Aktuálně: 4 978 inzerátů174 004 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Výběr vhodné ubikace pro křečka

Výběr vhodné ubikace pro křečka
Ludmila Martínková 04.02.2024, 13:00
1 118 13 minut čtení

Pokud chceme křečkovi zařídit spokojený život, je potřeba věnovat zvýšenou pozornost výběru vhodné ubikace. Ideální je, když tak učiníme ještě před koupí křečka s ohledem k jeho přirozeným potřebám. Ušetříme si tím nemalé peníze za koupi nevhodné ubikace, které bohužel obchody se zvířaty stále nabízí – aneb kde je poptávka, je i nabídka. Popřípadě personálu často chybí znalosti studií, které vznikaly povětšinou během minulých 15 let (všechna čest a dík výjimkám). Občas bohužel není ani snaha, pro spoustu lidí je křeček podřadným dětským mazlíčkem a co mu stačilo před 20 lety, musí stačit i dnes. Pokud do této skupiny nepatříte a chcete vybudovat křečkovi takové bydlení, aby u vás vedl spokojený život a nic mu nechybělo, směle čtěte dál.

Teritorium křečků žijících v přírodě dosahuje plochy i několik kilometrů čtverečních. V domácích podmínkách není ale možné se takovým rozměrům přiblížit. Je ale velký rozdíl ve spokojenosti křečka v malé a velké ubikaci. Zajímavé výsledky přinesla studie*, která pozorovala 60 samiček křečka syrského umístěných do 4 různých klecí (o ploše 1800 cm2, 2500 cm2, 5000 cm2 a 10 000 cm2). Všechny ubikace měly stejné vybavení včetně kolotoče. U křečků se pak zkoumaly stresové faktory, zejména četnost hryzání mříže klece. Na základě výsledků této studie se v zahraničí doporučuje minimální plocha ubikace 5000 cm2.

Osobně se mi minimální plocha ubikace 5000 cm2 velmi osvědčila u křečků syrských. U křečíků se v zahraničí řídí minimální plochou ubikace 4000 cm2, ideálně ale také 5000 cm2 a více, protože i když jsou křečíci menší, bývají rychlejší a hbitější a jejich nároky na velikost bydlení jsou často srovnatelné s křečky syrskými.

Ráda bych ale zohlednila informace z Etického kodexu Českého křeččího klubu**, který je závazný pro chovatelské stanice křečků spadající pod tento klub. Sice se rozměry liší od zahraničních ideálů, na druhou stranu vychází z dostupnosti vybavení pro křečky v českých podmínkách. Ten stanovuje minimální plochy ubikací u jednotlivých druhů křečků a křečíků:

Křeček syrský – minimální plocha ubikace je 3000 cm2 (např. 75x40 cm, apod.).

Křečík džungarský – minimální plocha ubikace je 2000 cm2 (50x40 cm, apod.).

Křečík Campbellův – pro 1-2 křečíky minimálně 2200 cm2, pro 3-4 křečíky minimálně 2800 cm2, pro 5-7 křečíků minimálně 4000 cm2 a pro více než 8 křečíků minimálně 5000 cm2.

Křečík Roborovského – minimální plocha ubikace pro 1-2 křečíky je 1650 cm2 (např. 55x30 cm, apod.), u skupinky 3 a více jedinců je minimum 2800 cm2.

Křečík čínský – 2200 cm2 (např. 55x40 cm, apod.). Ubikace u tohoto druhu může být řešena na výšku, ale výška nesmí být větší než délka ubikace. U křečíka čínského je vhodné zařadit více pater, protože jako jediný druh u nás chovaných křečků je uzpůsoben ke šplhání.

Parametry ideální a špatné ubikace

Ideální ubikace je řešená na plochu (nikoliv na výšku s patry) a umožňuje vysokou vrstvu podestýlky pro norování. Prosté a k potřebám křečků pochopitelné. Přesto se ale stále velice často setkávám se špatnými ubikacemi (obrázek níže). Ideální ubikace je řešená na plochu (nikoliv na výšku s patry) a umožňuje vysokou vrstvu podestýlky pro norování. Prosté a k potřebám křečků pochopitelné. Přesto se ale stále velice často setkávám se špatnými ubikacemi (obrázek níže).

