Aktuálně: 1 932 inzerátů278 188 diskuzních příspěvků19 845 uživatelů

O všem a o ničem :)

Buggyra
Buggyra 27.03.2026, 10:59:11 xxx.xxx.198.226

No a teď mi došlo, že se mi konečně zahojil rozpraskaný koutek, který mám už …. no asi od ledna! Tak já mám takovou radost! Zrovna když vy mažete huby 😂

Murray
Murray 27.03.2026, 11:01:00 xxx:xxx.6bde:287
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 27.03.2026, 10:42:14

Asi to tak bude, moje prvotní myšlenka byla chybí jí nějakej vitamín, po konzultaci mě vet po telefonu vyvedl z omylu, že to může být přesně jak píšete, nepohoda, neurologický původ.. Hlavou házela i minulý rok v tomhle období, ale určitě ne takhle moc, to jsme na nic nepřišli, dostala léky na alergii (hnojili pole kolem) a odeznělo to, teď tou hlavou blembá že si musím dávat bacha aby mi nezlomila nos, naprosto nekontrolovatelný záškuby všemi směry 🙈 valach jí tak obsírá celkem často, ale vždy když už jí to přišlo moc tak zvýšila výkvik a odehnala ho v klidu, teď jí opravdu jen tak lehounce po tý zádeli poňouchnul a reakce byla že jsem nevěřila a on taky teda, zase ho zvládla takhle zrubat i kulhající, tak snad to nebude nic vážnýho, prosím, bude jí za chvíli už 23let 🙏🏻

Zrzavci
Zrzavci 27.03.2026, 11:01:01 xxx.xxx.226.6

cez celu republiku, nove prostredie, pre istotu hned lonz, sedlo, voz.

ale ne? Však přece nějaká aklimatizace, ne?  Proč lidi kurnik těm zvířatům nedopřejou prostor pro normální žití . Nemyslím nechat být jen tak, psovi taky hned ukážu, jak to u nás chodí, když třeba přijde z útulku, ale nejdu s ním hned na cvičák. Přivezu si štěně  a nevalím k nám hned návštěvy, aby si ho pohňuhňaly…. Musí nejdřív zjistit, že tohle je jeho nový doma, že já k němu patřím, že mu dám ochranu, zázemí a pak spolu můžem něco dělat.

Zrzavci
Zrzavci 27.03.2026, 11:02:12 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.03.2026, 10:59:11

😄

jak se týhle vlastnosti říká? Přejícnost to asi nejni, že ne 😀

Horsana
Horsana 27.03.2026, 11:02:51 xxx.xxx.17.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 27.03.2026, 10:54:31

Fox so mnou obcas zostal, obcas nie.

Obcas si dokonca lahol pri mne, alebo sadol a zacal si olizovat packy.

Najuzasnejsie bolo to ticho. Ak sme komunikovali, tak len tym tichom a tym okamihom. Netusim, co si mysli taky Fox a on, dieta planiny, si tiez nemohol dovolit tam lezat bez nacuvania a paranoidnej kontroly, co asi ide zhora.

Nedavno som nad pozemkom pocula taky skrekot, ze som nedokazala priradit zviera, mozno zajuchy, neviem.

To aj moje kone prekvapene prestali zrat, Fox sa objavil o chvilu, mozno tam nieco vydesil, neviem.

Zajuchom sa tam kupodivu dari, vzdy ich vidam a su obrovske, akesi stale vacsie a vacsie 😀

Buggyra
Buggyra 27.03.2026, 11:05:29 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 27.03.2026, 11:02:12

Já bych to nazvala “překvapení”, protože jak jste o tom mluvily, tak jsem si s překvapením uvědomila 😇 A taky možná paradox, protože zatímco ostatní sušej huby, já se hojím 😄 No a trochu asi taky poťouchlosti… 🙃

Zrzavci
Zrzavci 27.03.2026, 11:07:04 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 27.03.2026, 11:02:51

Najuzasnejsie bolo to ticho. Ak sme komunikovali, tak len tym tichom a tym okamihom

tak. A  myslím, že ten kanál otevírá právě důvěra. A zvířata vědí, že dětem můžou důvěřovat a děti jsou důvěřivé, neočekávají nic zlého…………. tak to prostě odmyká tu bránu.

