Aktuálně: 1 932 inzerátů278 188 diskuzních příspěvků19 845 uživatelů

O všem a o ničem :)

Horsana
Horsana 26.03.2026, 07:19:01 xxx.xxx.17.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 25.03.2026, 12:49:55

To je proste shetty, obrovske srdce v malom tele.

A v hlave tajomny mikroprocesor 😛

Ale velmi ma tesi, ze nabral tolko sebavedomia, ze sa sam odvazil od koni, husty frajer to je. Dokonca vyjednaval, ze ohlavku nie, ze by este ostal vonku, smrad maly 😂

Tam po zotmeni nastupuje nocna smena, vcera som sla po kone do vybehu a na druhej strane cesty boli kdesi v husti jelene, kone tam s nimi mali nejaky “pokec”, alebo co, ludsky hlas ich zmiatol, mala som len cervene svetlo na celovke, mmm, vyborny pocit, ked sa to tam zacalo mechrit a sustat, pricom sustali smerom ku mne. 

To su nase lokalne lelene, oni uplne v panike nezdrhaju, maximalne ma vybresu, teraz boli ticho, ale videla som prd, uplne sa im odtial nechcelo prec. Dokonale respektuju konsky ohradnik, no, je pravda, ze aj ja si znackujem uzemie 😉

No, Lurdy…rok proste len bol, zil, ucil sa, pozoroval.

A jasne daval najavo, ze dotyky nie, cistenie uz vobec nie, neskrabkat, nesahat, nedavat ohlavku, tak som to respektovala. 

Potom objavil cukor, ktory som mu spiklenecky podstrkovala, aby to hucule nevideli. My sme taki dvaja spiklenci, no. Absolutne nevhodna mnamka, ale funguje zazracne. A aj na pani Nehu. Odkedy sa pani sefovej klaniam az po zem, neuteka. 

A potom prisli deti, to bolo zaujmave sledovat, ake su k nim vsetky kone dobre a ked deti odisli, tak vsetci boli taki zvlastne pokojni, driemkali. Oni nejako vedia, ze mali ludkovia su ini, to je velmi zaujimave.

Teraz uz Gustav chlapca odvlecie kam chce, to este musime vypilovat, hehe.

Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 07:22:57 xxx.xxx.198.226

Joo, než jsem černého naučila na cukr… dávala jsem mu dvě kostky do každého krmení 😂 Teď už můžu pamlskovat cukrem i průmyslovými pamlsky i chlebem a není v tom rozdíl, ruku mi ukousne vždycky 😀

Horsana
Horsana 26.03.2026, 07:32:39 xxx.xxx.17.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 26.03.2026, 07:19:01

Mno, Liska ma z hucula iba hlavu, inak je to….neviem, nieco 😂

Tajne sa pohravam s myslienkou pripustit ju kabardincom.  No, tajne, EvaM uz suhlasila 🤭

Horsana
Horsana 26.03.2026, 07:38:38 xxx.xxx.17.137
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 07:22:57

Liska ho vypluvala, ale oni ako si vsetko zavidia, tak sa hecla a teraz ho zboznuje.

Ale v sezone travy budem musiet prejst na mrkvu, v -16 to bolo ok, teraz uz nie velmi. Gustav pribral, teraz.

Tam by bolo toolko plochy na vypas, len same sku*vene nalety….rozhodla som sa z toho neuprosneho miesta vydolovat co sa da, presne ako to robili ludia desatrocia a storocia predo mnou.

Vsade sa paslo, moze sa zas.

Uvidime, co kozy s tym. 

Aneta aj s kastrovanym capkom cakaju, len zial nestiham nic a Aneta je mrcha koza, tam budem musiet dat pletivo okolo, alebo co.

Mozno najdu s konmi spolocnu rec, uvidim.

Horsana
Horsana 26.03.2026, 07:56:41 xxx.xxx.17.137

Mno a mam moznost za symbolicku cenu ziskat jednu uzasnu kobylu. Vyborny povod, len po zraneni uz nehopka pod detmi, iba vychadzkuje, neostala 2 roky zrebna a je proste nadbytocna. 

A ma 24 rokov, no. A neskonci dobre, ked ju hodia na Bazos…

Je krasna a dobrucka. A biela, mno.

Roky ju poznam, to vidite, ze to je slachticna, ze je ina ako ostatne kone.

Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 07:58:36 xxx.xxx.198.226

Černej taky vyplivoval 😀 On je jinej… on by nezáviděl. Tvářil by se zneuznale a nebavil by se se mnou… to bude ten arab tam. Jinak žere vše a je dobře motivovatelný na žrádlo, tak to mě baví 🙂

Já bych jim ty nálety ani nevysekávala, ať se poníci snaží! Až to ožerou a zdupou, teprve bych pozemky kultivovala. Ostatně kde roste křoví, neroste tráva. To bych označila za dobrou věc u tloustnoucích poňokoulí. A kozám křoví bude vyloženě vyhovovat 🙂

Zjistila jsem onehdá o Mikuláši, že nám bílý kůň chybí. Ale kobylu nemůžu, naši chlapci by ji oblejzali, to by nedělalo dobrotu. Mám možnost si vzít haflingu do bezplatného nájmu, ještě by byla panička blahem bez sebe, kdyby makala pod dětmi nebo bychom zatahali a hlavně že by byla s poními koulemi na hladomorně… ale já to té kobyle nemůžu udělat… Beztak musíme počkat, až to sekne se staříkem, do té doby mám dalšího koně zakázaného 😂

Zrzavci
Zrzavci 26.03.2026, 08:52:31 xxx.xxx.226.6

Divně to ta příroda zařídila - celou zimu to organismus vydrží a pak? Když přijde naděje, život….. je to škoda. Tohle by měla vyladit. Průběh zimy okáčko, to je náročný, ale vzít život v tenhle moment, to je pěkně blbě vymyšlený.

Buggyro - jo, jo, to je dobře, to je  nutný zaklínadlo!!

Zrzavci
Zrzavci 26.03.2026, 09:05:48 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 26.03.2026, 07:19:01

Dokonca vyjednaval, ze ohlavku nie, ze by este ostal vonku, smrad maly 😂

ach bože, já to vidím, toho šprčka s ofinou… je to krásný tohleto číst, když si člověk vzpomene, jak jste o něm psala poprvé.

No, Lurdy…rok proste len bol, zil, ucil sa, pozoroval.

, tak som to respektovala.

však tohle je funkční, vysoce funkční - když to vezmu u psů. Netlačit, respektovat a domlouvat se, posouvat se po malých krůčcích. 

Koně, který si berete přesně tohle potřebujou v množství větším, než jiným. Každý si něčím prošel a tady na pastvině mají svobodu /n ojo, no Něha - takže větší než menší 😀 /, klid, zázemí, péči a člověka kterýmu můžou věřit. To je velký bohatstvíčko. 

Oni nejako vedia, ze mali ludkovia su ini, to je velmi zaujimave.

vědí  a vědí to kolikrát i ti, co lidi vůbec nemusí. měli na Xaverově takovýho bělouše, mně byly tehdy tak čtyři roky? asi , vzala jsem mámě čáru a skončila nějak u něj. Neudělal mi nic, stájníci se ho báli a máma měla infarkt. Ale jasně, spoléhat se na to nedá.

tak vsetci boli taki zvlastne pokojni, driemkali.

no ono je to jiný, než s dospělákem, tak to je trošánek unaví + já si myslím, že oni ty  děti, jak jsou ještě čistý, tak s nima umí komunikovat tím tichým kanálem, co zvířata mají, takže to pak taky zaměstná hlavu, která pak odpočívá.

Cukr - to je velký platidlo, veliký!!  😀

Zrzavci
Zrzavci 26.03.2026, 09:09:26 xxx.xxx.226.6

Já to vidím jako Buggyra - proč tam nejde nejdřív vpustit koníky? A až udělají základ tak pak do toho vlítnout?

iška je pěkná jitrnice teda

No ale zima byla tuhá, musela se zasádlit 😀

Zrzavci
Zrzavci 26.03.2026, 09:10:22 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 26.03.2026, 07:56:41

A ma 24 rokov, no. A neskonci dobre, ked ju hodia na Bazos… Je krasna a dobrucka. A biela, mno. Roky ju poznam, to vidite, ze to je slachticna, ze je ina ako ostatne kone.

Jestli jsou síly, peníze, krmivo a péče a chuť, tak pokud člověk cítí, že se srdce pohnulo, tak … jen to musí dobře rozmyslet, aby pak nebyl v klinči.

kometa
kometa správce
26.03.2026, 10:05:23 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.03.2026, 08:52:31

Divně to ta příroda zařídila - celou zimu to organismus vydrží a pak?

Je to divné, ale je to tak. Organizmus jede na nějaký setrvačník a pak… Zjara mám nejvíc mrtvolek na pitvu.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 26.03.2026, 10:25:46 xxx.xxx.153.202

Ahoj, jdu vytěžit Vaše moudra, ale potřebuju zkonzultovat to úterý.

1. den (úterý): kůň dopoledne v pohodě, odpoledne za mnou sotva přilezl. Kulhala na levou přední, když jsme to chtěli natočit, tak se pro změnu rozkulhala úplně na všechny nohy, co má, resp. začala značně tahat zadky a tak levé přední tak odlehčovala, že začala kulhat na pravou přední. Teplota 38,4, nekadila. Zavolán akutně veterinář, ten přijel večer,  prohlídl, co mohl a řekl, že je to něco mezi náběhem na koliku a neurologickým problémem. Vzal pro sychr test na EHV a kůň je na samotce izolován, ale to je fakt minimální šance, že to má. typoval spíš dehydrataci, možná něco v seně, takže do ní nacpal 4 l fyziologického roztoku a jednu ampuli výživy. Teplota 37,4. Dal na 4 dny Danylon.

2. den: Kůň kadí, hurá! Dávám mashe, aby pil, kýbl 4x denně. Kulhá míň, al epořád a na všechny. Pokud to byl nájezd na koliku, potřeboval by se hýbat kontinuelně, ale nejde to, jelikož test na EHV. Obejdu s ním tedy louku ráno a večer na ruce.

3.den (dnes): teplota 37,7, stále kulhá jako včera, opět procházka + mashe, blablabla.

Léčbu má tedy do soboty, ale mně nejde do hlavy ten pohyb. Zažil jste někdo něco podobného? Jako je mi jasné, že když rozeženete koliku, tak druhej den ten kůň nepoběží pardubickou, ale ona se nekopala do břicha, nelehala si, nepotila se, jen fakt problém s koordinací těla, který se zlepšil, ale přetrvává. Malátná není. Uvidím, jak bude vypadat do soboty, ale mají fakt pěkné seno, denně čistou vodu z vrtu. Kopyta děláme pravidelně, test na abces a přichvácení dělal.
Opravdu by měl zajímal jakýkoli point, pokud někdo budete mít.

Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 10:29:41 xxx.xxx.198.226

Už jsem viděla z louky čouhat semenáček javoru (a u nás je vše zpožděné…), hm? Nemusí být neuro, může být sval…?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 26.03.2026, 10:35:42 xxx.xxx.153.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 10:29:41

Mně tohle taky napadlo jako možnost,  že něco spásla a na té pastvině vím, že někdy nějaký javor byl. Dá se to poznat z krevního obrazu? Je možné, že by ten kůň byl takhle jetej i dva dny po?

Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 10:54:38 xxx.xxx.198.226

Ono to poškozuje svaly, takže ten kůň je pak jetej klidně dlouho.

Píšou “Velmi důležitým příznakem je tmavá barva moči.”

“V tomto kritickém období je opravdu u všech koní z pastvin s výskytem javorů a podezřením na koliku doporučitelné počkat na laboratorní vyloučení myopatie (mnohanásobné zvýšení hladiny svalových enzymů, zvláště kreatinkinázy – CK)”

https://www.equichannel.cz/atypicka-myopatie-koni-hrozba-skryta-v-barvach-podzimu/

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 26.03.2026, 11:02:18 xxx.xxx.153.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 10:54:38

Ok, moč tmavá nebyla a myslím že ani není. Díky, mrknu na to a zkonzultuji s vet.

Saga
Saga 26.03.2026, 11:13:37 xxx.xxx.167.183

Zatím se ubírám myšlenkami stejným směrem jako Buggyra, ale co mi na javor klen nesedí, je to, že já sama ho mám na hranici pozemku, semenáčky u nás ještě nevylezly, ale to může být dané lokalitou, je to jen otázka času, ale hlavně kolik by jich ten kůň musel sežrat, aby to zapůsobilo takhle? A proč by to dělal? Jana na rozdíl ode mne netýrá koně hlady a dávkovaným krmením na deka. Já koně držím u huby s veškerým přísunem potravy, tže vím, že hlad prostě mají a mohli by to hlady sežrat, přesto to nežerou ani hlady, občas (v min. letech) tam najdu nějaký vytažený ze země a nechaný tak, tže i když vím, že schopnost rozlišovat jedovatky se u domestikovaných koní prostě ztrácí, zas takový debily bych z nich nedělala. A jestli to tam nějaký z mých koní požil, což je celkem pravděpodobný (beganka byla jako bio kontejner) a semenáčky se tam na jaře v její přítomnosti moc nevyskytovaly, takže je asi sežrala, a díky Bohu, nic…Měla jsem teď i v jednom balíku sena vikev ptačí, hodně vikve, není to přímo jedovatka, ale jedlá není. Napřed jsem se to snažila ze sena vyndavat, ale asi po třech týdnech mi prostě došly nervy a vybodla jsem se na to. Každé ráno byla v krmelci pečlivě vytříděná vikev a seno fuč. Tže si prostě pořád říkám, co a kolik by musela ta kobyla sežrat, aby jí to takhle sejmulo?

CK + AST testy z krve svalové poškození odhalí.

Buggyra
Buggyra 26.03.2026, 11:17:41 xxx.xxx.198.226

To těžko říct, ono je to taky období od období jiné, kolik té látky ty semenáče nebo nažky v sobě mají, a jaké množství je potřeba. Jako určitě bych tuhle možnost nevylučovala jen proto, že “kde by k tomu ten kůň přišel”. Jiná příčina (kromě jiné otravy) mě v tuhle chvíli nenapadá, tak jsem to nadnesla.

Saga
Saga 26.03.2026, 11:18:54 xxx.xxx.167.183

Ještě jeden point - kamarádka koupila balík od neprověřeného zemědělce, casnil se, že je to bio eko a já nevím co, z nějaký super eko louky. No možná to eko louka byla - plná ocúnu jesenního☹️, přišli na to náhodou při natahování sítě na celý balík, když se z toho začly sypat divný kytky. Celý balík vyhodili. Bylo to labůžo, a to je ještě štěstí, že si toho někdo všim (jakože ta kytka je ňáká divná), jinak by na to frkli sít  a dali koním do krmelce a když to kůň tahá těma debilníma okama, moc možnosti nemá…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.