Typické vysoké klece o malé podlahové ploše s nízkou vaničkou jsou pro křečky zcela nevhodné, protože nevyhovují jejich přirozené potřebě hrabat a norovat. Je možné, že jste křečka někdy v takové kleci chovali nebo stále ještě chováte. Nikdy není pozdě to změnit, pokud máte správné informace. I křeček je živý tvor – ač je jeho život krátký, stále si zasluhuje jej prožít v pro něj příjemném prostředí. Typické vysoké klece o malé podlahové ploše s nízkou vaničkou jsou pro křečky zcela nevhodné, protože nevyhovují jejich přirozené potřebě hrabat a norovat. Je možné, že jste křečka někdy v takové kleci chovali nebo stále ještě chováte. Nikdy není pozdě to změnit, pokud máte správné informace. I křeček je živý tvor – ač je jeho život krátký, stále si zasluhuje jej prožít v pro něj příjemném prostředí.

Možnosti vhodných ubikací a jejich výhody a nevýhody

V dnešní době už existuje spousta variant vhodných ubikací. Každá má své pro a proti, proto by si měl každý vybrat podle svých preferencí a možností.

Tip: Je potřeba počítat s dostatečně velkým kolotočem, který by v ubikaci neměl chybět. Jak vybrat správný kolotoč pro křečka popisuji v tomto článku. Pro křečky syrské je to kolotoč o minimálním průměru 28 cm, u křečíků o minimálním průměru 20 cm. Podle toho se odvíjí minimální výška ubikace, kdy k průměru kolotoče připočítáme výšku podstavy, která bývá kolem 4 cm a přičteme ještě minimálně 1cm manipulačního prostoru.

Klec

Klec je jedna z možných a nejčastějších ubikací, od kterých se ale v poslední době u křečků upouští. Mezi chovateli se najde stále spousta zastánců tohoto dnes už spíše tradičního vybavení, proto ji zde také uvedu. Kromě rozměrů klece je důležitým parametrem i rozteč (rozestup) mříží, která by neměla být u syrských křečků větší než 1 cm a u křečíků 0,7 cm, aby se křeček mezi mřížemi neprotáhl.

+ Jsou lehké.

+ Snadno se čistí.

Možnost připevnit závěsná vybavení.

+ Je v obchodech a na e-shopech snadno dostupná.

+ Hotové řešení, které není potřeba upravovat.

Křečci nejsou dobří lezci, nahoru vylezou, ale dolů padají a stávají se úrazy.

- Ohryzáváním klece si křečci mohou zuby závažně poškodit – ulomit nebo může dojít k jejich rozestoupení, což může vést k problémům s příjmem potravy. Výše zmíněná studie prokázala, že všech 80 samic kousalo mříže klece.

Nezřídka se zejména v malých klecích setkávám se sebepoškozujícími sklony kousání mříží. Křeček je natolik ve stresu a chce utéci, že hryže mříže i za cenu krvavých odřenin na čumáku. Při přechodu na větší ubikaci důrazně doporučuji u křečků s chronickým kousáním mříží zvolit jinou formu ubikace. Takový křeček si již vytvořil návyk kousání klece a nepřestane ani v kleci větší.

Většina klecí mají nižší vaničku, než je potřeba podestýlky pro norování (křečci začínají norovat od 15-25 cm, záleží na druhu a daném jedinci).

Mřížemi podestýlka vypadává, neustále budete uklízet podestýlku v okolí klece.

- Neposkytuje ochranu před průvanem. „Vzdušnost“ klecí není u křečků žádána. Podle některých zdrojů dokonce právě vzduch proudící mřížemi nutí křečky mříže kousat.

- Nejsou dostupné varianty větších klecí přes 120 cm na délku.

Tip: Problém s nízkou vaničkou klece lze vyřešit například plexisklem či kartonem, který se připevní na mříže do požadované výšky podestýlky po celém obvodu klece nebo třeba jen na její část.

Klec Comfy Vetro Plus Nature 100 je zajímavá vysokou prosklenou spodní částí. Pohlídejte si ale vhodnost vybavení, které ke kleci dostanete (zde je například kolotoč příliš malý). Klec Comfy Vetro Plus Nature 100 je zajímavá vysokou prosklenou spodní částí. Pohlídejte si ale vhodnost vybavení, které ke kleci dostanete (zde je například kolotoč příliš malý).

Klece dostupné v ČR: ***

  • Akvamex style 100 cm (100×54×45 cm);
  • Akvamex style 120 cm (120×60×43 cm);
  • Barney Super 100 cm (100×56×46 cm);
  • Klec Olaf 4 (100×54×40 cm);
  • Criceti 15 Ferplast (78×48×39 cm);
  • Savic Hamster Plaza Knock Down (100×50×50 cm),
  • Ferplast Criceti 100 Bianca (97×57×50 cm);
  • ZOLUX Klec Neo Silta H58 (78×48×58 cm),
  • ZOLUX Klec Neo Nigha H36 (78×48×36 cm);
  • Klec FERA BOB (78×48×36 cm);
  • Klec Olaf 3 (78×48×33 cm);
  • Tommy 2 + wood (78×48×42 cm);
  • Roberto Modern (100×54×40 cm);
  • Comfy Dvoupatrová klec Vetro Plus Nature 100 (100×40×44 cm);
  • Klec FLAMINGO Vitru 3 (78×48×35 cm);
  • Klec FLAMINGO Elsa Small (77×47×36.5 cm);
  • Klec Billy Mouse (100×54×39 cm);
  • Klec FLAMINGO Elsa Small (77×47×36.5 cm);
  • Ferplast Multipla Hamster (73×37.5×42 cm);
  • Ferplast Multipla Hamster Large (107.5×37.5×42 cm);
  • Duvo+ Šmoulové klec pro hlodavce (100×54×40 cm).

Tip: Na trhu jsou dostupné i rozměrnější klece s větší roztečí mříží – například pro králíky či morčata. Takovou klec stačí potáhnout voliérovým pletivem (velikost ok maximálně 1 cm), aby se křeček mezi mřížemi neprotáhl.

Úložný box

V poslední době je velmi častým, oblíbeným a levným řešením úložný box.

+ Nízká cena.

+ Plast se snadno čistí.

+ Plastové úložné boxy jsou lehce dostupné v mnoha obchodech.

+ Jsou lehké a dobře se přenášejí.

+ Jsou skladné. Prázdné se dají poskládat do sebe.

+ Pokud vlastníte více křečků, ušetří vám spoustu místa, protože se dají skládat na sebe.

+ Lze do nich dát vysokou vrstvu podestýlky.

+ Podestýlka nevypadává.

- Rozměry jsou měřeny v horní části boxu a směrem ke dnu se výška i šířka zkrátí i o 10 cm. Reálně využívaná podlahová plocha je pak mnohem nižší, než je uvedeno na boxu.

- Nejsou dostupné ve větších rozměrech a některým křečkům nemusí stačit (reálně využitá plocha je většinou kolem 3500cm2).

Koupený box není „hotový“. Je potřeba vyřezat do víka díru a tu potáhnout voliérovým pletivem (maximální velikost ok 1 cm), které se k víku připevní stahovacími páskami. Nestačí pouze vyvrtat do víka díry, takové větrání je nedostatečné.

I velký plastový box může posloužit jako ubikace pro křečka – zejména když hledáte levné řešení. Vždy je ale potřeba mít v boxu i víko, aby křeček neutekl. I velký plastový box může posloužit jako ubikace pro křečka – zejména když hledáte levné řešení. Vždy je ale potřeba mít v boxu i víko, aby křeček neutekl.

Tip: Někteří chovatelé vyřezávají do boků boxu otvor, který potáhnou pletivem. Zda to udělat či ne, nechám na zvážení každého chovatele, já osobně to nedoporučuji. K bočnímu otvoru se křeček lépe dostane než třeba na víko a reálně hrozí, že se prokouše ven, pokud bude pletivo připevněno z venkovní strany. Je možnost připevnit pletivo i zevnitř, křeček se ale při kousání pletiva může zranit (konce pletiva často zůstávají ostré a když jsou zvenku, přelepují se často páskou právě z důvodu možného zranění či zachycení oděvu). Vyřezáním bočního otvoru také získáváte skoro všechny „nevýhody klece“, jako jsou například kousání mříží, šplhání, vypadávání podestýlky,…

Některé boxy dostupné v ČR:

  • IKEA box SAMLA (78x56x43 cm);
  • ACTION úložný box (76x57x42 cm);
  • KIS T-Box z Hornbachu (79,5x58x43,5 cm);
  • Box s víkem XXXLutz (76x57x42 cm);
  • Heidrun Texbox (78,5x59x40,5 cm).

Ferplast Duna

+ Plast se snadno čistí.

+ Lehká varianta.

+ Lze dát vyšší vrstvu podestýlky.

+ Podestýlka nevypadává.

+ Není potřeba většinou nijak upravovat.

- Není dostupná ve větších rozměrech (maximální dostupná plocha 5000cm2).

- Ačkoliv se jedná o podobné řešení jako plastový box, cena je několikanásobně vyšší.

Mívají v sobě otvory pro napáječku, kterými se někteří křečci mohou snažit prokousat ven. Je známo několik případů, kdy se křeček v rozkousané díře zaklínil a uhynul. Proto je potřeba tyto otvory zaslepit a zatarasit třeba domečkem dříve, než si jich křeček všimne.

Ubikace Ferplast Duna. Ubikace Ferplast Duna.

Dostupné varianty Duny:

  • Ferplast Maxi Duna Multy (99×51×36 cm)
  • Ferplast Duna Multy (71×46×31 cm) – nevejde se kolotoč s průměrem 28 cm, tudíž není vhodná pro křečky syrské.

