Aktuálně: 4 946 inzerátů174 076 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Chov rosely pennantovy

Chov rosely pennantovy
Jiřina Tajčmanová 05.11.2023, 12:00
532 3 minuty čtení

Rosela pennantova nebo též zkráceně rosela pennant, obývá ve volné přírodě jižní a východní Austrálii.

Dospělý pták dosahuje délky až 36 cm, samozřejmě včetně ocasu. Základní barva je červená, na tvářích má rosela pennantova modrou skvrnu. Prsa a břicho jsou červené, křídla mají červená s černými vlnami, okraje křídel jsou modrá. Nohy jsou celo šedé, ocas modrý , zobák šedobílý a duhovka očí je hnědá. Mláďata penantů mají částečně místo červené barvy zelenou, která se postupně během dvou let při přepeřování mění na červenou. Samec je mohutnější než samička a má trošku hranatější tvar hlavy. To jsou dva hlavní rozpoznávací znaky.

Způsob chovu

Rosely pennantovy mám ve venkovní voliéře o rozměrech 3x2x1 m (DxVxŠ), se záletem 1,5x2x1 m. V zimě tomuto druhu nepřitápím, ale pro případ tuhých mrazů mám připravené elektrické topení.

Chovný pár s mláďaty Chovný pár s mláďaty Foto: Jiřina Tajčmanová

Krmení

Směs si míchám sama v následujícím složení: slunečnice (především bílá a žíhaná), kardi, loupaný oves, pohanka, ostropestřec, semenec, lesknice, senegalské proso, proso (žluté, zelené a červené). Dále podávám klíčící směs od Deli nature a kukuřici. Večer namočím, ráno propláchnu a polovinu uvařím. Druhou polovinu dám do klíčícího sila. Večer opět propláchnu a ráno po dalším propláchnutí zkrmuji – již bez vaření. Kukuřici mají moc rádi i čerstvou v mléčné zralosti. Na zimu kukuřici zamrazuji. Přes léto si na zahradě vypěstuji několik druhů fazolí. V mléčné zralosti zamrazuji celé lusky. Tak dva – tři druhy nechávám plně dozrát a v zimě a na jaře je podávám vařené.

V době hnízdění dělám vaječnou míchanici. Podávám hotovou směs All pet mix meal. Nastrouhám do ní mrkev, kopřivy a na přilepšenou uvařené vejce. Vejce dávám, pokud nejsou vedra. Důležité je zelené krmení, a to i mimo dobu hnízdění. Například ptačinec žabinec, pampeliška, jitrocel, šťovík, semena rostlin v mléčné zralosti. Na okus dávám větve ovocných a jehličnatých stromů, dále také větve vrby.

Nesmíme zapomenout na ovoce a zeleninu. Přes léto dávám kompletní nabídku ze zahrady, v zimě hlavně jablka, mrkev a mražené zásoby. Přidávám pomeranče a banány, zhruba jednou týdně. Pomeranče spíše rozcupují, než zbaští.

Celý rok přidávám do krmiva Roboran pro exoty a do vody Optimin a Acidomid. Ten dávám denně! Dále nechybí ve voliéře sépiová kost a miska s gritem.

Rosela pennant se ráda koupe nebo sprchuje. Když je v létě mlžím hadicí, zmáchají se tak, že nemohou létat.

Hnízdění

Budku používám o rozměrech 39x39x80 cm. Vlet má průměr devět centimetrů. Samice běžně snáší čtyři až šest bílých vajec. Naše měla jednou 10 vajec a všechny oplozená. Na vejcích sedí jen samička cca 22 dnů. Oči se mláďatům otevírají 11–12. den. Dva týdny od vylíhnutí se mláďata z budky již hlasitě ozývají. Já vždy říkám, že se nastartovaly motorové pily. Mladí vylétávají 30–34 dnů od vylíhnutí. Samec je pak ve voliéře ještě as 4 týdny dokrmuje.

Kroužkování

Rosela pennantova vyžaduje kroužek velikosti 6 mm, který se mladým nasazuje devátý den stáří.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiřina Tajčmanová

Autorem od: 08.10.2023

Chovám: korela chocholatá, Rosela pennantova, Rosela pestrá, Leskoptev tříbarvá , Agapornis etiopský, Papoušek horský, Andulka vlnkovaná, Neoféma modrohlavá, Kanár Gl. FANCY, Kakariki rudočelý, Amadina gouldové, Alexandr malý, Hýl mexický, Zebřička pestrá.

Vážení přátelé, ze zdravotních důvodů jsem byla nucena ukončit chov exotického ptactva. 

Podobné články

Může vás také zajímat