Aktuálně: 2 685 inzerátů230 278 diskuzních příspěvků18 556 uživatelů

Had nežere

Anonymní (neregistrovaný) 03.02.2024, 06:50:41 xxx.xxx.2.42
Eva:

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám krajtu Královskou a když jsem jí koupila tak mi řekli že s myši přešla na potkany ale vždy při vyprázdňování ten potkan po dvou týdnech šel ven že byl akorát úzký a bez chlupů přišlo mi že ho had nestrávi hodně dlouho mu trvá než myš nebo potkana sežere teď  ta otázkata had mi úplně přestal žrát je tomu tři týdny co nechce 

Obrázek

Kdyz to takto dela je na nej korist moc velka. Vratte se na cas zase k mysim. Potrebuje uklidnit zazivani.

Anonymní (neregistrovaný) 04.02.2024, 23:45:33 xxx.xxx.60.253
Odpověď na příspěvek uživatele Eva z 31.01.2024, 14:07:27

Skuste zvysit teplotu v terariu

Pandinus
Pandinus 07.02.2024, 13:56:20 xxx.xxx.161.10
Odpověď na příspěvek uživatele Eva z 31.01.2024, 14:07:27

Tak předně to není ztrávené, ale vyblité. Za druhé - na vině může být vadné trávení a to z roličných důvodů. Nízká teplota v teráriu, příliš velká potrava, která se v těle rozkládá dříve, než to stačí zpracovávat trávení, absence možnosti se napít, horší varianty jsou pak různé amoeby atd. 

Hada nechat v klidu a nekrmit. Pokud je v dobré kondici (vložte kvalitní fotku), vydrží bez žrádla vklidu i měsíc. Za tu dobu se upraví trávení a pak zkusit zkrmit adultní myš, nebo potkaní hole. Zkrátka aby s tím trávením neměl tak zle. Pokud to udrží a vše je ok, krmit nadále menší kořistí než had povyroste, aby zvládal takovou porci. Pokud to ale neudrží a opět to vyzvrátí, je třeba se obrátit na veterinu a to přes plazy zdůrazňuji. 

Buggyra
Buggyra 08.02.2024, 06:15:26 xxx.xxx.198.226

Na mě to dělá z popisu dojem, že ten had bude dobou dotazu o hladu už třeba dva měsíce… jakože opakovaně vyblitá potrava po 14 dnech (tj. proběhlo minimálně 2x) a teď 3 týdny odmítá… to mi dává minimálně 7 týdnů o hladu do doby dotazu… ☹️

lupus4
lupus4 09.02.2024, 00:21:37 xxx.xxx.205.61

to mi dává minimálně 7 týdnů o hladu do doby dotazu… ☹️

to pro zdravou KK nic není…

tahle ale evidentně není v pořádku a Evička už asi nemá zájem o řešení

Barbora Krninská (neregistrovaný) 27.02.2024, 14:40:10 xxx.xxx.135.243

Dobrý den, mám problém s mojí užovkou domácí, kterou jsem si přivezla nedávno. Pán mi řekl že jí nakrmil a teď bude mít 14 dní půst, tak jsem ji nechala klid, ale  po 14 dnech jsem ji chtěla nakrmit, ale myš si nevzala mysleli jsme si že holátko které dostala je moc velké tak jsme sehnali menší a za 2 dny jsem to zkusila znova ale zase si ho nevzala. Tak se chci zeptat jestli je to tím že ještě nemá hlad, nebo bych pro to měla udělat víc. Také mě napadlo že může být problém, to že krmím mraženou potravou. Předem děkuji za odpověď 

Deaktivovaný (neregistrovaný) 27.02.2024, 16:51:32 xxx.xxx.2.11
Odpověď na příspěvek uživatele Barbora Krninská z 27.02.2024, 14:40:10

Jestli je to male mlade je klidne mozne ze vam ho prodali nerozkrmene. U uzovek domacich bohuzel bezna praxe. 

