Aktuálně: 4 425 inzerátů179 596 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Rybák rajský

Sterna dougallii

Rybák rajský

Sterna dougallii

Rybák rajský

  • Výskyt: Téměř celý svět
  • Velikost: 38 cm
  • Počet vajec: 1-2 ks
  • Inkubační doba: 21-22 dnů
  • Potrava: Rybky
Rybák rajský
Kam se řadí?

Rybák rajský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Podřád: Apodi
  • Čeleď: Laridae - rackovití
  • Podčeleď: Sterninae - rybáci
  • Rod: Sterna - rybák
Rybák rajský
Kde žije?

Rybák rajský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 06.03.2014, 19:00
2 606 2 minuty čtení

Znaky

Dlouhý 38 cm, stejně velký jako rybák dlouhoocasý. Rybák rajský má zvláště dlouhá křídla, která v klidu daleko přečnívají špičku ocasu. Zobák je černý, v létě s červenou základnou. Létá klidněji než rybák obecný a má odlišný hlas: „áách". Ve svatebním šatu má břišní strana světle růžový nádech.

Prostředí

Je rozšířen takřka po celém světě v maličkých, isolovaných hnízdních koloniích. Nejsevernější z nich jsou ve Skotsku, nejjižnější v tropech. Hnízdil už i na Severofríských ostrovech. Rybák rajský je značně rozšířen, zároveň však je velmi vzácný. Evropští rybáci rajští po vyhnízdění odtahují, přesto nejsou jejich zimoviště dosud zjištěna. Také tropičtí rybáci rajští mají pevnou dobu hnízdění a po vyhnízdění odlétají. Zdá se, že sledují hejna ryb.

Rozmnožování

V Evropě hnízdí rybák rajský většinou jako vzácný host v koloniích rybáků obecných nebo severních. V tropech je hostem zvláště jiných rybáků, např. rybáka černozobého. Mimoto hnízdí i v „čistých" koloniích, kde jsou hnízda vzdálena navzájem asi půl metru. Má 1 nebo 2 vejce, dlouhá 44 mm. Malý počet vajec může snad vysvětlovat, proč je rybák rajský i v místech, kde hnízdí, tak vzácný. Hnízda vyhrabává, ale nevystýlá. Oba rodiče sedí na vejcích 21 až 23 dnů. Hnízdní období je červen, stejně tak v Anglii jako ve východní a jižní Africe. Z jiných tropických krajin jsou hlášeny odlišné doby hnízdění. Mláďata létají asi po 4 týdnech. V šatu mladého ptáka je pak jejich peří hnědavě lemované.

Potrava

Rybky, jež loví střemhlavým pádem do vody.

Názvy ve světě

Rybák rajský

Anglicky: Roseate Tern, Finsky: Ruusutiira, Francouzsky: Sterne de Dougall, Holandsky: Dougalls stern, Islandsky: Roðaþerna, Italsky: Sterna di Dougall, Maďarsky: Rózsás csér, Německy: Rosenseeschwalbe, Norsky: Rosenterne

Mohlo by vás také zajímat

Rybák obecnýRybák dlouhoocasýRybák malýRybák severníRybák velkozobýRybák černozobýRybák bělokřídlýRybák bahenníRybák černý

Foto: http://guiadeaves.com

Podělte se s námi o názor na tento text →