Sklípkan hrabavý

Aphonopelma seemanni

Výskyt: Střední Amerika
Velikost: 60 mm
Počet vajec: Několik stovek
Inkubace: 8-10 týdnů
Krmivo: Cvrčci, sarančata, mouchy
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2418 zobrazení     0 komentářů

Sklípkan hrabavý je ve volné přírodě rozšířen od Kostariky až po Texas a Kalifornii. Patří mezi typické hrabavé sklípkany. Samičky si vyhrabávají chodby, u jejichž ústí číhají na kořist. Samečci pobíhají kolem a vyhledávají samičky.

Sklípkan hrabavý dorůstá v dospělosti velikosti těla maximálně 6 centimetrů. Základní zbarvení kolísá od téměř světle hnědé přes béžové šedou až po černou. Na horní straně metatarzů končetin má sklípkan hrabavý dva znatelné bílé pruhy, které u samečků nejsou až tak výrazné.

Pro jeden exemplář potřebujeme terárium o minimálních rozměrech 40 x 40 x 30 centimetrů. Nejprve založíme dno terária a vyplníme jej 6 až 10 centimetrů vysokou vrstvou květinové zeminy nebo vrstvou jiného srovnatelného materiálu. Úkryt, například z kůry korkovníku, a mělká miska s vodou a malým záchranným korkovým ostrůvkem pro krmný hmyz uprostřed jsou povinnými součástmi výbavy terária. Sklípkan hrabavý je v podstatě klidný pavouk, a pouze je-li vyrušen, brání se bolestivým kousáním. Někteří jedinci vylézají z úkrytu jen výjimečně, jiní zase pobíhají sem a tam a občas i s chutí hrabou do terarijního substrátu.

Sklípkan hrabavý požírá v zajetí cvrčky, mouchy a také sarančata.

Sklípkan hrabavýNázvy ve světě

Anglicky: Costa Rican Zebra Striped Knee Tarantula, Německy: Gestreifte Guatemala-Vogelspinne, Chorvatsky: Meksički pauk ptičar, Polsky: Ptasznik zebrowaty

Foto: http://www.arachnoboards.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.