Užofka Žofka (neregistrovaný) 27.01.2025, 17:32:25 xxx.xxx.36.169

Zdravím. Pořídili jsme krásnou užovku červenou stáří 2,5 roku. Byla zvyklá na krmení 1x týdně mimo terárko v plastovém boxu, kde se v klidu a bez problému napapala. Po převozu do nového domova byla dva dny zahrabaná a trucovala a jen po očku sledovala co se kolem ní děje. Po pár dnech se zklidnila a běžně se ukazuje v celé své parádě. Problém přišel při krmení, kdy po 11 dnech jí byla nabídnuta myš ještě slepé holátko do 5 cm na které byla zvyklá. Zkusili jsme myš dát přímo do terária, ale užovka nejevila žádný zájem, ani když jsme jí myš přidrželi u tlamičky.. Znamená to snad, že když není zvyklá si kořist ulovit sama v terárku, že se to už nenaučí ? Myš ji fakt nařezávat nebudu..Vodu přijímá..🙂Díky za rady..

trojAAAcko
trojAAAcko 28.01.2025, 08:23:33 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele Užofka Žofka z 27.01.2025, 17:32:25

Dobrý den,

jsem rád, že jste po koupi jí nechali být aby si zvykla na nové prostředí. To se moc nestává, protože další majitelé mají občas potřebu vystresované zvíře vytahovat a prodlužovat si tu adaptaci v novém domově.

Jinak k dotazu krmení. Staří 2,5 roku si dovolím považovat už za dospělou Užovku a Vy se snažíte krmit holátky? To už spíše chtělo krmit klasickými myškami. Ty myšky třeba ze zverimexu (a vlastně i z terarijní burzy) nejsou úplně dospělé a v plné velikosti, ale pro Užovku Červenou +- velikostně v pohodě a lepší. Upřímně si nemyslím, že by záleželo na tom zda se krmí v boxu či v teráriu obzvlášť u “nejobyčejnější” Užovky. Tich způsobů jak to zkoušet je hned několik. Ještě nezmiňujete zda holátko bylo živé či rozmražené. Ono je někdy potřeba krmit živými myškami / holátky, protože je to pro ně atraktivnější než něco rozmraženého co se tam jen tak "válí". Pak taky může vadit (se mi už stalo), že mi jedinec nechtěl žrát, protože mu vadila moje přítomnost v místnosti. Buď jsem musel třeba dekou zakrýt terárium aby se cítil sám anebo jsem na chvíli odešel z místnosti což si myslím, že by Vám mohlo nejpravděpodobněji pomoct. Jestli původní majitel dal hada do boxu a někam položil. Potom si šel udělat kávu nebo třeba vyčistit misku s vodou tak had byl sám s kořistí v boxu a neměl žádné rušivé vlivy z okolí. Had který není zvyknutý na lidskou ruku tak mu to může vadit při nabízení myšky u tlamy a nebude jevit zájem. 

Tak prozatím zkuste zakrýt terárium nebo odejít z místnosti aby se více uklidnil. Dále bych přešel na myšky a nevidím problém je kupovat i z toho zverimexu, protože jestli máte jenom jednoho hada tak to ekonomicky až tak hrozný není, ale určitě je pořád lepší z finančního hlediska si dojít na tu burzu. Co jsem si tak zjišťoval tak se jedná převážně o myšky od tich stejných lidí. Jenom zverimex si hodí nějakou marži. Když už někdo potřebuje kupovat třeba 40 myšek tak se ve zverimexu nedoplatí. 😀 Osobně bych se vyhnul mraženým myškám / holátkům a nebudu se rozepisovat proč, ale jsou případy kdy to jinak taky nejde. U jedné L. Campbelli Apricot jsem musel, protože asi měla vadu v zraku a prostě živou myš nedokázala ulovit (vždycky vylítla jinam). Chovat si vlastní pro jednoho hada taky může být nekomfortní - nejen kvůli smradu, ale jakmile se to rozmnoží tak to nejde zastavit. 😀 Při nejhorším se to vždy dá někomu prodat. Předpokládám, že podmínky v teráriu máte v pořádku, ale U. Č. dokáže nějaké odchylky odpustit. 😉 V krajním případě a jako poslední možnost volím ruční krmení, ale to si nemyslím, že ve Vašem případě na to dojde.

Klidně pak napište zda to pomohlo či nikoliv a můžeme zkusit ještě něco vymyslet ještě něco dalšího. Případně dejte i fotku terária. 😉 

Anonymní (neregistrovaný) 28.01.2025, 15:39:52 xxx.xxx.47.152
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 28.01.2025, 08:23:33

Zdravím.. myš (živá) byla ve zverexu povážována ještě za holátko, i když je už ochlupená, ale má ještě slepené oči.. Nabízeli mi nejdříve dospělou myšku, ale zdála se mi moc velká.. tahle má dobrých 5 cm a je pěkně živoučká. V teráriu myš rychle pochopila “která bije” a snažila se zahrabat do bukových štěpků..🙂 nebo schovat do horního kouta do zeleného.. Áďu( užovku)  přítomnost myšky dost zaujala, začala se plazit po celém teráriu, kde jakoby větřila cizího hosta, ale když  potkala myš,  bez zájmu se plazila dál, až zase zalezla do svého horního kouta vegetovat..Je pravda, že při tomto prvním nezdařeném krmení jsem byli přítomni 4 členové rodiny a i když jsme seděli  bez hnutí  opodál. tak se se to Áďe nemuselo líbit. Zkusím ji tedy na druhý pokus zakrýt a nechat ji úplně v klidu..Přidávám foto terária (60cm) kde žije Áďa odjakživa a vypadá tam spokojeně.. Chci ještě přidat nějakou plastovou zeleň na horní okraj a dva nalepovací teploměry, abych věděl přesně jaké teploty v teráriu panují. Terárium je vyhříváno 25 w žárovkou a pod terárko jsem dal  izolační  desku,  aby se teplo vracelo dovnitř.. Dcera ještě  požaduje pro efekt do terárka umístit dekorativní lebku 🙂Díky..

Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 31.01.2025, 09:17:23 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 28.01.2025, 15:39:52

Dobrý den,

omluvám se za menší odmlku. Začnu s teráriem kde bych našel nějaké výtky, ale upřímně jsem už viděl mnohem horší stavy. Jinak kdyby Vás zajímalo více a chtěli nasbírat další užitečný informace tak si Vás dovolím odkázat na mojihadi.cz

https://www.mojihadi.cz/Pantherophis-Elaphe-guttatus.html

Pán už chová běžné hady spoustu let, jezdí na burzy apod… a sám jsem od něj čerpal inspiraci třeba při tvorbě inkubátoru. Párkrát jsem se s ním bavil i s jeho paní na burze a jsou velice ochotní.

Ohledně toho krmení. Zřejmě jsem Vás špatně pochopil ohledně holátka / myšky a asi se jednalo o “medvídka”, ale to už je teď docela nepodstatné. 

Je pravda, že při tomto prvním nezdařeném krmení jsem byli přítomni 4 členové rodiny a i když jsme seděli bez hnutí opodál.

Naprosto chápu takové nadšení a nutnost pozorovat lovení místo koukání na televizi. 😀 Sám pořád mám takové nutkání.

Dcera ještě požaduje pro efekt do terárka umístit dekorativní lebku

Taky jsem byl od přítelkyně donucen jedno terárium vybavit lebkou pro efekt. 😀

Každopádně dejte pak vědět zda to zakrytí terária pomohlo či nikoliv. Já jsem nad tím ještě přemýšlel a napadlo mě pár možností jak by se to ještě dalo pořešit, ale nejdříve bych to udělal postupně s nějakým časovým odstupem.

Anonymní (neregistrovaný) 03.02.2025, 19:01:00 xxx.xxx.47.152
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 31.01.2025, 09:17:23

Zdravím.. 

