Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Rys pardálový

Lynx pardinus

Rys pardálový

Lynx pardinus

Rys pardálový

  • Výskyt: Iberský poloostrov, Španělsko
  • Délka těla: 80-105 cm
  • Hmotnost: 15-25 kg
  • Březost: 70 dnů
  • Počet mláďat: 1-3 ks
  • Potrava: Králíci, savci, drobní savci
Rys pardálový
Kam se řadí?

Rys pardálový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Feloidea
  • Čeleď: Felidae - kočkovití
  • Podčeleď: Felinae - malé kočky
  • Rod: Lynx - rys
Rys pardálový
Kde žije?

Rys pardálový

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 04.12.2013, 22:34
5 647 3 minuty čtení

Dříve označován jako rys iberský nebo též rys španělský.

Charakteristika

Délka těla 80-105 cm, ocas 12-13 cm, hmotnost 15-25 kg, výška v krčku 60-70 cm.

V průměru jde o šelmu menší a lehčí než je rys ostrovid, jemuž se do té míry podobá, že je někdy považován za jižní rasu ostrovida (L. I pardina). Podle nových výzkumů je to však samostatný druh. Rys pardálový se vyznačuje zřetelnější kresbou než rys ostrovid, zvláště na hřbetě, kde je řada tmavých skvrn na červenohnědém pozadí. Tato kresba pokračuje ve skvrnách nebo pruzích přes boky až na nohy. Také ocas je takto vybarven až po menší černou špičku, která končí tupě jako u ostrovida. Na nohou kresba chybí; na uších jsou poněkud kratší štětečky (3 cm dlouhé), zato barevný kontrast s pozadím je ještě výraznější. Bradka je tmavá lemovaná, což je jedním z rozlišovacích znaků tohoto druhu. Velikost skvrn na srsti může silně kolísat, ale v každém připadá je zřetelnější než u ostrovida. Často se vyskytuje základní rudohnědá barva.

Výskyt

Horské lesy Iberského poloostrova s křovinatým hustým porostem a členitým reliéfem. V jihozápadním Španělsku se tito rysové vyskytují i v rozlehlých oblastech pobřežních dun u ústí Guadalquiviru (Coto Doňana). Snášejí mnohem snáze horké podnebí, jsou lepší šplhači a obývají i území s řídkou vegetací, pokud jsou k dispozici skalní rozsedliny a podobná místa k úkrytu.

Způsob života

Rys pardálový má podobné zvyky jako ostrovid, i když s přizpůsobením jinému biotopu. Stahuje se raději pod stromy, kde přes den odpočívá, ještě častěji než ostrovid přepadá kořist ze zálohy. Protože je štíhlejší, snadněji skáče, nevyhýbá se bažinám a podle potřeby plave. Jeho srst je řidší, protože ho nemusí chránit před tak nízkými zimními teplotami. Obecná se podobá způsobem života více svým africkým příbuzným než severskému druhu. Ostrovid se vyvinul tak, aby přežil v chladném severském podnebí, takže byl schopen dokonce přejít zamrzlou Beringovu úžinu a proniknout do Ameriky. Rys pardálový naopak zůstal věrný svému africkému prostředí a v Evropě se vyskytuje jen v okrajové jižní zóně.

Potrava

Malí savci do velikosti srnčí zvěře, hlavně však králíci a myši, někdy i zajíci. Větší kořist přemůže mohutným zakousnutím do šíje. Protože jde o druh poměrně vzácný se skrytým způsobem života, je o jeho potravních návycích a dalších zvycích poměrně málo známo.

Rozmnožování

Páří se v únoru nebo březnu, po 70 dnech březosti se rodí 1-3 mláďata (nejčastěji dvě). Za 15-17 dní otvírají oči a ve třech týdnech se potulují kolem pelechu. S přibývajícím stářím roste i jejich hravost. Po vyrušení je matka přenáší na jiné chráněné místo.

Další zajímavosti

Rys pardálový je kriticky ohrožen a vyžaduje maximální ochranu, je uveden v Červené knize IUCN. Nyní žije rys pardálový v přírodě volná jen několik desítek až stovek párů tohoto krásného zvířete.

Z dalších kočkovitých šelem se v Evropě můžeme setkat s kočkou bažinnou (Felis chaus), která je vázána na stepi v okolí Kaspického moře.

Názvy ve světě

Rys pardálový

Anglicky: Spanish Lynx, Německy: Pardelluchs, Ázerbájdžánsky: İspan vaşaqı, Holandsky: Spaanse lynx, Chorvatsky: Iberski ris, Slovensky: Rys španielsky, Španělsky: Lince ibérico

Mohlo by vás také zajímat

Rorýs obecnýRys ostrovidLišaj pryšcovýRorýs velkýPěvec ryšavýRys červenýKrysa obrovskáSrstín krysíKrysa obecnáKrálík rys

Foto: http://www.enfoque10.com

Podělte se s námi o názor na tento text →