Aktuálně: 5 010 inzerátů173 814 diskuzních příspěvků17 748 uživatelů

Čtvrté atlasové mapování ptáků právě startuje. Můžete se zapojit i vy.

Čtvrté atlasové mapování ptáků právě startuje. Můžete se zapojit i vy.
Ing. Zbyněk Pokorný 07.05.2014, 17:32
2 140 2 minuty čtení

Česká společnost ornitologická vyzývá všechny členy, příznivce a zájemce o ptactvo, aby se zapojili do nejrozsáhlejšího projektu na sledování našeho ptactva.

Mapování hnízdního rozšíření ptáků startuje opět po více než 10 letech a za čtyři roky práce v terénu (2014-2017) naprosto zásadně rozšíří a aktualizuje naše znalosti o avifauně Česka.

Čtvrté atlasové mapování ptáků právě startuje. Můžete se zapojit i vy.

V současnosti je již zprovozněna on-line aplikace atlas.birds.cz, která zatím umožňuje se přihlásit ke zpracování konkrétního základního kvadrátu. V každém jsou barevně vyznačeny tři náhodně vybrané „malé“ kvadráty, kde je třeba dvakrát za hnízdní sezónu provést tzv. „hodinovku“ (blíže metodika). Dále je možné si jednoduše prohlédnout i vytisknout kterýkoli kvadrát v ČR. Každý spolupracovník má totiž možnost zanést svá pozorování odkudkoli z území ČR do již zavedené Faunistické databáze ČSO avif.birds.cz a lokalizovat je buď souřadnicemi či kódem základního, resp. „malého“ kvadrátu. Tato náhodná pozorování pomohou doplnit data, která jsou shromažďována přihlášenými zpracovateli jednotlivých kvadrátů.

On-line aplikace bude postupně doplňována o další prvky, formulář na hodinovku, sčítací kartu atd. Předem děkujeme za Vaši trpělivost. Věříme, že i Vaší zásluhou vznikne jedinečné dílo, na které budeme právem všichni hrdi.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat