Netopýr brvitý

Myotis emarginatus

Výskyt: Evropa, Asie, Afrika
Velikost: 8-10 cm
Hmotnost: 7-15 g
Počet mláďat: 1 ks
Délka života: 3-3,5 roku
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
15.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1120 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Netopýr brvitý je malý až středně velký druh, jeho předloktí je dlouhé 36- 41 milimetrů, délka těla 41-53 milimetrů, ocas dosahuje délky 38-46 milimetrů, ucho 14-17 mm, rozpětí křídel je u dospělce 220-245 milimetrů, váha 7-15 gramů. Na vnějším okraji boltce je pravoúhlý zářez, přičemž tragus nedosahuje jeho výšky.

Rozšíření

Netopýr brvitý chybí v severním Polsku a severní půli Ně¬mecka. Je poměrně vzácným druhem. V České republice se vyskytuje hojněji v teplých nížinných oblastech Moravy a ve východních Čechách. Nálezy tohoto druhu však pocházejí i z jiných oblastí státu (Českomoravská vrchovina, Pošumaví, Krkonoše, Liberecko). Severní okraj České republiky představuje v podstatě hranici areálu rozšíření netopýra brvitého v Evropě. V České republice je tento druh v současnosti nejvíce ohrožen přestavbami střech a půdních prostorů budov, kde se nacházejí letní kolonie. Dalšími faktory jsou rušení na zimovištích a nevhodný způsob uzavírání vchodů do starých důlních děl a jeskyní.

Způsob života

Netopýr brvitý je teplomilný druh. Letní kolonie (tvořena 20-200 zvířaty) obvykle bez dospělých samců obývají půdy, na Slovensku také jeskyně. Často nalezneme tyto kolonie spolu s vrápencem malým. Zimuje jednotlivě i ve štolách, jeskyních a sklepích. Potravu sbírá hlavně z listí stromu. Nejvyšší známý věk je 18 let, což je však výjimka, většinou se tento druh netopýrů dožívá 3-3,5 let.

Foto: http://www.centroregionalechirotteri.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.