Vodouš kropenatý

Tringa ochropus

Výskyt: Evropa
Délka těla: 23 cm
Hmotnost: 70-110 g
Počet vajec: 4 ks
Inkubační doba: 20-23 dnů
Průměr kroužku: 4,5 mm
Potrava: Hmyz v bahně
velikost písma:  A A A
25.04.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     843 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Pták velký jako špaček, dlouhý kolem 23 cm. Jeho hřbetní strana vypadá černě a ostře se odráží od bílého kořene ocasu, když pták vylétá. Ocas je tmavě příčně pruhovaný, kontrastněji než u vodouše bahenního. V letním šatu je hřbet světle skvrnitý. Let je rychlý a obratný, aby ptáci přistáli, vrhají se kolmo z výše a po přistání i při jiných příležitostech kolébají tělem jako pisíci obecní.

Prostředí

Jeho domovem je pásmo severských jehličnatých lesů, ve střední Evropě hnízdí jen velmi zřídka. Vodouš kropenatý obývá horská vrchoviště, polomy, lesem obklopené bahnité tůně a zalesněné břehy jezer. Přezimuje ve Středomoří, v tropické Africe, tu a tam i v západní a střední Evropě.

Rozmnožování

Sameček poletuje jako přízrak nad hnízdištěm, zpívá a pak přistává na vrcholu stromu. Vodouš kropenatý hnízdí nízko nebo vysoko až v koruně stromu v loňských hnízdech - mláďata pak musejí skočit na zem. Hnízdí v květnu a v červnu, 4 vajíčka jsou 39 mm dlouhá, sezení trvá 20 až 23 dnů. Varovný křik je ostré „tit...tit...tit".

Potrava

Vodouši kropenatí píchají v bahně, loví hmyz a převracejí kameny na dně vody. Na břehu loví v běhu, v mělké vodě se brodí, v hlubší vodě „stojí na hlavě" a též plavou.

Vodouš kropenatýNázvy ve světě

Anglicky: Green Sandpiper, Finsky: Metsäviklo, Francouzsky: Chevalier culblanc, Holandsky: Witgatje, Chorvatsky: Crnokrila prutka, Islandsky: Trjástelkur, Italsky: Piro-piro culbianco, Maďarsky: Erdei cankó, Německy: Waldwasserläufer, Norsky: Skogsnipe

Foto: http://www.svartfoton.se

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.