Aktuálně: 5 561 inzerátů168 356 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Skotský náhorní skot - Highland

Bos primigenius taurus

Skotský náhorní skot - Highland

Bos primigenius taurus

Skotský náhorní skot - Highland

  • Původ: Skotsko
  • Kohoutková výška: 115-125 cm
  • Hmotnost: 500-600 kg
  • Délka života: Až 18 let
Skotský náhorní skot - Highland
Kam se řadí?

Skotský náhorní skot - Highland

Taxonomie

  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Bovinae - tuři
  • Rod: Bos - tur
  • Podrod: Bos
  • Druh: Bos primigenius - pratur
  • Forma: Bos primigenius taurus - tur domácí
Ing. Zbyněk Pokorný 19.03.2014, 09:00
7 429 3 minuty čtení

Highland je skotský náhorní skot. Kohoutková výška u toho plemene dosahuje kolem 125 centimetrů u býků a 115 centimetrů u krav. Hmotnost krav je kolem 450 kilogramů a býků může dosahovat až 600 kilogramů.

Highland je plemeno velice ceněno pro svou velkou odolnost vůči nepříznivým mikroklimatickým jevům (vítr, zima, déšť nevadí). Je proto vhodné pro extenzivní způsob chovu v marginálních oblastech České republiky. Na skotské vysočině roste pouze chudá vegetace vřesovištního typu. V regionu panují kruté zimy s nevídanými mrazy a bohatou sněhovou nadílkou. I letní období je spíše chladné a také vlhké. Vyznačuje se vysokou skromností, odolností a dlouhověkostí.

Zbarvení zvířat je stejně jako u galowaye hnědočerné, žluté, černé či červené. Toto plemeno je vhodné pro ekologickou údržbu krajiny. Plemeno je charakteristické svým dlouhým osrstěním a velkými lyrovitými rohy. U býků mohou tyto rohy dosáhnout rozpětí až 130 centimetrů. Býci proto mohou být pro chovatele velice nebezpeční. V zimním období sahá jejich dlouhá srst až téměř k zemi. V horkém létě je bohaté ochlupení spíše nevýhodou a proto musíme myslet na přístřešek zajišťující stín.

Skotský náhorní skot je plemeno s masnou užitkovostí. Nevyznačují velkou růstovou schopností - průměrný denní přírůstek se běžně pohybuje je okolo jednoho kilogramu (v zimním období vlivem sníženého metabolismu 0,2-0,4 kg), proto nejsou vhodní do intenzivního výkrmu. Toto plemeno je charakteristické zejména kvalitou masa s nízkým obsahem tuku a cholesterolu. Maso je jemné, šťavnaté, podobné divočině a je žádané hlavně na steaky. Skotský náhorní skot je pozdní plemeno (první otelení krávy je až kolem 4. roku), ale také dlouhověké (mohou se dožívat až 18 let). Krávy tohoto plemene se vyznačují snadnými porody a dobrou mateřskou péčí, proto se skotský náhorní skot používá ke křížení s masnými a kombinovanými plemeny, zejména s herefordskýmčeským strakatým skotem. Lepší výsledky bývají dosahovány přirozenou plemenitbou, umělá inseminace je méně vhodná. Tito kříženci jsou také cenově mnohem dostupnější. Výhodou je, že původní vlastnosti zůstávají i u kříženců zachovány, takže otužilost, pevná konstituce, snadné porody i vynikající mateřské půdy jsou stále předností. U kříženců se ještě víc projeví pastevní schopnost spásat méně kvalitní porosty.

Názvy ve světě

Skotský náhorní skot - Highland

Anglicky: Highland Cattle, Německy: Schottisches Hochlandrind

Mohlo by vás také zajímat

Skotský teriérŠvýcarský hnědý skot - brown swissMontbeliardský skotČeský strakatý skotJerseyský skotAyrshirský skotHolštýnský skotKočka skotská klapoucháLimousinský skot - LimousineŠvédský červený skot

Foto: http://www.yournaturephotos.com

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podělte se s námi o názor na tento text →