Aktuálně: 4 342 inzerátů183 141 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Vrápenec malý

Rhinolophus hipposideros

Vrápenec malý

Rhinolophus hipposideros

Vrápenec malý

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 34-47 mm
  • Hmotnost: 4-9 g
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Hmyz
Vrápenec malý
Kam se řadí?

Vrápenec malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Pteropodiformes - kaloňotvaří
  • Nadčeleď: Rhinolophoidea - vrápencovci
  • Čeleď: Rhinolophidae - vrápencovití
  • Podčeleď: Rhinolophinae - vrápenci
  • Rod: Rhinolophus - vrápenec
Vrápenec malý
Kde žije?

Vrápenec malý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 01.05.2014, 13:00
6 439 2 minuty čtení

Identifikace

Vrápenec malý je, jak již napovídá druhový název, nejmenší evropsky vrápenec: předloktí je dlouhé 37-42,5 milimetrů, délka těla u dospělého jedince dosahuje 34-47 milimetrů, ocas je dlouhý 22-33 milimetrů, rozpětí vrápence činí 192-254 milimetrů, váha 4-9 gramů. Srst hnědošedá (mláďata šedá), spodina světlejší.

Rozšíření

Vrápenec malý se vyskytuje ve střední Evropě k severu až místy po 52. rovnoběžku. Původně byl tento druh poměrně hojný, v dnešní době je však stále vzácnější. Vrápenec malý je kvůli poklesu počtu považován za celosvětově ohrožený druh.

Způsob života

Letní kolonie vrápenců se skládá z 20-100 (i více) zvířat, usazují se na půdách, vzácněji v jeskyních (především na Slovensku). Zimu přečkává vrápenec ve štolách, sklepích a jeskyních. Potravu loví v zahradách, parcích a kolem jeskyní, chybí v centrech měst a v souvislých lesích. Samci vrápence malého pohlavně dospívají koncem prvého roku života, samice obvykle až ve druhém roce. Páření probíhá obvykle na podzim a samice si uchovává po celou dobu zimování spermie ve své děloze v inaktivním stavu a k oplodnění vajíčka dochází až po ukončení zimního spánku. Mláďata (obvykle 1) se rodí koncem května až začátkem června a samice je zprvu nosí na břiše.

Názvy ve světě

Vrápenec malý

Anglicky: Lesser Horseshoe Bat, Holandsky: Kleine hoefijzerneus, Chorvatsky: Mali potkovnjak, Maďarsky: Kis patkósdenevér, Německy: Kleine Hufeisennase, Rusky: Malyj podkovonos, Slovensky: Podkovár krpatý

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Foto: http://wildlifefotoforum.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →