Aktuálně: 4 985 inzerátů174 059 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Vše o chovu zebřičky pestré

Vše o chovu zebřičky pestré
1 770 6 minut čtení

Nejprve si řekněme něco málo o chovu této „drobotiny“. Zebřičky se dožívají okolo pěti až devíti let, někteří jedinci se však mohou dožít i dvanácti let. Měří okolo 9 cm.

Zebřičky jsou ve střední části Austrálie nejrozšířenějším druhem astrildovitých ptáků. Velkou oblibu získaly i jako klecoví ptáci. Tento drobný a aktivní ptáček je velice nenáročný na chov a hodí se tedy i pro chovatele, kteří teprve začínají.

Zebřičky můžeme chovat i ve společnosti jiných druhů například rýžovníků nebo chůviček.

Ať tak či onak, vždy je mějte minimálně v páru. Pokud jeden z nich uhyne, je dobré pořídit hned dalšího parťáka ať neteskní.

Samce od samičky poznáme na první pohled. Samec má rezavé tváře a je oproti samičce pestřeji zbarven. Výrazný je jejich zobáček, který je červeno-oranžový.

Krmení

Zebřičky jsou nenáročné i co se krmení týče. Rychle si zvykají na nové krmení. Mají rády směsi z prosa ve více barvách (šedé, žluté, červené), senegalské proso v klasech, lesknici, lněné semínko a mohár. Můžete přidávat zelené krmení, salát, kousky mrkve a rozkrojené jablko. Při odchovu mláďat se podává vaječná směs – my nepoužíváme průmyslovou, ale tradiční domácí, vajíčko natvrdo s přídavkem strouhanky a směsí na ruční dokrmování papoušků.

Chybět by neměla ani sepiová kost, směs písku a drcených mušlí.

Chov zebřiček

Zebřičky můžete chovat i venku, ale myslete na to, že by neměly teploty klesnout pod 15 °C. Sice i v takových podmínkách jsou schopny zahnízdit, ale správně to není. Mnozí chovatelé nechávají zebřičky venku i při 0 °C, což považuji, vzhledem k jejich teplé domovině, za nehumánní. Samičky pak vystavujeme velkému riziku. Při těchto nízkých teplotách často nemohou snést vajíčko, takové samičky sedí na zemi a prochladnou. Nesnesené vajíčko uvnitř samice může vést až k její smrti. Na to prosím myslete při stavbě voliéry. Udělejte průlet dovnitř do místnost, kde v zimě temperujete.

Pokud chcete chovat zebřičky v kleci, doporučují se kovové klece v kombinaci s plastem, které jsou praktické na údržbu. V takovýchto klecích se udržuje lépe hygiena, nedrží se zde roztoči, čmelíci a jiní parazité a nejsou nasákavé tolik, jako dřevěné a laminové klece. U dřevěných musíte používat různé chemické přípravky na zničení těchto parazitů, což nebývá mnohdy účinné a postup musíte opakovat. Na místo toho plastovou klec osprchujete a máte čisto.  Klec je lehká, snadno se s ní manipuluje. Údržba je velmi snadná.

Na podlahu klece lze použít speciální savý papír od italské značky 2GR, který oproti novinám nezapáchá, je hygienický a savý – rychle schne.

Chovná klec pro zebřičky by měla mít rozměr alespoň 58 x 30 x 39 cm. Záleží pak na počtu zebřiček, které chcete chovat. Uváděný rozměr je vhodný pouze pro jeden pár. Pokud ale máte místo, stojí za uvážení, zda nezvolit o něco větší chovnou klec např. o rozměru 91,5 x 42 x 44,5 cm viz. foto. Tato klec je univerzální a slouží nejenom jako chovná klec, ale zároveň i jako proletovačka. Lze ji tedy použít k odstavení mláďat a nerušit tak rodiče při dalším hnízdění. Za mě jsou vhodnější klece s vnitřními krmítky, kde se může krmit více mláďat najednou. Tyto klece, ale i jiné od 2GR se dají dát do pojízdných regálů a štosovat na sebe, což vám ušetří nejenom místo, ale usnadní i manipulaci. 

Klec pro zebřičky o rozměru 91,5 x 42 x 44,5 cm Klec pro zebřičky o rozměru 91,5 x 42 x 44,5 cm

Zebřičky mají rády přírodní materiály, proto jim určitě nekupujte hračky ani zrcátka. Namísto toho jim klec vybavte různými větvičkami s ovocných stromů, ty mohou mít i lístky. Zebřička je velmi aktivní ptáček, celý den tráví přeskakováním sem a tam z větve na větev. A když se konečně unaví, s partnerem si spočinou v hnízdě. Určitě vybavte klec i koupelničkou. Vodu přímo milují.

Koupelnička Koupelnička

Hnízdění

Zebřičky snáší v průměru 4-8 vajíček, v zahřívání se střídají oba rodiče. K vylíhnutí zpravidla dochází mezi 11-14 dnem. K hnízdění zebřičky používají hnízdní budky nebo otevřená hnízda. Nám se osvědčily hnízdní budky od 2GR art.432. Tyto hnízdní budky jsou zcela vyjímatelné a omyvatelné. Dají se přichytit jak zvenku klece/voliéry, což umožnuje lepší kontrolu snůšky a kroužkování mláďat, tak je lze zavěsit zevnitř klece. Pro kontrolu a čištění slouží vrchní odklápěcí stříška. Rozměr této hnízdní budky je 13 x 10 x 9,5 cm. Ke kroužkování se používají kroužky o velikost 2,7–2,8 mm. 

Vhodný typ budky pro zebřičky Vhodný typ budky pro zebřičky

Co se týče hnízdního materiálu, jsou zebřičky opět nenáročné, můžeme volit například z juty, sisálu, bavlny, či kokosového vlákna. V nouzovém případě se dá použít i seno, ale pokud chceme dodržovat hygienu, je dobré použít již připravený hnízdní materiál.

Různé stavební materiály Různé stavební materiály

U nás se specializovaní chovatelé zebřiček mohou přihlásit do Klubu chovatelů zebřiček České republiky. Členové klubu si pak vyměňují informace o chovu zebřiček, zkušenosti a účastní se nejenom klubových výstav, ale i domácích a zahraničních. Výstavní zebřičky jsou výrazně většího a zavalitějšího tipu a jejich cena je podstatně vyšší než u klasických zebřiček.

Snad Vám tyto informace pomohou ve vašem chovu, anebo v rozhodování, zda je pro vás zebřička ten správný pták.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Sabina Glosmanová: Kanáři - Exoti

Autorem od: 17.10.2023

Jsme partnerem profesionálních chovatelů. Nabízíme klece, potřeby pro hnízděni a doplňky vysoké kvality.

Podobné články

Může vás také zajímat