Netopýr dlouhouchý

Plecotus austriacus

Výskyt: Evropa, sever Afriky
Velikost: 7,5-11 cm
Hmotnost: 6-14 g
Počet mláďat: 1 ks
Délka života: Až 14 let
Potrava: Hmy
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2036 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Předloktí má netopýr dlouhouchý 37-44,5 milimetrů, délka těla u dospělého zvířete činí 41-58 milimetrů, ocas 37-55 milimetrů, ucho má tento druh 31-41 milimetrů, rozpětí křídel 255-292 milimetrů. Liší se od netopýra ušatého šedivějším zbarvením, tragus má tmavý a širší než 5,5 milimetru, vnitřní okraj boltce je užší. Palec na křídle kratší než 6 milimetrů.

Rozšíření

Netopýr dlouhouchý chybí na severu Německa a Polska. Jinak je poměrně hojný v zemědělské krajině a ve městech. Netopýr dlouhouchý je jedním z nejmladších našich druhů a rozšířil se k nám z jižních oblastí společně s vrápencem malým (Rhinolophus hipposideros) a netopýrem velkým (Myotis myotis) v mladším holocénu. Toto rozšíření pravděpodobně souvisí s nabídkou letních úkrytů v budovách, které v té době lidé počaly stavět.

Způsob života

Letní kolonie (čítající 10-30 samic s mláďaty) osidlují půdy budov. Jednotlivci se ukrývají pod krovy i ve štěrbinách skal, za okenicemi. Zimuje jednotlivě ve sklepích a jeskyních. Loví v okolí budov a v zahradách či parcích. Nejvyšší známý věk je u tohoto druhu 14 let a 7 měsíců. Průměrná délka života však je čtyři roky. Nejdelší známý přelet tohoto druhu činí 62 kilometrů.

Netopýr dlouhouchýNázvy ve světě

Anglicky: Grey Big-eared Bat, Holandsky: Grijze grootoorvleermuis, Chorvatsky: Mrki dugouhi šišmiš, Maďarsky: Zürke hosszúfülű-denevér, Německy: Graues Langohr, Rumunsky: Liliacul urechiat cenuşiu, Rusky: Seryj ušan, Slovensky: Ucháč sivý

Foto: http://www.fotocommunity.de

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.