Aktuálně: 4 331 inzerátů190 126 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Pes hyenový

Lycaon pictus

Pes hyenový

Lycaon pictus

Pes hyenový

  • Výskyt: Afrika
  • Délka: 76 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 17-36 kg
  • Březost: 69-72 dnů
  • Počet mláďat: 2-16 ks
Pes hyenový
Kam se řadí?

Pes hyenový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Lycaon - pes
Pes hyenový
Kde žije?

Pes hyenový

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 22.05.2014, 19:00
6 545 2 minuty čtení

Kdysi byl pes hyenový rozšířen po značné části Afriky v nejrůznějším prostředí, ale dnes se zachovalo jen několik zlomků původní populace. Tento pes loví velké živočichy a je ohrožen konkurencí lvů a hyen, ale největší nebezpečí pro něj znamená člověk. Je chytán do pastí, střílen, hyne při dopravních nehodách a podléhá chorobám jako je vzteklina a psinka, které přenášejí domácí psi. Hlavně však ztrácí území. Srst psa hyenového je pestře skvrnitá v barvách černé, bílé, šedé a žluté. Ne náhodou jeho odborné jméno znamená „malovaný vlk“. Pravděpodobně je nejspolečenštější ze psů, protože vytváří skupiny o třiceti a více jedincích. Vydává zvonivé vytí, kterým se svolávají členové smečky, a jemné kničivé zvuky, které prozrazují podřízenost.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje kolem 76 centimetrů, délka ocasu 30-41 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 17-36 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Afrika, vyskytuje se na jih od Sahary, zvláště v Tanzanii a Jihoafrické republice; kde obývá křoviny, hory a vyskytuje se též podél pobřeží.

Samice rodí 2 až 16 mláďat (obvykle 7), doba březosti je 69 až 72 dny. Mláďata se rodí v noře opuštěné například hrabáčem nebo prasetem bradavičnatým. Často v ní bývá více samic. Mláďata po narození nevidí, ale ve dvou týdnech se jim otevřou oči a brzy se vydávají ven z nory. Sají asi 3 měsíce a již od 2 týdnů se přikrmují natrávenou potravou, kterou jim členové smečky vyvrhnou. O mláďata se stará celá smečka a dokrmí i mláďata, která přišla o matku. V 6 měsících se mladí psi začínají učit lovu a doprovázejí smečku.

Přežití tohoto druhu závisí na aktivní ochraně.

Názvy ve světě

Pes hyenový

Anglicky: African Wild Dog, Chorvatsky: Afrički divlji pas, Rumunsky: Câine hienă, Slovensky: Pes hyenovitý, Swahilsky: Mbwa mwitu

Mohlo by vás také zajímat

Rosela pestráČínský chocholatý pesItalský vodní pesPortugalský vodní pesŠpanělský vodní pesBloodhound – svatohubertský pesKanaáský pesFaraónský pesIslandský pesŠvédský laponský pes

Foto: http://www.ryanphotographic.com

Podělte se s námi o názor na tento text →