Aktuálně: 4 959 inzerátů174 205 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Jak na chov rosely pestré

Jak na chov rosely pestré
Jiřina Tajčmanová 28.11.2023, 13:00
947 4 minuty čtení

Rosela pestrá se vyskytuje v jihovýchodní Austrálii a také na ostrově Tasmánie. Dosahuje délky těla 30 cm, včetně ocasu.

 

Rosely pestré mají  jasně červenou hlavu, světlý zobák, bílé líce a skvrnu pod zobákem. Prsa jsou červená, a břicho žluté. Na zádech mají tmavá pera se žlutým lemováním. Křídla a ocasní pera jsou modravá a část ocasu je tmavě zelená. Samec a samice jsou zbarveni stejně. Samec má ale barvy výraznější – sytější. Také je znatelný rozdíl ve velikosti zobáku a hlavy. Samice má zobák drobnější a hlavu menší. Toto je popis přírodní formy. Rosely pestré, ale mají mnoho mutací. Mezi mé oblíbené patří rubino a červená.

 

Způsob chovu

Rosely mám ve venkovní voliéře o rozměrech 3x2x1 m (DxVxŠ), se záletem: 1,5x2x1 m. V zimě nepřitápím, dvě strany záletů jsou silné téměř 60 cm, takže tak rychle nepromrzají. Celou zimu mají k dispozici výlet, který zavírám pouze na noc. Pokud jsou teploty hluboko pod nulou i během dne, otevřu výlet třeba až v poledne, klidně jen na jednu hodinu.

Ve voliéře mám pár rosel a u nich jeden pár andulek. Rosely jsou dost agresivní ke svému druhu, takže není vhodné mít v jedné voliéře více páru rosel. Já u nich mám andulky. Hnízdní budky mají na protilehlých stěnách záletu, a nezaznamenala jsem rozepře ani při odchovu mladých. Ovšem nelze to brát jako pravidlo, záleží na konkrétním jedinci. Především samci mohou být v době toku k jiným druhům dost nepřátelští.

Jak na chov rosely pestré

Krmení

Směs si míchám sama v tomto složení: proso (žluté, zelené a červené), slunečnice (především bílá a žíhaná), kardi, loupaný oves, pohanka, ostropestřec, semenec, lesknice, senegalské proso. Tuto směs zrnin také nakličuji, a k tomu také klíčící směs od Deli nature. Dopoledne namočím, po cca 8 hodinách máčení propláchnu a dám do klíčícího sila. Ráno a večer opět propláchnu, a ráno po dalším propláchnutí zkrmuji. Mají moc rádi kukuřic v mléčné zralosti. Na zimu kukuřici zamrazím.

V době hnízdění předkládám vaječnou míchanici. Podávám hotovou směs All pet mix meal. V robotu namixuji směs zeleniny a ovoce, a přidám uvařené vejce. Zeleninu a ovoce podávám stylem „co zahrada dá“. Základem je mrkev, jablíčko, celer. A pak co je právě sezónní. Např. červená řepa a petržel. Nesmíme zapomenout na bylinky: kopřivy, ptačinec, pampeliška, řebříček, šrůcha apod. Do míchanice přidávám Roboran s pupalkovým olejem a Humac. Mimo hnízdní období podávám míchanici 2x týdně.

Důležité je zelené krmení, a to i mimo dobu hnízdění. Například ptačinec žabinec, pampeliška, jitrocel, šťovík, semena rostlin v mléčné zralosti. Na okus dávám větve ovocných a jehličnatých stromů, dále větve vrby.

Ovoce a zeleninu podávám celou sezónu. Přes léto je to vše ze zahrady, v zimě hlavně jablka, mrkev a mražené zásoby. Mají rády piškoty, toho využívám, když jim chci podávat např. Paputo (olej s vitamínem D3).

Celý rok přidávám do vody Optimin, Knoblamin a Acidomid. Nově jsem začala v chovu podávat probiotika EMa Fauna Exotik.

Dále nesmí chybět sépiová kost a miska s gritem. Rosely pestré se také rády koupou nebo sprchují.

Hnízdění

U rosel pestrých používám budku o rozměrech 30x3x50 cm. Vletový otvor má průměr 9 cm.

Samice snáší jedno vejce denně, popřípadě obden. Vajec může být 6-9. Letos měla jedna z mých samic 12 vajec (oplozených 6, všech 6 mladých bylo odchováno). Ne všechna vejce bývají ale oplozená. Inkubační doba je 19-21 dnů. Během této doby bude samice poctivě v budce zahřívat snůšku. Vylézá pouze, když se potřebuje napít, nakrmit nebo vyprázdnit. Někteří samci samičku krmí v boudě, takže samice budku opouští, jen aby se vyprázdnila. Mláďata se budou líhnout v intervalech, ve kterých byly vejce snášeny. Mláďata kroužkujeme po sedmi dnech. Pro rosely pestré používám kroužek o průměru 5,5 mm. Budku kontroluji každý den.

Mláďata bývají opeřená ve věku 4–5 týdnů, a začínají vylézat z budky. Rodiče je krmí ještě asi 5 týdnů. Může se stát, že po odstavu mladých rodičovský pár znovu zahnízdí. Není to ale pravidlem.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiřina Tajčmanová

Autorem od: 08.10.2023

Chovám: korela chocholatá, Rosela pennantova, Rosela pestrá, Leskoptev tříbarvá , Agapornis etiopský, Papoušek horský, Andulka vlnkovaná, Neoféma modrohlavá, Kanár Gl. FANCY, Kakariki rudočelý, Amadina gouldové, Alexandr malý, Hýl mexický, Zebřička pestrá.

Vážení přátelé, ze zdravotních důvodů jsem byla nucena ukončit chov exotického ptactva. 

Podobné články

Může vás také zajímat