Ono se všemu dnes říká separačka, jakože separační úzkost, ale ona to může být i vloha nebo vrozený instinkt.
Já třeba mám největší problém s Framem, to je takový můj následovatel, pořád na mě z povzdálí dohlíží jak na nějakou ovci.
Úzkostný vůbec není, je opravdu klidný až flegmatický, ale geny mu velí, nenechat mě samotnou na pospas divé zvěři.
Když jdu třeba na hřbitov, co je u nás v lese, musím ho odložit navolno, protože vodítko by přehryzal ( velmi klidně a efektivně), jednou to udělal jako štěně, osvědčilo se mu to a ještě se mi nepodařilo to odbourat ( teda popravdě jsem se na vykašlala).
Nebo se mi stalo na cvičáku..zrovna jsem koukala na obrany, že se mi najednou k noze přitisklo velký teplý tělo a Fram stál vedle mě a taky pozoroval obrany. Schovala jsem se a zjistila, že takovými jemnými, soustředěnými údery tlapy dokáže rozvibrovat závlačku tak, že vyskáče nahoru.
Když ho nechám doma samotnýho a odejdu se psy ( a to se neodvážím když nikdo není v domě) sedne si na podestu schodů odkud má přehled a vyje, a on opravdu výt umí☹️. Ale zase, žádná úzkost v tom není, na kameře vidím, že rozvážným krokem přijde a “ Hlásím polohu, taky se hlašte. Jsem tadyyyyyyyyy..!"
Ale u nás to nevadí, někdo mu prostě řekne “ ticho”, tak to neřeším, ale ideální to teda není, dost jsem to podcenila☹️.
Když s ním zůstane jeden pes, nebo když ho nechám samotnýho a ostatní jsou třeba s někým jiným pryč, nedělá to.
Nebo Gučka.. Když na dýl odjedu, je takový posmutnělý, spí na mém polštáři a blbě žere.
Po dvou dnech se vzpamatuje a rozveselí, ale zase začne výt. Vyje ráno a za soumraku, ostatní se často přidaj.
Dorouš, ten zase čeká u dveří na verandě v křesle nebo když je otevřeno tak u brány, leží tam a spí tak, že má čenich ve škvíře pod ní. Chce bejt první na ráně když se vracím.
Tak nevím..asi by se tomu taky dalo říkat separačka nebo ?