Luskoun stepní

Manis temminckii

Výskyt: Východní a jižní Afrika
Délka těla: 90-140 cm
Hmotnost: 15-18 kg
Březost: 5 měsíců
Počet mláďat: 1-3 ks
Délka života: Kolem 13 let
Potrava: Hmyz, mravenci, termiti
velikost písma:  A A A
27.02.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4154 zobrazení     0 komentářů

Protáhle tělo pokrývají hnědě nebo hnědožlutě překrývající se šupiny, podobně jako u luskouna krátkoocasého, ačkoli ten je menší. Luskoun stepní používá své dlouhé drápy k rozhrabávání mravenišť a termitišť jak na stromech, tak na zemi, a tak získává potravu. Často přitom stojí na zadních.

Luskoun stepní dosahuje délky těla 50-60 centimetrů, délka ocasu je 40-50 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 15-18 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá luskoun stepní východní a jižní Afriku; kde navštěvuje savany, tropické a mírné pralesy. Luskouni jsou samotářští noční tvorové, kteří přes den odpočívají ve stinném úkrytu. Kromě lidí se luskouni, díky svému fyzickému vybavení, dokáží ubránit i větším šelmám. Při ohrožení se pevně stáhnou do klubka. Síla stahu a pohyb šupin mohou útočníkovi rozdrtit končetiny. Na svou obranu také dokáží vystřikovat páchnoucí sekret.

Po spáření a pěti měsících březosti rodí samice živé mládě, které váží od 100 do 500 g. U asijských druhů byly pozorovány dvě či tři mláďata v jednom vrhu. U druhů žijících na stromech se mládě po narození přichytí matce na ocas a je nošeno až tři měsíce. Luskouni dospívají ve věku 1 až 2 let a jejich délka života je přibližně 13 let.
 

Luskoun stepníNázvy ve světě

Anglicky: Ground Pangolin, Francouzsky: Pangolin De Temminck, Holandsky: Temmincks schubdier, Německy: Steppenschuppentier, Polsky: łuskowiec stepowy, Rusky: Степной ящер, Slovensky: Šupinavec stepný, Swahilsky: Kakakuona, Španělsky: Pangolín de Temminck

Foto: http://www.johnston.k12.ia.us/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.