Koně - teplokrevníka jsem koupila už zkušeného, spíš se právě potřebuji učit já. S tím plnokrevníkem, kterého jsem ke stávajícímu koni koupila jako společníka to byl náhlý nápad způsobený nadšením ze zapřaháním a úžasnou povahou toho exdostiháka.
Odpověď na příspěvek uživatele A1 z 06.08.2026, 10:45:37
Jasná věc, tak teda nejprv opravit ten kočár a začít zapřahat s mazákem, třeba rok zapřahat jeho, v terénu, na jízdárně, naučit se odhadovat šířku kočáru, poloměr otáčení, naučit se s opratěmi a bičem, zautomatizovat si vedení koně, povely (povely k odbočení, klasika hot a čehý nebo můžete mít něco svého, slyšela jsem už vozataje řvát i “doprava, doleva, rovně” 😀)… Najíždění do zúžených průjezdů může být ošemetné, často je potřeba koně nechat dojít až skoro za úroveň “futer” a pak ho nechat ustoupit na místě směrem do průjezdu, aby se kočár vešel - situace, kterou s mazákem vyřešíte, ale s nezkušeným koněm to může být problém. Zkoušejte si s kočárem na velké rovné ploše i zacouvat, ať víte, jak se to chová, co můžete čekat, kdyby to někdy byla nevyhnutelná nutnost - pak se lze rozhodnout, zda zkusím vycouvat a nebo třeba raději vypřáhnu, kočár odmanipuluju ručně, a pak si zase zapřáhnu… zkuste si s kočárem nouzové brždění v klusu, opatrně ve cvalu, chování vagonety mě dost překvapilo… zkušený vozataj poradí další užitečné věci.