Skleněné varianty (akvárium, terárium, Detolf)

+ Sklo působí v interiéru velmi elegantně.

+ Dostupné v mnoha velikostech.

+ Nevypadává podestýlka.

+ Možné vložit vysokou vrstvu podestýlky.

+ Sklo křeček neprokouše. S kvalitně vyrobeným víkem je útěk křečka téměř nemožný.

- Sklo je těžké.

- Je potřeba vyrobit víko proti útěku.

Akvárium zhotovené na míru může být vkusnou dominantou obývacího pokoje. Toto dvoumetrové akvárium se mi podařilo koupit z druhé ruky za rovnou tisícovku (i s dřevěným víkem, které není na fotce). Akvárium zhotovené na míru může být vkusnou dominantou obývacího pokoje. Toto dvoumetrové akvárium se mi podařilo koupit z druhé ruky za rovnou tisícovku (i s dřevěným víkem, které není na fotce).

Tip 1: Tuto variantu lze objednat i u skláře na míru. Překvapivě jsou tato akvária často mnohem levnější než nová na e-shopech. Skleněné tabule se k sobě lepí nezávadným silikonem do terárií/akvárií, který je běžně dostupný v hobby obchodech.

Tip 2: Pokud chcete na akváriu ušetřit, sledujte bazary. Sem tam se objeví prostorné akvárium, které netěsní a je za velmi nízkou cenu.

Terária bývají primárně určena pro plazy, u kterých je udržení tepla a vlhkosti žádoucí. Pro křečka odvětrávání terárií pravděpodobně nebude stačit a může se začít vytvářet plíseň. Terária proto vybíráme (popř. upravujeme) tak, aby bylo proudění vzduchu dostačující. Některá terária mají okolo dvířek plastové rámy, které křeček může začít okusovat.

Pro křečka je vhodné i terárko, musí však být dobře vyřešeno odvětrávání. Pro křečka je vhodné i terárko, musí však být dobře vyřešeno odvětrávání.

Tip 3: Jako skleněná ubikace pro křečka se může použít i vitrína (např. Detolf z IKEA). Stačí nepoužít skleněné poličky, položit ji a vyrobit víko s odvětráváním (např. dřevěný rám s pletivem). Rozměry bývají královské a lze je sehnat na bazarech za velmi slušnou cenu.

I vitrína může sloužit jako ubikace pro křečka. I vitrína může sloužit jako ubikace pro křečka. Pinterest

Na trhu jsou dostupné i skleněné „klece“ přímo pro malé hlodavce:***

  • Klec Agadir bílá nebo natur (96×47×40 cm);
  • Klec Marrakesch Natur 100  (96×47×38 cm);
  • Klec Marrakesch Natur 115 (115×50×50 cm).

Dřevěné ubikace

+ Vyrobeno z přírodního materiálu.

+ Možnost vysoké vrstvy podestýlky.

- Vyšší váha.

- Doporučuje se pouze pro křečíky. Křeček syrský se může prokousat ven.

- Dřevo se hůře čistí.

- Vyšší cena.

- Omezený výběr velikostí.

Dřevěná ubikace. Dřevěná ubikace.

Tip: Před prvním použitím je dobré ubikaci natřít několika vrstvami laku s atestací na dětské hračky. K tomuto účelu lze použít i včelí vosk, aplikace ale bývá náročnější než u laku. Tato úprava prodlouží životnost ubikace a případné znečištění či krátkodobá vlhkost (např. moč, rozlitá voda) dřevo neohrozí.

DIY ubikace

Ručně vyráběné ubikace mají takové výhody a nevýhody, s jakými si je člověk vyrobí. Dají se vytvořit z hladkých laminových desek, ze skříní a nábytku, ať už nového či z bazaru nebo za odvoz. Je potřeba sledovat, v jakém stavu je materiál ubikace. Stačí malá nerovnost a křeček se do ubikace pustí zoubkama s velkým rizikem útěku. Ubikaci pak stačí opatřit sklem nebo plexi sklem z přední strany a zaklopit víkem s pletivem.

Ručně vyráběná ubikace. Ručně vyráběná ubikace.

Tip: Spoustu návodů na výrobu ubikací najdete na www.youtube.com při zadání „DIY hamster enclosure“.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ludmila Martínková

Autorem od: 08.12.2023

Jsem chovatelkou křečků syrských. Už několik let se aktivně věnuji poradenství ohledně křečků a křečíků. Zároveň se snažím o osvětu v chovu křečku a křečíků na základě jejich přirozených potřeb a dostupných výzkumů.

Podobné články

Může vás také zajímat