Holub Kalot

Původ: Německo
Plemenná skupina: Holubi rejdiči
velikost písma:  A A A
07.04.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1341 zobrazení     0 komentářů

Plemeno holubů Kalot též nazývané krátkozobá krymka, je okrasné plemeno.  Vzrůstem je to drobný holub s krátkým zobáčkem a charakteristickým zbarvením. Základní zbarvení je bílé, barevná je jen čepička na hlavě a ocas.

Plemeno Kalot pochází z Německa, kde se i nejčastěji chová. Byl vyšlechtěn ze starohamburských kalotů a bělookých rejdičů a je blízce příbuzný současnému hamburskému krátkozobému rejdiči.

Kaloti mají přilehlé opeření a předností je peří krátké. Většina ptáků má chocholku, ta je lasturovitá, široká, přilehlá a zakončená dobře vyvinutými postranními růžicemi.

Kresba hlavy tvoří čepičku, která je od bílého opeření oddělená přímkou probíhající od koutků zobáku středem očí až do zátylku. U chocholatých kalotů je celá chocholka bílá. Barevný je též ocas a to včetně podocasníku. Uznanými barevnými rázy je černá, červená, žlutá, stříbřitá a izabelová.

V seznamu plemen EE a v českém vzorníku plemen náleží mezi rejdiče a to pod číslem 0900. Je to holub malého tělesného rámce, jeho délka těla, měřená od začátku hrudi po konec ocasu, nepřesahuje 28 cm. Je jemných tělesných tvarů. Hlava je kulatá s vystouplým čelem, zobák má světlou barvu a je zkrácený, tupý a nasazený v pravém úhlu k čelu. Oční duhovka kalota je vždy perlová. Obočnice jsou zbarveny červeně a nejsou příliš široké. Na trupu je nápadná dopředu vystupující hruď, hřbet je rovný a svažuje se mírně dozadu, ocas je dobře složený, úměrně dlouhý a nesený v linii hřbetu. Křídla má Kalot dobře složená a jejich letky leží na ocase, aniž by se křížily. Končetiny tohoto plemene bývají krátké a nejsou opeřené.

Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: http://www.holubar.estranky.sk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.