Aktuálně: 5 053 inzerátů173 449 diskuzních příspěvků17 743 uživatelů

Soužití papoušků s ostatními domácími zvířaty

Soužití papoušků s ostatními domácími zvířaty
Monika Svobodová 05.06.2010, 21:51
9 229 6 minut čtení

Článek by si měl přečíst především každý začínající chovatel.

Na soužití papoušků mezi sebou a ostatními domácími zvířaty neplatí žádné pravidlo. To co funguje v jednom společenství v druhém vycházet nemusí. Velcí papoušci mohou ty malé ignorovat, ale někdy se může stát, že dráždivější pták napadne malého papouška a útok může končit i smrtelným úrazem. V každém případě jsou-li k andulkám přiřazena mláďata středních papoušků může vzniknout vzájemné pouto i v dospělosti. Někdy se však stane, že dospíváním mění papoušek svoji povahu a to co dříve toleroval nebo ignoroval, jej bude při dospívání dráždit. Chovatel musí včas takové změny chování zaznamenat a předejít při změně chování velkého papouška nepřiměřenému střetu. Nově přinesený dospělý velký papoušek nebývá k menším papoušků vstřícný. Chovatel musí vyzkoušet co je a není možné. Nenávist vznikne i mezi andulkami při hnízdění, kdy souboj dvou samiček končí krvavou bitvou. Vyzkoušet soužití velkého papouška s těmi malými můžete pouze v případě, že se jedná o mládě velkého papouška, protože rychlá akce dospělého ptáka nemusí dopadnout dobře ani když jste připraveni bleskově zasáhnout a napadeného ochránit. Jestliže přinesete většího papouška k andulce a nejste schopni zajistit klid hlavně malému ptáčkovi, musíte vyřešit jejich další život chovem v oddělených místnostech. Papoušci mají v přírodě velký prostor a tím je i dané, že se ptáci z jednoho regionu nemusí setkat, protože se dokáží vzájemně vyhnout dříve než k nějakému setkání, neřku-li střetu vůbec dojde. Pokud chcete držet více druhů papoušků třeba v paneláku, musíte uvážit jestli budete mít dost prostoru oddělit je při jejich případných neshodách a jestli se budete moci takto odděleným jedincům věnovat, aby se časem i velcí papoušci nestali přítěží a doplňující dekorací v jednom z pokojů.

Jestliže již vlastníte andulku, snažte se k ní přiřadit papouška přibližně stejné velikosti, aby váhový rozdíl nebyl tak velký. Nejlépe si však andulka rozumí s příslušníkem svého druhu.

Střetnutí drobných domácích zvířat, jako jsou křečci nebo morčata, nemusí též dopadnout dobře. Terárium s drobnými savci by mělo být zajištěné pletivem tak, aby pták útočící seshora nemohl myši v teráriu napadnout. Psi i kočky se obvykle naučí velké papoušky respektovat. Ovšem i zde je dobré mít vše pod kontrolou, hlavně když papoušek pochoduje po zemi. Na ptačím stromě musíte dát pozor na oči psa, jejichž odlesk se nemusí rychle útočícímu papouškovi líbit a střet s ptačím zobákem může skočit vážným poraněním oka psa. Měla jsem německého ovčáka, kterého papoušek neustále napadal. Rozumný pes vyklízel časem prostor sotva jsem řekla "pouštím papouška". Takovéto soužití je možné pouze v případě, že komunikujete s vychovaným zvířetem. Let papouška může vydráždit ležící kočku k tomu, aby sekla packou s vytaženými drápy po kořisti, což je její přirozené chování. Může tak letícímu ptákovi zasáhnout oči a to má v takovém případě i ty nejhorší následky. I když se stává, že se papoušek s kočkou nebo psem stanou nerozlučnými kamarády. U kočky je toto přátelství jistější, když je domů přinesena jako kotě.

Soužití papoušků s ostatními domácími zvířaty

Chov papoušků společně s dalšími domácími mazlíčky vyžaduje vždy cit a dobrý pozorovací talent. Rozpoznat druhové a individuální zvyklosti papoušků ve vzájemné souhře drženého zvířecího společenstva v jednom bytě je úkol pro člověka, který má zájem a čas své svěřence pozorovat. Chováte-li zvířata jen proto, abyste udivovali své okolí výčtem druhů držených v bytě, unikne vám hodně příhod ze života papoušků, právě pro doma chované množství živočichů, nehledě na práci spojenou s úklidem bytu, který možná mladší generace ráda přenechá rodičům za ustavičného hubování „další zvíře si už ale nepřineseš"!

Papoušci jsou velmi vnímavá stvoření s velkou mírou citu a paměti. Uměle odchovaným papouškům je popíráno vědomí jejich vlastního druhu, proto je důležité rozmyslet si předem jestli můžete papouškovi nahradit to co nejvíce postrádá a to je úzký kontakt s druhou bytostí. Zvažte jestli budete vlastnit domácího mazlíčka a nebo se budete věnovat i chovu. Jestli již máte doma nějaké zvíře, které také potřebuje hodně vaší pozornosti a času, zamyslete se jestli nebudete muset později složitě balancovat s časem a zanedbávat tak zvířecího starousedlíka před přineseným papouškem a naopak. Nehledě na určité kompromisy, které byste museli udělat v případě, že by se neshodli na společném území. Dalšího společníka z ptačí říše vybírejte obezřetně, protože i když jsou jeho výrazové prostředky viditelné, nemá papoušek v kleci takovou možnost se prosadit jako například pes, dát důrazně najevo svojí potřebu sounáležitosti s člověkem. Psa musíte každý den alespoň vyvenčit a tak se mu věnovat na kratičkou chvíli. Papouškovi se nasype zrní a tím celodenní starost může skončit. Pokud máte cit ke zvířatům, chovejte je v takovém množství, aby se u vás necítili jako ve vězení. Dejte každému z nich prostor ke klidnému a spokojenému životu. Protože je určitě nechováte s cílem, že se mají v krátké chvíli stát kořistí a potravou toho silnějšího.

Stává se někdy, že na základě neuváženého nákupu se rozhodne majitel papouška pro jeho prodej. Doufá, že když napíše do inzerátu prodej z důvodu alergie nebo z důvodu úmrtí majitele, že se potencionální kupec najde, zvláště když se papoušek prodává velmi lacino nebo dokonce nabízí darem. Papoušek se tak stává přítěží a nadbytečnou věcí, která velmi často putuje z rodiny do rodiny, protože takové časté přesouvání způsobuje papouškovi stres a obzvlášť velcí papoušci se stávají kousavými, protože si na časté přesuny nezvyknou. Zvažte proto, zda je papoušek vhodným zvířetem do vaší domácnosti, když už vlastníte nějaká zvířata, která potřebují pravidelnou péči.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Monika Svobodová

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat