Zdravím, co těma šupinami jako myslíte🤔? Asi máte na mysli starou kůži, ale jak přelostrou, to nechápu. No a přerostlé drápky můžou být taky a celkem rychle a často, ale to se stářím nemá nic společného. To mají na svědomí špatná bidla, nutné vyměnit za přírodní a průmer musí být tak silný, aby papouškova nožka neobejmula celé bidlo, ale jen asi do půlky. Dejte fotky. S pozdravem Zappe
Asi že sucha padají na zem takovýto malý jablicka, tvrdy a kyselý. Můžu už takové dávat pro zpestření?
Zdravím, tak něco takového bych v žádném případě svým papouškům nedával! Na fotce jsou nějaké divné, ty by šli do kompostu. Jako děti jsme sbírali asi něco podobného a říkalo se jim letňáky, ale byli dozrálé a sladké, výborné na osvěžení. Kolik máte papoušků, když přemýšlíte nad takovým “zpestřením”? S pozdravem Zappe
Pro zajištění správne střevní mikroflóry jsem používal bílou activii s probiotikou. Pak jsem taky mixoval a přidával i activie s různým ovocem, nejvíce borůvky a banán. Vhodné jsou i dětské přesnídávky ovocné, ale i s mrkví. Zappe
Zdravím, všechny informace, postupy, dávkování máte na webu. Teoreticky dle popisu pro senegálce by mohly vyhovovat, ale zkušenosti nemám se žádnou, nikdy jsem žádné komerční směsi nepoužíval…nevěřím jim. Vždy jen vlastní a bez jakýchkoliv problémů. S pozdravem Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 26.06.2025, 17:18:55
Tvl. no jestli jste si nevšiml, tak popis a celkem podrobný jsem uvedl. Ale paní nebo slečna Jana je očividně nedočkavá, tak proto to DNA… a Vaše rada zní…?
Jasné je, že chovatel by těmto papouškům a ani andulkám, žádné podobné testy určitě nedával.
Ale podle mě jsou tohle lidé, kteří mají 1 - 2páry doma a jsou nadšení, když se povede nějaké to mládě. Zappe
Zdravím, tak se podívejte kolik toho máte ke studiu…a žádný “kluk, holka”, ale samička a sameček! S pozdravem Zappe
[Rozlišení pohlaví u kakariků se provádí hlavně podle celkové velikosti a tvaru hlavy. Samec je obvykle větší a mohutnější s hranatější hlavou, zatímco samice bývá menší a má kulatější hlavu. Dále se samci vyznačují výraznější červenou skvrnou na čele. Je důležité si uvědomit, že tyto znaky nemusí být 100% spolehlivé, zejména u mladých ptáků. U mladých ptáků mohou být červené skvrny méně výrazné, takže je dobré se zaměřit na velikost a tvar hlavy a zobáku. A jinak DNA.]
Zdravím, ano je to vše o zvyku. Byl jsem u chovatelů, kteří měli krásné pampelišky rovnou pod nosem a ve voliérách prázdno, když jsem se ptal proč, tak odpověď byla, že to neberou…jasně, že neberou, když to dostane 1x - 2x…to se musí nabízet stále. Já jsem žádný problém neměl, brali všechno - celou pampelišku, ptačinec, nať petržele i mrkve, čínské zelí, afrikány, květy černého bezu, růže, šípkové růže, trnky, lípy, jabloně, třešně…
I teď, když jsem v bytě, tak své postupy neměním a mazlíčci dostávají vše stejně. A to chodím pro všechno do přírody, žádná zahrádka. Někdo může mít trochu problém s vůní určitých květů, hlavně afrikánů, ale nemyslím si, že by to bylo až tak strašné a nepřijatelné. A ty ostatní krásně provoní celý byt a opravdu jsou pro naše papoušky velkým přínosem. S pozdravem Zappe
Zdravím, no osobně, než bych měl až takhle šetřit = skrblíkovat, tak to radši snížit počet a nebo bych úplně skončil s chovem. K čemu mít 100párů podvyživených mrzáčků…radši 10párů a ukázkových. S pozdravem Zappe
Zdravím, myslím, že by jste to měl řešit a o to víc, když nechcete další úhyny. No a že máte více papoušků, tak to se logicky rovná více nákladům. Ale s tím by měl každý počítat, když chov zakládá. Píšete, že mají sépie a skořápky, chybí mi ještě písek do kterého se přimíchají vařené skořápky drcené, mušle nebo stará dobrá vápenná omítka. Jinak to balení calcia má 500g a dává se 12g na 250ml vody, takže 500g by mělo být na 10litrů vody. Nevím kolik potřebujete vody, ale teda bych nepoužíval misky, ale napáječky. Ale to bude zase více práce🤔. S pozdravem Zappe
Pro rýpaly je výpočet:(500 g / 12 g) * 250 ml = 10416.67 ml, což je přibližně 10 litrů.
