Aktuálně: 4 330 inzerátů190 125 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Sifaka malý

Propithecus verreauxi

Sifaka malý

Propithecus verreauxi

Sifaka malý

  • Výskyt: Jižní a západní Madagaskar
  • Délka těla: 43-45 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 3,4-4 kg
  • Březost: 131-160 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 23 let
Sifaka malý
Kam se řadí?

Sifaka malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lemuriformes
  • Nadčeleď: Lemuroidea
  • Čeleď: Indridae - indriovití
  • Rod: Propithecus - sifaka
Sifaka malý
Kde žije?

Sifaka malý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 401 2 minuty čtení

Sifaka malý je skoro celý bílý s hnědým obličejem, korunkou na čele a spodní částí končetin, dlaně i plosky nohou jsou černé. Zadní končetiny a ocas má tento druh mimořádně dlouhé. Po zemi chvílemi chodí po dvou, občas poskakuje bokem a drží přední končetiny zvednuté. V pouštních oblastech se pohybuje sifaka malý mezi kaktusy, aniž by si ublížil, přičemž skáče vysoko a poměrně pružně. Když odpočívá, leží jeden sifaka za druhým v řadě. Sifaka malý žije ve skupinách, které označují hranice mezi svými teritorii křikem. Jméno sifaka je právě odvozeno od tohoto křiku. Ze tří druhů sifaků, které žijí na Madagaskaru, je sifaka malý ten nejhojnější a také nejhlučnější. Jeho akrobatické skoky k němu poutají pozornost, je často filmován.

Sifaka malý dosahuje v dospělosti délky těla od 43 do 45 centimetrů, ocas je pak dlouhý dalších zhruba 56-60 centimetrů, hmotnost těla kolísá u dospělých jedinců v rozmezí od 3,4 do 4 kilogramů.

Sifaka malý obývá ve volné přírodě jižní a západní Madagaskar; obývá stálezelené galeriové a suché opadavé lesy i trnité pouštní vegetace.

Rychlé ničení prostředí vážně ohrožuje existenci tohoto druhu. Český název čeledi, do které sifaka malý náleží, je indriovití.

Názvy ve světě

Sifaka malý

Anglicky: Verreaux's Sifaka

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Foto: http://www.artflakes.com

Podělte se s námi o názor na tento text →