Konopka obecná

Carduelis cannabina

Výskyt: Evropa, severozápadní Afrika, Malá Asie
Délka: 13,5 cm s ocasem
Hmotnost: 16-22 g
Počet vajec: 5-6 ks
Inkubační doba: 12 dnů
Potrava: Semena plevelů
velikost písma:  A A A
05.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1424 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Sameček má v době hnízdění červené temeno a červený nádech na hrudi. Samička konopky je hnědavá, její hřbet je skořicově hnědý. Je menší než vrabec, dlouhá 13,5 centimetrů. V létě žije konopka obecná v párech, jindy také v malých skupinkách. V letu udržují ptáci neustálý kontakt tichým hlasem, který zní jako „tk-tk-tk". Zpěv konopky je pro lidské ucho libozvučný a obsahuje štěbetavé i trylkové pasáže. Hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí od 15 do 22 gramů.

Prostředí

Konopka obecná vyhledává kulturní krajinu s jednotlivými křovinami, pole, ovocné zahrady, okraje lesů, lužní lesy, chybí v lesích a v bezlesých krajinách.

Rozmnožování

Od března obsazuje sameček hnízdiště a vyzpěvuje na vrcholu větve svou hvízdavou, poněkud uspěchanou písničku. Při zpěvu se uplatní i jeho červenavá hruď. Hnízdo konopek je umístěno nízko v křoví. Je to důkladná, teple rostlinnými vlákny vystlaná jamka. Sameček krmí samičku, která sedí na vejcích, zhruba každou hodinu. Samička do hnízda dvakrát až třikrát v roce (od dubna do srpna) snáší 5 - 6 vajíček. Mláďata se líhnou po 12dnech sezení na vejcích a v hnízdě jsou rodiči krmena ještě asi 12-14 dnů polozralými semeny a trochou hmyzu. Při chovu v kleci ztrácí sameček konopky své červenavé zbarvení.

Konopka obecnáNázvy ve světě

Anglicky: Eurasian Linnet, Dánsky: Tornirisk, Finsky: Hemppo, Francouzsky: Linotte mélodieuse, Holandsky: Kneu, Chorvatsky: Juričica, Islandsky: Hörfinka, Italsky: Fanello, Maďarsky: Kenderike, Německy: Bluthänfling

Foto: http://www.pbase.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.