A ty zvuky - nemohl to být sám pan Fox?

Horsana
Horsana 27.03.2026, 11:07:24 xxx.xxx.17.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 27.03.2026, 11:02:12

Kutiky, to som nikdy nevedela, co je.

Teraz mazem jak bezna, uz uz som doliecila, dala som si pizzu z jedalne, do pol hodiny kutiky jak sfine, doteraz liecim.

Uz som sa dala na prednisom, kortace to tlmia, u mna to je nejaka vyondena intolerancia, alebo neviem.

Aj vitaminky uz nezabudam brat, lebo treba, no.

Murray
Murray 27.03.2026, 11:10:03 xxx:xxx.6bde:287
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 27.03.2026, 10:52:08

Ajjjj my máme právě i vakcinovat v úterý 🙈 ale samozřejmě podle toho na co přijde vet a co jí nadělí za léčbu, takže to vidím že to budeme posouvat. Sliznice má vlhké, se takhle laicky zdá, jako nosík určitě, když jsem zkoumala jestli tam nemá někde něco píchnutý nebo co by tam nemělo být tak jsem cítila vlhko, i jí odkapávala vodička z nozder, když frkne lítají kapičky..mrkev, bude mrkev, děkuju moc ♥️

Zrzavci
Zrzavci 27.03.2026, 11:11:44 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.03.2026, 11:05:29

No a trochu asi taky poťouchlosti…

takhle bych to viděla 😀

Ale máte na to plný právo, páč já hojila ondynoj koutek taky asi sto let, nešlo to a nešlo a pak najednou……..koukám, že nic, už byl fuč a nejsem schopná si vzpomenout, čím jsem to umořila. Ale něco to bylo, co zabralo.

Zrzavci
Zrzavci 27.03.2026, 11:13:13 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 27.03.2026, 11:07:24

Já si to pořídila na podzim v hospodě - ze sklenice s kofolou. a přesně - během chvíle jsem věděla, že špatný. ale to jsem netušila, že to nepůjde zahojit, jakou dobu, sviň jedna, až jsem si říkala, že tam už si nic asi nedám, nebo jedině s brčkem. 😀

Zrzavci
Zrzavci 27.03.2026, 11:16:56 xxx.xxx.226.6

Mohla bych se na něco zeptat? od včera mi to vrtá hlavou. Ty javory . Jak je to možný? přece divoký koně se volně pohybujou krajinou, nikdo nedohlíží, co a kde. Jak to, že to u těch doma způsobí takhle fatální problém ☹️? A jen ty mladé výhonky a nažky? nebo javor obecně? 

Zrzavci
Zrzavci 27.03.2026, 11:23:16 xxx.xxx.226.6

Hlavou házela i minulý rok v tomhle období, ale určitě ne takhle moc, to jsme na nic nepřišli, dostala léky na alergii (hnojili pole kolem) a odeznělo to, teď tou hlavou blembá

A nebo možná je tam letos něco, co dráždí moc, nebo se toho ve vzduchu víc sešlo. Já si fakt ten svůj rypák furt něčím šmrdlám, jak mě ta špička svědí. Byla by to ta lepší varianta, než že to vychází z fyzický nepohody.

Tohle je pitomý, že se s nima člověk nedomluví, aby jim zvíře dali aspo%ň něco najevo. 

A to mi připomíná, že jsem před časem četla článek o mé vlastně neoblíbené AI, kdy jsem musela uznat, že v diagnostice se to hodit bude . A nejen lidské. Popisovali tam, ten způsob, jak se učí, jak si dává dohromady určité projevy a nemoci u koní, a že pak právě může pomoct - protože bude mít spustu informací, které může poskládat, ze zkušeností po celým světě. A tím pádem může posunout tu konkrétní diagnózu. Ve velkým v podstatě to, co tady na zvířecím fóru probíhá v malým měřítku.

efe
efe 27.03.2026, 11:30:45 xxx.xxx.199.5

Murray: alergie mě napadla okamžitě. Sliznice nemusí být suchá, naopak může kvůli alergii produkovat sekreci. 

