Aktuálně: 2 320 inzerátů289 898 diskuzních příspěvků20 946 uživatelů

O všem a o ničem :)

Saga
Saga 27.03.2026, 12:35:59 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 27.03.2026, 11:16:56

To, jak javor klen, resp. semena a semenáčky, vlastně reálně působí na koně, je mi doposud pořád záhadou. Protože moje velmi osobní zkušenost je taková že:

Chovatelé, veti a spousta dalších povolaných i nepovolaných lidí, mi sdělila, že pokud mám ve výběhu javor klen a dub letní, mám v podstatě mrtvý koně. Výběh, kde mám celkem 18 vzrostlých dubů letních ve stáří 40 -100 let a jeden cca 40letý javor klen přímo na hranici výběhu (jsou v něm vražený izolátory), tže koruna zasahuje do třetiny mého pidivýběhu, takto funguje jako výběh od r. 2007, tže 19 let. Když jsem sem přitáhla prvního poníka, poznala jsem tak akorát ty duby, a pak tu prostě byly “ňáký další stromy”. Jako vůbec jsem to neřešila, nějakou toxicitu čehokoliv, upřímně mě to ani nezajímalo, prostě jsem byla ráda, že mám hajtru kam plesknout a co je mi do nějakejch stromů? Přitáhla jsem ho sem, když mu bylo 18 měsíců. Klen je údajně nejjedovatější právě pro mladé koně, které tu rostlinu neznají, u starších  “zvyklých” koní, už toxicita takhle nefunguje (pravila vet a chovatelka, od které mám flekyhorse). Tže se poníkovi nestalo vůbec nic, pak přibyla huculobeganka, postarší dáma. Totální biokontejner, sežrala by i vlastní babičku. Žrala žaludy, dubové listí, semenáčky i semena čehokoliv, výběh po ní vypadal jak letiště (jako tak asfaltově hladký). A nic…Když jsme v rámci budování vztahů s majitelkou flekyhorse pozvali tuto majitelku na návštěvu, málem tu omdlela, že ty kleny musí pryč! A já…ehm…co je to klen?🙄 To už bylo skoro na přivolání pohřební služby. Tak se mnou obešla výběh, aby mi ukázala, co je klen. Ehm…bylo jich tu 11 kusů, takových menších stromků a jeden obří mléč. Mléč tu samozřejmě zůstal, 10 klenů jsme načerno porazili a ten obří jedenáctý tu stále je, páč je obří, neví se čí je a je v debilním terénu, kam si můj chlap netroufá. Tže tam prostě stále je…Na jaře jsem pak začala semenáčky zběsile vytrhávat, drželo mě to první tři roky, loni skoro žádné nebyly. Letos uvidíme. Kobylám je, resp. bude, 7 a 11 let, s klenem už se setkaly, tady u mě, tže jestli tu přežijí i dál?

Aby se v těch kytkách prase vyznalo….

kometa
kometa správce
27.03.2026, 12:36:11 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 27.03.2026, 11:07:24

Kutiky, to som nikdy nevedela, co je.

A to já jo. Jako dítě školou povinné i později. Ale s věkem to odeznělo.

Murray
Murray 27.03.2026, 12:51:36 xxx:xxx.6bde:287
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 27.03.2026, 12:34:19

Jen to ne, to raději bolavý zub snad 🙈 jestli je to head shaking tak jsem v loji, tam může být 1000 a 1 příčina 🙈 ale ten by se snad měl zlepšit s maskou/překrytím nozder, ale ona s tou hlavičkou rejdí úplně stejně, ať tu masku má nebo ne. Jinak bolavý koutek - u mě fungovalo nakytovat Framykoinem přes noc 😃

efe
efe 27.03.2026, 12:52:55 xxx.xxx.199.5

To, jak javor klen, resp. semena a semenáčky, vlastně reálně působí na koně, je mi doposud pořád záhadou.

Bohužel je to záhadou i pro vědce. Ani oni neví, proč je některý rok hypoglycinu v semenáčcích víc a někdy míň. V tom roce 2018 se spekulovalo o tom, že za to může to příšerné sucho (určitě pamatujete, pastviny vypadaly spíš jako poušť, nebylo seno, nebylo nic), ale následně to zase bylo vyvráceno. U Zrzíka byla ještě teorie, že byl importovaný a tudíž pro jeho organismus byly javory novinkou, na rozdíl od domácích koní. No teorií bylo a stále je spousta, s jistotou neví nikdo nic.

Horsana
Horsana 27.03.2026, 13:16:53 xxx.xxx.17.137

No, mne teda kutiky ale ze expresne zmizli po Prednisone. Skoro rano som zobla a zmizli.