Zdravím, tak to je celkem obdivuhodná situace, když kakariki si nechali vlézt do budky někoho jiného a teda vůbec se nebránili. No a co poradit? Všeobecně si myslím, že můžete být vlastně spokojená, když Vám nasedají a máte tam i další pár kakariků a i zebřičky. Přitom se ví, že samci kakariků v době hnízdění jsou dost agresivní. A nebo pak ta voliéra je nadměrně veliká? Jinak osobně, bych vajíčka zebřiček odebral, dal do vhodné budky a umístnil jí poblíž budky kakariků a nebo přímo na jejich budku. Přinejhorším přijdete o zebřičky, ale věřím, že do 14dnů začnou opět. S pozdravem Zappe
Zdravím, jestli je už pozdě nebo ne, tak to Vám nikdo nemůže říct nebo jak se říká, “když Bůh dá, tak i palice vystřelí”.
Nepíšete o jaké druhy rozel se jedná, ale když by šlo o jeden druh, tak nejlepší by bylo je dát všechny do jedné voliéry a výběr nechat na nich. No a měl by jste je připravené na další sezónu.
V opačném případě by výběr zůstal na Vás, ale nemíchal bych mladší se staršími, ale držel bych mutace spolu.
A nebo ty páry proházejte, změňte jim voliéru. Někdy změna prostředí udělá divy.
No a poslední co můžu napsat, že jsem byl v zahraničí u chovatele, který měl i u Austrálie mezistěny plně vyplněné rákosovými rohožami. Celkem mě to překvapilo, ale jeho vysvětlení mělo hlavu i patu (rušení se). Též i Loro park Tenerife používá mezistěny, ale z rostlin a palem - nejsou omezeni prostorem. S pozdravem Zappe
Zdravím, i když máte vše napsáno v odkazu, tak pro Vás to nebude nic lehkého. Není to prostě žádná sranda a v každém případě je mnohem lepší tomu předcházet. A to úpravou budek =
Zdravím, tenhle problém je většinou z nevhodných bidel. Bidla přírodní - černý bez, vrba, lípa, trnka, bříza, jabloň, třešeň👍a ty co jsou součástí klecí, ty soustružené, tak ty jsou absolutně nevhodné a škodlivé - nutné vyměnit. No a jinak, bidlo by mělo být, tak silné, aby ho papoušek nožičkou celé neobejmul, ale aby měl drápky, tak do půlky bidla a měli by být ještě různých tvarů a tloušťky. S pozdravem Zappe
Zdravím, rozhodně nevadí. Květ a plody úplně v pohodě, ale u větví pozor, aby byli “vyzráté” = né zelené nebo v tom čase jsou jedovaté. S pozdravem Zappe
Zdravím a pro koho to dobře dopadlo - pro chovatele, odběratele(těch asi moc není), prodávajícího, papoušky nebo pro staré osvědčené postupy míchanic?
