Ibis hnědý

Plegadis falcinellus

Výskyt: Asie, Austrálie, Evropa
Délka těla: 52-55 cm
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubační doba: 21 dnů
Potrava: Hmyz, kobylky, červy
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1848 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Velikostí i tvarem těla podobný ibisovi posvátnému, ale je jednobarevně tmavý, v létě rezavě hnědý se zelenavým leskem, v zimě a v šatu mladého ptáka na krku jemně světle čárkovaný. Jeho délka je 52 až 55 cm, rozpětí kolem 1 metru. Ibisi jsou velmi společenští, ale jen mezi sebou. Chodí podobně jako volavky a při letu střídají rychlé mávání křídel s krátkými plachtivými úseky. Větší skupiny se za letu uspořádají do působivé šikmé přímky, jež se neustále hadovitě vlní a mění. Tam, kde jsou ibisi obzvláště hojní, může se jejich řada táhnout od horizontu k horizontu. Před přistáním se pták při klesání točí jako padající list.

Prostředí

Ibisi vyhledávají potravu v rozlehlých, bohatě členěných bažinách s otevřenou vodní plochou s křovinami a skupinami stromů. Hnízdí v rákosí, v křovinách, na stromech, vždy ale na místech člověku těžko dostupných. Místa, kde loví potravu, mohou být vzdálena od hnízdní kolonie až 20 km. Největší evropská kolonie s více než 10 000 páry je v ústí řeky Volhy, druhá, čítající asi 4000 párů je v déltě Dunaje, malá u ústí Dory v Pádské nížině. Evropští ibisi jsou tažní ptáci, kteří setrvávají na hnízdištích od dubna do září a přezimují ve Středomoří, hlavně ale v tropické Africe. Ibisi z délty Volhy přezimují v Indii.

Rozmnožování

Ibisi hnědý hnízdí obvykle ve společnosti jiných ptáků bažin a vody jako jsou volavky, kormoráni, kolpíci, i v sousedství pelikánů. Hnízda ibisů jsou přitom často tak těsně vedle sebe, že se během času spojí do velké plochy. Většina kolonií je v rákosinách, některé i na keřích a stromech. Ve stromových koloniích obsazují ibisi spodní patra až do výše 5, maximálně 7 metrů.

Modrozelená vejce jsou v hnízdě většinou 3 až 4. Jsou dlouhá asi 52 mm. Ibisi hnízdí od poloviny května do června a na vejcích sedí 21 dnů. Sedí oba rodiče, většinou ale stále samice. Střídání na hnízdě předchází ceremoniál: přicházející partner obvykle přináší větev a zabudovává ji do hnízda, pak se oba ptáci něžně dotýkají zobáky. Po nakladení prvního vejce zůstává jeden z partnerů u hnízda a většinou stojí nad snůškou. Sezení začíná po nakladení posledního vejce. Většina mláďat se líhne okolo poloviny června. Při krmení zastrkují mláďata starým ptákům hlavu až po oči do jícnu. V prvních dnech je třeba počítat s krmením každých 90 minut, později se přestávky prodlužují v průměru na tři hodiny. Ve stáří asi dvou týdnů začínají mladí ptáci šplhat v okolí hnízda. V mnohých početných koloniích se mohou objevovat mateřské školky, v nichž rodiče neodlišují vlastní potomky od cizích. Krmí pak to mládě, které nejdůrazněji žebroní. Nakonec ale dostane každý, co potřebuje. Jedno krmení trvá asi 10 minut. Když jsou mláďata stará asi 24 dnů, poletují ze stromu na strom, ve stáří 30 dnů mohou už následovat rodiče při jejich cestách za potravou. Jakmile jsou mláďata samostatná, rozlétají se na všechny strany. A tak přetahují střední Evropou stále jednotliví ibisi - jeden byl dokonce zastižen až na Islandu. Od počátku července je už v kolonii ticho.

Potrava

Ibisi vyhledávají potravu převážně v mělčinách, někdy i na bažinatých lukách, ale ne v rákosinách. Loví vodní hmyz, kobylky, červy, žabky a podobné živočichy.

Ibis hnědýNázvy ve světě

Anglicky: Glossy Ibis, Finsky: Mustaiibis, Francouzsky: Ibis falcinelle, Holandsky: Zwarte ibis, Chorvatsky: Blistavi ibis, Islandsky: Bognefur, Italsky: Mignattaio, Maďarsky: Batla, Německy: Braunsichler

Foto: http://www.davidtomlinsonphotos.co.uk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.