Aktuálně: 1 951 inzerátů277 090 diskuzních příspěvků19 706 uživatelů

Separační úzkost u psa

DafiŽeryková
DafiŽeryková 14.04.2026, 18:22:56 xxx.xxx.136.20

Jen,jestli se můžu zeptat,Vy ji máte od půl roku??

Jinak-celý život se psy stejný režim,a když jsem se přestěhovala sem,tak Gerovi bylo tenkrát 8 let,a štěkal,rodiče přítele si ho braly k sobě,na vycházky s ním chodily+pouštěly na dvůr,no a po jeho smrti-necelých 14let-rakovina lymfatických uzlin,

kdy jsem věděla,že dostanu Žeryka od táty,který si ho nemohl nechat-stěhování…

Žerykovi byly 4 roky,tak jsem se rozhodla,že si koupím Dafinu.

prostě štěně moje-Žeryka jsem popravdě nechtěla,bylo to-na tady máš psa,a když jsem ho dostala,tak jsem ten den obrečela,když táta odjížděl,protože jsem prostě nechtěla 4letýho nevychovanýho zlýho psa,co kvůli každé kravině vyjíždí a rafe a nenechá na sebe šáhnout…

no Žeryk byl u nás měsíc sám-psi rodičů viděl vždy jen na vycházkách a na dvoře,

a byl smtnej,že si nemá s kým hrát…

a já měla domluvenou Dafinu,což mi rodiče přítele zakázaly,že bude pes chudák sám doma…

no,takže jsem si přes jejich zákaz koupila Dafinu

2měsíční štěně-a řekla tátovi,že přijede na štěněcí dovču…

no,týden jsem měla dovču,týden byl u nás táta a po týdnu,když jsem doma došla z odpolední tak táta 2 ruce obvázaný-jednu zlomenou,druhou naraženou/vykloubenou??-no obě bílý-jedna obvaz,druhá sádra…-Žeryk se těšil na vycházku,a táta se zamotal do vodítka…takže doma marod táta..

no pak jsem měla dost protisměny,takže já šla na jednu do práce a přišel za chvíli přítel z práce,já dělala o víkendu a v týdnu byla doma,

no,a psi úplně v pohodě,žádný štěkání,nic při stejným režimu,při kterým Gero prostě štěkal….

-takže stejný režim-stejný plemeno-jeden to prořval,další v pohodě,dělala jsem vše stejně…

ale ještě jsem chtěla připsat k tomu odcházení/přicházení,tohle jsem nikdy extra nenacvičovala,ale dělám to BOHUŽEL☹️DENNĚ!!když jdu z domu…

xxkrát se vrátím,prolezu v letu barák a odcházím..

pravidelně si do práce zapomínám mobil-domů volám od kolegů…

brýle,hrnek s čajem,tašku s oblečením,rukavice…

prostě pořád něco,a mezitím se občas vrací přítel,a psi leží a čučí na nás…

všechno převracím,psů si nevšímám,a vyšiluju,kde mám mobil,klíče,jééé hrnek…

kolegové se ptají co jsem zase zapomněla…

takže já mám přicházení odcházení xxkrát za den úplně přirozeně,ne jako nácvik,ale proto,že sebou tahám moc věcí,a furt něco zapomínám…

a mým psům už je fuk,že jdu zase xxkrát zpět…

jo a používám věty-čekej-jdui do práce,knihovny,do města,přijdu odpo v noci…,

jinak-psi nám pouštěli,pouští ven rodiče,když jsme pryč,

a když byly psi mladší-tak přes ltnojarní měsíce byly puštění na dvoře,hrály si,já došla dom,oni mě uvítly,a šly si hrát dál…

přitom já mám extrémní až nezdravou závislost na Dafině-bych mohla založit téma-závislost na svým psovi…

a je mi blbý bez ní někam na dlouho chodit….

a denně vydržím ji mít xxhodin na klíně,v noci natulenou na sobě,u čtení v křesle na klíně,zakrytou,u tv na klíně….

a ona jen spokojeně spí,jakože, já vyloženě když jsem doma vyžaduju její přítomnost doslova na mě-dojdu k posteli,vezmu knížku,Dafču a jdu si s ní lehnout….

takže tímhle bych tímto chováním svým řekla,že zhorším její závislost na mě,a dobrý….

a přitom je sama tulidlo,chodí si mi lehat k ramni,k hlavě,na nohy…

ale už po nich nechci vycházky,a vlastně,když nejsem dlouho pryč,tak ani aby je šly pouštět,kolikrát je vzbudím když jedu z odpolední…

vždycky jsem si brala psy před prázdninami,víkendem+jsem měla dovču…,

no je fakt,že Gera jsem si vzala v dlouhodobé neschopence s vycházkama,tam se ta závislost dost projevila…to nebylo moc možností kam odcházet…

Sardullah
Sardullah 15.04.2026, 10:32:27 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele DafiŽeryková z 14.04.2026, 18:22:56

a denně vydržím ji mít xxhodin na klíně,v noci natulenou na sobě,u čtení v křesle na klíně,zakrytou,u tv na klíně….

… tady u té pasáže jsme se se od srdce zasmála… jsem si představila mít Ginu xx hodin na klíně… tak to fákt nechceš… v noci natulenou na sobě? Stačí, že mě zalehne na chvíli a hrozí moje udušení…😂😂😂

Ale rozumim… Gina je mazlinda strašná, ale tak nějak se tulíme vedle sebe… 

DafiŽeryková
DafiŽeryková 15.04.2026, 10:54:34 xxx.xxx.136.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 15.04.2026, 10:32:27

ehmm-srovnáváš medvěda s morčetem-velikostně😀😀😀

jinak-u velkýho psa si můžeš chovat aspon hlavičku na klíně,ne?

pamatuji si když jsem měla dvojici-Gero-knírač malý-10kilo-36cm v kohoutku-ale čtvercový formát

a Dux-9 kilo-kříženec kníračojezevčíka-váha stejná-ale byl dlouhý,takže se prostě blbě choval…

a já na jedněch stopařských závodech říkám kámošovi ze cvičáku-co měl rtw,-to jsem Duxe měla chvilku na klíně…

no-já je mám stejně ráda,ale Dux,tím,že je dlouhej,tak se prostě blbě chová-skládá na klíně-a on-jojo,taky mám doma jezevčíka….

prostě Duxík přečuhoval,a nebylo to u něj pohodlný,tak jsem chovala hlavičku,když u mě seděl..

tak ono to není jen o výšce,ale i o délce…baset,i když není na výšku ,tak se taky na klín moc nevleze…🙂

Anonymní (neregistrovaný) 16.04.2026, 13:07:38 xxx.xxx.127.151
Ph:

Z trosku jineho ranku, ale taky separacka…

Me zacala blaznit starenka - v 9,5 letech? Konecny spoustec asi byl, kdyz jsem prisla o jeji matku - zily spolu cely zivot,  kombinace starecke demence a bubaku v hlave.  Ona je strasny zvykar odjakziva, nesnasi zmeny - ale nejak jsme se s tim naucili zit, pracovat s tim, vychazet si vstric - a byl z ni vlastne normalni pes. Co se ale zaclo dit na stari - predcilo moje ocekavani.

Ze jsou doma jini psi ji bylo uplne jedno, spis i je dokazala vytocit/znervoznit a mela jsem i strach, aby se neco nesemlelo mezi nimi. Demolovala do sebeposkozeni, utikala - jednou mi rozlamala plot =vytrhala prkna - a zdrhla do vesnice.  Zacinala  stresovat ne po odjezdu, ale kdyz vytusila, ze ASI odjedu.  A jak se rozjela - uplne prestala vnimat. Nesla zavolat, uklidnit. Zacala mit neurozachvaty.

Ale je tezke tomuhle predchazet, kdyz ten pes zna  moje zvyky lepe nez ja - to ze asi odjedu pozvala i jen podle toho, ze varim kafe do cestovniho hrnku nebo ze pouziju parfem 😇

Ted to tak nejak zvladame. Ale rok to vzalo…

Nejakou dobu nebyla teda vubec bez dozoru - probehla veterina atd. Byla u kamosky na hlidani (ale ona tam napul bydlela cely zivot , je to jeji druhy domov) - to pomohlo rozseknou uz doma zazity stereotyp nervovani, uklidnila se.  Na ni proste funguje pravidelnost, rutina. Kdyz presne vi, kdy se pujde vencit, kdy se zere atd. Uklidnuje ji to.

Doma pak se mnou cca 1 rok jezdila vsude autem, i do prace = nebyly odchody. Navazala jsem ji vice na druheho psa.  Ma bezpecne misto, kam za ni nejdou ostatni psi. A az pak jsem ji zase zacala nechavat doma s ostatnimi. Po par minutach. Ted uz vydrzi celou prac dobu. Uvidime, jak dlouho.

Ale kdyz vim, ze se neco deje / bude dit -zase si bali ranecek a jde na hlidani. Bohudik, ze je tady ta moznost.  Bez tohohle nevim, jak by slo zvladnout 

To, co popisujete, je dost typická, ale náročná kombinace – ztráta celoživotního parťáka, silná fixace na rutinu a k tomu nástup stáří, kde se může rozjet kognitivní dysfunkce u psů. U citlivých psů to pak snadno přeroste v úzkosti a stavy, kdy úplně vypnou a jedou čistě stres. 

Spouštěč byl jasný – odchod matky. Nejde jen o smutek, ale o rozpad jistot. A protože už mozek není tak pružný, neumí se s tím srovnat. To, že reagovala už na náznaky odchodu (parfém, hrnek), je typické – pes si spojí celý řetězec signálů, ne jen samotný odchod. 

Rutina je u takového psa klíčová, nahrazuje mu jistotu. Stejně tak změna prostředí u kamarádky pomohla rozbít naučený stres navázaný na domov. A postupné navyšování samoty po minutách je přesně správný přístup. 

U staršího psa už to často není klasická separačka, ale kombinace návyku, nejistoty a horší regulace emocí, takže management je základ. Možnost hlídání v tomhle není berlička, ale reálně řešení. 

Vypadá to, že jste z toho vytěžila maximum. Pokud by se to zhoršilo, dá se to ještě podpořit i medikací, ale jinak jste to zvládla přesně tak, jak se to řešit má.

Tenurri
Tenurri 16.04.2026, 13:30:18 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.04.2026, 13:07:38

Možná už je to profesní deformace, ale není ten text náhodou vytáhlý z gemini, či jiného AI nástroje? 😄

sutrik
sutrik 16.04.2026, 15:01:43 xxx:xxx.34e:2f46
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 16.04.2026, 13:30:18

Stopro. Taky mě to napadlo už po pár větách.

Tenurri
Tenurri 16.04.2026, 15:44:21 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele sutrik z 16.04.2026, 15:01:43

Pardon, že plevelím téma separačky, ale já jsem na ty AI příspěvky, obrázky, cokoliv už poměrně alergická…to už lidi nebudou přemýšlet vůbec…švihnou text do AIčka a pak budou všude papouškovat co jim vyplivne, protože to je vše zaručeně pravda…poslední dobou se to objevuje všude, dost článků taky už píše AI…lidi se hádají s doktory a jinými odborníky, protože AI jim přece poradila něco jiného. Zákazníci v IT to samé - vymýšlí nesmysly, protože AI říkala…

Ať raději lidi píšou s chybami, ale svoje vlastní myšlenky…
jako ať si každý používá co chce, ale odpovídat nutně na příspěvek něčím, co psala AI a co vlastně ani nebyl dotaz, aby si někdo připadal důležitě…achjo

Fiona.Praha
Fiona.Praha 16.04.2026, 18:12:55 xxx:xxx.5940:296
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 16.04.2026, 15:44:21

Vidím, slyším, říkám (opak 3 opic 🙂) a myslím si to samé. “Obtěžují” mne videa, u kterých je jasné, že je to nesmysl, ale je fakt, že tím se AI sama učí. Zřejmě je problém si uvědomit, že AI jen tvoří text z dosud zveřejněných textů a vět a rychle je umí vyhodnotit a přebrat, takže bere jako relevantní i naprosté ptákoviny a holé nesmysly. Takhle jsem kdysi četla povinnou školní četbu, přečetla jsem si 3-4 čtenářské deníky a napsala další verzi toho samého. Z povinné četby jsem nečetla nic, přestože jsem od dětství četla dost a vše, ale nikdo mne nikdy nemohl nařknout, že jsem to nečetla a obsah někde opsala 🙂

keriton
keriton 17.04.2026, 18:18:05 xxx.xxx.66.73

Konzultace v Koiře mi přišla fajn, probraly jsme s trenérkou hodně věcí a zaznělo více možností, nápadů. Hodně jsme přemýšlely o příčině, ideální by samozřejmě bylo odhalit nějaký spouštěč. Varianta psa vykastrovat úplně, prý se může ojediněle stát, že organismus na chemickou kastraci jakoby nezareaguje, nějak si to vykompenzuje (poradit se s více veterináři, jak moc se to opravdu stává). Dál pátrat po zdravotních potížích, které by mohly přidávat ke stresu (pár neurčitých věcí už řešíme). Pokusit se psa naučit jiné způsoby ventilace stresu, ale to se mi tu nechce detailně popisovat, třeba až jestli by to pomohlo.

Takže teď mám co zkoušet a o čem přemýšlet, ještě zvážím konzultaci s Markétou Rybářovou (psí nebojsové), ta by to prý mohla vidět více z pohledu veteriny a případně i medikace. 

Pes teďka bývá v kleci a zatím dobrý, ale neberu to jako finální řešení (a on určitě taky ne 😀 ).

kometa
kometa správce
17.04.2026, 18:56:55 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 17.04.2026, 18:18:05

ojediněle se může stát, že organismus na chemickou kastraci jakoby nezareaguje, nějak si to vykompenzuje 

Za mě je klíčové slovo ojediněle. Chemická kastrace je pořád vratná, chirurgická ne.

Snad se dá zjistit hladina testosteronu v krvi, ne? Jestli chemická kastrace funguje nebo ne.

BaLu
BaLu 17.04.2026, 19:12:25 xxx.xxx.230.124
»

Já teda nejsem žádný odborník ani “odborník”,  a možná právě proto bych nikdy neuvažovala o kastraci jako o řešení chování. Nevěřím, že to může být efektivní. 

keriton
keriton 17.04.2026, 19:36:24 xxx.xxx.66.73
BaLu:

Já teda nejsem žádný odborník ani “odborník”,  a možná právě proto bych nikdy neuvažovala o kastraci jako o řešení chování. Nevěřím, že to může být efektivní. 

To mě ani nepřekvapuje. Taky jsem to tak dřív brala. Dnes se setkávám s lidmi, které považuju za skutečné odborníky, a kteří v konkrétních případech vidí ke kastraci dobré a za mě pochopitelné důvody.

V případě současného psa návrh kastrace zazněl zatím od dvou trenérů, a nedivím se, vzhledem k intervalu, v jakém se psovi “vrací separačka” (cca 6-9 měsíců). Tím neříkám, že ho zítra půjdu nechat vykastrovat. Ale určitě se nad tímhle tématem ještě zamyslím.

Plaka
Plaka 17.04.2026, 19:38:27 xxx:xxx.1987:cd34
»

Držím palce, holky z Koiry jsou bezva. Není to s našima pošukama občas jednoduchý. Netvor musel na kastraci kvůli nesestouplému varleti v břiše a musím říct, že se mu tak nějak celkově ulevilo, když ho opustily hormoni. Líp se soustředí, vnímá víc. A to háravky vůbec neřešil. Dneska byl na očkování, kde má spešl zacházení, bo je opravdu blázen. Takže jsme počekali venku, přišel do ordinace, doslova ve dveřích dostal pigáro na povel čekej a šlo se ven. Největší úspěch byl průchod čekárnou plnou psů, koček, lidí, krásně všechny ignoroval, na nikoho nevyletěl, i na váze poseděl v tom rušným prostředí. Málokdo z tamních lidí chápal, proč ho chválím, že mě táhne ven jak kůň, blikaly mu očka ze psa na psa, přesto nezaútočil. 🙂
Přesměrování je fajn, když se zadaří. U jeho adhd lítání u plotu po dvou letech začala zabírat hra s rotvicí, která si rube rukáv. Začíná se k ní občas přidávat a hraje si s ní. Nejdřív ho ale musím od plotu odvolat, čekačka na oční kontakt, povolení jít chvíli lítat a pak si sám už začne s ní hrát, to předtím nehrozilo. Vím, je to něco jinýho než u vás, to jen, že naděje umírá poslední. 

Plaka
Plaka 17.04.2026, 20:06:17 xxx:xxx.1987:cd34
BaLu:

Pokud se se psem pracuje správně a pořád se nic nemění, může kastrace (chemická i klasická) napomoci ke snížení stresu problematického psa, je to efektivní řešení. Kastrace sama o sobě psa samože nepřevychová, není to řešení chování, ale to Keriton nepsala. 

Ph (neregistrovaný) 17.04.2026, 20:12:37 xxx:xxx.4fef:78c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 16.04.2026, 13:30:18

me se na to ani nechtelo reagovat… diskuzim asi za chvili uplne odzvoni …nemam chut diskutovat s AI a uz to pleveli uplne vsude…

BaLu
BaLu 17.04.2026, 21:29:42 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 17.04.2026, 19:36:24

Co to znamená, že se psovi vrací separačka za 6 - 9 měsíců? Jako že je to reakce na hárání fen v okolí?  

No, přeji vám ať se vaše víra v moc kastrace potvrdí.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.