Marketingovou ironii beru👍, ale jinak v postupu a obsahu výživy v ZOO Bratislava, určitě je vše jak má být otestováno a schváleno odborníky z laboratoře výživy. Věřím tomu i když jsem u nich nepracoval, ale v ZOO Plzeň ano. S pozdravem Zappe
Zdravím, tak dnes už jsem mluvil s p.ing.Vojtekem s Bratislavské ZOO a hned na úvod můžu napsat, že se jen potvrdilo mé tušení. Naše konverzace se týkala krmení šrotem Zophobas morio červy a jejich významu a náhrada za klasické vařené vajíčko. A teda mě bylo řečeno:
Zmiňovaný šrot podávají asi od začátku tohoto roku a to přímíchaním do klasické míchanice, ale bez vařených vajec. Za celou dobu nebylo pozorováno nějaké a vlastně žádné zlepšení a to v žádném směru! A dokonce nějaké páry opustili snůšku a nejeví ani zájem o novou. Ohledně zklidnění, nenapadání se, pevného sezení, oplozenosti, průjmů, tak na to žádný šrot nemá účinky a když jsem se ptal na význam u plemenitby, tak z druhé strany se vyřítil hezký smích od srdce, takže víc nic netřeba vysvětlovat. A nakonec mi sdělil, že to budou zkoušet do konce roku a když se nic nezlepší, tak se vrátí ke klasice. A ohledně starých zaběhlích míchanic z vařených vajec se vůbec nebrání a škodlivost, zase smích!
No a závěry ať si každý udělá sám. S pozdravem Zappe
Předmět: Re: Prečo su vajička pre papagajov a exoticke vtactvo nevhodnym krmivom / odpověď z senegal.versteri@seznam.cz
Původní zpráva:
V prvom rade treba poukazať že mi vyrabame PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS ktorý sa vyraba EXTRUDOVANÍM
VY POUKAZUJETE NA ŽIVE ČERVY KTRORÉ SU NESTRAVITEĽNE AKO STE SPRÁVNE POMENONAL
PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS MA SPEKTRUM ŽIVIN A STRAVITEĽNOSŤ MÄKKÝCH ČERVOV KTORÝMI SA OPERENCE ŽIVIA V PRÍRODE A ZÁROVEŇ JE TO SYPKÁ HMOTA KTORÚ STAČI DAŤ DO SAMOSTATNEJ KRMNEJ MISKY A OPERENCE SI BERU TOĽKO KOĽKO POTREBUJÚ TAK AKO DÁVATE SEPIOVU KOSŤ , ŠTUDIA POROVNAVAJÚCA PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS A VAJIČKA , VAJIČKOVÉ ZMESY JE SÚČASŤOU INZERÁTU . Môj názor treba vyskúšať a porovnať,
s pozdravom Bilanovič
PS:
Extrudací, při níž jsou použity vysoké teploty, kvůli kterým se značná, mnohdy i drtivá část prospěšných živin zničí, a z původní, často i kvalitní suroviny se stává jen bezcenný sacharid, tedy glukóza!
Tap 06.06.2025, 07:55:24 xxx:xxx.262e:b9cc = tak zázračně mi to popisoval ten prodejce(email komunikaci mám uloženou) a dnes už má dokonce podíl i na plemenitbu, což je nesmysl nebo každý ví, že plemenitba se využívá v chovech pro získání určitých pozitivních vlastností. A preferování komerč.vaječ.směsí je jen pohodlnost = nasypu a vypadnu. Nebojte, dobře vím, jak je to v dnešní době s časem…
1 (neregistrovaný) 06.06.2025, 08:05:51 xxx.xxx.233.223 = do domácí vaječné směsi se mi nikdy nestalo, abych tam dal vajíčko nedovařené. Směs musí být sypká. A proč do ní sahat rukama? Používám předci k zamíchání lžící.🤔 Pak to opravdu není nic složitého…. Zappe