Netopýr velký

Myotis myotis

Výskyt: Evropa
Velikost: 11-14 cm
Hmotnost: 20-35 g
Počet mláďat: 1-2 ks
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
15.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3780 zobrazení     1 komentář

Identifikace

Jedná se o velký druh netopýra, jeho předloktí bývá dlouhé mezi 54 a 67 milimetry, netopýr velký dosahuje délky těla 67-79 milimetrů, ocas se u tohoto druhu pohybuje v rozmezí 45-60 milimetrů, ucho 26-31 mm. Rozpětí křídel u dospělého jedince činí 350-430 milimetrů, váha 20-35 gramů. Srst je okrově hnědá, spodina šedobílá. Mláďata šedivá.

Rozšíření

Netopýr velký obývá velkou část území, chybí pouze v přímořských oblastech Německa a Polska. V České republice i na Slovensku je poměrně hojný.

Způsob života

Letní kolonie jsou tvořeny v počtu 50-100 zvířat (výjimečně až do 1000 ks). Netopýr velký se vyskytuje běžně na půdách, ve věžích kostelů atp. Samci však žijí převážně jednotlivě. Tito netopýři zimují v podzemních prostorech, hromadně i v malých skupinách. Loví především v lesním prostředí, parcích, krasových oblastech. Netopýři velcí se páří na podzim a v zimě. Oplozené vajíčko však záhy ustrne ve svém vývoji a pokračuje v něm až následujícího jara. Při páření samec ovine samičku křídly a kousáním ji donutí setrvat na místě. Toto "objetí" může trvat někdy i tři hodiny a často v něm dvojice netopýrů setrvávají i poté, co celá kolonie odlétne na večerní lov. Kolem každého samce se shromáždí několik samic, někdy i deset až patnáct, které jsou přilákány pachem sekretu vylučovaným lícními žlázami. Na začátku léta je hlavním úkolem samic najít vhodné místo pro odchov mláďat. V měsíci červnu rodí samice jedno, vzácně i dně mláďata.

Foto: http://www.mpg.de/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

16.02.2016, 15:09
Dělám referát do školy a moc mi to pomohlo děkuji ❤❤❤❤❤❤☺☺☺