Aratinga skvrnitý

Aratinga wagleri

Výskyt: Severní Venezuela, Kolumbie, západní Ekvádor, jižní Peru
Velikost: 36 cm
Hmotnost: 200-250 g
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubační doba: 23 dnů
Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
Cena: 10 000 Kč/pár
velikost písma:  A A A
16.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     9196 zobrazení     0 komentářů

Samec je celkově zelený, na spodině bledší a spíše žlutější, čelo, temeno a přední uzdička jsou červené, zbarvení nesahá po oči. Na hrdle, někdy také na lících a horních prsou je několik červených příčných per, někdy jen slabě naznačených, popřípadě červená pera chybí. Ohbí a okraj křídla jsou zelené, velké spodní krovky olivově žluté, nahé okruží oka šedé, zobák rohový, duhovka žlutá, běhák hnědý.

Samice je stejně zbarvena jako samec.

Mláďata mají čelo a hrdlo méně červené, nebo bez červeného zbarvení.

Rozšíření

Severní Venezuela, Kolumbie, západní Ekvádor, jižní Peru.

1. Aratinga skvrnitý kolumbijský (Aratinga wagleri wagleri)
Velikost: 36 cm
Rozšíření: severozápadní Venezuela a Kolumbie západně od východních And a jižně po severní Narino.

2. Aratinga skvrnitý venezuelský (Aratinga wagleri transilis)
Velikost: 34 cm
Podobný subsp. wagleri ale celkové zbarvení má tmavší. Přední červená část čela je tmavší, zadní méně intenzivní.
Rozšíření: severní Venezuela, východně po Sucre, východní Kolumbie, Belén, Caquetá.

3. Aratinga skvrnitý ekvádorský (Aratinga wagleri frontata)
Velikost: 40 cm
Čelo červené, zbarvení temene sahá po uzdičku a oči, holenní peří, ohbí křídla a okraj křídla červené. Poddruh jak je uvedeno má větší rozměry.
Rozšíření: západní Ekvádor a západní Peru jižně po Chuquibamba a Arequipa.

4. Aratinga skvrnitý peruánský (Aratinga wagleri minor)
Velikost: 38 cm
Podobný subsp. frontata ale je menší. Celkové zbarvení je tmavě zelené bez žlutého odstínu, jako u subsp. frontata. Holenní peří je bledě červené, více rozsáhlé, vrub na horní čelisti zobáku okrouhlí, méně hranatý.
Rozšíření: střední a jižní Peru od údolí Maranón, jižně po Ayacucho.

Život v přírodě

Aratinga skvrnitý, zvaný též aratinga Waglerův, je v severní Venezuele nejvzácnějším druhem subtropické lesní zóny. Ve větším množství bývají pozorováni v lednu až v červenci při průletu průsmykem Portachuelo, kde je lovci často chytají do síti. Poměrně menší populace žije v okolí Limy (Peru) v nadmořské výšce 1000 - 3000 m. V jižním Peru je jejich výskyt hojnější. Nocují ve vyšších polohách v kopcovitých stráních, za potravou slétávají do údolí. Živý se různými druhy plodů, bobulovin, semeny a rostlinou potravou. V severní Venezuele hnízdí v dutinách stromů v dubnu až červnu, v západní Kolumbii byla jejich hnízda nalezena i ve skalních rozsedlinách ve vysokých nepřístupných skalách. Jeho hlas je značně pronikavý.

Krmení

Slunečnice, oves, semeno kardi, máčená a nedozrálá pšenice, kukuřice v mléčné zralosti, semenec, lesknice, burské oříšky, piškoty, různé ovoce, zelenina a bobuloviny. Po vylítnutí mladých dostávat senegalské proso v klasech a vaječnou míchanici.

Aratinga skvrnitýNázvy ve světě

Latinsky: Aratinga wagleri, Anglicky: Red shining parrot, Dánsky: Colombiansk Aratinga, Finsky: kallioaratti, Francouzsky: Conure de Wagler, Holandsky: Waglers Aratinga, Italsky: Conuro fronterossa, Japonsky: midorizuakainko, Japonsky 2: ミドリズアカインコ, Norsky: Rødpanneparakitt, Německy: Columbiasittich, Polsky: konura andyjska, Rusky: Колумбийская аратинга, Slovensky: klinochvost Waglerov, Čínsky: 红额鹦哥, Španělsky: Aratinga de Wagler, Švédsky: Rödkronad parakit

Použitá literatura

Čerpáno z literatury Milana Vašíčka

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.