Inak stav, co popisuje efe doverne poznam, to som absolvovala zaciatkom mesiaca. Ja sa z toho dokazem vyspat, ale s vypnutym zvonenim a fuck it all.

A s magnezkom 1000 mg a idealne Lexaurinom, lebo clovek furt mysli na pracu a neustale mi niekto vola, ci pise. Tichy rezim je must be.

Ale v stave, ked vas akutne vypne je to vlastne fuk. To uz ani nemyslite. 

efe
efe 27.03.2026, 13:23:11 xxx.xxx.199.5

Jako mozkovou mlhu mívám celkem často, z únavy apod., ale tohle byl jako fakt vyšší level… naštěstí spánek taky pomohl (y) 

Horsana
Horsana 27.03.2026, 13:44:42 xxx.xxx.17.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 27.03.2026, 13:23:11

Poznam, uz som par krat kvoli tomuto musela odist z prace domov a tam odkvacnut do komy…

Najma s PMS to prichadzalo, uz tak perimenopauzalne, teraz toto uz nastastie nemavam, ale obcas to pride. 

Ja si to vyvolam aj prisernostami typu zmrzlina, junk food a tak. Proste ultra spracovanym svinstvom. Ktore viem, ze nesmiem, mno ale…🙄

A stale mi je zima. To je tiez novinka, zacalo to minuly rok, ale tento rok je to este horsie, proste, mrznem, v kuse, nosim perovku a lyziarsku ciapku aj ked ludia uz chodia v mikinkach…hormony su radost.

efe
efe 27.03.2026, 13:49:50 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 27.03.2026, 13:44:42

Nesnížil se Ti tlak? 

Zrzavci
Zrzavci 27.03.2026, 13:56:45 xxx:xxx.9fb4:2401
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 27.03.2026, 13:44:42

zima

Železo nechybi? Moje drahej půle to měla kdyz jsem mu koupila zelezo a zacal ho jist, zlepsilo se to, uže nemrzne. 

Buggyra
Buggyra 27.03.2026, 14:32:47 xxx.xxx.198.226

Teď jsem nad tou zimou tak přemýšlela, jak si tu chladnu v kanclu (topení před víkendem vypnuli už v poledne), a asi jo, asi jak jsem měla Hb 146 g/l (zobala jsem před darováním), tak jsem hopsala po výběhu v mikině, po odběrech zase čepice a bunda…

Repta-A-Repta
Repta-A-Repta 27.03.2026, 14:33:45 xxx.xxx.250.214
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 27.03.2026, 13:16:53

A ještě “déčko” - osobní dobrá zkušenost - pokles únavy a více energie😊👌

Horsana
Horsana 27.03.2026, 15:10:58 xxx.xxx.17.137

U nas radiatory hicuju po kancloch, ludia v kratkych rukavoch u pc, ja v perovke a ciapke.

Zelezo, fiha, to mi tusim robili pred operaciou, asi bolo ok, v nejakom doplnku je tiez…nie som chudokrvna a tlak mam cely zivot 90/70 a zima mi nikdy nebola, to prislo s perimenopauzou.

Alebo mozno stitka, neviem.

Nemam studene ruky, ci nohy, zima mi je tak nejak celkovo. Je to neprijemne, celkom dost.

kometa
kometa správce
27.03.2026, 20:54:54 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Murray z 27.03.2026, 12:51:36

n by se snad měl zlepšit s maskou/překrytím nozder,

Ano, měl by. Ale u některých koní nepomůže ani to. Tím vás nechci děsit, ale je to prostě tak.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 28.03.2026, 12:50:32 xxx:xxx.eeae:43d7
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 27.03.2026, 11:48:35

Co jste dělala pak? Byl v tom výběhu pak zase Vás kůň?

efe
efe 28.03.2026, 21:21:12 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 28.03.2026, 12:50:32

Ano, moje stará kobyla je v tom výběhu už 10 let. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 29.03.2026, 12:11:22 xxx:xxx.7ad3:cfda

Long story short. Včera ráno jsem přijela je koní, no vypadal, že zemře, sotva chodil, nejhůř od úterý. Takže jsem zaurgovala akut vet, no a když už byl skoro na cestě, tak mi zavolal ustajovatel/kovář, že se na to den před tím podíval a trochu vystrouhal a myslí si, že je to fakt blbej abces. Takže jsem měla tak 20 minut vyhodnotit, co teda, jestli vet odvolat nebo ne, ale pořád mi to hlodalo, takže se udělali screen a bylo to tam, takže na 95 % abces.

Takže v úterý náběh na kolik z bolesti, pak bolest utlumena Danylonem, v pátek vystrouhanim (vzali mu otlaky), kůň rozhozenej, proto v sobotu ráno vypadal jak před chcipnutim. Já vím, že oni ty abscesy snášejí různé, ale konzultovala jsem na více frontách, ale tohle nikdo nevyslovil, až na toho Kováře, kterýho to napadlo už na začátku, ale ubila jsem ho argumenty o zvýšené teplotě a nekadeni:D no, myslím, že jsme se poučili všichni 

Verun
Verun 29.03.2026, 17:16:15 xxx.xxx.220.9

Jste psala.ze absces nebo takhle…kopyta byla zkontrolována…předpokládám kleštěma .ale jo absces vypadá dramaticky.jako když je přinejmenším  roztříštěná kopytní kost…může se provalit u korunky.urychlite provalení zapařovacim obvazem.

Screen je co? Rentgen?

A vzali mu otlaky? To je co? Jako že ztenčil chodidlo v místě.kdy byla podlitina?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.03.2026, 08:57:16 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 29.03.2026, 17:16:15

No co Vám budu…první vet byl uvedený jakože se splecializuje na akutní výjezdy a případy. Stojím si tedy zatím, že v úterý fakt z bolesti náběh na koliku a tu nějak tenhle vet rozehnal, pořád si myslím, že byl dobrý tah zavolat alespoň jeho. Nicméně přijel a řekl mi, že koně dělá teprve půl roku a evidentně ho nikdo nezašťiťuje, trochu mi zatrnulo. Nikoho jinýho jsem dřív nesehnala. Už teď vím, kde udělal chyby, a to i díky Horsaně tedy, ale beru to komplexně, kobylu z nejhoršího vytáhl, ale kdyby to byla už rozjetá kolika, tak těch 5 l fízáku asi fakt nepomůže, ten kůň má skoro 800 kg. Ale jak říkám, za  mne stále dobře že přijel a podchytili jsme to fakt včas. Třeba kecám blbosti, ale zatím mi to jiný vet nevyvrátil, konzultovala jsem s několika, než někdo z nich přijel 😀 Jenže ostatní prověření, co pan doktor dělal, už tak úspěšná nebyla, poklepával i kopytními kleštěmi, ale žádnou odezvu mi nesdělil
No a kůň ale 3 dny stejné kulhání a ustajovatel=kovář byl pořád přesvědčený, že je to abces a v pátek zkontroloval, poklepal a na zdravé (?) noze, na které si odlehčuje, se kobyle zespoda kopyta udělal otlak, který jí byl sebrán. Tím jí zase rozhodil a v sobotu ráno fakt daleko hůř, prostě tři stejné na prd dny a pak skokové zhoršení, nekecám.  Nicméně jsem tedy po rozmyšlení volala akut vet, tak jsme narazila na myslím dobrou veterinářku, která je i fyzio, takže zaměřená na pohyb, a ta nezávazně na kováři řekla jako první tip na anamnézu schvácení/abces. A naštěstí měla RTG a jela rovnou s ním. 
Takže je celej problém na 95 % abces a čekáme, podezření je i na jednu zadní, takže má zapařovák i tam a uvidíme, jelikož jsme to nertgenovali, ale podle vývoje situace budeme řešit dál. Jsme prostě v kontaktu a kdyby to nebyl ten abces, budeme samozřejmě řešit dál….
No vidíte toho malýho zmetka nahoře pod korunkou? Tak ten pravděpodobně způsobuje celý to zlo. Kůň je teďka asi v té nejbolestivější fází, jde se najíst a pak jde ležet .Leží teď imrvere.

Obrázek
efe
efe 30.03.2026, 11:18:30 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 30.03.2026, 08:57:16

No tak to je asi ta nejvíc nejlepší varianta (y)  Zajímavý je, že pajdá na všechny…

Cirila
Cirila 31.03.2026, 09:25:04 xxx.xxx.93.83
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 30.03.2026, 08:57:16

JanaJanaJanaJana, tak snad to bude jen ten absces, on umí hodně potrápit 

On absces umí vyrobit kde jaké diagnózy………když jsme ještě měli koně doma, tak mi jednou volal táta – byla jsem na dovolené na Slovensku, těhotná, že můj kůň sotva leze, nemůže na nohy, po dvou dnech uhnal veterináře a ten aniž by udělal pořádnou diagnostiku, jen se podíval, jak kůň sotva leze, tak určil diagnózu zlomenina v lopatce, utratit……..no naštěstí tátovi se to nezdálo, myslel si na absces a já rezolutně prohlásila, že utrácet se nebude a pojede na kliniku, na pořádné vyšetření. Táta si trval na abscesu, sehnal kováře a ten měl stejný názor…………no a co myslíte, za 2 dny se Damíkovi provalil absces v korunce. Ten veterinář už mi nesměl přes práh, kdybychom ho tenkrát poslechli, tak jsem si nechala utratit koně jen kvůli abscesu

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.