jaře to samé, ale už jim raší tráva, no ale jinak si mají chodit sbírat). No a když to porovnám…jeho koně jako vzducholodě a mj kůň skoro půl roku vlastně u balíku s občasnou prací a je šlank. Jak je to možné? Myslela jsem, že to bude spíš obráceně 😀 a ono houbelec, s neustálým příjmem sena můj kůň chlaďák akorát, ale tamta partička s přídělem sena nezhubla skoro nic. Nějak se v té koňské dietetice přestávám orientovat.
15 kg na koně a den není hubnoucí dávka, pokud se nejedná o begana, vždyť je to záchova, jedenapůl procenta pro tunového koně (tunového ve zdravé kondici).
Pokud ti koně váží zdravé půl tuny a dostávali 15 kg na hlavu, tak nezhubli nic, v závislosti na kvalitě sena mohli snadno přibrat.
Povídám, že mám obavu, že těm poníkům (230 kg) dávám na noc kilo sena míchaného se slámou. Přes den dostanou jestli druhé kilo. Každý z nich teda nějaké i kdyby tři kila sena denně (musím si pořídit ten mincíř, ale prostě jestli jim večer nesu v těch sítích krabici mlíka, tak hodně). A ti syčáci teď na jaře přibírají (trochu, ale přece). Stačí jim holit ty vršky trávy, co vylézají z hlíny (to jsou gramy trávy denně), a že nemusejí topit.
No a šlank began, jak se to vezme, záleží na kvalitě sena, jestli ho k němu ostatní pustí a nebo jak je vůbec on žravý, třeba ho to prostě tolik nezajímá, hodně dělá, že má zpevněné břicho, protože má nějakou tu základní jezdeckou kondici. No a prostě už jen ta základní poučka, že víc svalové hmoty víc spaluje, kůň v nějaké svalové kondici bude hubnout vždycky snadněji, než kůň flákořící se po rovině, proto se taky snažím co můžu, aby poňoule aspoň jednou týdně dělaly, občas se zadaří, že se projdou dokonce dvakrát za týden, tak se musejí udržovat, chlapci.