Aktuálně: 4 979 inzerátů173 938 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Jeleni z české části Šumavy do Německa nechodí. Příčinou je železná opona

Jeleni z české části Šumavy do Německa nechodí. Příčinou je železná opona
Ing. Zbyněk Pokorný 25.01.2014, 18:00
1 987 2 minuty čtení

Správa Národního parku Šumava vyhodnotila nyní dlouholetý projekt telemetrie jelenovité zvěře na území Národního parku.

Projekt trval již od roku 2005 a zabýval se aktivitou a chováním jelenovité zvěře. Konkrétně byl výzkum zaměřen na jelena evropského, srnce obecného a losa evropského. Na základě tohoto projektu vznikla i nová knižní publikace – Jelenovití na Šumavě (cena kolem 240 Kč, k dostání je na webových stránkách parku).

V Evropě stále více ubývá životního prostoru pro velká zvířata. Šumavská příroda společně se sousedním Bavorským lesem představuje jedno z posledních mít ve střední Evropě, kde se těmto velkým savcům ještě daří.

Sledování probíhalo po celý rok, jelenovití měli na krku připevněny speciální obojky. Výsledek je zajímavý. Jeleni z české i německé strany hranice, zachovávají původní zvyky svých předků. Čeští jeleni chodí přesně do míst, kde dříve stály dráty, které byly před státní hranicí a stejně tak je to s německými jeleny. V praxi to tedy znamená to, že jeleni z německé strany chodí na pastvu do našeho vnitrozemí, zato ti čeští do Německa ale nikdy nepřijdou, protože dráty označující naši státní hranici byly daleko před ní.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat