Matúš Dubec10.01.2013, 23:35:46xxx.xxx.112.26Tak sezonu som zahájil až dnes a vtáky dostali budky,bohužial skôr sa nedalo. Na sezonu su pripravené: 3 páry alexandrov malých,dva páry alexandrov velkých a jeden pár žakov tak budem informovať postupne ako sa to vyvíja:)
fylip15.01.2013, 18:08:55xxx.xxx.162.247Matuš, parádní zimoviště, fakt bomba. :)
Přidám informace o mých vousáčích.
Jeden, můj původní chovný pár mám v zimovišti, kde jsou mimo ně ve voliérách ještě amazónci černotemenní a eklekti.
Teplota v místnosti neklesá pod 10 stupňů. Po přemístění do zimoviště se u obou ptáků znovu objevil problém, s kterým jsem je koupil, protože pocházeli z bytu. Oba mají na zádech dost "suché" peří a celkově se mi zdá, že je nějak neumím dostat do 100% kondice, ve špatném stavu ale nejsou.
Druhý chovný pár, který jsem zakoupil v létě mám na zimu ve společné voliéře s nevytápěným záletem, kde klesá teplota až k -8, podle aktuální venkovní teploty, spolu s horákama jedním párem korel. Tento pár je v 100 % formě a kondici, mají uhlazené peří, za celou dobu, co jsou v této voliéře - to je asi od poloviny listopadu - jsem je snad neviděl, že by seděli načepýření, neustále jsou venku, kde je o hodně větší mráz, hrají si ve sněhu, zakřičí si a celkově na ně má to, že se dostanou na vzduch a na sluníčko perfektní vliv. Nikdy bych nevěřil, že mezi těmito páry bude takový rozdíl, ještě vzhledem k zimovišti a nevytápjenému záletu. Navíc první pár dostává plnou stravu, to znamená mimo zrní i ovoce a zeleninu a to každý den, druhý pár ne, protože by ovoce okamžitě zmrzlo. Jen sem tam trošku dostanou.
Nejspíš si jsou vousáči s alex. čínskýma podobní i v jiných věcech, než jen ve vzhledu. :)
stewe15.01.2013, 20:36:12xxx.xxx.8.2Ahoj Filipe,takze si myslis ze bych mohl chovat alexandry vousate venku bez pritapeni ale se zaletem?mam to podobne jako ty,pri velkych mrazech je uvnitr max.7-8 pod nulou..nebudou trpet?diky
fylip15.01.2013, 20:44:22xxx.xxx.162.247Ahoj,
pokud tam je při velkých mrazech opravdu tak -8, tak si myslím, že ano, mojí určitě netrpí, jde to opravdu poznat. A to je minulý chovatel ještě loni zimoval při nule.
Každý večer se na všechny ptáky chodím dívat a dokonce ani nespí načepýření, tak jako u Austrálie třeba penanti, nebo horáci, to mě opravdu překvapilo.
stewe15.01.2013, 20:47:41xxx.xxx.8.2A jeste se zeptam na hnizdeni,jelikoz ptakum netopim tak bych potreboval aby hnizdily na jare..jak hnizdej tobe?chce to asi ptaky kteri se na jare narodily ze je to tak?
fylip15.01.2013, 21:02:00xxx.xxx.162.247Zdá se mi, že u alexandrů putuje takový "mýtus", že hnízdí stejně jako třeba poicephalusi i u nás hlavně v zimě - není to pravda. Co já vím, tak většina chovatelů je odchovává právě na jaře, samozřejmě, když jim v zimě topíte, tak zahnízdí i v zimě.
Mi loni zahnízdili poprvé tuším v dubnu a podruhé v červnu, ale nejsem si jistý, musím se podívat a napíšu Vám to tady. Druhý pár známému, od kterhoé jsem je loni koupil taky hnízdil na jaře. :)
Stejně tak mi na jaře - v dubnu hnízdili alexandři malí, když jsem je choval a znám plno dalších chovaelů, kterým různé druhy alexandrů hnízdí na jaře, stačí jim k hnízdění v zimě neposkytnout podmínky a na jaře je zprávně nakopnout. Pokud se povede na jaře odchov a budete mít zájem, tak dejte vědět, mám dva páry a kdyby se náhodou povedl od obou, snad bych uměl sestavit nepříbuzné páry, letošní odchov byl opravdu nádherný. :)
anonymní (neregistrovaný)15.01.2013, 21:20:22xxx.xxx.8.2Nooo,to je zajimava nabidka:)odkud ses,ja az z Krkonos ale mozna bych si nakej vejlet mohl udelat a dame rec:)zatim diky a cau,at se dari:)
fylip15.01.2013, 21:28:17xxx.xxx.162.247Tak z Krknoš to máš ke mě trošku z ruky, ale kdyby jsi chtěl mohl by jsi to potom nějakou pěknou neděli spojit i s nedalekou burzou v Přerově. :) Ještě jsem ale letos nic neodchoval, takže je to hodně předběžné. :D
stewe15.01.2013, 21:35:03xxx.xxx.8.2Takze ses nekde od Prerova,fiiiha to je dalka:)ale nic neni vyloucene:)a na burze v Prerove sem jeste nebyl,jezdim do Tyniste a do Sobotky ale ne moc casto..obcas sem zajdu a pokecame co noveho:)a jeste,nemas nahodou net stranky,mrknul bych se,uz sem videl par fotek s tveho chovu..mas to super:)skoda ze me sem nejdou davat fotky,nevim proc,ale chodim na faunu...
fylip15.01.2013, 22:16:43xxx.xxx.162.247Mám, ale nejsou aktualizované, nejsem zrovna technický tip. :) Jestli se chce podívat a máš FB, tak si mě přidéj. :)
fylip15.01.2013, 22:17:37xxx.xxx.162.247Mám tam dost fotek, víc než kde jinde. :)
No, úplně kousek od Přerova ne, spíš kousíček od Opavy, ale když už pojedeš takovou dálku, můžeš to s Přerovem spojit. :)
fylip17.01.2013, 20:13:50xxx.xxx.162.247Stewe: Přidéj si mě do přátel a ukážou se Ti, mám všechno pro ty, které nemám v přátelích zablokované.
Michale, jeden pár, který mi loni i poprvé odchoval jsem měl ve voliéře cca. 1,5x90x2 se záletem 1,30x80x2, teď je zimuji v menší voliéře, cca 1,5x1x1 (d,š,v).
Drhý pár, který jsem koupil později jsem měl přes léto ve společně voliéře s horskýma a korelama, která má rozměry 4x1x2 a teď jsou v menší voliéře, opět spolu s horákama, protože tato voliéra má netemperovaný zděný zálet. Je to vlastně ta, v které přes léto první pár hnízdil.
Na jaře opět přesunu oba páry tak, jak byly přes léto a snad se povede u druhého páru odchov ve společnosti horáků, uvidím. :)