Aktuálně: 4 463 inzerátů179 590 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Kopřivka obecná

Anas strepera

Kopřivka obecná

Anas strepera

Kopřivka obecná

  • Výskyt: Východní Evropa
  • Délka: 51 cm
  • Hmotnost: 640-800 g
  • Počet vajec: 8-12 ks
  • Inkubační doba: 26 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Části vodních rostlin
Kopřivka obecná
Kam se řadí?

Kopřivka obecná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Anas - kachna
Kopřivka obecná
Kde žije?

Kopřivka obecná

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 23.11.2013, 18:23
6 328 2 minuty čtení

Znaky

O něco menší než kachna divoká, dlouhá kolem 51 cm. Samečka poznáme podle sametově černé zadní části těla, obě pohlaví podle nápadného černobílého zrcátka, jež je patrné i za letu, i když kachny plovou. Tyto kachny se obvykle nevyskytují ve velkých hejnech, plavou s dozadu položenou hlavou a hrudí hluboko ponořenou ve vodě. Jsou velmi hlučné, samečkův hlas připomíná krákání vrány, samičky štěbetají jemně „rég...rég".

Prostředí

Kopřivka obecná je spíše východoevropský druh. Ve střední a západní Evropě se její stav odhaduje na asi 10 000 párů. Miluje větší jezera s plochými, na vodní rostlinstvo bohatými zálivy a s pásmy rákosin. V posledních sto letech se hnízdiště rozšířila na sever a kopřivka osídlila Anglii a Island. Je tažným ptákem, který přezimuje zčásti v západní Evropě, především ale v okolí Středozemního moře. Veliká hejna odpočívají v déltě Nilu, kde hledají potravu na zaplavených rýžových polích. Kopřivky táhnou zvláště v noci a seřazují se přitom do dlouhých, vysoko letících řetězců.

Rozmnožování

Kačeři tokají už v říjnu, přičemž předvádějí černou zadní část těla i za letu, přičemž jen pomalu mávají křídly. První páry se tvoří už na podzim a drží se pak až do období hnízdění pohromadě. Samička vybírá místo na hnízdo, Jako ostatní kachny staví nepořádné, ale prachovým peřím bohatě vystlané hnízdo na pevné zemi a většinou je dobře ukrývá. Na 8 až 10 vejcích sedí v květnu a v červnu.

Potrava

Kopřivka obecná je převážně vegetarián. Odškubává vodní rostliny až z hloubky 30 cm ve stoji na hlavě. Paběrkuje i na obilných polích a loví kobylky na lukách.

Názvy ve světě

Kopřivka obecná

Anglicky: Gadwall, Německy: Schnatterente, Dánsky: Knarand, Španělsky: Anade Friso, Finsky: Harmaasorsa, Francouzsky: Canard chipeau, Islandsky: Gargönd, Italsky: Canapiglia, Japonsky: Okayoshigamo, Japonsky 2: オカヨシガモ, Holandsky: Krakeend, Norsky: Snadderand, Polsky: Krakwa, Portugalsky: Frisada, Rusky: Серая утка, Slovensky: Kačica chripľavka, Švédsky: Snatterand, Čínsky: 赤膀鸭

Mohlo by vás také zajímat

Amejva obecnáLétavka obecnáJeštěrka obecnáZmije obecnáČírka obecnáJiřička obecnáVlaštovka obecnáStraka obecnáSojka obecnáPěnkava obecná

Foto: http://birdsvoices.net

Podělte se s námi o názor na tento text →