Od té doby jsme nabídli myš 3x..Buď v teráriu, které jsem zakryl a nechal ji úplně v klidu bez obecenstva asi hodinu... pak také v plastovém boxu úplně v klidu asi hodinu.. Výsledek je, že se pomalu stávám i chovatelem  1ks bílé myši, kterou tak stále udržuji naživu 🙂 k další nabídce . Vypozoroval jsem, že myš sice u hada vzbudí zájem, ale když se k  myši dostane. “tváří v tvář”, tak se had otočí a plazí se pryč.. Co jsem se tak načítal a nasledoval informace o chovu, tak to není žádný velký malér..že vydrží dlouho nepapat..a že krmení jednou týdně u 2,5 roku starého hada je příliš.. budu jí teď myš nabízet po dvou třech dnech, raději navečer, kdy je aktivní.. Jinak je Áďa úplně v pohodě. Nalepil jsem jí do terária páskové teploměry a tak si je  občas zblízka prohlíží..asi sleduje aktuální teplotu  🙂   (24st v levém rohu a 30 st. v pravém rohu). K obnažené žárovce ani nepáchne, možná se už v minulosti připekla a dává si pozor. Za to jsem ji jednou přistihl, omotanou kolem krytu žárovky večer po vypnutí světla..Zkusím pro jistotu  domyslet drátěný kryt žárovky , ale hřeje jí tam 25 W žárovka a ta není nijak moc horká.. aspoň pro mě ne.. 🙂. Myslím si, že má Áďa na svoji velikost menší hlavu, než by měla mít..to prý může být tím, že byla doposud živena menší potravou, než kterou potřebuje.. je to ale pouze můj dojem a nevidím v tom problém.. Jednou jsem ji přistihl, jak bezděky otevřela dokořán tlamku ..jako by si “zívla” nebo se protahovala.. od té doby nemám obavy, že nebude baštit větší myši.. 🙂..Jdu si s ní pokecat a vyložit jí správné stravovací návyky..ráda poslouchá, když se na ni mluví..Co se týče terária dostane do roka a do dne nové větší .. Samozřejmě se na odkaz pro rady k chovu podívám..ale už jsem jich shlédl tolik, že můžu začít radit ostatním 🙂🙂.

Anonymní (neregistrovaný) 03.02.2025, 19:02:07 xxx.xxx.47.152
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 31.01.2025, 09:20:25

Ona to nakonec dá 🙂

trojAAAcko
trojAAAcko 05.02.2025, 21:32:20 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 03.02.2025, 19:01:00

Zdravím,

poslední dobou je to se mnou trošku marný s tím časem abych se mohl trošku pověnovat různým problémům včetně pomoci Vám. 😀 

Výsledek je, že se pomalu stávám i chovatelem 1ks bílé myši, kterou tak stále udržuji naživu 🙂 k další nabídce .

To se může stát a asi buďte rád, že nemáte třeba Krajtu Královskou u které je to “běžné”. Začínající chovatelé / majitelé trpí právě na to, že si Krajta může dát hladovku a několik měsíců nežere. Každopádně máte myšku která Vám sežere i nějaké ty zbytky z kuchyně. 😀 

Co jsem se tak načítal a nasledoval informace o chovu, tak to není žádný velký malér..že vydrží dlouho nepapat.

Samozřejmě, že to není průšvih, ale úplně bych to taky nepřeháněl. Já jsem to předtím chtěl trošku nastínit, ale nechtěl jsem aby si to někdo nevzal nějak špatně tak jsem to přeskočil.

Nalepil jsem jí do terária páskové teploměry a tak si je občas zblízka prohlíží..asi sleduje aktuální teplotu 🙂 (24st v levém rohu a 30 st. v pravém rohu). K obnažené žárovce ani nepáchne, možná se už v minulosti připekla a dává si pozor.

Mně osobně ty páskové teploměry úplně nepřesvědčily. Jsou to takové jednorázovky s nejistým (velkým rozptylem) výsledkem teploty. To je jako ten ručičkový O-Meter od Exo Terra. Já se držím jedné rady co mi říkal jeden chovatel před x lety takže to není z mé hlavy. Jde o to nastavit teploty tak aby chovaný jedinec trávil čas 50 na 50 - to znamená aby jedinec trávil čas 50% času mimo výhřevu a 50% u výhřevu v rámci třeba dvou týdnů takže se jedná spíše o dlouhodobé pozorování. Mně se to osobně osvědčilo a samozřejmě, že mám měřáky abych věděl jaká je teplota, ale spíše z orientačních důvodů a zápisu do bloku. U tich složitějších drůhu pak stačí málo a můžou přestat žrát kvůli sebemenší výchylce. Jestli se připekla něco více o žárovku tak by to mělo být někde vidět, ale co jsem si všimnul třeba u svých Korálovek tak krátkodobá paměť ano, ale po týdnu mi přišlo, že nějaká zkušenost se někam ztratila. 😀

Zkusím pro jistotu domyslet drátěný kryt žárovky

Jestli přemýšlíte nad drátěným zakrytím výhřevu tak máte moje uznání. 👍 Nejen, že je to super a když vynechám legislativu tak se jedná vždy o zdraví zvířete. Upřímně jsem ještě neslyšel od začíajícího chovatele, že by šel do tohoto typu ochrany anebo minimálně o tom věděl. Třeba ty rádoby “zkušené” chovatele ze sociálních sítí kolikrát o tomto typu zakrytí ani neví, ale hlavně, že začínajícího chovatele zkritizují a pak napíšou jak jedno z nejméně nenáročných zvířat chovají 15 let a vyznají se v teraristice. 😀 Jinak jsem někde na Amazonu viděl přímo takové “klece” na žárovky, ale nevím zda se mi to podaří dohledat, ale pokusím se aspoň z důvodu inspirace pro tvorbu svého krytu. Když si zítra vzpomenu tak se zkusím podívat.

