Aktuálně: 4 424 inzerátů179 597 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Kachna Stellerova

Polysticta stelleri

Kachna Stellerova

Polysticta stelleri

Kachna Stellerova

  • Výskyt: Od Norska po Aljašku a Japonsko
  • Délka: 43-48 cm
  • Hmotnost: 860-1000 g
  • Počet vajec: 5-10 ks
  • Inkubační doba: 26 dnů
  • Potrava: Plži, červi, ježovky
Kachna Stellerova
Kam se řadí?

Kachna Stellerova

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Polysticta - kajka
Kachna Stellerova
Kde žije?

Kachna Stellerova

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 11:39
4 120 2 minuty čtení

Znaky

Hlava, hruď a boky samečků jsou ve svatebním šatě bílé, hrdlo, krk a záda černé, střed břicha je kaštanově hnědý. Obě pohlaví mají vzadu na hlavě krátkou chocholku. Samice i samec v prostém opeření jsou černohnědí a na křídlech mají dvojitý bílý pruh kolem purpurově se lesknoucího zrcátka. Jejich chování je nezaměnitelné: plují ve velmi hustých hejnech, která mohou na Aljašce obsahovat až 10000 ptáků. I větší skupiny se potápějí současně, což připomíná vojenské cvičení: jedna za druhou se rychle po sobě potápějí, až zmizí všechny kachny. Pak se opět všechny ve stejném pořadí vynoří. Tento průběh se opakuje po krátké přestávce na nadechnutí.

Prostředí

Kachna rozšířená na dalekém severu a kolem pólu, jejíž jižní hranice je ještě dnes na sever od Severního mysu. Během každého léta je však možno pozorovat skupiny nehnízdících kachen jednak v přechodném opeření, často však i ve svatebním šatu ve fjordu Varanger. Zde se v klidných zálivech potápějí do několika metrů a můžeme je vidět z pobřežní silnice zvláště u Vatso.

Rozmnožování

Přes 50 let staré zprávy udávají hnízdění z fjordu Vasranger, od těch dob se však teplota Severního moře znatelně zvýšila, což může být důvodem, proč zde už k hnízdění kachen nedochází. Tento druh hnízdí ve vnitrozemí v tundře poseté jezery a močály, odkud vylétá na moře za potravou.

Potrava

Živočišná sousta získávaná při potápění a v mělčině i procezováním, hlavně menší plži, ráčci, červi, ježovky. Potravu také kachna Stellerova vyhazuje z vody.

Názvy ve světě

Kachna Stellerova

Anglicky: Steller's Eider, Německy: Scheckente, Dánsky: Stellersand, Španělsky: Eider Menor, Finsky: Allihaahka, Francouzsky: Eider de Steller, Islandsky: Blikönd, Italsky: Edredone di Steller, Japonsky: Kokewatagamo, Japonsky 2: コケワタガモ, Holandsky: Stellers Eider, Norsky: Stellerand, Polsky: Birginiak, Portugalsky: Eider de Steller, Rusky: Стеллерова гага, Slovensky: Kajka malá, Švédsky: Alförrädare, Čínsky: 小绒鸭

Mohlo by vás také zajímat

Kachna pižmováKachna rouenskáKachna smaragdováKachna dendermonskáKachna dyklérskáKachna elsberskáKachna gimbshajmskáKachna holandská křivozobáKachna orpingtonskáKachna kampbelka

Podělte se s námi o názor na tento text →