Jiřička obecná

Delichon urbica

Výskyt: Evropa
Velikost: 12-13 cm
Hmotnost: 15-21 g
Počet vajec: 4-5 ks
Inkubační doba: 13 dnů
Průměr kroužku: 3 mm
Délka života: 15 let
Potrava: Létající hmyz
velikost písma:  A A A
03.12.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     5125 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Jiřička obecná je drobná společenská vlaštovka s černou horní stranou těla a s bílým kostřecem. Spodní stranu těla má bílou. Ve slunném počasí má peří jiřiček modrý nádech. Tiše štěbetá, vábení zní jako „crr“ nebo „črr“, varovný křik je vysoké a pronikavé „číír“.

Prostředí

Jiřička obecná hnízdí v koloniích na lidských stavbách obývaných i neobývaných, jako jsou mosty či věže. Na jihovýchodě Evropy i v neobývaných skalních soutěskách.

Rozmnožování

Jiřička obecná hnízdí většinou 2x ročně (květen - srpen). Hnízdo má polokulovitý uzavřený tvar s malým otvorem, je slepeno z hlinitých hrudek bláta, jílu a slin a uvnitř je vystláno stébly a peřím. Hnízdo je přilepeno na vnější straně budov obvykle na kámen, někdy i na dřevo. Na 4-5 bílých vejcích sedí střídavě samice i samec 13 dnů, mláďata poté krmí oba rodiče zhruba tři týdny. V hnízdech jiřiček se často usadí vrabec domácí, který slabší jiřičky vyštípe. Jiřička obecná létá rychlostí 74 kilometrů v hodině. Hnízda jiřiček často lidé srážejí kvůli velkému množství trusu hromadícího se pod nimi. Tomu lze snadno zabránit uložením prkna nebo plechu pod hnízdo. Za odměnu vám jiřičky vychytají mouchy.

Potrava

V letu ulovený hmyz. Protože ten se v zimě nevyskytuje, jsou všechny vlaštovky bez výjimky tažní ptáci. Jiřička přezimuje v tropické Africe, odlétá v září a říjnu opět se navrací v dubnu.

Jiřička obecnáNázvy ve světě

Anglicky: Northern House-Martin, Německy: Mehlschwalbe, Dánsky: Bysvale, Španělsky: Avión Común, Finsky: räystäspääsky, Francouzsky: Hirondelle de fenêtre, Islandsky: Bæjasvala, Italsky: Balestruccio, Japonsky: Nishiiwatsubame, Japonsky 2: ニシイワツバメ, Holandsky: Huiszwaluw, Norsky: Taksvale, Polsky: oknówka, Portugalsky: Andorinho-dos-beirais, Rusky: Воронок, Slovensky: belorítka obyčajná, Švédsky: Hussvala, Čínsky: 毛脚燕

Foto: http://myweb.tiscali.co.uk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.