Aktuálně: 4 426 inzerátů179 675 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Strakapoud malý

Dendrocopos minor

Strakapoud malý

Dendrocopos minor

Strakapoud malý

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 24-29 cm
  • Hmotnost: 18-27
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubace: 12-14 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Mšice, mravenci
Strakapoud malý
Kam se řadí?

Strakapoud malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Picidae - datlovití
  • Rod: Dendrocopos - strakapoud
Strakapoud malý
Kde žije?

Strakapoud malý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
5 193 2 minuty čtení

Znaky

Strakapoud malý je pták velikosti vrabce, vzhledem i velikostí ale pravý datel. Sameček má červené, samička hnědavě bílé temeno.

Prostředí

Menší nebo řídké smíšené lesy, kde je na stromech co nejvíce suchých a ztrouchnivělých větví.

Rozmnožování

Přestože je tak drobný, je strakapoud malý důkladný bubeník. Jeho bubnování má frekvenci asi 30 úderů za sekundu, takže je vnímáme jako hučení. Na jaře někdy bubnuje každých 5 sekund. Samička bubnuje také, ale ne tak často. Přídavkem k bubnování bývá jasný trylek.

Oba partneři připravují každoročně pro hnízdění novou hnízdní dutinu s vletovým otvorem o průměru 32 mm. Umísťují ji v různé výšce na zpuchřelém kmeni a často o ni musejí bojovat s nejrůznějšími druhy, které s oblibou v takových dutinách hnízdí. Na vejcích sedí 12 až 14 dní oba rodiče, v noci hlavně sameček. Hnízdění se odbývá v květnu a v červnu, mláďata zůstávají na hnízdě 20 až 23 dny. Když mladí ptáci vylétnou, rodina se brzy rozpadá. Rodiče spí v dutině, kterou si v případě potřeby sami vytesají, po celý rok.

Potrava

Strakapoud malý není příliš horlivý tesař. Potravu si vyhledává většinou v korunách stromů na slabých větvích, které velcí datli přehlížejí. Z listů sbírá především mšice a z větviček puklice, značnou část jeho potravy tvoří mravenci. Ačkoli je malým datlem, vyžaduje velký revír.

Názvy ve světě

Strakapoud malý

Anglicky: Lesser Spotted Woodpecker, Holandsky: Kleine bonte specht, Chorvatsky: Mali djetlić, Islandsky: Stubbspæta, Italsky: Picchio rosso minore, Maďarsky: Kis fakopáncs, Německy: Kleinspecht, Norsky: Dvergspett

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Foto: http://www.luontoportti.com

Podělte se s námi o názor na tento text →