Hryzec vodní

Arvicola terrestris

Výskyt: Téměř celá Evropa
Délka: 12-20 cm
Hmotnost: 60-200 g
Březost: 20-22 dnů
Počet mláďat: 5-6 ks, 3-4x ročně
Délka života: 5 měsíců, v zajetí asi 3 roky
Potrava: Rostlinná, zelenina
velikost písma:  A A A
02.12.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4672 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Hryzec vodní (synonymum hraboš vodní) má délku těla 120-200 milimetrů, ocas je dlouhý 66-130 milimetrů, zadní tlapka je 22-32 milimetrů, ucho je velké 11-16 milimetrů. Hmotnost dospělého jedince je 60 až 200 gramů. Velký tmavohnědý až černohnědý hraboš. Ocas tvoří u tohoto druhu 2/3 délky těla. Na zadní tlapce má jen pět mozolů (většina ostatních hrabošů jich má šest).

Rozšíření

V Evropě je rozšířen po celém území s výjimkou jižních částí Francie, Portugalska, Španělska a Řecka. V Asii se vyskytuje až po západ a sever. Hryzec vodní má pevně stanovené teritorium, které se u samců obvykle táhne v délce 130 metrů podél břehu, u samic je poněkud menší.

Způsob života

Hryzec vodní, jak už napovídá jeho druhový název, obývá břehy vod, žije na vlhkých místech, zahradách, kde si hrabe rozsáhlé systémy nor. Vchody jejich nor často ústí pod hladinou. Výborně plave a potápí se. Je aktivní ve dne i v noci. I když neupadá do zimního spánku, neopouští přes zimu své nory, kde má zásoby potravy. Mimo nejrůznější rostlinnou potravu s oblibou konzumuje tento hlodavec z čeledi myšovitých i kořenovou zeleninu, kořeny jabloní a jiných ovocných stromků. Samice přivádí na svět třikrát až čtyřikrát ročně 5-6 mláďat.

Hryzec vodníNázvy ve světě

Anglicky: Eurasian Water Vole, Německy: Große Wühlmaus, Dánsky: Mosegris, Ázerbajdžánsky: Su siçovulu, Chorvatsky: vodeni voluhar, Maďarsky: Közönséges kószapocok, Rumunsky: şobolan de apă, Rusky: Vodjanaja polevka, Slovensky: Krysa vodná, Španělsky: Topillo anfibio europeo

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.