Myslím si, že má Áďa na svoji velikost menší hlavu, než by měla mít..to prý může být tím, že byla doposud živena menší potravou, než kterou potřebuje.. je to ale pouze můj dojem a nevidím v tom problém.. Jednou jsem ji přistihl, jak bezděky otevřela dokořán tlamku ..jako by si “zívla” nebo se protahovala.. od té doby nemám obavy, že nebude baštit větší myši..

Jejich šupiny jsou dost pružné a dokážou otevřít tlamu poměrně dost, ale to samozřejmě je pořád důležité volit správnou velikost a nic nepřehánět. Z jednoho důvodu se může stát, že had se bude “bát” z tak velké kořisti a nikdy si netroufne. Takže určitě nezkoušet například potkany apod… Jinak ze zajímavosti tak otevření tlamy jsou rekordmani “vejcožrouti”. Nechci tvrdit blbosti, ale pokud si dobře vzpomínám tak dokážou otevřít tlamu o 25 násobek (tou hodnotou jsem si nejsem jistý) než mají normálně. Zkuste si ve volném čase najít třeba video jak moc dokážou tito hadi otevřít pusu. 😀 Užovka toho úplně schopná nebude samozřejmě.

Jak jsem výše říkal tak jsem trošku zapřemýšlel a napadla mě jedna věc která mě měla napadnout hned a stydím se, že se o tom zmiňuji až teď. Jeden z problému proč se jí nechce žrát je možnost blížícího se svleku. Neříkal Vám předchozí majitel kdy měla Áďa poslední svlek? Nevšimnul jste si zakalených očí? Mně kolikrát přestanou někteří přestat žrát klidně týden před tím než se jim zešedivý oči. Z fotky mi teda nepřipadá, že by byla vybledlá barvami na těle, ale svlek bych vůbec nevylučoval jako jednu z možností. Ty moje Korálovky by teda žraly pořád, ale jiné druhy dávají fakt stávku dokud se nesvlečou. Já se třeba při koupi na to ptám na svlek abych mohl lépe předpovídat další svlek, ale už jsem nějaký pátek nic nekupoval takže jsem z toho malinko vypadnul. 😀 

Ještě pro Buggyru:

Možná byste se divila kolik lidí si opravdu dává kameru do terária a z práce “stalkují” své mazlíčky. 😀 Jeden můj kolega třeba používal kamery domu na stalking svého pejska. 😀 Ještě si nastavil čtvereček na jeho boudu a v případě pohybu mu přišlo upozornění. Vždy jak přišlo upozornění tak přestal pracovat a klidně hodinu svého pejska pozoroval přes telefon v práci. 😀 Já asi nejsem tak “bizardní”, ale když někomu to udělá radost a to dané zvíře to vlastně není nijak neovlivňuje tak asi proč ne, ale já něco takového asi dělat nebudu. 😀

Buggyra
Buggyra 06.02.2025, 06:40:40 xxx.xxx.198.226

Chlap sleduje jistého Peťka z Chorvatska, no a co by sledoval, kdyby ten chlapík neměl u terára (terárií, desítek, možná stovek, hl. bezobratlí) kameru, žejo 😀 Takže vím, že to tak dělají.

Anonymní (neregistrovaný) 06.02.2025, 18:06:49 xxx.xxx.38.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 05.02.2025, 21:32:20

Zdravím.. tak se nám Áďa konečně napapala.. nechal jsem jí v plastovém boxu o samotě asi hodinu.. nejdřív zase dělala, že se jí to netýká a hledala kudy by vajchla 🙂.. Za hodinu jsem přišel a bylo po večeři.. v teráriu se zavrtala do štěpků a jde trávit.. Byla trochu podrážděná…no jako každá ženská .🙂 Takže  tři týdny půstu  budou pro ni  asi OK. Příště to zkusím už po 14 dnech a uvidí se..Co se týká svleku, tak ten proběhl před asi 5 ti týdny.. takže na další je ještě čas.. projel jsem  vaše doporučené stránky chovatele z Plzně a musím říct, že to je teda něco..hned bych si vybral mazlíka PR 1-325 Krajta královská.. ten je prostě třída ;-) Máte taky nějaké foto chovu k zveřejnění ?.. Díky..

trojAAAcko
trojAAAcko 06.02.2025, 20:32:52 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.02.2025, 18:06:49

Tak jsem rád, že jste docílil toho čeho jste chtěl. Je super, že víte cca poslední svlek a jak říkáte - je ještě čas. Jen bych ještě dodal ohledně manipulace. Když se krmí mimo terárium tak poté opatrně přemístit zpět - to znamená co nejméně pohybu s hadem, žádné zbytečné mazlení apod…, ale to jste určitě nedělal a víte. 👍

Ano, p. Vyskočil je super člověk i s jeho nabídkou. Já osobně nemám kladné postavení k takovému křížení za získáváním různých mutací a nechci to podporovat, že bych si to kupoval, ale dobře se na to kouká. 😀 Pokud bych někdy udělal výjimku tak by se muselo jednat o Blue eye Lucy (Leucistic) Python regius - Krajta Královská, ale poslední cenovky co jsem viděl se pohybovaly kolem 8 tisíc a za takové finance mám momentálně úplně jiné využití. 😀

Jinak ohledně fotek. Něco jsem dohledal a dneska jsem rychle udělal pár fotek než se zhasnulo. 

1. foto - Jsem udělal dnes abyste viděl jaký nepořádek momentálně mám když to mám provizorně přemístěný v obýváku, protože původní místnost kterou jsem na to měl vyčleněnou je rozbouraná a zbývá mi tam ještě nějaká práce. Komplet systém regálu, materiálu apod… bude jiný, ale uvidíme kdy zase pokročím. Po levé straně je vidět klec od Aratingy využívaná spíše na přespání či když nejsem s přítelkyní doma jinak je pořád puštěný a ta podlaha doopravdy tak čistá není. 😀 U nás to totiž je kombinace jednoho papouška a dvou Popelek na uklízení. 😀 

2. foto - Též dnes odfocené. Vyčištěné dvě terária a to pravé mám rozdělané pro Lugubrisy, ale moc jsem během týdne nepokročil. Po pravé straně je něco na hraní pro papouška. Ty prolézačky jsou přes léto za oknem kde jsem udělal rám s pletivem takže papoušek si může na sluníčku hrát a my s klidnou duší mohli větrat (okno máme úplně otevřené) aniž by nám mohl ulítnout. S přítelkyní už tak 4 týdny děláme nové a lepší prolézačky, ale nějak se nám to nedaří - tím mám na mysli, že jsme ještě nezačali. 😀

3. foto - Jen na ukázku jaký myšky jsem u sebe měl a jak s těžkým srdcem jsem je pak krmil. Některé jsem “prodal”, protože mi jich bylo fakt líto a nějak si už nevzpomínám kde jsem je vlastně sehnal. 😀 Teď samozřejmě mám už jen bílé.

4. foto - Terárium s 0,1 A. Squamigera kde byla zezačátku když jsem jí koupil.

5. foto - 1,0 A. Squamigera též zezačátku - teď je spolu se samicí ve větším terárium, ale budu muset je oddělit a pořešit pár problémů. Moc se jim žrát nechce a pomalu mi docházejí nápady co s nimi.

6.-8. foto - Terárium pro 1,0 V. Ammodytes, tam jsem naházel přírodní větve (tepelně ošetřené), úkryt je vyměněný a větší, ale stejně tam moc nebývá. Spíše tráví čas pod větvemi a kolikrát mi to chvíli trvá než si ho najdu. 

9. foto - To je 0,1 V. Ammodytes abych dopároval svého samce a pořizoval jsem jí poměrně nedávno, jedná se o F1 v žluté kombinaci (přírodní) - viděl jsem její rodiče když jsem byl u pána si jí vyzvednout ve Varnsdorfu. Ještě bych našel fotky mláďat který mi posílal a na živý pohled je to něco nádherného. Ještě dodám, že je to opravdu živel - ničeho se nebojí, “střílí” na všechno co se hýbe a je jí jedno co to je.

10. starší foto po předělání terária - tam máme Krajty Královské 1,1 (v ložnici). Stěnu jsme dělali sami doma, hodně jsme improvizovali a moc se to nevyvedlo. Tak je naplánovaná předělávka, ale zatím není určené datum. Za mě je to přijatelné, ale ještě jsme měnili substrát, úkryty, že všichni žerou, svleky v pohodě, ale jako majitelé spokojeni nejsme se stavem. 😀 Na fotce je asi jenom samec.

11. - 13. foto - Spíše co ještě doma máme jako menší “zpestření”. 11. je 1,0 Aratinga Sluneční který mi rád zalezá pod tričko a prostě usne. 😀 12. Damon variegatus - mám 1,1 a 13. fotka je Tliltocatl albopilosum jako mládě, ale teď už ho neodfotím. Vše už se zhasnulo a půlka zvířátek je zazimovaná takže nemůžu rušit, ale už se jedná též o dospělce. 

Takže máme doma docela dost živo, práce, starostí, ale finance se už tak rychle nerozrůstají bohužel. 😀

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 06.02.2025, 22:58:24 xxx.xxx.38.37

Moc hezké.. ale vypadá to značně jedovatě ☹️ ..Do toho bych osobně  nešel.. ale chci se zeptat ještě na jednu věc. Není mi úplně jasné jak je to se zimováním hadů.. to se jim přes zimu nějak upraví denní režim a teplota ..to by se dalo dohledat, ale “musí ” to tak být vždy u všech hadů, nebo se bez toho obejdou... nebo to vyžadují jen některé druhy ?..Díky..

trojAAAcko
trojAAAcko 07.02.2025, 08:55:04 xxx:xxx.26f:5dcd
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.02.2025, 22:58:24

Bohužel k mému štěstí pokaždé když se mi něco libí tak to je skoro vždy jedovaté. Upřímně jedovatí hadi nejsou dle mého tak agresivní jak si mnozí asi myslí. Zatím jsem vysledoval, že jsou klidnější povahy než nejedovatí. Pokud teda je nějak nechtěně nevyprovokuji tak nezaútočí a má to své důvody. Jinak určitě kdo se na to necítí tak by se tomu měl vyhnout. S nimi je dobré zacházet s rozumem, s klidnou hlavou apod… a vystresovaný člověk s klepajícím hákem není úplně vhodný. Sem tam se objevují případy ušknutí chovatele a nemusí to dopadnout vůbec dobře. Já jsem rád, že se mi to úspěšně daří bez uštknutí, ale jednou už jsem měl na mále kdy Cerastes Cerates při rozkrmování vylítla z prstů, otočila se a jedovým zubem přejela po nehtu. 

Jinak k Vašemu dotazu. Kdybychom vzali všechny druhy co existují tak všechny se nezimují, protože jsou druhy z tropických lokací kteří mají jednoduše řečeno cyklus období “sucha” a “dešťů” - jako příklad jsou právě třeba A. Squamigera. Když si vezmeme druhy kteří zimují tak jsou takové dvě skupinky (za mě je jen jedna - zmíním níže). Jedna skupinka nutně nevyžaduje zimování a ta druhá to vyžaduje a nezáleží zda chovatel je chce pářit či nikoliv. Pokud chce někdo pářit tak je zimování nutnost, ale jsou případy kdy se spáří i bez zimování, ale je to docela riskantní a rozhodně nedoporučuji. Za mě je jedna skupina a to je, že zimovat všechny a nezáleží zda daný druh to nutně vyžaduje či je v plánu pářit nebo ne. Mám k tomu jednoduchý důvod a to je přirozený cyklus pro zvířata. V přírodě by neměli na výběr. Pak jde taky o to, že si zvířata odpočinou a udělá se takový “reset”. Takové informace ohledně zimování jsou dohledatelné. Teď si nejsem jistý, ale myslím, že zrovna U. Červená to “nepotřebují”, ale osobně bych zimoval i tak. Mám doma 10 let starou samici Krajty K. kterou jsem kupoval minulý rok a paní jí za celou dobu nikdy nezimovala a neřekl bych, že by jí to nějak uškodilo - normálně žere, svleky apod… v pořádku, ale já jí to zimování už dopřeju.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.