Jinak nevim, co to je za období, ale já ve středu lehla způsobem, jako ještě nikdy. Od rána jsem byla malátná, totál mozková mlha, s pocitem, že na mě něco leze. V poledne už jsem byla ve stavu, že jsem v podstatě skoro nebyla schopná vnímat, tak jsem z posledních sil napsala šéfovi a šla si lehnout, 4 hodiny jsem byla v totálním komatu a pak ještě polehávala. To mi trochu pomohlo, ale pořád mi není úplně dobře a ten středeční stav byl teda premiérou, to jsem fakt ještě nezažila…

Buggyra
Buggyra 27.03.2026, 11:38:04 xxx.xxx.198.226

Nebezpečný je pouze javor klen (příp. nepůvodní javor jasanolistý). Javory mléč a babyka jsou nejedovaté. Obsah látky, která za jedovatost může, je zvýšená v semenech a semenáčcích, protože je tam koncentrovanější. V ostatních částech stromu se zvyšuje v případě dlouhého sucha, možná i v jiných stresujících podmínkách (existuje teorie, že se zvyšuje po napadení určitou houbou/plísní).

Proč to nepostihuje koně v přírodě: no my nevíme, jestli nepostihuje. Javor klen se podle webu vyskytuje pouze v Evropě a JZ Asii, tedy běžně přírodní koňovití se s ním zřejmě moc nepotkají. A i kdyby, je otázka, zda by někdo zkoumal nějaký ten úhyn u divokých zvířat. Naopak u koní domestikovaných a pasených bývá zvýšené riziko na jaře díky tomu, že javorové semenáčky klíčí velmi zdatně, a často jsou to první, co trčí pořádně z půdy, než se probere ostatní jedlá flóra. Semena na podzim zase mohou být příjemným zpestřením na vyhlodaných pastvinách po sezoně.

Látka obsažená v pletivech javoru samotná jedovatá není, takže ani chuťově nebude nějak výrazná. Jedovaté jsou až její metabolity v těle. “Studie prokázaly, že atypická myopatie je způsobena požitím hypoglycinu A. Ten není sám o sobě toxický, ale v těle koně se mění na kyselinu metylencyklopropyloctovou (MCPA), která postihne metabolismus tuků ve svalových buňkách, což má za následek rozpad svalových vláken.” https://www.eqsmagazin.cz/atypicka-myopatie-u-koni/

Zrzavci
Zrzavci 27.03.2026, 11:46:25 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.03.2026, 11:38:04

Moc děkuju, meldovali jsme nad tím doma oba. I proto, že v jednom z těch výběhu koňských u nás - to je ten, kde byli týraní koně, tak tam přesně javory jsou. Nevím teda momentálně přesně, který  z nich. A koně tam sice uhynuli, ale to bylo na nepéči a velmi špatný management. Teď jsou zaplaťkoňskejbůh odebraní a v útulku.

efe
efe 27.03.2026, 11:48:35 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 27.03.2026, 11:46:25

Zrzík se javoru nažral ve výběhu, kde jsou koně i s javory 30 let, a nikdy tam žádný úhyn nebyl. 

Zrzavci
Zrzavci 27.03.2026, 12:10:57 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 27.03.2026, 11:48:35

Tohle muselo být hrozný. 

kometa
kometa správce
27.03.2026, 12:31:45 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 27.03.2026, 10:32:50

No, takže by to vysvětlovalo nejspíš i toho Vašeho koníka před lety?

Není to vyloučené. Kultivace se tehdy nedělala, v mozku byla zjištěna jenom blíže nespecifikovaná - už si taky nepamatuji - leukocytóza? lymfocytóza?

Ve finále je to jedno, prostě kůň po smrti. Rychle a nečekaně. 

kometa
kometa správce
27.03.2026, 12:34:19 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Murray z 27.03.2026, 10:25:56

prostě vše dřevěný jede odzdola nahoru jako šílená a k tomu ještě háže hlavou a drbe si nozdry, hlavně když je vítr. 

Tak nějak mě napadá HS…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.